Zöld ház program: kimerült a keret, maradt a csalás árnyéka

Bíró Blanka 2019. november 06., 19:17

Ugyan a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) vizsgálódik a szeptemberben útjára indított Zöld ház program körül tapasztalt rendellenességek miatt, szerdán újraindult a dossziék regisztrálására, sőt, a Bukarest–Ilfov régiót leszámítva, mindenhol ki is merült a keret.

Vizsgálat indult. Sok a kérdőjel a napelemprogram körül Fotó: Facebook/Administratia Fondului pentru Mediu

Akadozva, nehézkesen indult újra szerdán reggel a Zöld Ház napelemprogramba a kérések feltöltése. A programot lebonyolító Környezetvédelmi Alap (AFM) honlapjáról az derül ki, hogy a pályázati alap délutánig Bukarest-Ilfov kivételével mind a hat másik régióban elfogyott. A kivitelezők csalódottak, felmerül a gyanú, hogy nem sikerült az ígérethez híven kiküszöbölni a robotprogramokat.

Közben a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) is vizsgálódik, még az első nekifutáskor, tehát szeptember 10-én felmerült gyanú miatt, hogy a cégek egy része robotprogramokkal gyorsította a feltöltést.

Ha a gyanú beigazolódik, a teljes támogatási összeget vissza kell fizetni, és összeomlik a program. Így a szerződésben levő cégek és a kéréseket azokhoz benyújtó magánszemélyek is csak reménykedhetnek, hogy minden rendben lesz, az eddigi utánajárás, ügyintézés nem volt hiábavaló.

Nem javult a helyzet

Az applikáció útnak indítása közel sem volt szerdán olyan zökkenőmentes, mint két hónappal ezelőtt a néhány óra után leállított első próbálkozás.

A pályázati alapot a lakosság számához viszonyítva nyolc régióra osztották el, hét régióban gyorsabb-lassúbb ütemben elfogytak a pénzek,

lapzártánkig már csak a Bukarest-Ilfov régióban maradt több mint 36 millió lej leszerződhető összeg, a szakértők szerint valószínűleg azért, mert ebben a térségben a többség tömbházban lakik, tehát nem kivitelezhető a saját napkollektor beszerelése. A többi régióban a kivitelező cégek abban bíznak, hogy ezt a megmaradt összeget, ami több mint kétezer pályázat finanszírozására elegendő, átcsoportosítják a hatóságok, és így újabb igényléseknek tudnak eleget tenni ott, ahol nagy az érdeklődés. Lapzártánkkor 25 255 kérés szerepelt a honlapon, ebből 13 271 igénylést regisztráltak szeptember 10-én.

Mint András Lehel, a programban részt vevő székelyudvarhelyi székhelyű Melinda-Impex Install Kft. vezérigazgatója a Krónikának elmondta, 10 órakor megjelent az oldal, ám legalább húsz percig nem tudtak feltölteni adatokat. Másrészt a Környezetvédelmi Alap utolsó percben szabályozta, hogy minden kivitelező legtöbb öt felhasználó fiókkal dolgozhat, ám az újabb fiókokat nem sikerült létrehozni, mert nem küldték vissza időben a bejelentkezéshez szükséges PIN-kódot. „A központi fejlesztési régióban 11.09 órakor már kimerült az újraindításkor rendelkezésre álló mintegy 9 millió lejes alap. Addig a mi cégünk öt iratcsomót tudott feltölteni” – mondta el András Lehel.

Hozzátette, a pénz mintegy 450 pályázat finanszírozására volt elegendő, kiszámolták, hogy percenként 9 kérést töltöttek fel.

Nagy csalódás volt, hiszen a beharangozott óvintézkedések ellenére, gyorsabban fogyott a pénz, mint szeptember 10-én. Ilyen ütemben csak ügyeskedve lehetett tölteni, újra felmerül a robotprogram-használatának gyanúja”

– hangsúlyozta az igazgató. Hozzáfűzte, más kivitelezők is panaszkodtak, hogy nem tudnak létrehozni új felhasználói fiókot, a központi régióban pedig a többség 10–15 iratcsomót tudott iktatni, mielőtt kimerült a keret.

Vizsgálódik a DIICOT

Közben megerősítést nyert, hogy a szeptember 10-én történtek ügyében a DIICOT is vizsgálódik, mert felmerült az informatikai csalás gyanúja. A fejlesztési minisztérium közlése szerint az európai uniós pénzeket fel lehet használni abban az esetben is, ha felmerült a csalás gyanúja, mindaddig, amíg nem születik vádemelés. Viszont

ha a visszaélés beigazolódik, a programot lebonyolító Környezetvédelmi Alapnak vissza kell térítenie az erre szánt pénzt a fejlesztési minisztériumnak.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Zöld ház programra 656 millió lejt különítettek el, ami a becslések szerint 33 ezer rendszer telepítésére elég. Legtöbb 20 ezer lejig terjedő támogatás hívható le, 10 százalék önrészt kérnek a legalább 3 kWp teljesítményű napelemek vásárlására és szerelésére. Miután a kéréseket elbírálják, azoknak a magánszemélyeknek, akik sikeresen pályáztak, be kell szerezniük 90 napon belül az áramszolgáltatótól a visszatáplálási engedélyt, majd ezután kerül sor a szerződéskötésre. Ezt követően a kivitelezőnek nyolc hónapon belül kell átadnia a munkálatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat