Vendégekre szomjaznak az éttermek, bárok

Bálint Eszter , Bíró Blanka 2020. május 10., 10:53 utolsó módosítás: 2020. május 10., 10:59

Úgy tűnik, június elseje előtt biztosan nem nyithatják meg a teraszaikat a romániai vendéglők, kávézók, bárok. Pedig az ágazat képviselői két hónap kényszerszünet után nagyon várják, hogy újra vendégeket fogadhassanak. A tervek szerint három szakaszban valósulhat meg a nyitás, a legoptimistább forgatókönyv szerint június elsejétől kezdődően.

Egy lépéssel előrébb. Magyarországon már hétfőtől fogadják a vendégeket az éttermek, kávézók a létesítmények teraszain Fotó: MTI

Vendéglátásban érdekelt vállalkozók és a két hónapnyi szobafogság után a kávét vagy sört nem futártól rendelni kívánó fogyasztók egyaránt hiába vártak arra, hogy a magyarországi példához hasonlóan a szükségállapot során bevezetett kijárási korlátozások május 15-ei feloldása nyomán megnyithatnak Romániában a vendéglők, kávézók teraszai. Noha ezt az ágazat képviselői több ízben is kérték a nemzeti liberális párti (PNL) kormánytól,

Ludovic Orban miniszterelnök határozottan kitart amellett, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében május 15-étől nem nyithatnak ki a teraszok sem.

Arra a kérdésre viszont, hogy mégis mikor számíthatunk a teraszok, majd a fokozatosság jegyében a belső terek megnyitására, a kormány részéről egyelőre konkrét választ senki nem adott.

Közben Dragoș Petrescu, a romániai vendéglősöket tömörítő HORA egyesület elnöke – az ágazat képviselőinek a kormányfővel folytatott egyeztetését követően – a Profit.ro gazdasági portálnak elmondta: azt kérték, hogy legalább június elsejétől nyithassák meg a teraszokat, de a miniszterelnök egyelőre nekik sem adott választ. Dragoș Petrescu elmondása szerint valamikor május közepén várhatóak konkrétumok.

Abba viszont a portál cikke szerint Orban beleegyezett, hogy az ágazatban a nyitás három szakaszban valósuljon meg. Első körben megnyílnának a teraszok, a másodikban a belső terek is elkezdenének 50 százalékos kapacitással vendégeket fogadni, végül pedig minden visszaállna a régi kerékvágásba – természetesen a járvány miatt foganatosított óvintézkedések betartásával.

Lehetett volna áthidaló megoldás

„Ha sokáig elhúzódik az éttermek, vendéglők megnyitása, félő, hogy nem lesz, akivel újraindítani az ágazatot, mert a szakácsok, pincérek elmennek külföldre, ahol már lazítottak a korlátozó intézkedéseken” – irányította rá a figyelmet megkeresésünkre Kovács István, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetségének (SVESZ) elnöke. Arra is kitért, hogy bár a május 15-étől várható helyzetben a szállodák, panziók megnyithatnak, nem fogják tudni ellátni a vendégeket, ha a hozzájuk tartozó éttermeket, kávézókat zárva tartják.

Nem küldhetjük el egy szálloda vendégeit a boltba, hogy vásároljanak élelmet maguknak”

– mutatott rá a helyzet visszásságára a vállalkozó. Meglátása szerint az lenne áthidaló megoldás, ha a szállodák, éttermek, bárok teraszain, kertjében engedélyeznék az étel és ital felszolgálását. Akár úgyis, ha ezt egyszer használatos kartontányérral, pohárral oldanák meg, mint a házhoz szállítás esetében. Kovács István szerint a tulajdonosok vállalnák: rendszeresen letesztelik az alkalmazottaikat, hogy szavatolják a vendégek biztonságát.

Van, akinek a félgőz nem mentőöv

A teraszok megnyitása visszafogott forgalmat eredményez, nem biztos, hogy kitermeli a működési költségeket – fogalmazta meg eközben a Krónika kérdésére Kovács Gábor, aki Sepsiszentgyörgyön éttermet, rendezvénytermet és bisztrót is működtet. Meglátása szerint ha engedélyezik a teraszok megnyitását, mindenképpen élnek a lehetőséggel, hiszen a szükségállapot ideje alatt házhoz szállítással próbálták felszínen tartani a vállalkozást. Ám ha egy hónap alatt bebizonyosodik, hogy a „félgőzzel” működtetett tevékenység nem termeli ki a költségeket, inkább bezárnak, és áttérnek egyébre, többek között a húsfeldolgozást latolgatják.

Kovács Gábor nagyon fontosnak tartja, hogy amíg nem tudnak teljes üzemmódban újraindulni, az állam folyósítsa a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak bérét, mert ezzel tudják szavatolni, hogy a vendéglátóipar túlélje a járványhelyzetet. A vállalkozónak harminc alkalmazottja van, minimálbérrel számolva is ez 60 ezer lejes havi bérköltséget jelent.

A szükségállapotban öten dolgoznak, huszonöten vannak kényszerszabadságon. A házhoz szál­lításból az öt munkatárs bérét is csak szűkösen tudták kigazdálkodni.

A teraszokra beülő vendégekkel a működési költségek töredékét tudnák kihozni, hiszen az éttermekben a nagy forgalmat és bevételt a rendezvények szavatolják. Egy esküvőn annyi a vendég és a fogyasztás, mint két hét alatt az étterem rendes forgalma – mutatott rá a vállalkozó, aki attól tart, ha csak a részleges újraindítást engedélyezik, és az állam nem támogatja a kényszerszabadság intézményét, kénytelen lesz elbocsátani az alkalmazottai egy részét.

Továbbra is csak elvitelre. Még egy ideig biztos nem ülhetünk be kedvenc kávézónkba Fotó: Pixabay

A bulihelyszínek még jobban megsínylik

A vendéglőknél is rosszabb helyzetben vannak eközben a kávézók, bárok, kult- vagy diákkocsmák, amelyek – érthető módon – nem tudtak átállni a házhoz szállításra. Ugyan néhány kávézó a nagyobb városokban elvitelre kínálja vagy szállít is haza a különlegességeiből, alapvetően nem ez jellemző a piacra.

„A vendéglátásnak a szórakoztatóipar része az, amelyet teljes mértékben le kellett állítani, és nem sikerült átszervezni a megszorítások időtartama alatt, az éttermekkel ellentétben, amelyek a futárszolgálatok segítségével próbáltak megoldást találni erre a nehéz helyzetre. Természetesen mi is örülnénk annak, ha újra be tudnánk legalább részlegesen indítani a tevékenységünket” – jelentette ki lapunk megkeresésére Pósa Tibor, a rendezvényeket és bulikat is szervező nagyváradi Gekko Pub menedzsere.

A főként diákok, egyetemisták által frekventált hely vezetői terveztek ugyan azzal, hogy nagyobb felületeket nyissanak meg, és a termekben, ahol eddig rendezvényeket vagy éjszakai bulikat tartottak, kihasználják a tereket, viszont erre nem lesz lehetőség. „A vendéglátósoknak fontos lenne minél hamarabb tudni, hogy melyek azok a feltételek, amelyeknek eleget kell tenni az újrainduláshoz.

Ha kijelentenék, hogy csak a teraszt működtethetjük, legalább készülni tudnának rá, és az alkalmazottakban is megmaradna a remény, hogy újra munkába tudnak majd állni, ugyanis ez az a szakma, ahol a home office nem megoldás”

– fogalmazta meg a menedzser. Meglátása szerint a teraszok megnyitása részmegoldást jelentene a kávézóknak a fennmaradáshoz, ugyanis a helyszűke miatt a vendégek kapacitása sok esetben megfeleződik, és továbbra is kérdés marad, hogy az emberek ki fognak-e mozdulni.

„Azok a vendéglátóipari egységek, amelyek főleg az éjszakai életre fókuszáltak, sokkal rosszabb helyzetben vannak. Az ilyen típusú helyeken a tömeg adja a szociális hangulatot, és ha még újra is lehet nyitni ezeket a helyeket, a bevétel a távolságtartás miatt lényegesen kisebb lesz. Elfogadjuk, hogy ennek a szektornak a megnyitása nem prioritás, és potenciális veszélyt jelent a vírus terjedésére. Kivárunk. Ennek ellenére örülnénk, ha a sörcsapok is nemsokára megnyílnának” – mondta Pósa Tibor.

Volt idő felújításra

A kultkocsmaként működő, szintén nagyváradi Lokal tulajdonosa, Fésüs Levente egyelőre nem is számított arra, hogy az első lazításnál megnyithatnák legalább a teraszokat. Szerinte ez jó döntés.

Persze jó lenne mielőbb. De csak 2-3 hét után lesz látható, hogy a feloldás mekkora bajt szült. Most fontosabb a vírus megállítása, az emberek élete”

– szögezte le. Hozzátette: ők is várják viszont az újranyitáshoz szükséges előírásokat, hogy fel tudjanak készülni.

Amúgy a kényszerszünet idején sem tétlenkednek, kihasználták az időszakot teraszfelújításra, festésre, és most az illemhelyek korszerűsítésére készülnek. Anyagilag pedig természetesen megsínylették a kiesést, egy másik üzleti tevékenységből származó bevételből, illetve a tartalékokból jutott beruházásra. „Ki tudja, mi lesz majd a nyitás után is, hogyan fognak reagálni az emberek?” – tette fel ugyanakkor a kérdést Fésüs Levente, aki mindenképp úgy számol, hogy csökkenni fog a forgalom a korábbi nyarakhoz képest.

A kiszállítóplatformok a járvány nyertesei

Az étteremkereső és házhoz szállító platformok az egyértelmű nyertesei a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bevezetett kijárási korlátozásoknak. Mint az egyik piaci szereplő nagyváradi munkatársa a Krónikának elmondta, egy kis időnek ugyan el kellett telnie, amíg azok is megtanulták a szabályokat, akik a Covid-19 begyűrűzése után töltötték le az applikációt, de aztán felpörgött a forgalom.

Jelenleg ezen a magas szinten stagnál a forgalom, rengeteg a munka”

– tette hozzá. Kérdésünkre, hogy például tavalyhoz viszonyítva ez mit jelent, leszögezte, több a rendelés, és többen is dolgoznak cégüknél. Ugyanakkor nőtt azoknak a vendéglőknek a száma is, amelyek csatlakoztak a platformhoz, vagy ha eddig ott is voltak, most saját futárjaik helyett a kiszállítócég biciklis, motoros vagy autós futárjait veszik igénybe.

A kártyás fizetések számának növekedését firtató kérdésünkre alanyunk leszögezte, valóban van olyan nap, amikor egyetlen ügyfele sem fizet készpénzzel. Ám ebből nem lehet általánosítani, „túlságosan megszokták az emberek a készpénzt”. Nem sokan élnek ugyanakkor azzal a lehetőséggel sem, hogy a lábtörlőn kapják meg a kiszállított ételt, a nagy többség továbbra is a futártól veszi át a csomagot. Tény, hogy a futárok kötelező módon rendszeresen fertőtlenítenek, maszkot, kesztyűt viselnek – vannak olyan éttermek, amelyek ezek nélkül át sem adják nekik a kiszállításra szánt csomagot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.