FRISSÍTVE - Valamennyi romániai járatát törölte a Blue Air, Tánczos Barna miniszter szerint alaptalan a döntés

FRISSÍTVE - Valamennyi romániai járatát törölte a Blue Air, Tánczos Barna miniszter szerint alaptalan a döntés

Fotó: Facebook/Blue Air

Valamennyi romániai járatát felfüggesztette kedden a Blue Air román fapados légitársaság, miután zárolták a hatóságok a fapados légitársaság bankszámláit. Miközben a hazai repülőtereken több száz utas felháborodottan értesült a járattörlésekről, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter alaptalannak nevezte a Blue Air döntését és videóban pontosította a légitársaság közleményét. 

Krónika

2022. szeptember 06., 18:262022. szeptember 06., 18:26

2022. szeptember 06., 21:162022. szeptember 06., 21:16

Közleményében a román cég azt állítja, hogy a Blue Air Aviation Rt. Számláinak zárolását a Környezetvédelmi Minisztérium rendelte el, ennek következtében a társaság nem képes fedezni a járatok napi működtetéséhez szükséges kiadásokat.

Közölték, hogy valamennyi romániai reptérről induló járatot szeptember 12-ig függesztették fel. Hozzátették, a keddi nap folyamán a külföldről Romániába induló járatok az előre megadott menetrend szerint közlekednek.

A Blue Air azt állítja, hogy magas rangú román állami hivatalnokok, valamint az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) elnöke rossz hírét keltették a társaságnak. A légitársaság szerint ez nagy presztízsveszteséget okozott a vállalatnak, az utasok egy része ugyanis elveszítette a belé vetett bizalmat.

Mint írták, az okozott veszteség mintegy 5 millió euróra rúg, hiszen egyrészt visszaesett a jegyeladás, másrészt a szolgáltatók is elkezdtek nyomást gyakorolni rájuk,

de a cég iránt érdeklődő két lehetséges londoni részvényessel is befuccsoltak az egyeztetések a megabírság után. A Blue Air arra is emlékeztet, hogy az elmúlt 2,5 év története során a lehető legnehezebb volt a világ légi közlekedése számára, és nehéz kiheverni a veszteséget.

Tánczos a céget hibáztatja 

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter alaptalannak nevezte a Blue Air döntését és videóban pontosította a légitársaság közleményét.

Rámutatott: a román fapados légitársaság számláit nem a minisztérium, hanem a Környezetvédelmi Alap (AFM) zárolta, mivel a cég 28 millió lejes tartozást halmozott fel az alap felé. Tánczos szerint a Blue Air ellen régóta kényszervégrehajtás zajlik, és az AFM teljesen jogosan így akarja behajtani a tartozást. „A járatok felfüggesztése teljesen alaptalan” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint a számlák zárolása sem indokolja ezt.

Hangsúlyozta: arra kéri a céget, hogy azonnal indítsa újra járatait és tartsa tiszteletben az utasoknak tett ígéreteit, akár úgy, hogy tartozásának az újraütemezését kéri az AFM-től.

Hangsúlyozta, hogy a cégnek ki kell fizetnie a tartozást, hiszen nem fizetett illetéket azért, hogy hozzájárul az üvegházhatáshoz. Rámutatott, a román fapados légitársaság azért került ebbe a helyzetbe, mivel nem tartotta be a törvényt.

Az ügyben kedden Nicolae Ciucă kormányfő is megszólalt,

aki Tánczos Barnával is egyeztetett a Blue Air helyzete kapcsán. Elmondta, várja, hogy a jelenlegi helyzet előidézői feloldják ezt a szituációt. „Nem hagyhatjuk a román állampolgárokat várni a repülőtereket, ahonnan hazatértek volna. 3000 román utasról van szó” – mondta.

Káosz a reptereken 

A román hírtelevíziók kedden arról számoltak be, hogy az utasok idegesen próbáltak magyarázatot követelni a légitársaság képviselőitől a járatok törlésének okáról. A román sajtó beszámolója szerint az Otopeni repülőtéten hatalmas a káosz, több száz ember dühöng a terminálban a légitársaság kedden bejelentett döntése miatt. 

A fővárosi Henri Coandă repülőtéren több mint ezer utas tartózkodott a kapuknál, amikor a légitársaság bejelentette a járatok felfüggesztését, közölte Valentin Iordache, a reptér szóvivője. Mint rámutatott, az utasok felróják a légitársaságnak, hogy nem értesítette őket a járattörlésekről, a sajtóból kellett értesülniük róla. Több esti járatot töröltek kedden a kolozsvári nemzetközi repülőtéren is. 

Mint ismert, a fogyasztóvédelem rekordnak számító 2 millió euróra büntette júliusban a társaságot a rengeteg járattörlés miatt,

az intézmény fennállása óta ez a legnagyobb büntetési tétel, amit egy kereskedelmi társaságra kiszabtak. Románia első diszkont légitársasága egy év leforgása alatt (2021 áprilisa és 2022 áprilisa között) összesen 11 289 légi járatot törölt, amelyhez 178 405 foglalás kapcsolódott.

korábban írtuk

Megabírsággal sújtotta a fogyasztóvédelem a több ezer járatot törlő diszkont légitársaságot
Megabírsággal sújtotta a fogyasztóvédelem a több ezer járatot törlő diszkont légitársaságot

Rekordösszegű, kétmillió eurós büntetéssel sújtotta a romániai fogyasztóvédelem több ezer járat törlése, halasztása miatt a Blue Airt, arra kötelezve a légitársaságot, hogy fizesse vissza a nem teljesített szolgáltatások ellenértékét.

Azok az utasok, akik közvetlenül a Blue Air-től vásároltak jegyet, a járatok törlése vagy hosszú idejű elhalasztása esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályait megállapító 2004/261/EK európai rendelet alapján visszakaphatják pénzüket és kártérítést kérhetnek – emlékeztet keddi közleményében a vállalkozásügyi és turisztikai minisztérium.

Azoknak a turistáknak, akik utazási irodától vettek üdülési csomagot, fel kell venniük a kapcsolatot az illető irodával,

mivel az utazási csomagokról és a kapcsolódó szolgáltatásokról szóló 2018/2-es számú kormányrendelet értelmében az utazási iroda felelős az ajánlatban vállaltak teljesítéséért, és köteles alternatív szolgáltatásokat felajánlani.

A Blue Air a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatának (CNAB) is tartozik – közölte kedd este Valentin Iordache, a vállalat szóvivője.

Iordache azt mondta,

a Blue Air az évek során tetemes összegű adósságot halmozott fel a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalatával szemben, de ez nem ok arra, hogy felfüggessze járatait.

Azt is elmondta, a CNAB gondoskodott róla, hogy megkapja a tartozást. Tájékoztatása szerint kedden a Blue Air hét gépe nem szállt fel, ezeknek az okoktól függetlenül parkolási díjat kell fizetniük.

A Blue Air-jeggyel rendelkező utasok élelmiszert és vizet kaptak, majd a légitársaság felajánlotta nekik, hogy a jegytípustól függően megtéríti a jegy árát vagy átütemezi az utazást.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 13., szombat

A Genius további 300 városba terjeszkedik országszerte

Amikor egyre több ügyfél vásárol online, a Genius szolgáltatás, amely ingyenes kiszállítást, speciális ajánlatokat biztosít több mint 10 millió termék esetén, most kiterjeszkedik 300 új városba, elérhetővé téve az online vásárlást még több ember számára.

A Genius további 300 városba terjeszkedik országszerte
2024. április 12., péntek

Keveseknek emelkedett a bére, rengeteg romániai munkavállaló „állna eperszedőnek”

A romániai alkalmazottak alig 12 százaléka kapott legalább az infláció mértékének megfelelő béremelést 2023-ban, ugyanakkor 58 százalék azt tervezi, hogy külföldön vállal munkát idén.

Keveseknek emelkedett a bére, rengeteg romániai munkavállaló „állna eperszedőnek”
2024. április 12., péntek

Visszaesett a külföldi befektetések értéke az első két hónapban

Éves viszonylatban 8 százalékkal csökkent a külföldi befektetések értéke Romániában az év első két hónapjában – közölte pénteken a Román Nemzeti Bank (BNR).

Visszaesett a külföldi befektetések értéke az első két hónapban
2024. április 12., péntek

A magyar és a román piacnak köszönhetően nőtt egy osztrák cég árbevétele

A magyar és román piacnak köszönhetően nőtt az osztrák SW Umwelttechnik építőipari vállalat értékesítési árbevétele 2023-ban, üzemi eredménye és nyeresége azonban kissé csökkent – derül ki a cég honlapján pénteken publikált éves jelentésből.

A magyar és a román piacnak köszönhetően nőtt egy osztrák cég árbevétele
2024. április 12., péntek

Lejtmenetbe kapcsolt a román deviza, újabb csúcson az arany ára

Újabb rekordot döntött az arany ára: a Román Nemzeti Bank (BNR) árfolyama szerint pénteken a csütörtöki 347,0367 lejről 359,6861 lejre nőtt a hivatalos árfolyam.

Lejtmenetbe kapcsolt a román deviza, újabb csúcson az arany ára
2024. április 12., péntek

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között

Februárban januárhoz képest 17 lejjel (0,3 százalékkal) 4876 lejre nőtt a nettó átlagbér – közölte az Országos Statisztikai Intézet. A bruttó átlagbér 7990 lej volt az idei második hónapban, 14 lejjel (0,2 százalékkal) több, mint egy hónappal korábban.

Egy hajszálnyival nőtt februárban az átlagbér, óriási a különbség egyes ágazatok között
2024. április 11., csütörtök

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot

Egy vállalkozás kész beperelni a Környezetvédelmi Alapot, amiért a román állam nem fizet a cégeknek a napelemes áramtermelő rendszerek háztartási telepítését ösztönző Zöldház programban.

Ismét perrel fenyegetik a napelemszerelők a Környezetvédelmi Alapot
2024. április 11., csütörtök

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel

Az uniós forrásokból történő beruházások továbbra is „első számú prioritást” jelentenek, és a kormány kilenc új projektre különít el pénzt az EU helyreállítási alapjából lehívott összegekből – jelentette ki csütörtökön Marcel Ciolacu.

Ciolacu olyan beruházás finanszírozását harangozta be, mely célja az oktatási rendszer összekapcsolása a munkaadók igényeivel
2024. április 11., csütörtök

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn

Sürgős döntéshozatalra szólította fel a kolozsvári hatóságokat a Pro Infrastruktúra Egyesület, amely érthetetlennek tartja, miért kell immár négy és fél hónapja várni a körgyűrű második szakasza ügyében kiírt versenytárgyalás eredményére.

Egyetlen jelentkező „közül” is nehéz kiválasztani a győztest az egyre csak dráguló kolozsvári körgyűrűn
2024. április 11., csütörtök

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság

Nagyváradon hozza létre negyedik bázisát a HiSky moldovai légitársaság – jelentette be a cég vezérigazgatója csütörtökön.

Bázisállomást hoz létre Nagyváradon a HiSky légitársaság