Több összetevője van a lej történelmi mélypontra zuhanásának

Hírösszefoglaló 2019. november 14., 16:41 utolsó módosítás: 2019. november 14., 16:42

Történelmi mélypontra került csütörtökön a román lej az euróval szemben, egy euró árfolyamát 4,7669 lejben állapította meg a Román Nemzeti Bank (BNR).

Fotó: Rostás Szabolcs

A lej 0,07 százalékkal gyengült az előző naphoz képest. Legutóbb január 25-én volt történelmi mélyponton a lej az euróhoz viszonyítva, akkor egy euró 4,7648 lejbe került. Csütörtökön a román lej a dollárral és a svájci frankkal szemben is gyengült. Dan Suciu, a bukaresti központi bank szóvivője elmondta, hogy nyomás nehezedik a román valutára azt követően, hogy a statisztikai intézet közzétette az első kilenchavi külkereskedelmimérleg-adatokat.

Suciu megjegyezte, hogy az idei hiányt tovább növelheti az úgynevezett fekete péntek, aminek hatására várhatóan megnő az import.

A szóvivő szerint emellett az is közrejátszik, hogy az idei államháztartási hiány várhatóan meghaladja a kormány által becsült értéket. Florin Cîțu liberális pénzügyminiszter csütörtökön megerősítette, hogy az államháztartási hiány az első tíz hónap után már elérte a GDP 2,84 százalékát, így meghaladta az előző, szociáldemokrata kormány által célul kitűzött 2,76 százalékot. Cîțu szerint ha a következő másfél hónapban nem tesznek semmit, akkor a deficit meg fogja haladni a 4 százalékot.

A statisztikai intézet hétfőn közölte, hogy a román külkereskedelmi mérleg hiánya 20 százalékkal, 12,045 milliárd euróra nőtt az első kilenc hónapban.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat