Teljesen megbénította a vírus az ingatlanpiacot

Teljesen megbénította a vírus az ingatlanpiacot

Fotó: Haáz Vince

Érdekes, tapogatózós időszaknak nevezte a Krónikának nyilatkozó szakember, ami a rendkívüli állapot idején a romániai ingatlanpiacon történik. Ami tény: márciusban a lakásárak még nem érezték meg a koronavírus-világjárvány miatt kialakuló válságot, több településen nőttek is az árak. Azóta azonban szinte teljes a leállás, a jövőt pedig egyelőre nehéz megjósolni.

Krónika

2020. április 13., 08:062020. április 13., 08:06

Bár március elején már Romániába is begyűrűzött a koronavírus-világjárvány, a hónap második felétől pedig szükségállapotot hirdettek, akkor még nem sínylette meg az ingatlanpiac a válságot, sőt enyhe áremelkedésnek is szemtanúi lehettünk. Az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő portál adatai szerint legalábbis a múlt hónapban átlagosan 1,8 százalékkal nőttek a romániai nagyvárosokban az ingatlanárak, amelyek amúgy februárban is 1,6 százalékkal emelkedtek. Egy lakás négyzetméterenkénti ára márciusra elérte az 1391 eurót a februári 1367 euró után. A szakemberek szerint ugyanakkor

az már egyértelmű, hogy az eladások már a harmadik hónapban visszaestek, Bukarestben és Jászvásáron pedig az árak is csökkenésnek indultak.

Ugyanakkor az is megfigyelhető volt, hogy sokan inkább visszaléptek a lakás értékesítésétől, hogy majd a világjárvány vége vagy enyhülés után megkapják a várt összeget – egyes szakemberek szerint erre igen kevés az esély, várhatóan a kialakuló válságban – 2008-hoz hasonlóan – a lakások értéke is esni fog világszerte, megint mások árstabilitást várnak.

Az erdélyi nagyvárosokban folytatódott a drágulás

Az Imobiliare.ro elemzésében górcső alá vett romániai nagyvárosok közül különben

márciusban is Kolozsváron nőttek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak, a 2,6 százalékos növekedéssel a négyzetméterenkénti ár elérte az 1826 eurót a februári 1780 euró után.

Drágulást tapasztalhattunk mind a régi, mind pedig az új építésű lakások piacán – előbbiek ára elérte a négyzetméterenkénti 1783 eurót, utóbbiaké pedig az 1831 eurót.

Hasonló, 2,4 százalékos áremelkedést jegyeztek Brassóban is, itt az eladók által kért négyzetméterenkénti ár 1132 euróról 1198 euróra ugrott, de az egyik új építésű lakóparkban például 1219 eurót is elkértek egy négyzetméternyi hasznos felületért.

Temesváron eközben 1,4 százalékkal emelkedtek az árak, így a régi építésűek esetében négyzetméterenként 1316 eurót, az új építésűekért 1294 eurót kellett lepengetni, ha valaki lakást akart vásárolni. Bukarestben viszont 3,4 százalékos árcsökkenést mértek, a négyzetméterenkénti ár a februári 1444 eurós átlagról 1395 euróra esett vissza.

Pozitív és negatív forgatókönyvek is vannak

„Érdekes, tapogatózós időszak jellemzi a járványhelyzetben az ingatlanpiacot” – fogalmazta meg megkeresésünkre Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője. Hangsúlyozta, a szakértők körében is megoszlanak a vélemények arról, hogy milyen hatása lesz a járványnak a piac alakulására:

van, aki árcsökkenést prognosztizál, de mások szerint stabilak maradnak az árak.

Elvileg nem lenne akadálya annak, hogy ingatlan-adásvételekre, -bérlésekre sor kerüljön, viszont a tranzakciók megvalósulásának technikai akadályai vannak.

Galéria

Márciusban is Kolozsváron nőttek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak

Fotó: Pixabay

„Az ingatlan-adásvétel, a -bérlés is arról szól, hogy a vevő a helyszínen megnézi a kínálatot, kapcsolatba kerül az eladóval. Jelenleg mindenki annyira ódzkodik attól, hogy elinduljon, lakásokat nézzen meg, hogy ebben az időszakban gyakorlatilag minden mozgás leállt” – részletezte Bónis Endre. Hozzátette, a vásárlási kedv is visszaesett a bizonytalan kilátások miatt. További akadály, hogy a közjegyzői irodák egy része leállította az ügyfélfogadást, csak néhányan működnek, így ez is visszaveti a hivatalos tranzakciót lehetőségét.

A Bónis Endre által vezetett cég ebben az időszakban néhány lakásbérlést tudott lebonyolítani, azok is inkább kényszermegoldásként születtek. A szakértő ugyanakkor rámutatott,

a korlátozások miatt Kolozsváron több száz, de az sem kizárt, hogy több ezer bérelhető lakás került be a piacra,

hiszen a korábban Airbnb-rendszerű, tehát a rövid távú turisztikai célú bérbeadások teljesen megszűntek, a lakások üresen maradtak. Ezek a tulajdonosok most keresik a hosszú távú, jól fizető bérlőket, hogy a veszteségeiket a lehető legkisebbre csökkentsék. Ezért a kiadó lakások piaca telítődött. Bónis Endre úgy véli, ha lazítanak a korlátozásokon, újra kapcsolatba kerülhetnek az emberek, újraindul az ingatlanpiac.

Idézet
Ha minden visszaáll a rendes kerékvágásba, akkor lehet mérlegelni, miként alakulnak az árak. Sok vélemény van, derű- és borúlátó is. Arra is számítanak, hogy visszaesnek az árak, de arra is, hogy stabil marad a piac”

– mondta a szakértő. Hangsúlyozta, emelkedő infláció esetén nagyobb mozgásra lehet számítani, és a magas infláció az árak visszaesését sem indokolja, hiszen akinek megtakarított pénze lesz, ingatlanba fekteti, tartva a pénz elértéktelenedésétől. Ez továbblépve az eladókat is fejlesztésekre, építésekre ösztönzi, mert nekik sem lesz jó, ha áll a pénz. Bónis Endre azt mondja, a mérlegelések koraiak, ám abban bízik, hogy amint a korlátozásokon lazítanak, az ingatlanpiac újra beindul.

A lakásba fektetett érték megmarad

Tóth Júlia marosvásárhelyi ingatlanszakértő is azt mondja, nehéz várakozásokat megfogalmazni a lakásárakkal kapcsolatban ebben a bizonytalan helyzetben, aminek mindnyájan vesztesei vagyunk. Sokan nem tudnak dolgozni az adott körülmények között, és mint minden, az ingatlanpiac is stagnál, de aki értékbe fektetett a lakáspiacon, annak továbbra is megmarad az értéke, ezért nem könyveli el veszteségként az ingatlanpiaci változásokat.

„Egyelőre nem hiszem, hogy felértékelődjenek a magánházak árai, hiszen így is magasak voltak, nagyon megugrották magukat az utóbbi időben. Pénzmozgás nincs, a bankok ugyan igyekeznek segíteni abban, hogy halasztani lehet a törlesztést, de ez csak azt jelenti, hogy fel fog gyűlni a hitel. Voltak családok, akik februárban elindították az Első otthon programmal a kölcsönt, de mindenki visszalépett. Nem kerültek fel új ingatlanok sem, sőt van olyan lakás is, amelyet visszavontak a tulajdonosok a piacról, amíg tisztul a helyzet” – összegezte a marosvásárhelyi ingatlanpiaccal kapcsolatos tapasztalatait Tóth Júlia, aki szerint akkora a bizonytalanság most, hogy egyelőre nem lehet tudni, merre alakul a piac, hiszen ezután fog tetőzni nálunk a munkanélküliség.

A hitelből építkezők lehetnek a vesztesek

Szabó Lehel, a csíkszeredai Well ingatlan­ügynökség ügyvezetője eközben úgy véli, jelenleg még nincsenek vesztesek az ingatlanpiacon, de lehetnek. Szerint

a nagybefektetőket fogja negatívan érinteni a helyzet, főleg azokat, akik hitelből építkeznek, és nem saját tőkéből.

„Az öntőkéből való fejlesztéseknek csak ki kell várniuk, amíg a piac újra bemozdul, de jelenleg ez még nem érvényes, mert az ingatlanpiac mindig utoljára érzi meg a gazdasági válságot. Az viszont biztos, hogy érződni fog ennek a hatása, és össze fog omlani a piac, de erről még korai lenne beszélni, egyelőre stabilizálódni fog. A kereslet még nem lankadt semmilyen szinten, jelenleg van bérkeresletünk is, illetve vásárlási kereslet is, de ha majd a kínálat felülmúlja a keresletet, akkor tudunk válságról beszélni, vagy visszafele történő ármozdulásról” – mondta el az ingatlanügynökség vezetője. Szabó Lehel úgy véli, a területeknek és a családi házaknak gyenge felértékelődése történhet az év vége felé, meg fog nőni irántuk a kereslet. Meglepően sok városi ingatlan került eladásra az utóbbi időben, a tömbházaknak viszont inkább lefelé mozdulhat el az áruk – osztotta meg véleményét a csíkszeredai ingatlanügynökség vezetője, aki valószínűsíti, hogy ezután egy lefele ívelő gazdasági időszak következik, ezért az ingatlanárak is csökkenni fognak.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 20., csütörtök

Él és virul, rekord profitot termel a romániai bankszektor

A romániai bankszektor a tavalyi évben 13,5 milliárd lej (2,7 milliárd euró) nyereséget ért el, 34,3 százalékkal többet, mint 2022-ben – derül ki a Román Nemzeti Bank (BNR) csütörtökön közzétett éves jelentéséből.

Él és virul, rekord profitot termel a romániai bankszektor
2024. június 19., szerda

Román kézbe kerül egy osztrák holding hazai bankja

Román tulajdonba került a Porsche Bank Románia – adta hírül szerdán az Economedia.ro gazdasági hírportál.

Román kézbe kerül egy osztrák holding hazai bankja
2024. június 19., szerda

Brüsszeli ejnye-bejnye: Bukarest nem hozott hatékony hiánycsökkentő intézkedéseket az elmúlt négy évben

Románia az elmúlt évek egyensúlyhiányai után is túlzott mértékű makrogazdasági egyensúlyhiánnyal küzd a folyó fizetési mérleggel kapcsolatos sebezhetősége és főként a magas és növekvő költségvetési deficit miatt – állapította meg az Európai Bizottság.

Brüsszeli ejnye-bejnye: Bukarest nem hozott hatékony hiánycsökkentő intézkedéseket az elmúlt négy évben
2024. június 18., kedd

Csapnivaló az adóbeszedés mértéke Romániában, az ország az uniós rangsor végén kullog

Nagyon nem működik az adók behajtása Romániában: az ország a GDP-arányos adóbeszedés tekintetében az utolsó előtti helyen áll az EU-ban.

Csapnivaló az adóbeszedés mértéke Romániában, az ország az uniós rangsor végén kullog
2024. június 18., kedd

Csepp a vízerőműben: elkezdettnek nyilvánították a tarnicai óriásberuházás megvalósítását

Két ajánlat érkezett a tarnicai-lapistyai szivattyús-tározós vízerőmű új megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére, ezzel a román hatóságok elkezdettnek nyilvánították az energetikai óriásberuházás megvalósítási folyamatát.

Csepp a vízerőműben: elkezdettnek nyilvánították a tarnicai óriásberuházás megvalósítását
2024. június 18., kedd

A romániaiak többsége az összes betétdíjas italcsomagolást visszaváltja, de sokan elégedetlenek a rendszer működésével

A Reveal Marketing Research felmérésének kedden közzétett adatai szerint a romániaiak 70 százaléka valamennyi SGR-jelzéssel ellátott italcsomagolást visszavált, 19 százalékuk pedig csak egy részét.

A romániaiak többsége az összes betétdíjas italcsomagolást visszaváltja, de sokan elégedetlenek a rendszer működésével
2024. június 18., kedd

A sodródó tengeri aknákra hivatkozva hátráltatná a gázkitermelés elindítását a Neptun Deep lelőhelyen a Greenpeace

Öngyilkosságnak tartja a Greenpeace Románia a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező kitermelésének beindítását egy háborús övezet közelében a sodródó tengeri aknákkal kapcsolatos kockázatelemzés és a kockázatcsökkentő intézkedések előkészítése nélkül.

A sodródó tengeri aknákra hivatkozva hátráltatná a gázkitermelés elindítását a Neptun Deep lelőhelyen a Greenpeace
2024. június 17., hétfő

A villanyórák leolvasására kiírt licitek esetleges manipulálása miatt vizsgálódik a Versenytanács

A Versenytanács vizsgálatot indított a romániai villamos fogyasztásmérők leolvasására kiírt közbeszerzési eljárások esetleges manipulálása miatt.

A villanyórák leolvasására kiírt licitek esetleges manipulálása miatt vizsgálódik a Versenytanács
2024. június 14., péntek

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk

Több ezer kilogrammnyi paradicsom kerül a szemétbe Dél-Romániában: a gazdák arra panaszkodnak, hogy a minisztériumi Tomata-program sokakat ösztönzött a paradicsomtermesztésre, most pedig nincsen hasznuk munkájukból.

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk
2024. június 14., péntek

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli