Segítség kell a válságsokk enyhítésére – Szőcs Endre közgazdász a járvány és a háború gazdasági hatásairól

Makkay József 2022. május 01., 18:51 utolsó módosítás: 2022. május 01., 19:54

A járvány és a háború okozta sokkhatások mérséklésére rövid távon szükségesek az adminisztratív intézkedések, de az árstop és az exportkorlátozások hosszabb távon több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot remél tőlük az állam – hívja fel a figyelmet a lapunknak adott interjúban Szőcs Endre üzletember. A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Kolozs megyei elnöke elmondta, bár alapvetően megváltozott a gazdasági környezet, a vállalkozók tisztában vannak azzal, hogy össze kell húzni a nadrágszíjat, és lassan előre kell haladni.

Segítség kell a válságsokk enyhítésére – Szőcs Endre közgazdász a járvány és a háború gazdasági hatásairól
galéria
Szőcs Endre szerint egy vállalkozó mindig előre néz, tervez Fotó: Makkay József

– Vállalkozóként székelyföldi vendéglátással és kolozsvári irodaház üzemeltetésével foglalkozik. A koronavírus-járvány mennyire viselte meg cége tevékenységét?

– A pandémiának mindenféle negatív hatását megéreztük. A vírusjárvány nem csak a gazdasági környezetet változtatta meg, hanem az emberek hozzáállását és a szokásait is. A vendéglátóiparban a korlátozások felborították az addigi piaci egyensúlyt: mivel a turizmus egyféle luxuskategóriának számít, válsághelyzetekben nem a kikapcsolódás az ember alapvető szükséglete. Amikor munkahelyek szűnnek meg, megváltozik a környezetünk és kevesebb a pénzünk, elsősorban a luxusigényekről mondunk le. Emiatt szenvedett sokat a turizmus.

A korlátozások miatt egy ideig egyáltalán nem működhettek az éttermek, és amikor kinyithattak, szigorú feltételeknek kellett megfelelniük.

A szokásos üzleti modell megbukott, és sok vállalkozó nem tudta hosszabb távon fenntartani tevékenységét. Nehézségek árán ugyan, de vendéglátásunk ma is működik. Az irodai szolgáltatások terén sem volt sokkal jobb a helyzet, itt is komoly változások vannak. Két év pandémia mély nyomokat hagyott a mindennapjainkban.

– Milyen irányba változik az idegenforgalom a járvány hatására?

– Az emberek hozzáállása sok tekintetben gyökeresen megváltozott. A pandémia előtt természetes jelenség volt a gyakoribb hétvégi kiruccanás, az egy-két éjszakás foglalás, ma azonban meggondolja bárki, hogy egy hétvégi pihenésre elkölt akár több száz eurót is, vagy inkább a nyári szabadságra tartalékol.

– A koronavírus-járvány lassú lecsengését az ukrajnai háború kitörése követte. A két krízishelyzet hatásai együttesen mekkora sokkot okoznak a vállalkozóknak?

– A pandémia eleve nagy sokkot jelentett, mert egyszerre tűnt el a kereslet és a kínálat. Sok területen nem lehetett szolgáltatást végezni, de eltűnt a kereslet is, mert az emberek otthonülésre kényszerültek. Ez a kétoldalú sokk leállította a gazdaságot.

Mire lassan újraindult, megérkezett az újabb csapás, a szomszédunkban zajló háború.

Ukrajna Európa legnagyobb gabonatermelőjeként hiányzik a nemzetközi piacokról, a világgazdaság egyik legjelentősebb energiaszolgáltatóját, Oroszországot pedig szankciók blokkolják. Mindebből a legjobb kivezető út az lenne, ha megszűnne a háborús sokkhatás. Hogy erre mikor kerülhet sor, azt szerintem ma ember nem tudja megmondani.

– Ilyen bizonytalan helyzetben az állam, a kormány miként tud segíteni a cégeken?

– Ha a háború folytatódik, mindenképp olyan állami megoldások szükségesek, amelyek rövid, 3–6 hónapos távon csökkenteni, illetve stabilizálni tudják a kilengéseket, a sokkhatást. Több európai állam – közöttük Románia is – bevezette az elektromos áram és a földgáz árának adminisztratív szabályozását. Ez nem csak a lakossági szolgáltatás szempontjából fontos,

hanem a cégek működésében is meghatározó, hiszen a romániai földgázfogyasztás mintegy nyolcvan százaléka a vállalati termelésben, a feldolgozásban fogy el.

Háborús időszakban már az nagy segítség a cégek számára, ha pár hónapos, legalább féléves kiszámíthatóság alapján tudnak tervezni. A bukaresti kormány 2023 áprilisáig fagyasztotta be az energiaárakat.

– Sok vita van arról, hogy a kormányok milyen mélyen avatkozhatnak be a gazdasági életbe. Válsághelyzetben más színezete van az állami szerepvállalásnak?

– Mi, közgazdászok abban gondolkodunk, hogy a gazdaság legjobb rendezőelve a piaci egyensúly. Hosszú távon erre épült a kapitalista gazdaság és világrend, ami a 20. században bebizonyította, hogy hatékonyan tud működni. Abból kell kiindulni, hogy hosszabb távon nem lehet adminisztratív árakkal fenntartani a gazdaság egyensúlyát. Az állam folyamatos beavatkozására elrettentő példa a kommunizmus.

Sok ember ma azért nosztalgiázik a régi rendszer után, mert akkor tényleg meg volt szabva mindennek az ára.

Viszont ez vezetett el a termékhiányhoz és a feketegazdaság virágzásához. Az állami beavatkozás politikai döntés függvénye, hogy a kormány mire figyel, és mire nem, és főleg ne nyakló nélkül finanszírozza az adminisztratív árakat. A sokkhatások mérséklésére rövid távon – pár hónapos időszakokra – szükségesek az adminisztratív intézkedések, de az árstop és az exportkorlátozások hosszabb távon több kárt okozhatnak, mint amennyi hasznot remél tőlük az állam.

Üdv a mai való világban. A szokásos üzleti modell megbukott, és sok vállalkozó nem tudta hosszabb távon fenntartani tevékenységét Fotó: Beliczay László

– Gazdasági válság idején terveik, beruházásaik folytatására honnan szerezhetnek könnyebb finanszírozást a vállalkozások?

– Abból kell kiindulni, hogy egy vállalkozó mindig előre néz, tervez, mert a gazdaság olyan, mint a bicikli: ha nem megy előre, akkor eldől. Az igazi gond, hogy az elmúlt félévben megháromszorozódtak a finanszírozási költségek. 2020 derekán 1,5 százalékos volt a bankközi kamatláb (ROBOR) mutatója, amihez a legtöbb hitelt igazítják. Ez ma az öt százalékot közelíti. Bármilyen hitel kamatköltségei megháromszorozódtak, ami azt jelenti, hogy a tervek megfinanszírozása és kivitelezése sokkal drágábbá és nehezebbé vált.

A bankok nehezebben adnak hitelt, azaz szigorúbb a hitelkérelem elbírálása.

Ennek ellenére előre kell menni, alkalmazkodva a jelenlegi körülményekhez. A bankhitelre alternatíva lehet a saját tőke – megtakarítások, családon belüli források, csendestárs bevonása, esetleg tulajdonrész eladása. Kockázatos időkben, amikor a külső finanszírozás megdrágul, előtérbe kerülhetnek a belső források, habár a közgazdászoknak az egyetemen azt tanítják, hogy a legolcsóbb a külső finanszírozás.

– Az RMKT holdudvarába tartozó cégek hogyan boldogulnak a mai gazdasági helyzetben?

– Folyamatosan beszélgetünk ezekről a problémákról a találkozók és előadások alkalmával. Mindenki a saját bőrén érzi a nehéz időket. Valamennyire az IT-szektor kivétel, amelyet a legkevésbé viselt meg a válsághelyzet, de minden más területen észleljük a változásokat, elsősorban a visszaesést. A két éve tartó sokkos időszak további fejleményeiről csak találgatni lehet. Öröm az ürömben, hogy az ismeretségi körömből nem tudok olyan vállalatról, amelyik abba kellett hagyja a tevékenységét. Mindenki tisztában van azzal, hogy össze kell húzni a nadrágszíjat, és lassan előre kell haladni. Voltak már ennél sokkal rosszabb periódusok a történelemben, csak ennél rosszabb ne legyen!

– Úgy tűnik, az elmúlt két esztendő válságos időszaka nem enyhített a munkaerőválságon, a cégek súlyos munkaerőhiányra panaszkodnak. Mennyire alternatíva az ázsiai országokból behozott munkaerő?

– Ez kényszerhelyzet, amit kezelni kell. Azért van munkaerőhiány, mert sokan Nyugat-Európában dolgoznak. Ezek a problémák a nyugati országokat is érintik, akik Kelet-Európából hoznak olcsóbb munkaerőt, Románia pedig a maga során még olcsóbb munkaerőt keres Keleten. Ha ennek nem nézzük a politikai és szociális vonzatát – ami elég sok vitát okoz –, gazdasági szempontból megoldást jelent a munkaerőimport, különben nem tudjuk fenntartani a nemzetgazdaság számára szükséges alapvető gazdasági tevékenységeket. A munkaerőimport nem csak a vállalkozóknak fontos, hanem az államkassza számára is létszükséglet, mert csak működő vállalatokkal lehet finanszírozni a nyugdíjrendszert, az egészségügyet, az oktatást és sok más tevékenységet.

– Mennyire reális az az elképzelés, hogy gyorsabb iramú bérfelzárkóztatással haza lehet csábítani a külföldre szakadt romániai munkaerőt, illetve helyben tartani a távozni akaró fiatalokat?

– Magánszektorban a bér kifizetése attól függ, milyen értéket tud a cég termelni. Hiába ígér egy cégvezető hatalmas béreket, ha a vállalat tevékenységével nem kitermelhető. A bérfelzárkóztatás a cégek hatékonyságán múlik, hogy milyen gépekkel és milyen szaktudással termelnek. Komplex téma, hogy például miért keres jóval kevesebbet egy orvos nálunk, mint Svájcban. Ebben közrejátszik az is, hogyan működik az adminisztráció, milyen az infrastruktúra. Míg Svájcban egyik településről a másikra eljut az ember pár perc alatt, ez nálunk több órába kerülhet.

Összetett kérdés, mert a teljes gazdaság eredménye határozza meg, hogy mennyit keresünk.

Az állam a minimálbérek megemelésével tudja befolyásolni a mindenkori bérszínvonalat. De ezt is át kell gondolni, mert hiába emelik meg túlságosan a minimálbért, ha ezzel nem nő a hatékonyság. Romániai anomália, hogy a közszféra bérei jóval magasabbak, mint a versenyszférában, holott az adókat és illetékeket ez utóbbi termeli meg. A piaci mechanizmusoknak kell meghatározniuk azt, hogy mennyit keresünk.

– Mit tudna ezen a téren javítani a bukaresti kormány?

– Abban tud segíteni, ha jobb infrastruktúrát és jobb oktatási rendszert biztosít. Ha olyan környezetet alakít ki, ahol lehet tervezni. Az állam a színvonalas közszolgáltatások megteremtésével tudna legtöbbet segíteni, mert akkor több ember térne haza, nőnének a bérek, és idővel megoldódna a munkaerőhiány kérdése is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport