Székely termékeket kóstolgatnak a bukaresti parlamentben

Krónika 2017. október 10., 09:18

Több mint tíz féle Hargita megyei Székely terméket kóstolnak kedden a román parlament mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és élelmiszeripari bizottságának ülésén Bukarestben a romániai termékek országos napján.

A Hargita Megyei Tanács a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökséggel, a megyei önkormányzat Vidékfejlesztési Egyesületével és a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósággal közösen vesz részt a rendezvényen Sebestyén Csaba udvarhelyszéki RMDSZ-es parlamenti képviselő kezdeményezésére, aki tagja a parlament Mezőgazdasági, vidékfejlesztési és erdészeti bizottságának, közölte a Hargita megyei közgyűlés sajtószolgálata.

A termékek kiállítására 13 és 15 óra között kerül sor a parlamentben, a szakbizottság székhelyén. Az esemény újdonságnak számít, szervezéséről az idei 168-as törvény rendelkezik.

Hargita megye képviselői a székely termékek kóstoltatással egybekötött kiállítását viszik Bukarestbe, ahol péktermékeket, húskészítményeket, ásványvizet, sajtokat, különböző erdei gyümölcsökből készült lekvárokat, szörpöket, és kürtőskalácsot kínálnak.

A kiállítók továbbá magukkal viszik a Hargita Népe Kiadó Székely Konyha kiadványának magyar és román nyelvű változatát, melyekből utóbbi szintén újdonságnak számít.

Eközben a romániai termékek napja alkalmából a csíkszeredai megyeházán szakmai fórumot tartanak a helyi termelőknek, illetve a Hargita megyei tanfelügyelőséggel partnerségben tangazdaságok látogatására viszik azokat a 8. osztályos diákokat, akik jövőtől mezőgazdasági szakközépiskolában szándékoznak továbbtanulni.

„Az esemény kiváló alkalom a helyi termékek bemutatására és népszerűsítésére, a Hargita megyei értékek és az itt termő egészséges táplálék megismertetésére, és nem utolsó sorban a termelők közötti kapcsolat építésére.

Ugyanakkor ezen és a hasonló rendezvényeken előtérbe kerül a gasztronómiai és a hagyományos értékeink védelme és életben tartása”

– idézi a közlemény Borboly Csabát, a megyei önkormányzat elnökét.

Fotó: Iochom Zsolt

Tájékoztatnak ugyanakkor arról is, hogy október 10–11-én a Hargita megyei közgyűlés főszervezésében Brüsszelben is workshopra kerül sor az élelmiszerpolitika témakörében, ahol szintén kiállítják és kóstolásra kínálják a Székely termékeket.

Hargita Megye Tanácsa erőteljesen részt vállal a hagyományos helyi termékek népszerűsítésében, a helyi termelők segítésében a megyében,

Bukarestben és Brüsszelben egyaránt. A népszerűsítés mellett olyan munkáról van szó, ami megteremti a jövőben azt a jogi keretet, ami mentén biztonságban tevékenykedhetnek és értékesíthetik termékeiket a helyi termelők” – nyilatkozta Bíró Barna Botond, a megyei közgyűlés alelnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat