Nincs pénz a katonák fizetésére? Távozik a védelmi miniszter

Bálint Eszter 2017. szeptember 05., 17:26 utolsó módosítás: 2017. szeptember 05., 17:31

Távozik tisztségéből Adrian Ţuţuianu védelmi miniszter, miután a tárca kedden arról adott tájékoztatást, hogy forráshiány miatt csak részletekben tudják folyósítani a hadsereg alkalmazottainak bérét.

A bukaresti védelmi minisztérium kedden közleményben jelentette be, hogy a várt költségvetés-kiigazítás híján két részletben kapják meg ebben a hónapban fizetésüket a tárca alárendeltségébe tartozó intézmények alkalmazottai, elfogyott ugyanis a minisztérium rendelkezésére álló keret. A minisztérium azt is közölte, hogy szeptember 15-én kifizetik a nettó fizetéseket és a zsoldokat, valamint a külföldön állomásozók napidíját, míg a lakbértámogatást, az étkezésre szánt pénzt és más juttatásokat „valamikor szeptember 25-e körül” folyósítják.

A tárca bejelentése nyomán Mihai Tudose miniszterelnök magához rendelte Adrian Ţuţuianu védelmi és Ionuţ Mişa pénzügyminisztert, és kérdőre vonta őket a kialakult helyzet kapcsán. A megbeszélést követően Ţuţuianu bejelentette, hogy vállalja a felelősséget a történtekért, és felajánlotta lemondását a kormányfőnek.

Kedden délután a miniszterelnöki hivatal arról adott tájékoztatást, hogy Tudose elfogadta a tárcavezető lemondását, amelyet továbbított az államelnöki hivatalnak.

Adrian Ţuţuianu ugyanakkor arról is beszélt, hogy megvan a szükséges anyagi fedezet a hadsereg alkalmazottai bérének fedezésére, és mindössze technikai okok vezettek a fizetés folyósításának késlekedéséhez. „Nincs semmiféle probléma a fizetések folyósításával. Elismertem a kormányfő előtt, hogy hibáztam, amikor időhiány miatt nem tájékoztattam őt és a sajtót a kialakult helyzetről” – nyilatkozta Adrian Ţuţuianu, aki kinevezése előtt a Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátusi frakcióját vezette.

Mihai Tudose kormányfő ismételten leszögezte, hogy a költségvetés-kiigazítás pozitív lesz, és szeptember végéig ismertetik, egy időben a 2018-as évi állami költségvetés tervezetével. A miniszterelnök különben korábban azt mondta, a büdzsével egyidőben a kiegészítő jogszabályoknak is el kell készülniük, főleg az adózás területén, hogy a költségvetés-tervezet megvalósítható legyen. „A legnagyobb kihívás az egységes bértörvény, a jövedelmi adó mérséklése 16-ról 10 százalékra, és a társadalombiztosítási járulékok csökkentése lesz” - mondta Tudose.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat