Megterhelnék a cégeket a kormánynak a minimálbér emelésére vonatkozó elképzelései

Bálint Eszter 2017. november 06., 09:53

Nem tetszik a vállalkozóknak a kormány által tervezett minimálbér, és meglátásuk szerint a tb-járulék átruházása is a bérek csökkenéséhez vezethet. Felróják a túl hirtelen tett módosításokat is.

Fotó: Mediafax

A romániai kis- és közepes vállalkozások több mint 80 százalékának nem áll módjában növelni a minimálbért, és 60 százalékuk elbocsátásokhoz folyamodik majd az intézkedés miatt – jelentette be Florin Jianu, a Kis- és Közepes vállalkozások Országos Tanácsának (CNIPMMR) elnöke idézve egy, az általa vezetett szervezet által tagjai körében készített közvélemény-kutatást. 

„A héten kiküldtünk egy kérdőívet, amelyet hozzávetőlegesen 400 vállalkozó töltött ki. Az adatok azt mutatják, hogy 82,9 százalékuknak nem áll módjában emelni a minimálbért, 60 százalékuk elbocsátásokhoz fog folyamodni az intézkedés miatt, 90 százalékuk pedig azt mondta, legfeljebb 100 lejjel tudná emelni a minimálbért" – avatott be a részletekbe Jianu. 

Tapasztalatai szerint a társadalombiztosítási járulék terhének a munkáltatóról a munkavállalóra való átruházása is nagy „felfordulást" fog okozni. 

„Végeztünk néhány számítást, amelyekből az derül ki, hogy a kkv-k 90 százaléka esetében a tb-járulék áthárítása miatt nőni fognak a bérköltségek. A fizetések tehát nem fognak nőni, sőt!" – kongatta meg a vészharangot a szakmai egyesület elnöke. Felrótta továbbá, hogy a kormány újabb és újabb intézkedésekkel áll elő, és mire az üzleti szférának sikerülne felmérni ezek hatását, változtatnak rajtuk. 

Már nem tudjuk tartani a lépést. Múlt héten előkészítettünk egy hatáselemzést a 2 százalékos szolidaritási adóról. Erre a kormány fogta magát és módosította azt, átkeresztelte és növelte a mértékét.

Azt még nem tudjuk, mi az illeték új neve, azt viszont igen, hogy 2 százalékról 2,25 százalékra nőtt" – mutatott rá a helyzet visszáságára Jianu, aki szerint minden tervezett adóügyi intézkedést gyakorlatba ültetésük előtt legalább hat hónappal meg kellene beszélni az üzleti szféra képviselőivel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat