Még át sem adták, de már megrepedt a sztráda burkolata – Diplomáciai támadást indít a kirúgott spanyol útépítő cég

Hírösszefoglaló 2019. szeptember 12., 14:00 utolsó módosítás: 2019. szeptember 12., 14:21

Független szakértő vizsgálja meg a dél-erdélyi A3-as autópálya Lugos–Déva-szakaszán keletkezett repedést, a folyamat két hétig is eltarthat – mondta el szerda este a kivitelezési szerződés újratárgyalásával kapcsolatos parlamenti szakbizottsági vitán Răzvan Cuc szállítási miniszter.

Fotó: Facebook/Razvan Cuc

A tárcavezető szerint a pályán és annak alapozásában mintegy 15 méter hosszú, egy centiméter széles repedés keletkezett, és előfordulhat, hogy támfalat kell építeni azért, hogy megakadályozzák ennek tovaterjedését – számolt be az Agerpres.

A spanyol kivitelező kétségbe vonta egy román cég ezzel kapcsolatos tanulmányát, ezért független nemzetközi szakértőt kértek fel a munka elvégzésére.

Fernando Lana Hernandez, az Aldesa Construccion vezérigazgatója ugyancsak a parlamentben bejelentette, hogy diplomáciai konfliktust nyitottak amiatt, hogy a román fél felmondta a szerződést.

Diplomáciai konfliktust nyitottunk a spanyol nagykövetségen, és megbeszélésekre hívják majd a madridi román nagykövetet, mert Spanyolország és Románia baráti országok, amint azt nagykövetünk is hangsúlyozza, és ilyet nem tesznek egy baráti országgal”

– mondta Fernando Lana Hernandez. Hozzátette: a konfliktusról az Európai Uniót is értesítették, ahol „a külföldi cégek ellen irányuló diszkriminációval” vádolják Romániát.

Fotó: Facebook/Razvan Cuc

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) augusztus végén bontotta fel a szerződést a Déva–Lugos.autópálya 3-as szakaszának építőjével. Răzvan Cuc miniszter azt nyilatkozta, hogy a pályát átveszik, és a CNAIR fogja elvégezni azokat a javításokat, amelyeket a spanyol kivitelező elmulasztott megtenni.

Sorin Scarlat, a CNAIR vezérigazgatója kijelentette: a Marosillye és Holgya közötti 21,14 kilométer hosszú szakaszon hatvan hibát azonosítottak, ami önmagában is rekord. Hozzátette: a CNAIR kijavítja ezeket, és hamarosan közlekedni lehet a sztrádán.

A spanyol cég képviselői azt fontolgatják, hogy perbe hívják a román államot. Meglátásuk szerint a minisztérium visszaélést követett el, amikor felbontotta a szerződést, amelynek értéke 579,92 millió lej (plusz áfa) volt; ennek 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából hívták le.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat