Kihirdette az államfő a törvényt, amely alapján megvonható a segély a „válogatós” munkanélkülitől

Krónika 2018. július 18., 20:54 utolsó módosítás: 2018. július 18., 21:05

Klaus Johannis államfő kihirdette szerdán azt a törvényt, amely szerint elveszíti a szociális segélyt az a munkanélküli, aki visszautasítja a felajánlott munkahelyet – tájékoztat a bukaresti elnöki hivatal közleménye.

Állásbörze. Nem ajánlott visszautasítani a kínálkozó munkahelyet Fotó: Barabás Ákos

Június 20-án a képviselőház döntéshozó kamaraként, 274 támogató, 4 ellenszavazattal és 2 tartózkodással fogadta el a tervezetet, amelynek értelmében elveszíti a szociális segélyt az a munkanélküli, aki visszautasít egy felajánlott munkahelyet.

A garantált minimálbérre vonatkozó 2001/416-os számú törvényt módosító tervezet értelmében nem lesz jogosult a szociális segélyre az a munkanélküli, aki visszautasít egy felajánlott állást, vagy nem hajlandó a munkaerő-elhelyezési irodák által szervezett programokon, képzéseken részt venni.

Aki elvesztette a szociális segélyhez való jogát, az az erre vonatkozó határozat megszületésétől számított 12 hónap múlva kérvényezheti ismét a támogatást. Az Agerpres hírügynökség által ismertetett javaslat azt is előírja, hogy a segély összegének megfelelő munkát kell végeznie a helyi közösség érdekében, a polgármester felkérésére annak, aki felnőtt, munkaképes és részesül a támogatásban. Amennyiben az illető maradandóan vagy ideiglenesen munkaképtelen állapotban van, a kiosztott munkát a segélyben részesülő család más, munkaképes tagjainak kell elvégezniük.

A tervezet a polgármesterek számára is megszabja a tennivalókat a helyi munkaerő kiaknázása érdekében. Az elöljáróknak összesíteniük kell a helyi jogi és magánszemélyektől, családi vállalkozásoktól érkező munkaerő-igényléseket, és az idénymunkákra be kell osztania a szociális támogatásban részesülő személyeket. A beosztást tartalmazó listát ki kell függesztenie a polgármesteri hivatalban. Az az elöljáró, aki nem teljesíti ezt a feladatát, ezertől ötezerig lejig terjedő bírságban részesül.

Amennyiben a szociális segélyben részesülő családok munkaképes tagjai egymás után kétszer visszautasítanak egy felajánlott szezonális munkalehetőséget, elveszítik a segélyhez való jogukat. Ez alól kivételt képez az, aki a területi munkaerő-elosztó ügynökség szakmai képzésében vesz részt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat