Lassan felkel a Zöld ház program új kiírásának napja: közvitán a lebonyolítási útmutató tervezete

Lassan felkel a Zöld ház program új kiírásának napja: közvitán a lebonyolítási útmutató tervezete

Fotó: Barabás Ákos

Hosszas várakozás után közvitára bocsátották a Környezetvédelmi Alap (AFM) által ügykezelt napelemes Zöld ház program – nem végleges – lebonyolítási útmutatóját. A házi áramtermelő berendezések megvásárlását legtöbb 20 ezer lejjel támogató állami program új kiírása több ponton is változásokat hoz, viszont a „nagy reform” várhatóan elmarad.

Páva Adorján

2023. március 27., 14:042023. március 27., 14:04

2023. március 27., 14:172023. március 27., 14:17

A napelemprogram 2023-as „idényének” egyik fő újdonsága, hogy immár parókiák is pályázhatnak egyházi tulajdonban lévő ingatlannal. A szerelőcégeket érintő változás viszont minden bizonnyal nem válik a vállalkozások ínyére, ugyanis az AFM a tervezet szerint jótállási összeget, garanciát kér a jelentkező cégektől, mégpedig 200 ezer és egymillió lej között, attól függően, mekkora ügyfélkörrel dolgoznak. Amint a program lebonyolítását régóta árgus szemekkel figyelő Kodok Márton informatikus az általa működtetett Napelem AFM pályázók nevű Facebook-csoportban kifejtette,

Idézet
ez így kinyírja a kicsi cégeket, és lassítja a pályázat elindítását”.

A civil aktivista bejegyzéséből az is kiderül, hogy változtak az igénylőt érintő feltételek is: a pályázónak nemcsak tulajdonosnak kell lennie, hanem az épületben kell laknia is. Az ingatlannak lakóházként kell szolgálnia, azaz melléképületekre (például garázs, csűr) nem lehet a program révén napelemeket szereltetni. Ugyanakkor meglévő rendszert nem lehet bővíteni az új kiírás segítségével.

Szintén újdonság, hogy a napelemrendszereket kötelezően hibrid inverterrel kell ellátni, ami növeli az összköltséget.

A minden téren amúgy is tapasztalt árnövekedés mellett egyes vélemények szerint szintén drágulást okozhat az igénylők számára a cégektől megkövetelt jelentős garanciapénz is, ugyanis ha például egy vállalkozás emiatt hitelfelvételre kényszerül, az ügyfeleken „hajthatja be“ a kölcsönnel járó pluszkiadásokat.

korábban írtuk

Energiaborúra napelemderű: a prosumerré válás fortélyairól
Energiaborúra napelemderű: a prosumerré válás fortélyairól

Nagy az ösztökélés, lelkesedés manapság a napelemek beszerelése terén. Ezzel együtt a beruházáson elgondolkodó, az online világban informálódni próbáló, tudatlan kíváncsiskodó megriadhat.

Bár az elmúlt hónapokban rengeteg ötletelés zajlott arról, gyakorlatilag ki és milyen formában bonyolítja le a korábban időben nagyon elhúzódó programot, milyen állami intézményt, önkormányzatot vonnak be az akár többszázezres nagyságrendű pályázati mennyiség átvizsgálását-elbírálását jelentő munkába, az útmutató közvitán lévő tervezete szerint az ügykezelő továbbra is a Környezetvédelmi Alap. Ugyanakkor a leírás egyik bekezdése arra is kitér, hogy külsősöket, más állami intézmények alkalmazottait is bevonhatják az ellenőrzésbe.

Egyébként maga a kiírás – amely során továbbra is 20 ezer lejes támogatást nyújtanak – az útmutató szerint akkor kezdődik el, amikor az AFM honlapján közlik a rajttal kapcsolatos, az érdeklődő napelemes cégeket érintő információkat. Ezek után szerződést kötnek a programban részt vevő szerelőcégekkel, majd közlik a csatlakozott vállakozások listáját. Ezzel egy időben vagy ezután az igénylőkre vonatkozó információkat is közhírré teszik a honlapon, a pályázók pedig feliratkozhatnak a megadott internetes felületen, lefoglalva maguknak a támogatási összeget.

Az útmutató szerint a pályázáshoz szükséges iratokat az igénylők töltik fel erre a felületre, tehát elektronikus úton, majd kiválasztják az engedéllyel rendelkező szerelőcéget, utóbbi pedig ellenőrzi az internetes alkalmazásban a pályázók által feltöltött dokumentumokat.

Egyébként a vállalkozások korábban éppen ez ellen tiltakoztak, mondván: nekik nem áll hatáskörükben állami intézmények által kibocsátott dokumentumokat ellenőrizni, ők napelemrendszerek szerelésével-beüzemelésével foglalkoznak. Szintén sok problémával szembesülhetnek az érdeklődő magánszemélyek a dokumentumok feltöltése során, hiszen az átlagos digitális kompetenciák ismeretében bizonyára sokuk nem tudja majd egyedül megtenni.

Visszatérve a tervezett jelentkezési folyamathoz: miután a szerelőcégek ellenőrizték az iratokat, jogosultnak nyilvánítják azokat, akiknél mindent rendben találtak, majd az AFM is „áldását adja” rájuk. Ezek után a vállalkozások nekifoghatnak a munkának – legtöbb 12 hónapon belül meg kell valósítani a beruházást –, és amikor végeztek, és a hatóságok is mindent rendben találtak, a Környezetvédelmi Alap átutalja a támogatási összeget.

Amelyet lekevesebb 3 kilowatt teljesítményű rendszerek üzembe helyezése esetén lehet igényelni; ha nagyobb, költségesebb berendezést szerelnek fel, a különbözetet – bármekkora is az – az ügyfél állja saját zsebből.

A szükséges dokumentumok listája szerint a jelentkezőnek csatolnia kell a megadott internetes felületen a támogatási kérvényt, személyazonosító igazolványát (nyilván fénykép- vagy szkennelt változatot), az adóhatóságtól származó bizonylatokat, miszerint nincsenek adósságai az állammal, illetve az önkormányzattal szemben, és hatvan napnál nem régebbi telekkönyvi kivonatot.

A napelemes Zöld ház program lebonyolítási útmutatóját pénteken bocsátották közvitára, tíz napig lehet hozzászólni. Az AFM és a környezetvédelmi minisztérium ezek után fogadja el a végleges verziót. A program lebonyolításához szükséges összeget a Környezetvédelmi Alap költségvetéséből fedezik. A büdzsé március 9-ei elfogadásakor kiderült, hogy bár korábban 3 milliárd lejes költségvetésről beszéltek, végül 2 milliárd lejt szánnak első körben a napelemprogramra.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter akkor úgy fogalmazott, hogy az új kiírás szerinte március végén-április elején rajtolhat a lakosság számára. A szakminiszter már csak 80 ezer lehetséges nyertesről beszélt – a korábbi 150 ezerhez képest –, ám reményét fejezte ki, hogy a nyári büdzsékiegészítéskor – európai és AFM-alapokból – sikerül legalább 3 milliárdra feltornázni a napelemprogram költségvetését.

korábban írtuk

„Összement” a napelemprogram költségvetése, 18 támogatási zöldprojektet futtat a Környezetvédelmi Alap
„Összement” a napelemprogram költségvetése, 18 támogatási zöldprojektet futtat a Környezetvédelmi Alap

Elfogadta csütörtökön a bukaresti kormány a Környezetvédelmi Alap költségvetését, több mint 13,3 milliárd lejt különítettek el zöldprogramokra – közölte a kormányülés után Tánczos Barna.

Közben kiderült, hogy „versenytársa” is lesz az AFM-programnak: lakossági napelemprogram finanszírozását is tartalmazza a bukaresti európai alapok minisztériuma által megvalósítandó, szintén közvitára bocsátott REPowerEU elnevezésű terv. Az új kezdeményezés független a Környezetvédelmi Alap már létező, újabb kiírás előtt álló napelemes Zöld ház programjától. A 25 ezer lejes támogatást nyújtó új kezdeményezés gazdái „könnyed és objektív” lebonyolítást ígérnek, amely „kevésbé bürokratikus lesz, mint az eddig használatos mechanizmusok”.

korábban írtuk

Elhalmoz napelemekkel a kormány: újabb, több pénzt adó lakossági támogatási program indul Romániában
Elhalmoz napelemekkel a kormány: újabb, több pénzt adó lakossági támogatási program indul Romániában

Lakossági napelemprogram finanszírozását is tartalmazza a bukaresti európai alapok minisztériuma által megvalósítandó, jelenleg közvitán lévő REPowerEU nevű terv. Az új kezdeményezés független a már létező Zöld ház programtól.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk

Több ezer kilogrammnyi paradicsom kerül a szemétbe Dél-Romániában: a gazdák arra panaszkodnak, hogy a minisztériumi Tomata-program sokakat ösztönzött a paradicsomtermesztésre, most pedig nincsen hasznuk munkájukból.

Bőséges a paradicsomtermés, így sok tonna hazai zöldség kerül a szemétbe, annyira alacsony a felvásárlási áruk
2024. június 14., péntek

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli

Idén áprilisban márciushoz képest 32 lejjel (0,6 százalékkal) 5217 lejre nőtt a nettó átlagbér Romániában – közölte pénteken az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Közel 15 százalékkal nőtt tavaly óta az átlagbér, sok a fiatal munkanélküli
2024. június 13., csütörtök

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet

Romániában jelenleg a háztartások 80 százalékának van vezetékes internetkapcsolata, amelyeknek a 93 százaléka optikai szálas – jelentette ki egy csütörtöki szakmai konferencián Marius Săceanu, az országos távközlési hatóság (ANCOM) főtitkára.

Még mindig meghaladja az ezret azoknak a településeknek a száma, ahol nincs vezetékes internet
2024. június 13., csütörtök

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet

Közvitára bocsátották az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezetet – jelentette be csütörtökön Marcel Ciolacu kormányfő.

Közvitán az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló jogszabálytervezet
2024. június 12., szerda

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét

Az Európai Bizottság szerdán az uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján jóváhagyta, hogy az UniCredit olasz bankcsoport felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét – közölte az uniós testület.

Jóváhagyta az Európai Bizottság, hogy az UniCredit felvásárolja az Alpha Bank romániai érdekeltségét
2024. június 12., szerda

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés

Az idei első negyedévben több mint 11 300 lakást adtak használatba Romániában, 3969-cel kevesebbet, mint 2023 ugyanezen időszakában – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerdán közzétett adataiból.

Jóval kevesebb lakást adtak használatba az első negyedévben, csupán egy régióban volt növekedés
2024. június 12., szerda

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta

Az áprilisi 5,9 százalékról májusban 5,12 százalékra csökkent az éves infláció Romániában – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Tovább csökkent az infláció, a szolgáltatások drágultak a leginkább tavaly óta
2024. június 11., kedd

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést

Nyáron 21 és 23 Celsius-fok közötti hőmérsékletet szeretne otthonában a romániaiak több mint fele (57%), tízből négyen (42%) pedig szinte minden nap használják a légkondicionálót – derült ki az E.ON kedden közzétett felméréséből.

Növekszik miatta az áramfogyasztás, de a romániai háztartások egyharmada használ nyáron légkondicionáló berendezést
2024. június 11., kedd

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag

Az EU tagállamai az uniós GDP 12,9 százalékának megfelelő összeget, összesen 1882 milliárd eurót költöttek nyugdíjakra 2021-ben – derül ki a Eurostat kedden közzétett adataiból.

Kevesebbet fordít Románia nyugdíjakra GDP-arányosan, mint az uniós átlag
2024. június 11., kedd

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa

A Szállás.hu platform tulajdonosa, a Szallas Group felvásárolta a Litoralulromanesc.ro szállásközvetítő oldalt üzemeltető cég tulajdonjogának nyolcvan százalékát, ezzel a román tengerpart szálláskínálatának nagyrészét vonta be portfóliójába.

Román tengerparti szálláshelyeket kínáló platformot vásárolt fel a Szállás.hu tulajdonosa