Homályban a gázkitermelés: bizonytalanság uralja az amerikaiak fekete-tengeri projektjét

Pataky István 2019. július 17., 12:09 utolsó módosítás: 2019. július 17., 12:16

Az amerikai ExxonMobil sajtóértesülések szerint egy harmadik partnert is bevonna a fekete-tengeri földgázkitermelésbe. A román kormány cáfolja, hogy az amerikai vállalat ki akarna szállni az üzletből.

Késésben. Az ExxonMobil és az OMV még nem döntött a tengeri beruházás elindításáról Fotó: E-nergia.ro

Román kormányzati körökből cáfolták azt a sajtóértesülést, miszerint az ExxonMobil amerikai olajvállalat ki akarna szállni a fekete-tengeri gázkitermelésből. Az ExxonMobil arról tájékoztatta a bukaresti kormányt, hogy újabb partnert vonna be az osztrák OMV Petrom mellé a Fekete-tenger Neptun elnevezésű kontinentális talapzatában rejlő, 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsült gázmennyiség kitermelését célzó beruházásba.

Hosszú folyamat lehet

Az amerikaiak még nem nevezték meg, hogy melyik vállalatot szeretnék bevonni. A hatóságok becslése szerint ez hosszas, több hónapot eltartó folyamat lesz, hiszen

a román ásványkincsek kitermeléséért felelős ügynökségnek jóvá kell hagynia az új partner bevonását,

ez utóbbinak pedig jogában áll elemezni a beruházás pénzügyi és egyéb adatait. Erről az Agerpres állami hírügynökség adott hírt nem sokkal azután, hogy a a G4media.ro hírportál közölte: az amerikai olajvállalat ki akar szállni a projektből.

Viorica Dăncilă miniszterelnök nemrég kérdésünkre azt válaszolta, folytatják a tárgyalásokat az ExxonMobillal a fekete-tengeri földgáz kitermelésének megkezdése ügyében. A kormányfőt annak kapcsán kérdeztük marosvásárhelyi látogatásakor, hogy a projekt a további optimista nyilatkozatok ellenére sem kezdődött még el. Dăncilă elmondta, korábban többször is találkozott az amerikai ExxonMobil vállalat képviselőivel.

A cég elégedetlenségei az offshore törvénnyel kapcsolatosak, egy olyan jogszabállyal, amelyet a román parlament már megszavazott”

– hangsúlyozta a miniszterelnök.

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnököt is, aki korábban azt mondta, a kormánynak különös figyelmet kell szentelnie a koncessziós szerződés meghosszabbítására, hiszen a két vállalat azért halogatja a döntést a tengeri gázmező kitermeléséről, mert lejár a megállapodás. „Arra kértem az energiaügyi minisztert, hogy vizsgálja ki a helyzetet, s tárgyaljon az ExxonMobil–OMV-konzorcium képviselőivel is, hogy tisztán lássunk az ügyben. A gázkitermelésnek 2024 első harmadában kell elkezdődnie, de a mi érdekünk az, hogy előrehozzuk a kitermelés megkezdésének időpontját” – tájékoztatott érdeklődésünkre Marosvásárhelyen Tăriceanu.

A bukaresti kabinet az év elején elfogadott egy kormányhatározatot, amellyel 15 évvel, 2045-ig meghosszabbította a koncessziós szerződést,

de Tăriceanu szerint a kormány alárendeltségébe tartozó, ásványkincseket kezelő ügynökségnek is engedélyeznie kell a kitermelési megállapodás meghosszabbítását.

Késik a rajt

Az ExxonMobil és az OMV alkotta ­konzorcium még nem döntött a beruházás elindításáról. Bár a román gazdasági miniszter áprilisban arról beszélt, hogy a beruházók napokon belül bejelenthetik a projekt elindítását, azóta sem történt elmozdulás a kitermelés ügyében. Az OMV–Petrom vállalat a május elején közzétett első negyedéves jelentésében megállapította:

a jelenlegi romániai törvényi feltételek nem tesznek lehetővé egy több milliárd eurós beruházásról szóló döntést.

A parlament 2018 végén fogadta el az offshore törvénycsomagot, amely egyebek mellett arra kötelezte a termelőket, hogy a Fekete-tengerből kinyert gáz legalább felét belföldön adják el, és felemelte a gázkitermelés adóját. A fekete-tengeri gáztermelés megkezdésében Magyarország is érdekelt, ez ugyanis alternatívát jelenthetne az Oroszországból származó földgáz­importra. Tavaly magyar vállalatok kötötték le a fejlesztés alatt álló, a két ország gázhálózatát összekötő román–magyar interkonnektor teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter márciusi marosvásárhelyi látogatásán újságírói kérdésre válaszolva elmondta: Magyarország mindent megtett azért, hogy a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelendő romániai forrásokból földgázt vásárolhasson: magyar cégek kötötték le a két ország közötti összekötő (interkonnektor) kapacitásának jelentős részét,

a magyarországi oldalon az infrastruktúra készen áll.

Hozzátette, nem szólhat bele az energiaszektort érintő román szabályozásokba, csak jelezni tudja az osztrák és amerikai cégeknek, hogy Budapest érdekelt a termelés megkezdésében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat