Hazacsábító okok a vállalkozásra – indul az első képzés, de még várják a Magyarországon élő jelentkezőket

Hazacsábító okok a vállalkozásra – indul az első képzés, de még várják a Magyarországon élő jelentkezőket

Fotó: Pixabay.com

A Magyarországon élő román állampolgárok még mindig találhatnak 40 000 okot arra, hogy Romániában vállalkozzanak, a kezdeményezők ugyanis meghosszabbították a jelentkezési határidőt.

Bálint Eszter

2018. március 10., 09:302018. március 10., 09:30

Március 11-én a terveknek megfelelően elindul a képzéssorozat a legalább egy éve Magyarországon élő román állampolgárokat itthoni cégalapításra ösztönözni hivatott, 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! elnevezésű projekt keretében, ám a kezdeményezők, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (Rove) és a LAM Alapítvány

az érdeklődők magas száma és az elhúzódó regisztrálási idő miatt a jelentkezési határidőt meghosszabbította három hónappal, vagyis június 11-ig.

Minderről Nagy Tímea Zita projektmenedzser számolt be csütörtökön a Krónika megkeresésére.
Mint részletezte, az elmúlt félévben kifejtett intenzív kampányuknak köszönhetően a pályázati lehetőség sok érdeklődőhöz eljutott, csütörtökig 860-an regisztráltak a program honlapján, velük folyamatosan zajlik a kapcsolatfelvétel. Ugyanakkor – tette hozzá – a lemorzsolódás is magas, sokan nem felelnek meg a pályázati feltételeknek, továbbá a regisztrálási folyamat is lassúbb a tervezettnél, hosszú időt vesz igénybe a jelentkezési dokumentumok beküldése. Így

március 11-én a program kiírásában jelzett 260 személyből egyelőre csak az a 170 személy kezdi el a vállalkozói online képzést, akik már beküldték a regisztráláshoz szükséges dokumentációjukat, és az ellenőrzést követően bekerültek a célcsoportba.

Június 11-éig pedig folytatódik az eddig bejelentkezettek interjúztatása, a folyamatban lévő dokumentációk hiánypótlása, de még jelentkezhetnek új érdeklődők is – mutatott rá a projektmenedzser.

korábban írtuk

Negyvenezer ok a vállalkozásra: támogatást kapnak a Magyarországon élő román állampolgárok
Negyvenezer ok a vállalkozásra: támogatást kapnak a Magyarországon élő román állampolgárok

Szakmai és anyagi támogatást is nyújt a 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! elnevezésű projekt a Magyarországon élő román állampolgároknak, akik itthon alapítanának céget.

Kik kerülhetnek be?

Emlékeztetett egyúttal, hogy azok kerülhetnek be a programba, akik teljesítik a jogosultsági feltételeket, vagyis román állampolgárként romániai lakhelyük az Észak-nyugati Fejlesztési Régió, vagyis Beszterce-Naszód, Bihar, Kolozs, Máramaros, Szatmár, illetve Szi-lágy megye, vagy a Központi Fejlesztési Régió, vagyis Brassó, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros, Szeben megye valamelyik településére szól.

Életkorukat tekintve 18 és 64 év közöttieknek kell lenniük, a projektbe nem jelentkezhetnek azok a 16 és 24 év közötti fiatalok, akik nem rendelkeznek munkahellyel, és nem vesznek részt semmilyen jellegű oktatásban.

A programhoz való csatlakozásukat megelőzően ugyanakkor legalább 12 hónapig Magyarországon kellett tartózkodniuk,

és ezt a megfelelő iratok segítségével igazolniuk is kell – ilyen dokumentum lehet: lakcímkártya, ideiglenes vagy végleges tartózkodási engedély, lakcímbejelentő lap vagy regisztrációs kártya az EGT-országok állampolgárainak. A Romániában indítandó vállalkozás székhelye is e két régió valamely városában kell hogy legyen, és olyan ágazatot kell képviselnie, ami az Országos Versenyképességi Stratégia (SNC 2014–2020) szerint intelligens szakosodási potenciállal bír. Ilyen ágazat többek között a turizmus, az élelmiszeripar vagy a kreatív iparágak.

Az indítani kívánt vállalkozáshoz megfelelő szakmai tapasztalattal és/vagy tanulmánnyal is kell rendelkeznie a pályázónak, amit a megfelelő iratok segítségével igazolnia is kell.

Galéria

Nagy Tímea Zita projektmenedzser

Tíz ágazat, izgalmas ötletek

Kérdésünkre Nagy Tímea Zita kitért arra is, hogy összesen tíz ágazatban érkeznek be vállalkozási ötletek. De a számadatokon túl kapkodják a fejüket, hogy mennyi érdekes ötlet születik, és sajnálják, hogy nem lesz lehetőségük hozzájárulni az összes megvalósulásához. Néhány közülük:

van olyan jelentkező, aki a saját kutatásainak az eredményeként kifejlesztett egy alkoholos italt, amely pollenekből készül és ehhez különleges üveget is tervezett;

van olyan, aki kutyaétterem létrehozását tervezi, folyamatos friss ételek biztosításával; egy operaénekes hölgy kulturális rendezvényeket kíván szervezni; egy autószerelő exkluzív és mobil szolgáltatásokat biztosítana; vannak kézművesek, akik közül a projektmenedzser kiemelte azt, aki egyedi bábok készítésével foglalkozna. Rengeteg további ötlet van még: vándormozi, restaurátori, egészségügyi, idegenforgalmi, vendéglátóipari szolgáltatások, de a tervek között szerepel közösségi mosoda is. Számottevő ugyanakkor az IT-vállalkozásokat tervezők jelentkezése.

„Nehéz általános jellemvonásokat találni, nagyon szerteágazó a célcsoportunk érdeklődése. Igyekszem néhányat beazonosítani: életkorukat tekintve többnyire 23 és 45 év közöttiek, több a férfi jelentkezőnk, az IT-szektorból a legmagasabb az érdeklődés,

Idézet
általában nemrég költöztek át Magyarországra, még vannak élő kapcsolataik a szülőföldjükön élőkkel, sokan pedig a csaladtagjaikat is be szeretnék vonni a vállalkozásuk üzemeltetésébe”

– vont mérleget kérdésünkre Nagy Tímea Zita.

Miről szól a program?

Amint arról korábban beszámoltunk, a 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! elnevezésű projektet a Rove és a LAM Alapítvány a Diaspora Start Up POCU (Humán Tőke Operatív Program) kiírás keretében indította útjára. A pályázat az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a Humán Tőke Operatív Program keretében valósul meg, összköltségvetése több mint 2 millió euró.

A 40 000 ok, hogy Romániában vállalkozz! fontos erénye a hasonló vállalkozástámogató programokhoz képest, hogy

szakmai képzést is nyújt a jelentkezőknek, aminek keretében a képzők külön figyelmet fordítanak minden résztvevő esetében a személyre szabott tanácsadásra, illetve segítik őket abban, hogy a versenyre benyújtandó üzleti terveik megfeleljenek a pályázati elvárásoknak.

A szakmai képzés online tanfolyam keretében valósul meg, ami román és magyar nyelven egyaránt elérhető, ezzel biztosítva, hogy a jelentkezők a saját anyanyelvükön sajátíthassák el a vállalkozás elindításához szükséges alapvető tudást és készségeket. A nagyjából 40 órát felvevő képzéssorozat interaktív formában valósul meg, ahol a mentorok nemcsak előadást tartanak, hanem a felmerülő kérdésekre is válaszolnak. Mindez pedig olyan felhasználóbarát platformon történik, ami akár mobileszközről is elérhető, így a résztvevők nincsenek helyhez kötve.

Az oktatás mellett a jelentkezők tagjaivá válnak egy virtuális támogatói hálózatnak, ahol intézmények, szervezetek, szakmai vállalkozások segítik őket információkkal, tanácsokkal a vállalkozásaik elindításában, működtetésében.

Az anyagi támogatás mellett a projekt másik kiemelt pontja a kezdeményezők szerint ugyanis a mentorprogram, amelyben minden induló vállalkozó tovább mélyítheti az eddig megszerzett ismereteit, és személyre szabott tanácsokat kaphat. A mentorok tehát nem csak addig követik figyelemmel a vállalkozások alakulását, ameddig elkészül az üzleti terv, hanem folyamatos segítséget nyújtanak, ezzel biztosítva, hogy életképes és hosszú távon fennmaradó vállalkozások szülessenek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 07., vasárnap

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani

Hamarosan hivatalosan is befejezettnek nyilvánítják a nagyváradi repülőtér korszerűsítési munkálatait, miután az utolsó szükséges eljárások után elkezdték a projekt átvételét.

A felújítás befejezése után nagyméretű gépek is használhatják a nagyváradi repülőteret – már ha sikerül járatokat odacsábítani
2024. április 07., vasárnap

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában

Az Európai Unió nem tiltja be a fosszilis tüzelőanyaggal működő kazánokat vagy fűtési rendszereket – például fali gázkazánokat, bojlereket, fűtőberendezéseket stb. – szögezte le közleményében az Európai Bizottság.

Cáfolja Brüsszel, hogy az EU be akarja tiltani a fali gázkazánokat, amelyek rendkívül népszerűek Romániában
2024. április 06., szombat

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat

Márciusban 1 137 956 nyugdíjas részesült szociális pótlékban, 1647-tel kevesebb, mint az előző hónapban – derül ki az Országos Nyugdíjpénztar (CNPP) szombaton közzétett adataiból.

Erdélyi nyugdíjasok kapják a legnagyobb szociális pótlékokat
2024. április 05., péntek

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban

Az Európai Unió országaiban átlagban 3,3 százalékkal került többe a hús idén februárban, mint egy évvel ezelőtt; a legnagyobb arányú árnövekedést Bulgáriában (8,2 százalék) és Romániában (7,7 százalék) jegyezték – közölte pénteken az Eurostat.

Élen jár Románia a húsdrágulás mértéke terén uniós viszonylatban
2024. április 05., péntek

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét

Péntek óta megrendelhető a romániai márkakereskedéseknél az új Dacia Spring, miután közölték az arculatfrissítésen átesett népszerű elektromos autó árlistáját.

Megvan, mennyibe kerül az új Dacia Spring – Felvázolták a roncsprogramok jövőjét
2024. április 05., péntek

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány

A paradicsom- és fokhagymatermesztési program támogatásaira pályázó gazdák május 16-ig nyújthatják be kérelmeiket. A bukaresti mezőgazdasági szaktárca a hagymatermesztők támogatását is tervezi, erről a következő hetekben dönthet a kormány.

A paradicsom- és fokhagymatermesztésen kívül a hagymatermelőket is támogatná a kormány
2024. április 05., péntek

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben

Nőttek a globális élelmiszerárak márciusban havi összevetésben elsősorban a növényi olajárak emelkedése miatt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken felkerült adatok szerint.

Drágultak márciusban az élelmiszerek, a sajtok világpiaci árai nőttek a legnagyobb mértékben
2024. április 05., péntek

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában

Salt Bank néven online bank nyílt Romániában – jelentette be csütörtökön a pénzintézet.

Konkurencia a Revolutnak: új online bank nyílt Romániában
2024. április 04., csütörtök

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén

Románia az Amerikai Egyesült Államokat és Oroszországot is megelőzi az 1000 főre eső információtechnológiai (IT) szakemberek száma tekintetében: európai éllovas és globálisan a 6. helyen áll.

Románia európai éllovas és a világon az elsők között az IT-szakemberek terén
2024. április 04., csütörtök

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány

Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön kijelentette, hogy szerinte az év végére 5 százalék alá csökken az infláció és nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány.

Ciolacu szerint 2024-ben nem lesz a tervezettnél nagyobb a költségvetési hiány