Eurómilliárdos uniós támogatás az Arad és Piski közötti vasútvonal korszerűsítésére

Hírösszefoglaló 2018. február 19., 17:13 utolsó módosítás: 2018. február 19., 17:46

Mintegy 1,3 milliárd eurót biztosít az Európai Unió a kohéziós forrásokból a magyar–román határon lévő Kürtös települést a Fekete-tenger partján fekvő Konstancával összekötő vasútvonal korszerűsítésére – jelentette be hétfőn a brüsszeli testület.

Fotó: Pinti Attila

A fejlesztés nyomán jelentősen gyorsabb és biztonságosabb lesz az utazás az Arad melletti 614-es kilométerkő és a Hunyad megyei Piski közötti 141 kilométeres szakaszon, tizenhárom állomást felújítanak, javítják az utastájékoztatási rendszert, illetve hidakat és alagutakat építenek – tájékoztatott a bizottság.

Minden egyes befektetett euró erősíti Romániában a területi kohéziót és a gazdasági versenyképességet, továbbá javítja az összeköttetést Magyarországgal és Európa többi részével, valamint tiszta, gyors és biztonságos közlekedést tesz lehetővé”

– hangsúlyozta az MTI szerint Corina Crețu regionális politikáért felelős uniós biztos. Hozzátette: a projekt uniós társfinanszírozásának mértéke 65 százalék.

A Hotnews hírportál közölte:

a tervek szerint a személyvonatok akár 160 kilométer/órás sebességgel is közlekedhetnek majd a felújított vasútvonalon, és az Arad és Piski közötti távolságot 74 perc alatt tehetik meg a jelenlegi 148 helyett.

A közleményben rámutattak, a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részének számító vonal több szakaszának felújítását korábban más uniós alapokból finanszírozták vagy finanszírozzák, a korszerűsítést az Európai Beruházási Bank (EIB) és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) is támogatta.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat