Életveszélyes volt vezetni a Nagyszeben–Szászváros-autópályán

Bálint Eszter 2016. február 25., 19:52

Az Országos Közút- és Autópálya-kezelő Társaság (CNADNR) veszélybe sodorta azoknak az embereknek az életét, akik 2014. november 14. és 2015. szeptember 7. között átutaztak a Nagyszeben–Szászváros-autópálya hármas szakaszán – derül ki a közlekedésügyi minisztérium ellenőrző csoportjának jelentéséből.

A tárca szakértői rámutatnak arra is, hogy négy nappal az átadás előtt a szakhatóság felügyelői ellenőrizték a munkálatokat, és akkor már meg volt repedezve a sztrádaszakasz. Ám – teszik hozzá – a választási évre tekintettel a hibák ellenére is megtörtént az átadás.

Az akkor éppen államfő-választási kampányát folytató Victor Ponta miniszterelnök – aki maga is részt vett az ünnepélyes szalagvágáson – a Capital üzleti és pénzügyi hetilap kérdésére viszont azt mondta, a CNADNR őt sem az avatás előtt, sem azt követően nem értesítette arról, hogy gond lenne az aszfaltcsík minőségével.

Az ellenőrző csoport a CNADNR vezetőit teszi felelőssé a dokumentumban, az ügy pedig jelen pillanatban az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) asztalán van. A jelentés következtetései között szerepel egyebek mellett, hogy a kivitelező hanyag munkát végzett, nem tartották be az aszfaltcsík vastagságára vonatkozó előírásokat, illetve a ballasztréteg kapcsán is rendellenességeket tapasztaltak. Az ellenőrzést végző felügyelők szerint az érintettek egy év és öt év közötti szabadságvesztésre ítélhetők, mivel bűncselekménynek minősül az emberek életének vagy testi épségének a veszélyeztetése.

A kormány január közepén felbontotta a kivitelezési szerződést a Salini Impregilo olasz céggel, amely megépítette a dél-erdélyi autópálya megrepedt, majd mintegy 200 méteren elbontott egyik szakaszát. Bár a helyreállítás a cég feladata lett volna, végül új kivitelező végzi majd a javításokat.
Az említett sztrádaszakaszon egyébként 2014 őszétől lehetett közlekedni, ám tavaly szeptemberben a hatóságok kénytelenek voltak lezárni az utat, miután a burkolaton repedések jelentek meg. A szakértők megállapították, hogy 8-10 méteres mélységben víz szivárog be az úttest alá, és ez okozza a felszínen megjelenő repedéseket.

Az olasz vállalkozónak helyre kellett volna állítania a mintegy kétszáz méteres elbontott szakaszt, de a miniszter szerint beigazolódott, hogy a felhasznált építőanyagok nem feleltek meg a versenytárgyaláson kiírt feltételeknek, és a kivitelezés is rossz volt. Ezért úgy döntöttek, hogy új versenytárgyalást írnak ki a helyreállításra. Az ügyben az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály is vizsgálatot indított, majd emiatt decemberben leváltották az országos útügyi vállalat vezetőjét.

Mint ismeretes, az Európai Unió forrásaiból épülő dél-erdélyi autópálya a magyar–román határ nagylaki határátkelőhelyétől Aradon, Temesváron és Déván át vezet Nagyszebenbe, majd az Olt völgyén szeli át a Kárpátokat. A pályának eddig a határ és Temesvár közötti, valamint a Déva és Nagyszeben közötti szakaszait adták át.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat