Elérhetőek az alternatív fűtési megoldások – Otthonra szabottan kell vizsgálni, mit lehet, mit érdemes és mennyiért

Tóth Gödri Iringó 2021. október 11., 07:55

A lakosságitól az ipariig valamennyi fogyasztót kihívás elé állítja Romániában a meredek energiaár-emelés, ami nemcsak pillanatnyilag ijesztő, hanem hosszú távú kérdéseket vet fel: meddig drágulhat az energiahordozó, van-e plafon, elfogyhat-e a földgáz, elzárhatják-e az oroszok a csapot? Ezekre a kérdésekre a szakértők sem tudnak biztos választ adni, ezért inkább annak jártunk utána, milyen alternatíváink vannak otthonunk fűtése terén.

Elérhetőek az alternatív fűtési megoldások – Otthonra szabottan kell vizsgálni, mit lehet, mit érdemes és mennyiért
galéria
Zsebre megy. Nyugat-Európában elterjedtek a puffer hőtároló tartályok, amelyek a napelemek által termelt többlethőt tárolják Fotó: Pixabay

Alternatív fűtési megoldásokról beszélni Erdélyben még mindig újdonságnak számít, hiszen a többség drágának és elérhetetlennek tartja ezeket, holott manapság rengeteg cég foglalkozik ezzel a területtel nálunk is. Az alternatív fűtési megoldások többnyire hosszú távon megtérülő befektetést jelentenek, és nem kizárólag, pontosabban nem elsősorban a számlák csökkentését célozzák, hanem valamiféle környezettudatosságot is, hiszen részben (vagy ritkán teljesen) megújuló erőforrásokra támaszkodnak.

Elérhető megoldások, de nem mindenkinek

Legyen szó levegő-víz hőszivattyús, napelemes vagy épp geotermális energiával működő rendszerről, a legnagyobb negatívum, hogy nem szerelhetőek be tömbházlakásba. Ha a tömbházlakó elégeli meg a magas számlákat, számára az egyetlen alternatíva az elektromos áram, ami bár szintén drágul, a szakértők szerint még mindig gazdaságosabb megoldást jelent majd, mint a földgáz. Német László, a székelyudvarhelyi Solardoktor cég alapító tulajdonosa a gázkazánok kapcsán kiemelte, bár növekszik az energiahordozó ára, a modern kondenzációs kazánok hatásfoka nagyon magas, másrészt a környezettudatosság szempontjából a gáz hatásfoka sokkal nagyobb, mint a villanyáramé, amit elő kell állítani, szállítani stb.

Egy elektromos kazán olcsó, könnyen elérhető megoldás (az engedélyeztetése is gyorsabb és egyszerűbb, mint egy gázkazáné), sőt az elektromos padlófűtés is választható alternatíva – bár ennek beszerelése már magasabb költségekkel és felfordulással jár. Egyre közkedveltebbek az infrapanelek is, amelyek működési lényege, hogy közvetlenül a helyiséget fűtik. Ezek beszerelése relatív olcsó, ám helyigényesek, hiszen az akár 100x60 centiméteres paneleket a plafonra vagy az oldalfalakra kell szerelni, hogy ne takarja őket semmi. De amint kikapcsoljuk a paneleket, nem tartják a hőt, a hőmérséklet azonnal csökkenni kezd a szobában. A legtöbb gyártó és forgalmazó felhívja a figyelmet, hogy használatuk jól hőszigetelt lakásokban gazdaságos.

Új, felújított, hőszigetelt házban több a lehetőség

A fa- és a pelletkazánok napjainkban az egyik legnépszerűbb fűtési megoldást jelentik, ha valaki csökkenteni szeretné a számláit. Bár a tűzifa ára is jelentősen nőtt idén, még mindig olcsóbb megoldást jelent, mint a gáz vagy a villany.

Német László rámutatott, a pelletkazánok teljesen automatizált, kényelmes megoldást jelentenek, a hatásfokuk szinte olyan, mint egy gázkazáné. A legfőbb érv ezekkel szemben, hogy nem jelentenek túl környezettudatos megoldást, hiszen a nagy nyomáson préselt szálas, rostos anyag elkészítése sok energiát igényel (ebből adódóan kicsit drágább is, mint a fa). Szerinte a fa nem túl korszerű tüzelőanyag, sokak számára bonyolult a beszerzése, szállítása, tárolása, illetve ez sem környezettudatos választás, hiszen nem megújuló energiaforrást jelent, az erdők folyamatosan fogynak. A fával történő fűtésnek is vannak alternatív változatai, Német László például otthon tömegkályhában, hőcserélők használatával padlófűtés formájában használja, illetve víztárolóval is kombinálta, így talált egy hatékony megoldást, hogy ősztől tavaszig szinte állandó hőmérséklet legyen a lakásában alacsony áron.

A jelenleg elérhető alternatív fűtési megoldások kapcsán a szakember hangsúlyozta, hogy ezek egy alap-, vagyis hagyományos fűtési rendszerrel kombinálva tudnak hatékonyak lenni, nem lehet teljesen kiváltani, de ki lehet egészíteni a hagyományos megoldásokat.

„Sok mindentől függ, hogy hányad részét egészítjük ki, de az első és legfontosabb tényező, hogy mennyire szigetelt az adott ház, épület. Egy le nem szigetelt panellakás hőigénye lehet akár 250–260 watt/négyzetméter is, míg az európai standard 40–50 watt négyzetméterenként. Tulajdonképpen az kell legyen az első kérdés: igaz-e, hogy nekem kevés energia kell a fűtéshez, és ha igen, akkor a következő az, hogy ez a kevés miből legyen” – magyarázta a vállalkozó.

A Németországban elektro-energetikát tanult szakember felhívta a figyelmet, hogy az épületszigetelés, illetve a folyamat, hogy minél alacsonyabb energiaigényűvé tegyünk egy ingatlant, jelentős befektetés. És a plafonszigeteléssel kezdődik, ahova nem 5, hanem 25–30 centis szigetelőanyag ajánlott, nyílászárókat kell cserélni, körbe kell szigetelni a házat, majd az eredmény függvényében lehet fűtésrendszert választani. Ha valaki alternatív megoldásokon gondolkozik, már a ház építésénél érdemes figyelembe venni a lehetőségeket. Nyugat-Európában egyre elterjedtebb az úgynevezett puffer hőtárolótartályok használata, amelyek tulajdonképpen a napelemek által termelt többlethőt tárolják el akkorra, amikor már nem süt a nap. Ezek helyigényes berendezések, egy ilyen tároló általában 1000 literesnél kezdődik, de akár tízezer literes is lehet. Nemcsak vizes, hanem téglahőtárolók is léteznek, ám ezek nálunk még alig ismertek.

Nem luxus tudatosnak lenni

Német László azt is hangsúlyozta, ma már nem számít luxusnak, ha az ember ezeket a rendszereket választja, mivel már kifejlett technológiák, elérhető az áruk, továbbá a Zöld Ház Program is támogatja azokat, akik például a napelemet választják.

A szakértő kifejtette, Romániában úgy működik a rendszer, hogy a panelek által megtermelt pluszenergiát megvásárolja az energiaszolgáltató 19–20 baniért wattonként, ám amikor télen energiára van szüksége az illetőnek, neki 80 baniért kell megvennie az áramot.

Erre a problémára jelent megoldást, ha a fogyasztó nem hagyja távozni a hálózatba a pluszenergiát, hanem megoldást talál a tárolására, ám általában a tárolt energia nem elegendő a napfény nélküli időkre, így csak kiegészítésként szolgálhat. Kivéve, ha valakinek van lehetősége nagyban gondolkodni és cselekedni, akár több 10 kilowattos mértékben, ez esetben viszont a befektetés már 15 ezer euró körül mozog.

Magyarországon ennél kedvezőbb a rendszer, ott az állam úgy támogatja a hasonló törekvéseket, hogy a nyáron kitermelt villamos energiát télen visszaigényelheti a fogyasztó, azaz például ha nyáron termelt 100 kilowattot, akkor télen addig nem fizet, amíg azt a mennyiséget fel nem használta. Német László összegzésként elmondta, a napelem nem luxus, de tény, hogy nem az választja, akinek nincs miből kifizetnie a számláit, vagy épp az autóvásárlás jelenti számára a prioritást, hanem aki rendszerezte a prioritásait, esetleg befektetésként tekint erre a megoldásra. Azt is megjegyezte, hogy nem csak természetes személyek, hanem cégek is választják ezt a megoldást, nemrég egy faipari vállalkozás számára szereltek, üzemeltek be egy hatalmas rendszert.

Az első és legfontosabb tényező, hogy mennyire szigetelt az adott ház, épület Fotó: Gábos Albin

Passzív ház – sci-fi vagy a jövő?

Karda Szilárd, a temesvári Műszaki Egyetem doktorandusza másodéves egyetemista kora óta foglalkozik passzív házakkal. Részt vett többek között a nagyszalontai Arany János Gimnázium új épületszárnyának energiahatékony kialakításában – ez volt Románia első energiahatékony oktatási épülete. Lapunknak kifejtette, a passzív ház olyan épület, amelynek primer energiafogyasztása kevesebb mint 120 kilowattóra/négyzetméter évente (összehasonlításképp: Románia épületállományának átlagos primer energiaszükséglete 250 kWh/m2/év), illetve a fajlagos éves fűtési energiaszükséglete nem haladja meg a 15 kWh/m2/év értéket.

„A passzív ház komplexitása – a többlet-hőszigetelés és a további épületgépészeti berendezések mellett – abban tér el a hagyományos házaktól, hogy sokkal több figyelmet igényel mind a tervezési, mind a kivitelezési folyamatban” – fejtette ki Karda.

Ezen épületek esetében nemcsak a szigetelés, hanem az épületgépészet is kiemelten fontos, a szükséges energia előállítása általában hőszivattyúk segítségével, a meleg víz a napkollektorok vagy hőszivattyúk által, a villamos energia napelemek vagy egyéb megújuló energiaforrások segítségével, a mechanikus szellőztetés pedig keresztáramú hőcserélők használatával valósul meg. Ezek az alternatív megoldások mind azt a célt szolgálják, hogy az épület a lehető legalacsonyabb energiaszükséglet mellett működhessen.

„Az ilyen típusú épület kivitelezésével eleve komoly hátrányból indulunk, mivel óriási kihívással és erőfeszítéssel jár egy átlagon felüli szintet nyújtani az építkezés során, betudhatóan a kevés szakképzett munkásnak és az egyre jobban eluralkodó inkompetenciának azok esetében, akik ezt a szakmát képviselik. Ezért nem is taglalnám az időigényességet a passzív házak esetében, de talán párhuzamot lehet vonni az épület többletköltségével. Épülettípustól függően ez a többletköltség 10–30 százalék közé tehető általában, pontosabban volt tehető az elmúlt egy év áremelkedései előtt” – nyilatkozta Karda Szilárd.

Egyébként három típusú hőszivattyút különböztetünk meg. A víz-víz típusú hőszivattyúk működési elve magában foglalja a mélyfúrásban található magas hőmérsékletű víz extrakcióját a talajból, a hőcserélőket, amelyek segítségével a víz energiáját továbbítani lehet a fűtés- vagy hűtésrendszerbe, és egy további fúrást, amin keresztül az elhasznált víz visszakerül a talajba. A talaj-víz típusú hőszivattyúk esetében a megfelelő mélységben lévő fúrásokat eszközölnek, amikbe U formájú polietiléncsöveket helyeznek be, biztosítva ezáltal geotermikus energia továbbítását a hőcserélőkhöz.

Ezek a hőszivattyúk összességében relatív magas hőmérsékleten működnek. A levegő-víz annyiban különbözik, hogy előmelegíti vagy előhűti a földben található csőrendszeren keresztül a levegőt, aminek az energiáját a hőcserélőnek adja le. Ezek viszont alacsonyabb hőmérsékletet tudnak előállítani. Kisebb a hőfok, és nem kell olyan mély ásást/fúrást végezni, mint a víz-víz vagy talaj-víz hőszivattyúknál, ahol 100 méter mélyre is le kell fúrni – márpedig a fúrás ára általában 10 ezer euró körül mozog.

A levegő-víz hőszivattyúk járható utat jelentenek

„Azt szoktam mondani, hogy úgy működik ez a rendszer, mint egy hűtőszekrény. Ahhoz, hogy a hűtőszekrényben hideg legyen, hőelvonás kell hogy történjen: a hűtőnek a hátán ott a rács, ami melegedik. Ez a rendszer is így dolgozik, a külső környezetből vesz el energiát, és ezt átalakítja bent meleg vízre” – fejtette ki a levegő-víz hőszivattyúk kapcsán Baki Tivadar, a csíkszeredai Hot & Cool Energy cég munkatársa, hozzátéve, ez a megoldás biztonságos, és károsanyag-kibocsátással sem jár. Ma már számos változatban léteznek ezek a berendezések, amelyek alapvetően elektromos árammal működnek, és egy elfogyasztott kilowatt elektromos energiából 2,5–4 kilowatt fűtésenergiát „termelnek”. A termelt fűtésenergiát padlófűtés formájában, befújt levegőként vagy „radiátoros” formában használják fel, ezek közül az előbbi a leghatékonyabb.

Baki Tivadar hangsúlyozta, bár nem olcsó, korszerű rendszert jelentenek a levegő-víz hőszivattyúk. Tapasztalatai szerint Erdélyben, Székelyföldön még kissé idegenkednek az ilyen újszerű megoldásoktól, bár cégük már tervezett teljesen önellátó házat is kérésre. A szakértő arra is kitért, hogy ennek a fűtésrendszernek a beszerelése és a beüzemelése nem jelent pluszidőt és -energiát egy hagyományos rendszerhez képest.

Az árak kapcsán Baki Tivadar meglátása szerint egy új lakóház esetében maximum 15–20 százalékkal jelent többet egy minőségi hőpumpa egy fás vagy pelletes kazánhoz képest.

Baki Tivadar kiemelte, hogy például a csíkszeredai Bécsi Szelet Panzió levegő-levegő hőpumpát használ, ami sokévnyi próbálkozás után számukra a legoptimálisabb, legköltséghatékonyabb megoldásnak tűnik. A szakértő azt is elmondta, bár ezeknek a rendszereknek még nincs nagy múltja Romániában, a tapasztalatok szerint 15–20 évig működhet hibátlanul, ezek után pedig felléphetnek apróbb, javítható hibák. A rendszert egyébként akár okostelefonról is kezelni lehet, a megoldás teljes egészében modern.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport