Élen járnak: Románia és Magyarország gazdasági növekedése is figyelemreméltó az Unióban

Hírösszefoglaló 2020. február 14., 13:44

Románia, Magyarország és Litvánia érte el a legnagyobb gazdasági növekedést az Európai Unió 27 tagállama közül 2019 negyedik negyedévében a harmadik negyedévhez képest – derül ki az európai statisztikai hivatal (Eurostat) pénteki, előzetes adataiból.

Fotó: Pixabay.com

A rangsor nem teljes, mert még nem hozták nyilvánosságra az Észtországra, Írországra, Görögországra, Horvátországra, Luxemburgra, Máltára, Szlovéniára és Svédországra vonatkozó adatokat.

Az Európai Unió és az euróövezet gazdasági növekedése 2019 utolsó negyedévében 0,1%-os volt, míg az előző negyedévben 0,3%-os – közölte az Agerpres. A legtöbb EU-s ország GDP-növekedésről számolt be 2019 negyedik negyedévében,

a legjelentősebb emelkedés Romániában (1,5%), Litvániában (1,3%) és Magyarországon (1%) volt.

Németország stagnált, és csökkentek a mutatók Finnországban (mínusz 0,4%), Olaszországban (mínusz 0,3%) és Franciaországban (mínusz 0,1%).

Éves ütemben az Európai Unió 1,2%-os növekedést regisztrált 2019 negyedik negyedévében, amely lassulást jelent az előző három hónap 1,5%-os növekedéséhez képest. Az euróövezet növekedése 0,9%-ra csökkent, miután 2019 júliusa és szeptembere között 1,2%-os volt.

Az éves GDP minden uniós országban nőtt a tavalyi év utolsó negyedévében. A legnagyobb növekedést Magyarország (4,6%), Románia (4,2%), Litvánia (3,7%), Lengyelország és Bulgária (mindkettő 3,5%) regisztrálta.

Olaszország növekedése nulla volt. Észtország, Írország, Görögország, Horvátország, Luxemburg, Málta, Szlovénia és Svédország adatai még nem állnak rendelkezésre.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat