Drágításokkal riogatnak az élelmiszeripari cégek

Bálint Eszter 2020. május 17., 08:10

További drágulásokhoz vezethet, hogy keményen megviseli a mezőgazdaságban érdekelt vállalkozókat – állattenyésztőket és növénytermesztőket egyaránt – a tavalyi év vége óta tartó szárazság, valamint az, hogy a koronavírus-világjárvány miatt kihirdetett szükségállapot szinte teljesen ellehetetlenítette a vendéglátást. A kormánytól várnak segítséget, ellenkező esetben a sütőipari termékek ára hamarosan 25 százalékig terjedő mértékben nőhet. A hiper- és szupermarketek illetékesei által elkövetett „visszaéléseket” eközben elmondásuk szerint az állattenyésztők sínylik meg.

„Vírusos” árak. A szárazságra és a járványra hivatkozva sokan drágítanak, vagy készülnek rá; több helyen 20 lejt kérnek egy kiló paradicsomért Fotó: Rostás Szabolcs

Miközben vásárlóként már bő két, két és fél hónapja azt tapasztaljuk, hogy mintha hétről hétre nőne bizonyos termékek ára, úgy tűnik, nem áll meg a drágulási hullám: a lakosságnak csökkenő bevételek mellett növekvő árakra kell készülnie.

A romániai termelők arra panaszkodnak, hogy gyakorlatilag szinte teljesen piac nélkül maradtak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett szükségállapotban.

Helyzetüket pedig tovább súlyosbítja, hogy ebben az időszakban is tovább nőtt a külföldről behozott olcsó élelmiszerek mennyisége.

A mezőgazdaság ugyanakkor keményen megsínylette a tél vége óta tartó szárazságot is. A napokban több termelői egyesület és munkáltatói szövetség is számos panaszt megfogalmazott, és jelezték, a kormánytól várnak segítséget a kialakult nehéz helyzetre.

A bukaresti sajtóorgánumok beszámolói szerint a járvány egyik hatása, hogy a kereslet visszaesése miatt lényegesen nagyobb a termelés a farmokon, mint amekkora a kereslet. Ettől ugyan olcsóbbak lettek a termékek a gazdaságok kapujánál, ám az érintettek elmondása és a tapasztalatok szerint ez egyáltalán nem látszik meg a boltok polcain.

Még az ág is húzza

A panaszosok szerint túltermelés van a hús, a tejtermékek, a zöldségek és gyümölcsök piacán, amelyek a romániai élelmiszer-értékesítések 80 százalékát jelentik. A termelők azt mondják, a termékek mintegy 50 százalékát nem tudják értékesíteni, és le kell fagyasztaniuk. A raktárak is tele vannak, miközben a piacot „elárasztják” az olcsó, többnyire Lengyelországból érkező élelmiszeripari termékek.

Ma az élelmiszeripar nagy gondban van, mivel az export leállt, a vendéglátás nem létezik, a helyi piacot pedig elárasztják a főként Lengyelországból érkező, a termelői árnál olcsóbban kínált termékek. A termelés mintegy 50 százalékát nem lehet értékesíteni, és lefagyasztják. Sajnos a termelést nem lehet leállítani, amikor élő állatokról beszélünk, a fagyasztási kapacitás pedig nem elégséges. Több, európai uniós pályázatból épült gyárat is bezártak, be akarnak zárni a visszaesett kereslet miatt”

– sorolja az élelmiszeripari alkalmazottakat tömörítő Sindalimenta szakszervezet közleménye.

A tavalyi év vége óta dúló szárazság miatt ugyanakkor a szakmai szervezetek azzal riogatnak, hogy már júniusban 25 százalékig terjedő mértékben drágulhatnak a sütőipari termékek.

Tetemes veszteségek

A Romániai Húsipari Egyesület (ARC) ügyvezető igazgatója, Dana Tănase közben úgy számol, hogy az ágazat veszteségei idén több millió euróra rúghatnak, hiszen az egy alkalmazottal járó kiadások nagyjából 25–30 százalékkal megnőttek, miközben a munka hatékonysága mintegy 30 százalékkal, az eladások pedig 15–20 százalékkal visszaestek. „A gazdaság újraindítása és a távolságtartási megkötések lazítása nem hiszem, hogy legalábbis az elkövetkező hat hónapban a munkavállalókkal járó kiadások csökkenéséhez és a munka hatékonyságának növekedéséhez vezetne” – idézte a Digi 24 hírtelevízió a szakembert.

Mint részletezte, nagy kiadással járt, hogy a koronavírus-járvány közepette biztonságos legyen a termelés, az alkalmazottakat ne tegyék ki kockázatoknak – ezeket az intézkedéseket pedig még egy jó ideig biztosan fenn kell tartani.

Sorin Minea, az élelmiszeripari munkáltatókat tömörítő Romalimenta elnöke viszont azt mondja, a veszteségeket semmi szín alatt nem szabad drágítások formájában ráterhelni a fogyasztókra. „A veszteségek áremelésekkel történő visszaszerzéséhez kell hogy legyenek ügyfeleid. Az eladások zsugorodása drámai méreteket ölt, a hirtelen drágítás nem fog eredményhez vezetni” – jelentette ki szintén a hírcsatornának nyilatkozva a szakember. Mint hangsúlyozta,

óriási a húsipar 25 százalékos vesztesége, nagyon sok cég csődbe fog menni, vagy a feketepiacon próbál majd helytállni.

Minea szerint egyelőre nem lehet becslésekbe bocsátkozni a fogyasztás alakulását illetően. Ő amúgy nem teljesen borúlátó, úgy véli, hogy a romániai élelmiszeripar erős, és nem minden ágazatban lesznek veszteségek. Szerinte például a sör és a víz továbbra is jól fog menni, de kevésbé lesz kelendő a tej és a tejtermékek.

További drágulást vetítenek előre a termelők az élelmiszeriparban Fotó: Haáz Vince

Húszlejes paradicsom, ötvenlejes cseresznye

A szakember a televíziós nyilatkozatban utalt ugyanakkor arra is, hogy sokan brutális árakkal próbálják visszaszerezni az elszenvedett veszteséget. A napokban például a bukaresti piacokon 20 lejt is elkértek egy kilogramm paradicsomért, a cseresznye kilója pedig elérte az 50 lejt. „Ennyit akar nyerni, aztán sír, hogy nem tudja eladni, majd állami segítséget kér.

A termelőknek meg kell érteniük, hogy a piac diktál. Hiába akarok egymilliót kérni egy kiló kolbászért, ha a piac 5 lejt ajánl. Vagy úgy csinálom, hogy 5 lejbe kerüljön, vagy más megoldást keresek.

Az első megoldás a profit csökkentése. Nem lehet a végtelenségig átverni egy embert, mondván, vegye meg, amikor megkóstolja, és azt látja, hogy pont olyan, mint a szomszédos pulton az 5 lejes. A piac totális meg nem értéséről tesz tanúbizonyságot, aki gyorsan akar sok pénzt keresni” – szögezte le a Romalimenta elnöke.

Mint ismeretes, az ellenzék nemrég kezdeményezte, hogy a bukaresti hatóságok a további drasztikus drágítások elkerülése érdekében szabjanak meg árplafont az élelmiszeripari termékek esetében, a nemzeti liberális párti kormány azonban ezt ellenezte, mondván, a korlátozás ínséghez vezetne, mivel bizonyos áruk egyszerűen eltűnnének a boltokból, piacokból.

Segítségre várnak

A szárazság és a szükségállapot okozta leállás miatt bajba jutott termelők közben a kormány segítségét kérik, hogy minél kisebb veszteségek mellett tudják átvészelni ezt az igen nehéz időszakot. Kéréseik között szerepel a sertéstenyésztő farmok létrehozásának mielőbbi finanszírozása olyan körülmények között, hogy az országban elfogyasztott disznóhúsmennyiség 80 százaléka importból származik. Még rosszabb a helyzet a baromfitenyésztés terén, ahol a csirkehús 95 százaléka Lengyelországból érkezik – kérik ezért, hogy a kormány támogassa a tenyészetek alapítását. A zöldségtermesztő kistermelők is segítséget várnak. Az ágazat munkáltatói azt is szeretnék elérni, hogy kamatmentes hitelt igényelhessenek az alapanyagra és az élelmiszeripari alkalmazottak fizetésére, de ezzel párhuzamosan hat hónapra adó- és illetékmentessé tennék a szektorban dolgozók bérét. A kérések között szerepel ugyanakkor az öntözőrendszerek sürgős korszerűsítése és üzembe helyezése, mint ahogy a mezőgazdasági kamarák megalakítása is.


Inkább vágyálom, mint valóság a húsipari drágítás?

„A húsiparban és a húskereskedelemben semmi nem indokolja az áremelkedést. Aki mégis árat emel, az termékeit eladhatatlanná teszi. A hasított félsertés világpiaci ára az utóbbi két hétben nagyot esett” – jelentette ki a Krónika megkeresésére Pócs Sándor, a gyergyószentmiklósi székhelyű Arterimpex Kft. termelési igazgatója. A Székelyföld egyik legnagyobb húsipari vállalata 23 üzletet tart fen Hargita, Kovászna és Maros megyében, és ezekben forgalmazza a Benedek márkanevű termékeit. A 330 alkalmazottat foglalkoztató cég elsősorban Magyarországról importált hasított félsertést dolgoz fel. Az élelmiszeripari szakember lapunknak elmondta, hogy az utóbbi öt hónapban folyamatosan csökkent a sertéshús világpiaci ára. Míg a hasított félsertés kilójáért decemberben 2,60 eurót kértek az európai piacokon, ez március végére 2,20 euróra csökkent, május első hetére pedig 1,80 euróra esett vissza. A székelyföldi vállalat által előállított több hústerméket ettől a héttől már olcsóbban forgalmaznak, egyedül a tőkehús ára maradt a régi. Mivel az emberek otthon főznek, a hideg felvágottak forgalma jelentősen visszaesett, jobbára mindenki csak tőkehúst vásárol. Közben valamennyivel megemelkedett a szárnyashús iránti kereslet, de ez sem indokol áremelkedést. Pócs szerint a hazai vágóhidak 30-50 banival adták drágábban a sertéshús kilóját, de ez nem akkora árkülönbség, hogy az üzletek felhozatalában komoly eltérések lennének.
Kérdésünkre, hogy mivel magyarázza az élelmiszerek árának emelkedéséről szóló híreket, a szakember úgy fogalmazott: ezek jobbára nyerészkedési vágyból fakadnak. A nagy európai hústermelők arra várnak, hogy ismét megnyíljon a kínai felvevő piac, így a mostani európai árudömping vevőre találna, ami kissé felkerekítené az árakat. Az idei nemzetközi élelmiszerpiaci áremelkedés Pócs szerint azonban inkább a termelők vágyálma, mint valóság. „Sokan arra spekulálnak, hogy az aszály miatt csökkenő gabonatermelés a kenyérgyártásban és az élelmiszeripar más területein is megemeli a mostani nyomott árakat. Mivel a takarmánykeverékek alapja is gabona, kisebb termés esetén nőne a hús előállításának a költsége. De ez mind feltételezés. Hogy mi lesz hónapok múlva, nem tudhatjuk, most azonban nem indokolja semmi a hústermékek árának a növekedését” – fogalmazott kapunk megkeresésére Pócs Sándor élelmiszeripari mérnök. Mint ismeretes, a napokban az esetleges áremelést firtató kérdésünkre Diószegi László, a nevét viselő sepsiszentgyörgyi pékség tulajdonosa úgy nyilatkozott, a következő hónapokban még nem várható áremelkedés, de amint az új búza bekerül a körforgásba, elkerülhetetlen lesz. A vállalkozó a jelenlegi helyzetből kiindulva a kenyér 10–20 százalékos drágulására számít, és abban bízik, hogy az időjárás miatt nem romlik tovább a búzatermés. (Makkay József)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.