Csaknem ezer munkabaleset történt az első negyedévben, tizenegyen életüket vesztették

Hírösszefoglaló 2019. július 17., 15:13

Az idei év első három hónapjában 952 munkabaleset történt Romániában, 32,8 százalékkal több, mint az elmúlt esztendő ugyanezen időszakában – derül ki a munkaügyi minisztérium kimutatásából. A munkabalesetek során 11 személy vesztette életét.

Fotó: Gábos Albin

A legtöbb munkabalesetet, szám szerint 93-at, a kiskereskedelmi ágazatban regisztrálták, az „emberi egészséggel kapcsolatos tevékenységeket” űzők körében 50 ilyen esetet jegyeztek, a szállítás terén 46, az építkezésben 41 munkabaleset történt – közölte az Agerpres.

A legtöbb halálos kimenetelű munkabalesetet az építkezési szektorban jegyezték, két személy vesztette életét január és március között.

A munkaügyi minisztérium adatai szerint a 2019-es esztendő első három hónapjában Bukarestben szenvedtek a legtöbben munkabalesetet, 254-en, majd Brassó megye (67), Temes megye (48), Konstanca megye (44) és Fehér megye (31) következik a sorban.

Halálos kimenetelű munkabaleseteket Kovászna, Tulcea, Botoşani, Vrancea, Brăila, Hunyad, Neamţ, Fehér, Bákó, Galac és Argeş megyében regisztráltak.

A minisztérium kimutatásából az is kiderül, hogy az 50-60 évesek korcsoportjához tartozó munkavállalók által elszenvedett munkabalesetek teszik ki az összes ilyen eset 38%-át, majd a 40-50 év közöttiek következnek 27,4%-kal. A tárca elemzése arra is rámutat, hogy a munkabalesetet szenvedett személyek 65,4%-a (623-an) öt évnél rövidebb ideje töltötte be az állást, 16,7%-uk pedig 10-20 éve állt munkaviszonyban az adott helyen. A minisztérium szerint ugyanakkor 905 munkabalesetet szenvedett személy közvetlenül vétkes volt a szerencsétlenség előidézésében.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat