Csak a szokásos év végi pénzhiány jellemzi az egészségügyet

Bálint Eszter 2019. november 08., 12:56

Mindössze költségvetés-kiegészítéssel lehet biztosítani az egészségügyi rendszer megfelelő működését.

Fotó: Barabás Ákos

Újabb összegeket kell kiutalnia a kormánynak az egészségügy számára a költségvetés-kiigazítás során, az érintettek egybehangzó véleménye ugyanis az, hogy

nem áll annyi pénz a rendelkezésre, amennyi biztosítaná év végéig az országos programok lebonyolítását, illetve az egészségügyben dolgozók fizetését.

A hiány azt követően vált a csütörtöki nap központi témájává, hogy Ludovic Orban kormányfő és Victor Costache egészségügyi miniszter sajtótájékoztatójukon bejelentették: nincs elég pénz az idei év végéig sem a fizetésekre, sem az egészségügyi programokra. Raluca Turcan kormányfőhelyettes közben jelezte,

az egységes egészségügyi alap 3 milliárd lej hiánnyal zárta a harmadik negyedévet.

Ludovic Orban ugyanakkor arról is beszélt, a költségvetés-kiigazításhoz felmérik a szükségleteket. Costache pedig leszögezte, prioritást fognak élvezni a sürgősségi programok.

Azonnal reagált az elhangzottakra Sorina Pintea volt egészségügyi miniszter, aki szerint semmiképp sincs ok pánikkeltésre. „Állandóan kongatják a vészharangot, de ahogyan mindig mondtam, az egészségügyi rendszer költségvetése becsléseken alapszik, mivel nem lehet előre tudni, hány páciens vesz részt a programokban, nem lehet tudni, hány új kezelés érkezik.

Nagyon sok dolog van, amit minden évben az utolsó negyedévben kell kiigazítani. És így van ez 10–15 éve”

– jelentette ki Pintea az Antena 3 hírcsatorna műsorában.

És úgy tűnik, a páciensek és az egészségügyi szakszervezet is megszokta már, hogy minden évben ez a forgatókönyv, hiába Orban vészjósló bejelentése, nem keltett aggodalmat, az érintettek egyaránt bizakodóan nyilatkoztak, hisznek abban, hogy az egészségügyi minisztérium büdzséjét kiegészítik.
Viorel Huşanu, a Sanitas bukaresti szervezetének elnöke a Mediafax hírügynökség megkeresésére leszögezte: mindössze politikai nyilatkozat Ludovic Orban kormányfő részéről, hogy nem elég a pénz az egészségügyi programokra és bérekre, találnak majd erőforrásokat. Hozzátette: az elmúlt években a november–december időszakban minden kormány azt mondta, hogy nincs pénz, aztán megtalálták a szükséges erőforrásokat. „Amúgy egyetlen kórház sem panaszkodott, legalábbis Bukarestben, hogy nincs pénze.

Nem tudom, hogy állapították meg ők háromnapnyi kormányzás után, hogy nincsenek pénzek, ismétlem, nekem máig nem volt ilyen információm”

– jegyezte meg Hușanu.

Vasile Barbu, a Pácineseket Védő Egyesület elnöke is azt mondta, tudta, hogy hiány van az egységes egészségügyi alapban és az országos programok terén, de bízik a költségvetés-kiigazításban. „Súlyos problémák vannak a finanszírozás biztosítása terén” – fogalmazott Barbu, akinek amúgy meggyőződése, hogy végül a kormány megtalálja a megoldást a helyzet rendezésére.

„Mi azt szeretnénk, ha jobban kezelnék a kiutalásokat, mivel a most keletkezett hiány annak is betudható, hogy az összeget alapos elemzés nélkül határozták meg. Másrészt nem is kezelték jól a pénzek egy részét, tudjuk, hogy pazaroltak programokra, jobban is lehetett volna kezelni. Tudták startból, hogy deficit lesz” – fejtette ki a páciensek egyesületének elnöke.

Ugyanakkor nem sokkal azután, hogy elindult a nyilatko­zatlavina, sajtóértesülések szerint épp az egészségügy finanszírozása témájában hívta a Cot­roceni-palotába Klaus Johan­nis államfő Ludovic Orban miniszterelnököt és Florin Cîțut, a pénzügyi tárca vezetőjét. A kormányfő az egyeztetés után mindössze annyit mondott, hogy közpénzügyekről és az uniós biztosról beszélgettek, részleteket viszont nem árult el.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat