Bukarest sajnálja, hogy Svájc korlátozza a románok munkavállalását

Krónika 2017. május 11., 12:28 utolsó módosítás: 2017. május 11., 13:24

A svájci kormány aktiválta a személyek szabad mozgásáról szóló, országa és az EU közötti szerződés védzáradékát, amelynek értelmében korlátozza a Bulgáriából és Romániából érkező munkavállalók belépését az országba – közölte szerdán a svájci szövetségi tanács (Bundesrat).

Az EU és Svájc között jelenleg érvényben levő szerződés értelmében az EU-országok állampolgárai megkötések nélkül vállalhatnak munkát és telepedhetnek le az alpesi országban.

Az MTI közölte, a megállapodás ugyanakkor tartalmaz egy olyan záradékot, mely lehetővé teszi Svájc számára, hogy egyoldalúan és korlátozott ideig kvótákat vezessen be bizonyos feltételek mellett. A bolgár és román munkavállalók a szabad mozgásról szóló megállapodás átmeneti időszakának vége óta, azaz 2016 június 1-je óta rendelkeznek teljes körű mozgásszabadsággal az EU-n belül.

2016 júniusa és 2017 májusa között a bolgár és román állampolgárok esetében a svájci hatóságok mindössze 996 ember esetében adták meg a munkavállalói és az ideiglenes tartózkodási engedélyt.

A svájci kormány ezt azzal magyarázta, hogy az említett uniós tagállamok állampolgárai egyértelműen átlépték az engedélyekkel kapcsolatban megállapított küszöbértéket. A kormány a védzáradékot nem aktiválta a rövid távú tartózkodásra jogosító engedélyek esetében.

A Svájcban dolgozó bolgár és román állampolgárok leginkább idényjellegű munkákat vállalnak az alpesi országban. 2016-ban mintegy 3300-an vándoroltak ki Svájcba Romániából és Bulgáriából, ami kétszerese a 2015-ös számadatnak. Ez pont ellenkező tendenciát mutat a Svájcba az EU más tagországaiból kivándorlók számához képest.

Közleményben adott hangot sajnálatának a svájci döntéssel kapcsolatban a bukaresti külügyminisztérium, amelynek államtitkára, George Ciamba mindezt szóban is közölte a berni kollégájával, Pascale Baerswyl-lel folytatott telefonbeszélgetés során. A bukaresti külügyi tárca szerint a svájci kormány döntése ellentétes azzal a hozzájárulással, amit a közép-európai országban élő – többségében magasan képzett – románok nyújtanak a helyi munkaerőpiacnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat