Beruházókat hoz Kolozs megyébe az MPP

Kiss Előd-Gergely 2013. július 08., 20:34 utolsó módosítás: 2013. július 08., 20:46

Jelentős energetikai fejlesztési beruházásra készül egy japán befektető Kolozs megyében – számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Keizer Róbert, a Magyar Polgári Párt (MPP) megyei szervezetének elnöke.

Kifejtette: két évvel ezelőtt a bukaresti Japán Kereskedelmi Kamara akkori elnökének közbenjárásával öt japán üzletember látogatott az országba, akikkel az MPP ismertette a nagyobb erdélyi beruházási lehetőségeket. Ennek nyomán az egyik beruházó úgy döntött: 150 millió euró értékű energetikai fejlesztési projektet indít a térségben. Hozzátette: a Kolozs megyei MPP segítségének köszönhetően több, elsősorban energetikai beruházás is tervben van.

Fodor Alpár, az MPP egykori kolozsvári polgármesterjelöltje ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy Mócs településen 2 millió euró értékben napelempark épül, a kivitelezésre vonatkozó szerződést már aláírták a felek. A beruházást egy nemzetközi befektetői csoport finanszírozza, amely szintén az MPP közvetítésével érkezett Erdélybe. Fodor szerint a napelempark akár fél év alatt elkészülhet, de egy év múlva már egészen biztosan működni fog.

Amint arról beszámoltunk, az MPP politikusa már korábban is említést tett a befektetői csoportról, amelynek azonban nem árulta el a nevét, mivel nem akarta, hogy emiatt meghiúsuljon a projekt. A 36 bankot maga mögött tudó csoportról így egyelőre annyit lehet tudni, hogy a „fegyver- vagy drogkereskedelem és templomépítés\" kivételével bármilyen 2 millió euró fölötti beruházást kész támogatni Erdélyben.

Fodor elmondása szerint a banki gyakorlattal szemben a vállalkozói közösség nem hitelt nyújt, hanem társulási szerződést köt, így a beruházás költsége alacsonyabb, a profiton pedig osztoznak. A támogatás elnyeréséhez mindössze egy megvalósítható üzleti terv és a beruházás értékének ötödét fedező banki garanciára van szükség. „Azért hatékony ez az eljárás, mert a banki garanciát nem föltétlenül a megrendelő önkormányzatoknak kell biztosítaniuk, erre ugyanis általában hajlandóak a kivitelező vállalatok, hiszen nekik is érdekükben áll, hogy a beruházás minél hamarabb megvalósuljon\" – magyarázta Fodor Alpár.

A beruházóról tegnap Keizer Róbert is beszélt, mint elmondta, az észak-erdélyi autópálya iránt is érdeklődő csoport már több erdélyi illetékessel tárgyalt sztráda-ügyben, köztük néhány hete a Kolozs megyei önkormányzattal. „A helyi és megyei hatóságokon múlik, hogy itt tudják-e tartani a beruházót, az MPP viszont továbbra is vállalja a közvetítői szerepet\" – fogalmazott Keizer. Az MPP Kolozs megyei elnöke azt is elmondta, hogy a nemrég Ausztriában tartott gazdasági bemutatójuk rendkívül sikeresnek bizonyult, hiszen egy kémiai anyagokat forgalmazó osztrák nagyvállalat Magyargorbó és Türe között építené fel Erdélyt és a teljes Balkán-félszigetet kiszolgáló logisztikai központját. „Nem véletlen, hogy éppen ide települ az osztrák cég. Nagy valószínűséggel arra számítanak, hogy záros határidőn belül elkészül az észak-erdélyi autópálya\" – magyarázta Keizer.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat