Benzinárfigyelő létesül, nagyobb versenyt hozhat a piacon az összehasonlító honlap

Rostás Szabolcs 2017. október 31., 10:20

Állami üzemanyagár-figyelő létesül Romániában, amelytől azt remélik a hatóságok, hogy a fogyasztók tájékoztatását szolgáló rendszer kiépítése az árak csökkenését is maga után vonja.

Fotó: Pinti Attila

Az élelmiszerek árának alakulását nyomon követő, egy éve működő rendszerhez hasonló, kifejezetten az üzemanyagárakat monitorozó rendszer létrehozásáról fogadott el emlékeztetőt nemrég a bukaresti kormány, amely szerint a honlap elősegíti majd a piac átláthatóvá tételét a fogyasztók számára.

Romániában tavaly indították útjára az élelmiszerár-monitort, amely egyelőre a fővárosban és a vonzáskörzetéhez tartozó nagyobb településeken működő hét áruházlánc hatvannégy termékének árát hasonlítja össze.

A Versenytanács és a fogyasztóvédelmi hivatal az élelmiszeriparban elindított projekt pozitív fogadtatásán felbuzdulva döntött úgy, hogy a kezdeményezést kiterjesztik más ágazatokra is, második lépésként a kőolajipari termékekre.

Drágult az üzemanyag péntektől, októberben újabb áremelés lesz
Literenként 0,16 lejjel nőtt péntektől, szeptember 15-étől az üzemanyagra kirótt jövedéki adó. Az adó mindhárom típusú üzemanyag - az ólmos benzin, az ólommentes benzin, valamint a gázolaj - esetében nőtt.

Fotó: Barabás Ákos

A tervek szerint a jövő év közepére, németországi mintára elkészülő árfigyelő mintegy másfél ezer üzemanyagtöltő állomás díjszabásait veszi majd górcső alá.

Gyerkó Lászlótól, a versenyhivatal egyetlen magyar vezetőségi tagjától megtudtuk, már nekiláttak keresni a céget, amely létrehozza a számítógépes rendszert és megírja a programot.

Az ármonitort folytató rendszer üzemanyagokra történő kiterjesztéséhez ugyanakkor módosítani kell a versenytörvényt, amelynek alapján a versenyhivatal adatokat és információkat igényelhet a piacon jelen lévő kőolajipari cégektől. (Korábban voltak olyan visszajelzések bizonyos áruházláncoktól, hogy nem akarnak adatokat szolgáltatni az áraikról.)

A hatóságok abban bíznak, hogy az árfigyelő beindítása nagyobb versenyre sarkallja a cégeket,

és miután a gépjárművezetők többsége az olcsóbb üzemanyagot kínáló benzinkutaknál fognak tankolni, a magasabb árakkal operáló társaságok árcsökkenésre kényszerülnek.

Eljuthatunk oda, hogy a cégek jobban odafigyelnek majd arra, miként alakulnak az árak a konkurens társaságoknál, és ehhez igyekeznek minél hamarabb alkalmazkodni”

– állapította meg kérdésünkre Gyerkó László. Hozzátette, azokban az európai országokban, ahol már bevezették az árfigyelőt, átlagosan nyolc-tíz százalékkal csökkentek az üzemanyagárak.

Fotó: Barabás Ákos

Egyébként a Versenyhivatal idén ágazati ellenőrzést indított az üzemanyagok piacán, azt vizsgálva, hogy a kőolajipari cégek milyen szempontok alapján alakítják árpolitikájukat. Gyerkó László elmondta, az ankét során elsősorban arra keresnek választ, mi az oka annak, hogy a benzin és a gázolaj illeték nélküli ára meghaladja az európai középátlagot a romániai piacon. Kérdésünkre a versenytanács tagja hozzátette,

egyelőre nem rendelkeznek olyan információkkal, miszerint a kőolajipari társaságok összebeszéltek volna az egymás közötti verseny kiiktatása érdekében,

viszont ha bizonyítékokra derül fény, hogy a cégek kartelleztek, akkor eljárást indítanak ellenük. Különben a versenyhivatal 2012-ben több mint 200 millió eurós bírságot rótt ki hat romániai olajipari cégre – köztük a Molra – amiatt, hogy a versenyjogi szabályok megsértésével megegyeztek egy benzintípus egyidejű kivonásáról.

A versenyhivatal most azért folytat újabb kivizsgálást, mert a kőolajipari cégek már azelőtt nekiláttak felsrófolni az üzemanyagárakat, hogy a román kormány újból kivetette volna az év elején eltörölt literenkénti hétcentes extra jövedéki adót. A kormányzati intézkedésnek megfelelően szeptember 15-ei és október elsejei hatállyal literenként 0,16 lejjel emelkedett a benzin és a gázolaj jövedéki adója, ennek hatására az üzemanyagok literenkénti ára ma már meghaladja az 5,2 lejt (1,15 euró) Romániában.

Fotó: Gecse Noémi

Különben a benzin átlagára Európában jelenleg 1,34 euró, míg a gázolajé 1,22 euró literenként. Miközben a romániainál olcsóbb benzint csak Bulgáriában és Lengyelországban találni, gázolajból Ausztriában, Bulgáriában, Luxemburgban, Litvániában és Spanyolországban is alacsonyabb áron lehet tankolni.

Mi a kormányzati adópolitikába nem tudunk beleszólni, magának az alapárnak az alakulását figyeljük, és várhatóan hat-hét hónap múlva levonjuk a következtetéseket.

Éppen azért indítottuk a kivizsgálást, mert az árak valóban azelőtt emelkedésnek indultak, hogy a kormány döntést hozott az extra jövedéki adó bevezetéséről” – nyilatkozta lapunknak Gyerkó László.

Egyébként a hazai fuvarozók vehemensen tiltakoznak az üzemanyagok jövedéki adójának emelése ellen, és tiltakozó akciókkal, valamint tömeges külföldi tankolással fenyegetőznek arra az esetre, ha a román állam nem téríti meg az extra illeték egy részét.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat