Az idegenforgalom sírját ássa a kormány?

Krónika 2020. június 10., 19:44

Perrel fenyegetik a kormányt az idegenforgalomban érdekelt vállalkozók, ha az ígéretekkel ellentétben mégsem nyithatnak meg június 15-én. Már pedig biztos, hogy legalább július elsejéig zárva kell tartaniuk, ezt a kormány illetékese is megerősítette szerdán. Az érintettek tömeges csődöktől tartanak.

Leolthatják a villanyt. Továbbra sem nyithatnak meg a beltéri éttermek Fotó: Pixabay

A nemzetgazdaság aláaknázása miatt perrel fenyegetik a kormányt az idegenforgalmi munkáltatók, amennyiben június 15-étől – a korábbi kormányzati ígéretektől eltérőn – mégsem nyithatják ki a szállodák vendéglőit. A Romániai Turisztikai Munkáltatói Szövetség (FPTR) szerdai közleményében rámutatott: június 15-étől kezdődően már több mint 500 ezer utazni vágyó romániai lakos foglalt magának szállást az ország különböző tájain, a csomagban pedig az étkezés is benne van. A kedd este kiszivárgott hírek szerint azonban a beltéri éttermeket leghamarabb július elsejétől lehet megnyitni.

A szállodák kétharmada csődbe mehet

„A hoteléttermek megnyitásának akár kéthetes késése is óriási versenyhátrányba kényszeríti Romániát azokkal a környező országokkal szemben, amelyek már feloldották ezeket a korlátozásokat, és csődbe taszítja az ország szállodáinak több mint kétharmadát” – kongatja meg a vészharangot szerdai közleményében a szakmai szövetség. Kiemelik:

az a kilátás, hogy a szállodák vendéglői három hónap szünet után, már nyári szezonban, zárva maradnak, „sokkolta a teljes romániai idegenforgalmi ágazatot”.

„A városi üdülőtelepi vagy hegyi szállodák közül sok van, amelyiknek nincs akkora terasza, hogy biztosítani tudja valamennyi elszállásolt vendég étkeztetését, ezért nem fogják tudni újraindítani tevékenységüket. Olyan körülmények között, hogy az elmúlt három hónapban leállni kényszerültek, az elrajtolt idényben minden egyes nap létfontosságú, hogy a lehető legkisebbre tudják csökkenteni a koronavírus-járvány negatív hatásait. Úgy számolunk, hogy ha június 15-én nem nyithatnak meg a vendéglők, és legalább két hetet késni fog ez az intézkedés, úgy a romániai szállodák több mint 70 százaléka csődbe fog menni” – fogalmaz a közlemény.

A járvány alakulásával érvel a kormány

A kormány részéről Ionel Dancă, a miniszterelnöki kancellária vezetője reagált a turisztikai munkáltatók közleményére. A Digi24 hírtelevíziónak adott telefonos nyilatkozatában elismerte, hogy június 15-étől még nem nyithatnak meg az éttermek.

Nincs semmiféle ellentmondás abban, amiről tárgyaltuk, és amilyen döntés született. Meghatározott szabályok vannak, amelyek mentén ezek a döntések születnek. Azt mondtuk, hogy fokozatos lesz a lazítás, az epidemiológiai kritériumok mentén. Most, június 15-étől a beltéri vendéglők zárva maradnak, mivel nagy a járvány terjedésének kockázata. Ez az emberek egészségével áll összefüggésben”

– fogalmazott a kormány képviselője.

Felrótta ugyanakkor az elégedetlenkedő vendéglátósoknak, hogy az Orban-kabinet számos intézkedéssel támogatta őket a szükségállapot kihirdetése óta. „Nem hiszem, hogy egy kormány többet tudott volna tenni. Nem hiszem, hogy létezett olyan gazdasági ágazat Romániában az elmúlt években, amelyik ennyi támogatásban és könnyítésben részesült volna, mint a vendéglátás ebben a periódusban” – húzta alá a miniszterelnöki kancellária vezetője.

A késlekedő nyitás miatt félő, hogy a szakácsok és pincérek egy része külföldön vállal majd munkát Fotó: Erdély Bálint Előd

Kockázatos késleltetni a teljes újraindulást

Az egész gazdaságra hatással lesz, ha nem indulhat újra teljes kapacitással a belföldi turizmus és vendéglátás – szögezte le a Krónika megkeresésére Daragus Attila, a 2500 romániai szállásadóval kapcsolatot tartó Falu-, Ökológiai és Kulturális Turizmus Országos Szövetség (ANTREC) Kovászna megyei képviselője, aki a népszerű turisztikai célpontnak számító Kovászna megyei Bálványoson maga is panziót és éttermet működtet. Hangsúlyozta:

az csak félmegoldás, hogy megnyithatták a teraszokat, a beltéri egységeket is működtetni kell ahhoz, hogy helyreálljon az ágazat.

Ráadásul Bulgária, Görögország június 15-től újraindítja a turizmust, így ha Románia késlekedik a lazításokkal, nem nyithatnak meg a beltéri vendéglátóipari egységek, fennáll annak a kockázata, hogy a turisták nagy része a várakozásokkal ellentétben külföldre megy nyaralni.

„Az ágazatban vállalkozók abban bíztak, hogy az újraindulással csökkenteni tudják a veszteségeiket, hogy a hazai turisták többsége a belföldi úti célokat választja, ha ezt a lehetőséget elszalasztjuk, és mégis külföldre mennek nyaralni, az egész gazdaságra negatív hatással lesz” – fejtette ki Daragus Attila. Kiemelte ugyanakkor, hogy

ha a turisták kiviszik a pénzt az országból, nemcsak az ágazatnak, hanem az államnak is veszteséget jelent, hiszen hatalmas adóbevételektől esik el.

Arra is ráirányította egyúttal figyelmünket, hogy a Székelyföldön késő délután nyáron is hűvös van, a vendégeket nem lehet a teraszokon tartani. De országszerte gondot jelenthet, ha a zajos, szórakozó vendégek a teraszokon ülnek késő este, és zavarják a környéken lakókat.

Személyzet nélkül maradhatnak

Az idegenforgalmi szakember szerint a beltéri egységek késlekedő nyitásának másik vetülete, hogy a szakácsok és pincérek egy része külföldön vállal majd munkát. „Nem lehet a kényszerszabadságért járó havi 900 lejért itthon tartani őket, nem ennyi bevételhez vannak szokva. Ha elmennek külföldre, az újrainduláskor már nem lesznek szakemberek” – részletezte a szövetség képviselője.

A vállalkozó úgy látja, a kormány, valamint az államfő nem konzultál megfelelően a szakmai szervezetekkel, különben belátnák, mekkora érvágást jelent a vendéglátásnak a késlekedés. Szerencsétlen kijelentésnek tartja Ludovic Orban miniszterelnök nyilatkozatát, miszerint a turizmus „csak” a hazai össztermék (GDP) 2 százalékát jelenti. „Ez csak statisztika, a szállásadók 30-40 százaléka jelenleg is feketén működik, azonkívül a turista helyi élelmiszert, kézműves terméket vásárol, helyben tankol üzemanyagot, tehát minden ágazatra élénkítő hatással van, ha pörög a turizmus.

Ha az idegenforgalom leáll, azt minden ágazat megérzi. Tanulni kellene a görögöktől, akik mindent megtesznek, hogy az idegenforgalmat újraindítsák”

– összegzett Daragus Attila.

Nemcsak a vendéglősök sínylik meg. Az állam is hatalmas adóbevételtől esik el Fotó: Rostás Szabolcs

Gazemberségnek tartott korlátozások

Gazemberségnek tartja az államfő által meglebegtetett döntést Valkay Ferenc, a marosvásárhelyi Tip-Top étterem tulajdonosa. Szerinte a hatalom ezzel nemcsak a csőd szélére sodort vállalkozókra mér újabb csapást, hanem a vendéglőbe kívánkozókat is bünteti. „Nem értem a logikát, hisz nálunk jóformán füst sem volt, de mi már hatalmas tűzről beszélünk. Akkoráról, hogy az emberek még a teraszokra is félnek kiülni” – értékelte a helyzetet a vásárhelyi vendéglátós.

Valkay egyetért azzal az óvintézkedéssel, amely megtiltja a hatalmas bulik és lagzik szervezését, de nem érti, hogy kulturált módon miért nem lehet egy érettségi bankettet, osztálytalálkozót, családi eseményt megszervezni az éttermekben. Amióta az asztalok egymástól távolabbra kerültek a Tip-Top teraszán, az addigi nyolcvan-száz vendég helyett ötven-hatvan most is elfér, de kedvezőtlen időjárás esetén a szabadtéri összejövetel kellemetlen lehet.

Bent három, folyosóval elválasztott, külön teremben kényelmesen elfér hatvan-hetven személy. Miért nem lehet őket beengedni?”

– tette fel a költői kérdést a közel három évtizedes múlttal rendelkező közkedvelt étterem és panzió tulajdonosa.

„Ha a sóbánya fogadhat vendégeket, nyitunk, ha nem, marad a lakat” Fotó: Erdély Bálint Előd

„Bányafüggő” vendéglők

Mindaddig, amíg a sóbánya nem fogadhatja a vendégeket, Parajdon szinte mindegy, hogy meg szabad-e nyitni az éttermeket , vagy sem – állítják eközben Hargita megyei településen vendéglátóipari egységeket működtetők. „Nemcsak a község, az egész kistérség a bányából és az általa generált idegenforgalomból él. Ha a sóbánya fogadhat vendégeket, nyitunk, ha nem, marad a lakat” – összegezte a többség álláspontját László Endre. A turisztikai szakember elmondta: csalódniuk kellett azoknak, akik június elsején megnyitották a teraszaikat. Csak azok a turisták vetődtek oda az ortodox pünkösdön, akik azt hitték, hogy megnyílt a bánya. Amint megtudták, hogy álhír az egész, tovább is álltak.

A sóvidéki településen nemsokára megnyílik az újjáépített, korszerű szabadtéri strand, de a vendéglátóiparosok kétlik, hogy a fürdő egymaga komoly tömegeket tudna vonzani a térségbe.

„Januárban az egyik nap csak a mi parkolónkban harminc moldáviai rendszámú autót számoltam össze. Ehhez képest az utóbbi három hónapban még áthaladóban sem láttam kisautót vagy buszt a Pruton túli köztársaságból” – mondta el a Telegdy-házat vezető László Endre.

Tetemes bírság a Covid-19-díj miatt egy bukaresti vendéglősnek

Tízezer lejre bírságolt a fogyasztóvédelem egy bukaresti vendéglőst a Covid-19-díj alkalmazása miatt. Mint érveltek, a terasz működtetője nem tartotta be a 2007/363-as törvényt, ami szabályozza, miként kell eljárniuk a kereskedőknek a fogyasztókkal, és nem értesítette a betérő vendégeket, hogy ez a hely különdíjat számol fel a koronavírus-járvány okán bevezetett óvintézkedések kompenzálására. A fogyasztóvédelem egyúttal bejelentette, hogy ellenőrizni fognak minden vendéglátóst, aki hasonló díjat vetett ki, hogy tájékoztatják-e erről vendégeiket. Amúgy a Covid-díjat nem asztalra számolják, hanem annyiszor kell lepengetni az értékét, ahány személy rendelése az adott számlára felkerül. Amint arról korábban beszámoltunk, az egyik bukaresti étteremnél például 5 lejre rúg ez az összeg. Tulajdonosa az Economica.net gazdasági portálnak elmondta: a fizikai távolságtartásra vonatkozó szabályok miatt kéri az extra összeget. „És mert mások is így járnak el. A többi vendéglő és a fogorvosok is” – fogalmazott. Az Országos Adóhatóság (ANAF) illetékesei szerint a vendégeket erről a díjról előre kell tájékoztatni, hogy maga dönthesse el, hogy beül-e, vagy sem. Amennyiben viszont valakinek utólag számlázzák ki az összeget, és előzetesen nem értesítették róla, úgy a fogyasztóvédelemhez fordulhat. Az illeték különben először az Amerikai Egyesült Államokban jelent meg, majd több európai ország is átvette, köztük Dánia, Olaszország és Románia.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.