Akár tízezer lejes bírságot is kiszabhatnak május 1-jétől az e-pénztárgépek hiánya miatt

Krónika 2019. április 11., 12:49

Szigorítja a román adóhatóság (ANAF) az új, elektronikus naplós pénztárgépek használatának ellenőrzését.

Fotó: Gecse Noémi

Az ANAF közleménye értelmében a februári visszaesés után márciusban is csaknem 40 százalékkal csökkent az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó igénylések száma, noha nincs hiány ezekből a piacon. Ezért áprilisban szigorítják annak ellenőrzését, hogy áttértek-e a cégek az új típusú kasszagépek használatára.

Azok a vállalkozások, amelyek május 1-jéig nem szerzik be az elektronikus pénztárgépet, nyolcezer és tízezer lej közötti bírságra, illetve tevékenységük ideiglenes felfüggesztésére számíthatnak.

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a büntetéstől csak abban az esetben tekintenek el az adóellenőrök, ha a tulajdonosok bizonyítani tudják, hogy megrendelték a kasszagépet, illetve igényelték a beszerelését.

Bár eddig összesen 504 966 elektronikus naplós pénztárgépet regisztráltak az ANAF informatikai rendszerében, eddig mindössze 344 020-at állítottak működésbe az adófizető cégek – mutat rá közleményében az ANAF, amely túl nagynak tartja ezt a különbséget.

A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat