A román jegybank megemelte idei inflációs előrejelzését

MTI 2018. február 09., 13:35

A Román Nemzeti Bank 3,5 százalékra emelte az idei év végi inflációs előrejelzését a korábban közölt 3,2 százalékhoz képest.

Fotó: Barabás Ákos

Mugur Isărescu jegybankelnök pénteken ismertette a román központi bank inflációs jelentését. Ebből kiderült, hogy az első és második negyedéves előrejelzést 3,9 százalékról 5 százalékra emelték, ami azt jelenti, hogy év közben 5 százalékos éves fogyasztói árnövekedésre is számítanak. Az új előrejelzés szerint 2019 végére 3,1 százalékos inflációs rátára számítanak.

Isărescu szerint a külföldi tényezők közül az élelmiszerek árának alakulása befolyásolja a román inflációt, hiszen Romániában jelentősen megnőtt az élelmiszerimport a megnőtt fogyasztás következtében.

A nemzeti bank kormányzója a belföldi hatások között a bizonytalan adópolitikát és az államháztartás bevételeit, valamint a munkaerőpiaci feszültségeket említette az inflációt befolyásoló kockázati tényezőként.

A román jegybank szerdán 25 bázisponttal, 2,25 százalékra növelte az irányadó kamatot. Az idén ez már a második kamatemelés volt, miután január elején 1,75 százalékról 2 százalékra emelték. Isărescu akkor kijelentette, hogy a nemzeti bank ismét az inflációval küzd.

A román éves inflációs ráta másfél év után, tavaly januárban került ismét pozitív tartományba, azóta gyors ütemben nő, decemberben négy és fél éves csúcsra, 3,3 százalékra emelkedett.

Csaknem 30 százalékkal nőtt a külkereskedelmi mérleg hiánya

Tavaly csaknem 30 százalékkal, 12,955 milliárd euróra nőtt a román külkereskedelmi mérleg hiánya – közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.

Az export 9,1 százalékkal, 62,641 milliárd euróra nőtt, az import 12,2 százalékkal, 75,596 milliárd euróra bővült.

Decemberben az export 4,2 százalékkal, 4,493 milliárd euróra gyorsult, az import 10,8 százalékkal, 6,103 milliárd euróra bővült az előző év tizenkettedik hónapjához képest. Tavaly a kivitel 46,4 százalékát és a behozatal 37,3 százalékát a gép- és járműipari termékek tették ki. Románia külkereskedelme háromnegyedét az Európai Unió tagállamaival bonyolította le.

2016-ban Románia kivitele 57,385 milliárd euró volt, ehhez képest 67,342 milliárd euró értékben importált árut, a külkereskedelmi mérleg hiánya pedig 19 százalékkal gyorsult egész évben 2015-höz képest. A külkereskedelmi deficit azt követően nőtt jelentősen az elmúlt két évben, hogy 2016-ban 13,5 százalékkal, tavaly 10,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene, a megnövekedett belföldi fogyasztást pedig főként importból biztosították, így az export nem tudott lépést tartani az import gyorsulásával.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat