A gáz, a villany és az üzemanyagok is drágulnak

Krónika 2017. szeptember 05., 11:41

Októbertől mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk a közműszámlák kifizetéséhez. A 2017-es esztendő a drágulások éveként fog bevonulni a történelembe.

Fotó: Pethő Melánia

Miközben az elmúlt években – többnyire a piaci mozgásoknak köszönhetően – egyre csökkentek az energiaárak, idén ez a trend megfordult, és a 2017-es esztendő a drágulások éveként fog bevonulni a történelembe.

Az előrejelzések szerint ugyanakkor a neheze még hátravan: az év hátralevő időszakában a földgáz, a villanyáram és az üzemanyagok ára is nőni fog.

Az év – mint ismeretes – még árcsökkenéssel kezdődött: az üzemanyagok hétcentes extra jövedéki adójának eltörlésével olcsóbb lett az üzemanyag a töltőállomásoknál. Mihai Tudose kormányfő ugyan azzal indokolja az extra jövedéki adó visszatérését, hogy nem így történt, a statisztikai adatok alátámasztják az árcsökkenést.

A kormány már elfogadta azt a sürgősségi rendeletet, ami két szakaszban, szeptember 15-étől és október elsejétől emeli a benzin és a gázolaj jövedéki adóját,

ami miatt egyetlen hónap leforgása alatt literenként 38 banival drágulnak az üzemanyagok, hacsak a veszteséget nem vállalják magukra az olajipari vállalatok.

Amennyiben viszont a fogyasztókra hárítják az adóemelést, úgy összességében 9 százalékkal fizetünk majd többet tankoláskor.

A villanyáram ára az elmúlt három évben folyamatosan, összességében mintegy 25 százalékkal csökkent a kedvező piaci mozgásoknak köszönhetően, ám az időjárási viszonyok és egyes vállalatok menedzsmentje által meghozott rossz döntések miatt idén ez a trend megfordult.

Az országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) júliustól lehetővé tette az árak 8,6 százalékos emelését, a piaci várakozások szerint októbertől pedig újabb 5 százalékos drágulás jön.

Mivel az árak legutóbbi szabályozása óta számottevően megnőttek a földgázszolgáltatók költségei, Niculae Havrileţ, az ANRE elnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy október elsejétől 6-7 százalékos áremelkedés jöhet.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat