A fekete péntek sötét oldala: óvatosságra intik a vásárlókat

Bíró Blanka , Bálint Eszter , Simon Virág 2017. november 16., 16:16

A romániai városi lakosság csaknem háromnegyede készül valamit vásárolni a fekete pénteki akció keretében. A fogyasztóvédők óvatosságra intenek.

Fotó: Pál Árpád

Mintegy félezer nagyáruház és online üzlet jelentette be, hogy részt vesz az idei fekete pénteken, ami ugyan az Egyesült Államokban egyetlen napra, vagyis a hálaadás (november negyedik csütörtökje) utáni péntekre korlátozódik, nálunk azonban korábban elkezdődik, napokig, sőt hetekig is eltart, de láttunk már tavaszi vagy nyári Black Friday akciót, nemcsak késő őszit.

Hamis kedvezmények

Az online és hagyományos üzleteket működtető kereskedők ilyenkor próbálják minél nagyobb árleszállításokkal csalogatni a vevőket, sokszor hamis kedvezményeket tüntetve fel. A fogyasztóvédők az előző években is megfigyelték és jelezték, hogy

a fekete péntek előtt pár nappal, különösen az online áruházakban, megemelkednek az árak, s a 40-60 százalékos kedvezményeket a kijelölt napon ezekre alkalmazzák,

vagyis a vevő néha majdnem semmit sem nyer, csak azt hiszi, hogy olcsóbban vásárolt. A törvényes előírások értelmében a leszállítást a fekete pénteket megelőző harminc naponban alkalmazott legalacsonyabb árra kell alkalmazni.

A túl olcsó is gyanús

A fekete péntekre meghirdetett árleszállítási dömpingben is gyanús, ha egy termék túl olcsó, hívja fel a figyelmet a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal főfelügyelő-helyettese. Mircea Diacon éppen ezért körültekintő, óvatos vásárlásra biztat mindenkit. Mint lapunk megkeresésére elmondta, általában több panasz fut be a fogyasztóvédőkhöz ebben az időszakban, a legtöbb bejelentés az internetes vásárlásra vonatkozik.

A fekete pénteken meghirdetett, ám utólag valótlannak bizonyuló árkedvezmények miatt kérnek jogorvoslatot, de az is előfordul, hogy a megrendelt terméket nagy késéssel vagy egyáltalán nem kapják meg.

A fogyasztóvédő hangsúlyozta, az árleszállítások időszakában is gyanús, ha egy termék túl olcsó, hiszen törvény szabályozza, hogy a kereskedő nem adhatja olcsóbban az árut, mint amennyiért beszerezte. Előfordult, hogy 50 lejért kínáltak okostelefont, egy ilyen ajánlaton érdemes elgondolkodni.

Általában az ilyen esetekben az történik, hogy végül mégsem kézbesítik a terméket, vagy többet kérnek érte. A cég pedig arra hivatkozik, hogy programhiba csúszott be, vagy valamelyik alkalmazottjuk a sietségben elütötte az árat, így kimaradt egy nulla.

A fogyasztóvédők kivizsgálják ezeket a bejelentéseket, általában megállapítják a cég vétkét, megbírságolják, és a vásárló is visszakapja a pénzét. Diacon rámutatott, ezzel a megoldással a vásárlók többsége elégedetlen, ők nem a pénzüket akarják, hanem az olcsó terméket, a telefont, a televíziót, a mosógépet, viszont ezt már nem tudják megoldani. A panaszok többségét továbbítják, mert az a felügyelőség vizsgálja, amelyik körzetébe a cég be van jelentve, így a bejelentések nagy részét Bukarestbe küldik.

Fotó: Barabás Ákos

A fogyasztóvédő szerint nem szabad „átesni” a vásárláson, és csak az árra figyelni,

körültekintően el kell olvasni a termék leírását, a feltételeket, 14 napig a vásárlónak jogában áll visszaküldeni az interneten vásárolt árut.

A fogyasztóvédők minden bejelentést kivizsgálnak, ám felhívják a figyelmet, hogy minden esetben meg kell őrizni a számlát vagy a pénztárszalagot.

Akciók az egész héten

Mint az már bizonyára mindenkinek feltűnt, a hagyományos nagyáruházak már az elmúlt napokban nagy feliratokkal jelezték, hogy náluk fekete hét van, s nemcsak egy, hanem több napig lehet kedvezményes terméket beszerezni. A legjelentősebb online üzletek (eMAG, Elefant, Fashion Days, PC Garage, Chic-Diva, Epiesa, iHUNT, Libris, Cărtureşti, BestKids, AloShop.Tv) most péntekre ígértek jelentős árleszállításokat.

Az eMAG tippeket is ad, hogy hogyan lehet hatékonyan készülni a gyors vásárlásra, de azt egyelőre nem tudni, hogy náluk hány órakor kezdődik a fekete péntek. Volt olyan év, amikor már éjfél után vásárolni lehetett, de olyan is, amikor a hajnalban kelőknek kedvezett a szerencse.

Óriási az érdeklődés

A nagyon olcsó termék ugyanis a kevesek kiváltsága, ám az érdeklődés évről évre csak nő. Egy, a napokban készült közvélemény-kutatás szerint

a városi lakosság 71 százaléka szeretne vásárolni a fekete pénteken.

41 százalékuk viszont még nem is döntötte el, hogy mit venne, várja, hogy milyen kedvezményekkel rukkolnak elő az áruházak. Ami az erre szánt költségvetést illeti: 29 százalékuk 500 lej alatt szeretne költeni, 25 százalékuk 1000 lejt szán vásárlásra, 13 százalékuk 1500 lejt akar elkölteni, s csupán 9 százalékuk számít 3000 lejes kiadásra.

Az akciók népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy tavaly november 18–20. között különben 67 százalékkal többen vásároltak online, mint egy évvel korábban. A legnagyobb rendelés az ország határain kívülről érkezett, 143 ezer lej értékű volt, ezt követte egy 36 600 és egy 35 ezer lejes rendelés. Az üzletek kimutatásai szerint 13 kilogrammnyi aranyat vásároltak az érdeklődők, és 113 darab gyémántot rendeltek meg.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat