Tojásos bárány, nem csak ünnepre: háziasszonyi leleményességgel megszaporított ínyenc falatok

Molnár Melinda 2020. február 08., 12:03

A bárányeledelek kedvelői tudják, hogy már nem kell sokat várni, és asztalukra kerül a tavaszt biztosan jelző zsenge húsféle. A tojással dúsított és egyúttal meg is szaporított fogás régen az első bárányvágás jutalomfalata volt, amolyan ünnepi csemege.

Egy hétköznapi étkezést is ünnepélyessé tesz a tojásos bárányfogás Fotó: Vetési Annamária

Ez az ételféleség arról is vall, milyen leleményesek voltak asszony eleink: amit a jószág és baromfi egy adott időszakban eledelül kínált, abból főztek. Ma már az év szinte bármely szakaszában elkészíthető ez a gazdag reggeli és pénztárcakímélő főfogás, hiszen nem kell sem a tojásszezonra, sem a húsvéti bárányra várni.

Udvarhelyszék báránytartó vidékein többféleképpen készítik eme tojásos étket. Siklódon a csontos részekeket használják, Szencsedben a kicsontolt színhúskockákból készítik. Másutt a bordadarabokat párolás után megszabadítják a csontoktól, felaprítják a kinyert húst, és utána ragusítják. Készülhet főtt, szépen darabolt tojással – amit vigyázva forgatnak az elkészült bárányalaphoz, hogy ne törjön össze – ; avagy a felvert nyers tojásokkal sütik össze a főzés végén.

A bárányhússal leginkább a vaj vagy jó minőségű olaj harmonizál, de párolható, süthető kevés zsírban is.

A csontos bárányrészeket feldaraboljuk Fotó: Veres Nándor
Egy étel, több recept

Mi Lövétén, a Gasztronómiai anyanyelvünk a turizmusban című rendezvényen a siklódi tojásos bárány készítésének mozzanatait láthattuk. Így a térség régi ételeit felkutató Homoród–Küküllő LEADER Egyesület Régi ételeink nyomában című kiadványában is szereplő leírást közöljük. A Siklódon a húsvéti reggeli részeként kínált fogás leírását Lázár László elnöknek, illetve a gasztrokiadvány szövegezőjének, Török Imrének köszönjük. Ugyanakkor Ambrus Gizi néni jóvoltából mellékeljük a Gizi csárdában megkóstolt szencsedi tojásos bárány elkészítési módját is.

Kóstolásra fel!

A siklódi Bónis Edit és Kelemen Piroska bárányétkének 4–6 személyre szánt hozzávalói: negyed bárány csontos részei, amelyeket kisebb darabokra vágunk, továbbá egy fej hagyma, 2–3 cikk fokhagyma, 10 tojás, petrezselyemzöld, olaj, valamint ízlés szerint só, bors, paprika.

Elkészítése: Egy kevés olajon üvegesre dinszteljük a hagymát. Beletesszük a pirospaprikát, utána a bárányhúst, sóval, borssal fűszerezzük, és együtt megpároljuk. Amikor elkészült a hús, felverünk tíz tojást, petrezselyemzöldet aprítunk bele, ráöntjük a húsra, és összesütjük. Ha megsült a tojás, kész van az ételünk. Régebben húsvétvasárnap reggel puliszkával és cukros salátával fogyasztották.

Szabad tűzön készült Lövétén a tojásos bárány Fotó: Veres Nándor

A szencsedi tojásos bárányragu öt személyre szánt hozzávalói: fél kiló kicsontozott bárányhús, 5 tojás, egy csokor petrezselyemzöld, 1 dl olaj, só, őrölt fekete bors.

Elkészítése: Az olajban a bárányhúst fedő alatt, víz nélkül puhára pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk. A tojásokat felverjük, ráöntjük a húsra, és készre sütjük. Végül megszórjuk petrezselyemzölddel, és puliszkával tálaljuk.

Ha fejlettebb bárányból készül és hosszabb a párolási idő, bort adhatunk hozzá Fotó: Veres Nándor

Jó tanácsok

A bárányhús a pároláshoz elegendő nedvességet enged, nem szükséges hozzá víz. Ha mégis igényelne némi folyadékot, például bográcsos készítésnél, az könnyű, ne vörös és ne tolakodó ízű bor legyen.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztró legfrissebb számában látott napvilágot február 5-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat