Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Fotó: Makkay József

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. A Maros megyei kisvállalkozók önerőből fejlesztett telephelye bizonyosság rá, hogy a jó minőségű, tiszta termékekre mindig van vásárlóközönség.

Makkay József

2022. november 30., 19:022022. november 30., 19:02

Építőtelep a kebelei Cseh János portája. A családi vállalkozásként működő Maros megyei gyümölcsfeldolgozó új üzemrészében jövő tavasztól fekete ribizliből, málnából és szőlőből készülő borokat palackoznak.

A 2019-ben átadott kisüzemben zöldségekből zakuszkát, a tucatnyi gyümölcsféléből pedig szörpöt és lekvárt készítenek.

A három hektárnyi, bogyós gyümölcsökből és gyümölcsfákból álló kertészet hozamát helyben dolgozzák fel. A készterméket Marosvásárhelyen és környékén értékesítik, de több szállítmány eljut Ausztriába és Németországba is.

Miközben Cseh Jánossal bejárjuk a porta körüli gyümölcsöskertet – megnézzük a málna és a fekete berkenye bokrait és a fagyhálóval védett feketeribizke-telepítést –, vendéglátóm a különböző alanyokra oltott gyümölcsfáit mutatja, amelyek között mandula is akad. Tízéves korában tanult meg oltani, és minden gyümölcsfa, ami a kertjében terem, a szaktudását dicséri.

A 48 éves gazda több mindent kipróbált, amíg feleségével a zöldség- és gyümölcstermesztés, valamint a feldolgozás mellett állapodott meg.

Fémforgácsoló és autóvillamossági szerelőként dolgozott Marosvásárhelyen, majd kamionsofőr volt, de mindezt átmeneti foglalkozásoknak tartja. Mindig arra készült, hogy főállású gazda lesz. Folyamatosan ültette a gyümölcstermő bokrokat és facsemetéket, majd amikor termőre fordultak, elkezdték a házi gyümölcsfeldolgozást.

Galéria

Fotó: Makkay József

,,Egy nemzetközi élelmiszeripari verseny hozta el a fordulópontot, amikor a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezetén keresztül szörpjeinkkel és lekvárjainkkal kijutottunk Magyarországra. A helyi termelők mellett Délvidékről, Felvidékről és Erdélyből jöttek gazdák, és a népes felhozatalban a mi termékeinket is díjazták. Ez meggyőzött arról, hogy olyan minőséget készítünk, amit forgalmazni kell” – magyarázza az indulás körülményeit a kebelei gazda.

Vegyszermentes alapanyag

Cseh János korábban eldöntötte, hogy ha gyümölcstermesztésből akar megélni, azt csak úgy teheti, ha fel is dolgozza a megtermelt nyersanyagot. Míg a Ceaușescu-rendszerben jó áron tudták értékesíteni a vásárhelyi vagy a szovátai piacon a kertben termett gyümölcsöket, a rendszerváltást követő évtizedekben ez a lehetőség megszűnt.

A rengeteg importgyümölcs miatt a helyi termékeket nagyon olcsón, önköltségi ár alatt lehetett eladni, ami nem érte meg.

Vendéglátóm szerint a friss málna, a ribizke vagy a berkenye ára túl alacsony ahhoz, hogy egy három hektáros farmon termelő gazda meg tudjon élni gyümölcseladásból, ezért esett a választás a házi feldolgozásra.

Alaposan utánanézett, hogy a feldolgozáshoz milyen épületek és berendezések szükségesek, így gond nélkül beszerezte a megyei állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság engedélyét.

Sok gazda panaszát hallotta ezzel kapcsolatban, de szerinte elsősorban nem a hatósági eljárással van gond, hanem a gazdák tájékozatlanságával, akik úgy szeretnének házi élelmiszerfeldolgozással foglalkozni, hogy nem tájékozódnak a feltételekről, ezért váratlanul éri őket a szakhatóság szigorú követelményrendszere.

Amióta a feldolgozást beindították, rendszeresen jönnek ellenőrizni, de soha nem fizetett büntetést, mert mindent rendben találtak.

Ehhez az is hozzátartozik, hogy a Cseh-tanya gyakorlatilag hat darab vegyszermentes művelésű gyümölcsösből áll, ahol kivételes esetben használnak felszívódó növényvédő szereket, többségében természetbarát növényvédelmet folytatnak.

Galéria

Fotó: Makkay József

Mutatja a részletes permetezési naplót is, amelyben dátum szerint egész évre visszakövethető, mikor milyen növényvédelmi munkálatok folytak, és milyen időszakban történt a szüret. Bevizsgált termékeik biominőségű késztmények, még akkor is, ha hivatalosan nem biotermelőként szerepelnek.

Önerőből fejlesztettek

A Cseh gyümölcsfeldolgozó abban is különbözik a megye kisebb-nagyobb üzemeitől, hogy mindent önerőből fejlesztenek, soha nem igényeltek pályázati pénzt. Cseh Jánosnak rossz tapasztalatai vannak az uniós pályázatokkal kapcsolatban: amikor telepítésre szeretett volna pénzt igényelni, kiderült, hogy csak bizonyos faiskoláktól szerezhetné be a szaporítóanyagot, amely jóval drágább, mint a listán nem szereplő, de ugyanolyan minőséget biztosító cégek vagy magánszemélyek kínálata.

Meggyőződése, hogy a jó minőséget kínáló termelőnek önerőből is megéri fejleszteni, mert termékeinek híre terjed.

,,Éveken át vegyszermentes zöldséget termesztettünk. Legutóbb öt tonna apró konzervuborkát értékesítettünk háztól, ki sem kellett vinni a piacra. Ugyanígy vagyunk a szörpökkel és az ízekkel is. Egy részüket egy kisebb marosvásárhelyi üzletlánc értékesíti, másik részét mi szállítjuk házhoz megrendelések alapján, a többi egy külföldi viszonteladóhoz kerül. Nem bonyolult ez, ha a termelő minőséget kínál. Ennek köszönhető az éveken át kialakult vásárlói törzsgárdánk” – részletezi a családi vállalkozás kereskedelmi hátterét a gazda a szépen kialakított feldolgozóműhelyben, ahol a betakarítási szezont követően feleségével dolgoznak.

Díjazott házi borok

A jövő tavasztól induló gyümölcsbor-palackozás új színt ad a családi vállalkozásnak, és egyben új kihívás is. Nem az értékesítés, hanem a munkaerőhiány a gond: szinte semmilyen munkára nem lehet embert találni. A kertészeti teendők zömét is a gazda végzi, a téli metszéstől a szüretig.

Ha nagyon sok a munka, nehezen akad egy-egy napszámos, de alapvetően csak a családtagokra számíthatnak.

Kebelei látogatásom után pár nappal Cseh János arról értesített telefonon, hogy a szatymazi nemzetközi borversenyről három ezüst- és egy bronzéremmel tért haza. Ilyen előzmények után új palackozóüzemének borászati termékeire is lesz vevő.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő gasztronómiai kiadványában, az Erdélyi Gasztróban látott napvilágot november 23-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba
2022. november 23., szerda

Egyenesen előre egy görbe világban: beszélgetés a teqballvébére készülő székelyudvarhelyi Györgydeák Aporral

A világ hajlított (The World is Curved) – vallják a teqballosok, így ha laposföld-hívőket akarunk keresni, akkor jobb ha másfelé orientálódunk. Mi nem akartunk ilyeneket keresni, sőt.

Egyenesen előre egy görbe világban: beszélgetés a teqballvébére készülő székelyudvarhelyi Györgydeák Aporral