Novák Eduárd prioritása a sportstratégia, rengeteg a tennivaló a hazai sportélet újraszervezésében

Dobos László 2021. december 25., 13:02

Visszavonul az aktív versenyzéstől a sportminiszter. Az idei tokiói paralimpiai játékokon a kerékpáros üldözőversenyben ezüstérmet szerzett Novák Károly Eduárd múlt hét végén jelentette be a hírt, hangsúlyozva, még nem tudja, hogy döntése végleges-e vagy csak átmeneti.

Novák Eduárd prioritása a sportstratégia, rengeteg a tennivaló a hazai sportélet újraszervezésében
galéria
Novák Eduárd sportminiszter. Át szeretné alakítani, működőképes alapokra helyezné a romániai sportéletet Fotó: Veres Nándor

„Az élet egy stratégia. Most pedig a legfontosabb, hogy az Országos Sportstratégiára összpontosítsak, így 15 év gyorskorcsolyázás és 23 év kerékpározás után úgy döntöttem, hogy egy ideig visszavonulok a versenyektől. 2022 egy nagyon fontos év lehet, az abszolút prioritásom pedig most ez a projekt, amelybe mindent bele szeretnék adni” – fogalmazott bejegyzésében.

Nem egy tipikus sportkarrier volt.

Fotó: Veres Nándor

„Az első fele, a 15 év gyorskorcsolyázás alatt elég jól működött a rendszer, elég szépen fejlődtünk, de akkor nagyon körülményes volt például a nemzetközi versenyekre kijutni, nehéz volt a vízumokat beszerezni. Sportpályafutásom második fele pedig nagyon érdekes. Sok sportoló már 25 évesen befejezi pályafutását, én 25 éves koromban kezdtem el kerékpározni. Történt ez a balesetem után öt évvel, miután sok más területen kipróbáltam magam, de végül a sport mellett maradtam. Lentről indultam, rengeteg verseny ráment, amíg rájöttem, mit hogyan kell csinálni” – mesélte a Székelyhonnak Novák.

Az erőnléti felkészülést elvégezte, de technikailag sok hiányossága volt. Sok mindent meg kellett tapasztalnia, amíg úgy érezte, hogy szükség van egy edzőre, aki szakmai tudást adjon. 2011-ben ismerkedett meg az olasz Cristiano Valoppival, akivel nagyon szép eredményeket értek el. A 2012-es londoni paralimpián szerzett aranyérme után Novák a Román Kerékpáros-szövetség elnöke lett, belevágott egy különleges kalandba.

Fotó: Veres Nándor

„Felvettem a harcot olyan szövetségben lévő erőkkel, akik nagyon rég ott voltak, és nagyon jól behálózták magukat minden szempontból. Négy év ráment erre a harcra, és ez  meglátszott az eredményeken is”

– mondta Novák.

Öt évvel később, 2019-ben volt újra bronzérmes az országúti para-világbajnokságon, és akkor érezte, hogy Tokióban is van esély éremre. Úgy érezte, hogy plafonálódott is egy kicsit, váltásra van szüksége. Megvált Valoppitól, és egy angol szakemberrel folytatta. Lényeges fejlődés állt be, több egyéni csúcsát megdöntötte.

Elmondta, hogy az idei paralimpián szerzett ezüstérmet nagyon ki kellett taktikázni, de amikor elvállalta a sportminiszteri tisztséget, tudta, hogy ez mivel jár, kevesebb idő jut edzésekre. Szeme előtt lebegett, hogy nagy lehetőség előtt áll: sportolóként országos, Európa-, világ- és olimpiai bajnok lett, sportvezetőként pedig szövetségi elnök és sportminiszter, miniszterként pedig olimpiai dobogós.

Fotó: Veres Nándor

Napirenden a sportstratégia

Novák Ede közel egy éve sportminiszter. Örvend, hogy az elmúlt időszakban sokan felfigyeltek a beiktatása után bejelentett stratégiára.

„Két hónapot sajnos elveszítettünk a kormányválság miatt, de sikerült egy alapdokumentumot elkészíteni, ami egy analízis a romániai sportról, ennek struktúrájáról, az iskolai sportról, a tömegsportról. Van egy kép a romániai sportéletről. Következő lépésként elkezdtük a konzultációkat különböző szakmai csoportokkal a tömeg-, az iskolai és a minőségi sportról. Tárgyalunk a szövetségi edzőkkel, nagy sportolókkal, a sportigazgatókkal, a sportiskolák, illetve a sport szakos középiskolák vezetőit is meghívtuk, hogy elmondják véleményeiket, meglátásaikat. Kételkedtem, hogy el fognak jönni, de meglepetésre százhúszan jelentkeztek. Ők, a sportiskolák szakemberei egész életükön át az utánpótlásképzésben dolgoznak, de soha senki sem kérdezte meg őket. A tanácskozásra meghívtam a tanügyminisztert is.

Az egész stratégiát nem csak a a sportminisztérium készíti, egy széles csoportban dolgozunk, amelyben benne van a tanügy-, a védelmi és a belügyminisztérium (a Steaua és a Dinamo), benne van az Európai Alapok Minisztériuma, a munkaügyi minisztérium stb.. Hét-nyolc partner, akikkel közösen dolgozunk.

Sokan érdeklődnek az új sportstratégia iránt, bíznak benne, és nagyon várják. Elkészítésének határideje 2022 márciusa, de mivel két hónapot elveszítettünk a kormányválsággal, csak májusra lesz kész. Hamarosan elkezdjük az új sporttörvény elkészítését, megírását, azt szeretnénk, hogy a stratégiát egy törvény szögezze le.

Fotó: Veres Nándor

Nagy változások kellenek, mert az utóbbi 25–30 éveben szabadjára volt engedve a rendszer. A sportminisztérium, a tanügyminisztérium és a olimpiai bizottság is saját rendszert épített fel. Mindenhol megtaláljuk ugyanazt: gyerekek – haladók – profik. Ennek semmi értelme nincs, mert azt jelenti, hogy csak szétszórjuk a pénzeket. Az kellene, hogy a tanügyminisztérium az alappal foglalkozzon, a klubok a versenysporttal, míg az olimpiai központok, a Dinamo, a Steaua és a nagy klubok a topsportolókkal.

Nem kell száz sportot támogatni nagy összegekkel, hanem 15–20 kiemelt sportágat.

A tömegsport esetében támogatni kell azokat az akciókat, amelyek nagy tömegeket mozgatnak meg. Gondolok itt például a labdarúgásra és a küzdősportokra. Úgy gondolom, hogy a 2022-es esztendő egy fontos év lehet a romániai sport számára, és úgy érzem, hogy a létező memorandum alapján meglesz a politikai támogatás arra, hogy ezeket a változásokat meghozzuk. Sok olyan problémát fedeztünk fel, amelyen sürgősen lehet változtatni, de a nagy változásokhoz már stratégia kell” – hangsúlyozta Novák Károly Eduárd.

Fotó: Veres Nándor

Heti öt testnevelésóra

Arra a kérdésre, hogy számíthatnak-e a szülők a közeljövőben több iskolai testnevelésórára, Novák elmondta, benne van a kormányprogramban, hogy heti öt testnevelésóra legyen. „Az iskolai sportórákkal kapcsolatban el kell mondani, hogy nálunk csak három sportágat gyakorlunk az iskolákban: az atlétikát, a tornát és egy labdajátékot. Azokban az országokban, ahol a mutatók sokkal jobbak, legalább nyolc sportág szerepel iskolai sportként. Ott van például a tánc vagy az úszás. Fontos, hogy minél dinamikusabb, változatosabb legyen a testnevelésóra az iskolában” – nyilatkozta a sportminiszter.

Fotó: Veres Nándor

Novák azt szeretné, ha ezentúl a szakszövetségek fizetnék a nagy nemzetközi versenyen érdekelt sportolók felkészülését A-tól Z-ig.

„Mondják meg, kik azok, akik a 2024-es párizsi olimpiára készülnek, és nekik meg szeretnénk adni minden feltételt. Ne legyenek átfedések, hogy a sportminisztérium fizet egyet, az olimpiai bizottság pedig mást, az egyik az egyik edzőtábort, a másik pedig a másikat.

Ugyanakkor fogjuk kötelezni a szakszövetségeket, hogy a költségvetésükből egy bizonyos összeget a gyerekekre, az utánpótlásra költsenek.

Kötelező lesz mozgássérültek számára programokat létrehozni, edzőket képezni.

Jövőtől szeretnénk támogatni a labdarúgó-szövetséget. Eddig a labdarúgás nem kapott állami támogatást a sportminisztériumtól, ezen változtatni szeretnénk. A fociutánpótlás-képzést, az akadémiákat szeretnénk támogatni” – árulta el Novák.

Fotó: Veres Nándor

Jó példa a tao
Novák Eduárd elmondta, hogy a romániai pénzügyminiszternek nagyon tetszik a Magyarországon alkalmazott Tao-rendszer. Ennek szabályzatát, működési rendszerét lefordították és a tárcavezető asztalára tették. Ennek a Magyarországon működő rendszernek az a lényege, hogy a társasági adó egy része közvetlenül a sportnak jusson.
Kevés éremesély a téli olimpián

Másfél hónap múlva kezdődik a pekingi téli olimpia, ahol sajnos kevés az esély az éremszerzésre. Novák ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

A síszövetség stratégiája szerintem rossz, legalábbis ez tűnik ki az elemzésekből, ha mérlegeljük az elköltött pénzt és az elért eredményeket. Új alapokra kell helyezni a sísportokat. Orosz lányokat honosítunk biatlonban? Szerintem nem ez a követhető út!

A korcsolyaszövetség fizetésképtelen. Egy új korcsolyaszövetséget alakítunk, ott nulláról kezdjük. Az egyedüli téli sportág, ahol szép eredményeket érnek el, a szánkó és a bob. Ők ügyeskednek, pedig nincs sok sportolójuk, és pályájuk sincs. Ennek ellenére tudnak európai és világszinten eredményeket felmutatni. A téli olimpiával kapcsolatos hír, hogy az egyik brassói gyorskorcsolyázó lány megszerezte a kvalifikációt a téli olimpiára. Nekem pedig az álmom az, hogy a csíkszeredai szabadtéri gyorskorcsolyapálya működjön, és vidékünkön épüljön egy velodrom.”

Megemelt költségvetés a hazai sportnak

Jövő évtől a hazai labdarúgó-akadémiák is részesülnek állami támogatásban – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Novák Károly Eduárd. A sportminiszter bevallása szerint előzetesen jobb eredményekre számított a futballválogatottaktól, a 2022-es esztendőben viszont a klubok már kérhetnek a szaktárcától támogatást az utánpótlás-neveléshez. „A mi gyermekeink, és természetes, hogy az állam befektet a gyermekek jövőjébe. A Román Labdarúgó-szövetségnek van egy külön projektje a gyermekek és juniorok képzésére, a mi elképzelésünk, hogy javítsunk a teljesítmény szintjén. Ez kifejezetten szükséges” – mondta.

Ismeretes, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) nem részesül állami támogatásban a sportminisztérium részéről, ugyanakkor a szaktárcának lehetősége lesz az utánpótlásképzésre költeni, hiszen mint azt Novák jelezte: 571 millió lejes költségvetést hagytak jóvá az általa vezetett tárcának. Tájékoztatása szerint ez az elmúlt évekhez viszonyítva nagyobb és „tisztességes” összeg. Idén, amikor még Sport- és Ifjúsági Minisztériumként több ágazatra kellett költeniük, a sportra 481 millió lej jutott, 2022-re kilencvenmillióval többet kapnak.

„Nagyon örülünk, hogy az 50 milliós kiegészítést jóváhagyták. 521-ről indultunk és 571 millióig jutottunk. Úgy gondolom, ez egy tisztességes összeg, bátran tervezhetünk” – mondta Novák. Leszögezte, ebből kivitelezhető lesz a tervezett „Aranyliga” az élsportolók támogatására, ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy új ágazatokra is költsenek.

A sportminiszter mandátuma első évét sikeresnek tartja. Voltak hiányosságok, de sok olyan tevékenységük is volt, amelyekre büszke. Köszönetet mondott, amiért az állami tartalékalapból támogathatták a röplabda, az asztalitenisz és az atlétika Európa-bajnokságokat, és megduplázhatták az olimpiai sportolók díjazását is. A 2022-es esztendőben viszont szeretne módosítani az eddigi bonyolult finanszírozási rendszeren, ezért az Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) fogja az ötkarikás sportolói keretekhez köthető költségeket rendezni, miközben a sportminisztérium az európai és világbajnokságokkal kapcsolatos kiadásokat fedezi majd. „Az országos sportszövetségek 2022-es költségvetése nőni fog, és szeretnénk átvállalni olyan tevékenységeket, amelyekre eddig csak a COSR költött” – mondta.

Emlékeztetett ugyanakkor arra is, hogy a szövetségek finanszírozásának hatékonyabbá tételeként, az eredmények alapján szeretné szétosztani a pénzeket. „Kevés olyan szervezett szövetség van, mint amilyen az evezősöké, az asztaliteniszezőké vagy az úszóké. A többieknek irányt kell mutatni, hogy fektessenek be az utánpótlás-nevelésbe és a paralimpiai sportokba. És ez nem opcionális, hanem kötelező elvárás lesz” – szögezte le Novák.  (V. Ny. R.)
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport