Negyven éve volt utoljára olimpián a romániai hokicsapat, amikor csoda történt a jégen

Dobos László 2020. február 18., 15:11 utolsó módosítás: 2020. február 19., 10:41

Negyven esztendővel ezelőtt, február második felében zajlott az a téli olimpia, amelyen utoljára vett részt a romániai hokicsapat. A jégkorong történetének egyik legfantasztikusabb győzelme született 1980. februárjában Lake Placidben, amikor a házigazda Egyesült Államok csapata megverte a Szovjetuniót, majd megnyerte az olimpiát. Az akkori történésekről Antal Előd mesélt.

Antal Előd az 1980-as téli olimpia emlékkorongjával Fotó: Gábos Albin

A 275-szörös román válogatott Antal Előd 1955-ben született Csíkszentkirályon, jégkorongozói pályafutásának első nemzetközi szereplése 1973-ban volt a gröningeni (Hollandia) U18-as Európa-bajnokságon. Válogatottként legjobb eredményeit az 1977-es A csoportos bécsi világbajnokságon, illetve az 1980-as, egyesült államokbeli téli olimpián elért 7. helyezése jelenti.

Csíkszereda a Ceaușescu-korszakban nem lehetett bajnok jégkorongban, így Antal Előd csak a Steauával lett aranyérmes az 1977–78-as idényben – amikor sorkatonai szolgálatát töltötte Bukarestben.

Hokis pályafutását követően nem szakadt el szeretett sportágától, edző lett, az ő vezetésével nyert először az 1989-es fordulat után bajnokságot Csíkszereda jégkorongcsapata (1996-ban). Jelenleg is követi a Sportklub mérkőzéseit, és hetente kétszer jégre lép az öregfiúkkal, túl a hatvanon is rendszeresen sportol.

Egy hokimeccs, amelyről film készült

A jégkorong történetének egyik legfantasztikusabb győzelme született 1980. február 22-én Lake Placidben, amikor a házigazdák legyőzték a Szovjetuniót. A meccs és az 1980-as torna abszolút esélyese a szovjet csapat volt, amely 1964-től addig minden olimpián aranyérmet szerzett. Lake Placidben is jól kezdtek, első öt meccsüket megnyerték. „Az 1980-as csapatban olyan fiatal zsenik játszottak, mint Fetyiszov, Kaszatanov, Makarov és Krutov, illetve olyan sztárok, mint Harlamov, Szkvorcov, Malcev és a kapus Tretyak” – meséli Antal.

Az amerikaiak csapatában csak főiskolások szerepeltek, NHL-esek nem, a torna kezdetén a négy közé jutást sem várták tőlük. Ezen a tornán azonban már a négyes döntő mezőnye sem a papírforma szerint alakult: a finnek, noha kikaptak a lengyelektől, Kanadát legyőzték, így a szovjetek után másodikként ők jutottak tovább. A másik csoportban a csehek buktak el, miután nemcsak a svédek verték őket, hanem az amerikaiak is, utóbbiak nagyon simán, 7–3-ra. Az aranyérmet a legjobb négy csapat egymás közötti meccsei döntötték el. A négy közé Malcevék két pontot hoztak (a finnek elleni 4–2-es győzelemnek köszönhetően), a svédek és az amerikaiak 1–1 pontot (ők 2–2-t játszottak a csoportban), a finnek nullát. A szovjetek tehát lényegében az első meccsen megnyerhették volna a tornát, ha győznek, és ha a másik mérkőzésen a finnek megverik a svédeket.

Ritka felvétel, amely az 1980-as téli olimpián részt vett romániai csapatot örökítette meg az elutazás előtt Fotó: Antal Előd gyűjteménye

De idézzük fel az amerikai–szovjet meccset a korabeli lapokból: „A tizedik percben Krutov góljával a Szovjetunió megszerezte a vezetést. És bár öt perccel később Schneider egyenlített, újabb két perc múlva Makarov visszavette az előnyt. Ami 19:59-ig meg is maradt, ekkor azonban Tretyak kapus elnézte Johnson könnyű lövését, így az első harmad végén 2–2 volt az állás. Tretyak, aki 8 lövésből két gólt kapott, vissza sem jött a szünet után, Miskin folytatta helyette a meccset. A statisztikája azonban neki sem lett jobb: a maradék negyven percben összesen tudtak annyiszor kapura lőni az amerikaiak, mint az első húszban – kétszer a második, hatszor a harmadik harmadban –, de ez is elég volt nekik még két gólra (miközben az amerikai kapus 36 lövésből kapott három gólt). Az első góljuk még csak egy újabb egyenlítést jelentett: miután Malcev harmadszor is vezetést szerzett, emberelőnyből, a 23. percben, a 49.-ben Johnson szintén emberfórból válaszolt. Majd 1 perc 21 másodperccel később Eruzione a meccs során először vezetéshez juttatta az amerikaiakat, akik a hátralévő tíz percet lényegében a saját harmadukban töltötték – de sikerrel.”

A meccs vezető hír lett a világ sportsajtójában, és hamar megkapta a csoda a jégen (Miracle on Ice) eposzi jelzőt.

Ehhez persze az is hozzájárult, hogy az amerikai csapat utolsó meccsén megtáltosodott, 4–2-re legyőzte a finneket is, így a szovjetek hiába lőttek kilencet a svédeknek, az aranyérem a házigazdáké lett. Az amerikai győzelmet a Sports Illustrated szavazásán a 20. század legjelentősebb sporteseményének választották. A mérkőzésről két mozifilm készült, az első már 1981-ben, a második pedig Kurt Russell főszereplésével 2004-ben.

Egy évig edzőtáboroztak

Utólag kiderült, hogy a hokicsodában rengeteg munka van, az amerikaiak roppant tudatosan készültek az 1980-as olimpiára. Herb Brooks szövetségi kapitány 1979 nyarán több edzőtábort is tartott, amelyeken kiválasztotta azt a húsz hokist, akik bekerültek a keretbe. Noha kivétel nélkül főiskolások, egyetemisták, illetve amatőrök voltak, egyben ígéretes tehetségek is, amit az olimpiai aranyérmen felül az is bizonyít, hogy később néhány kivételtől eltekintve az NHL-ben meghatározó emberekké váltak. A Team USA az ősz és a tél folyamán 61 meccset játszott, és bizakodva várta az olimpiát.

Fotó: Gábos Albin

A találkozó előtt Brooks a következő szavakkal fordult fiaihoz: „Arra születtetek, hogy hokijátékosok legyetek. Nem véletlenül vagytok itt. Eljött a ti időtök.” Az amerikai–szovjet presztízsmeccset megelőző napon a New York Times publicistája úgy fogalmazott: „Ha csak a jég meg nem olvad, ha csak az Egyesült Államok csapata 1960-hoz hasonlón nem hajt végre újabb csodát, az oroszok könnyedén megnyerik az olimpiai aranyérmet. Önök hisznek a csodákban?” Hát innen ered a Csoda a jégen.

Az amerikaiak többsége nem hitt benne. Mint Antal Előd mesélte, a szurkolók nagy része nem is vásárolt időben belépőt a döntőre, a jégcsarnok előtt pedig a jegyüzérek a hihetetlennek tűnő 1000 dollárért árulták feketén a jegyeket erre a meccsre.

A romániai csapat tagjai az akkreditációs kártyákkal bemehettek, tanúi lehettek a jégkorongsport egyik legemlékezetesebb mérkőzésének.

Miután a szovjetek nem járultak hozzá, hogy a kezdési időpontot áttegyék délután ötről este nyolcra, az olimpiát sugárzó ABC tévétársaság nem tűzte élőben műsorra a mérkőzést. Akkor még nem volt internet, országos ünneplés csak az este felvételről leadott meccs végén robbant ki.

A szovjet jégkoronghatalom csak megrendült, de nem omlott össze. A válogatott egészen 1990-ig folytatta páratlan sikersorozatát. Megnyerte a következő két olimpiát, és csak két világbajnokságon, 1985-ben és 1987-ben szorult le az első helyről.

Hat székely a válogatottban

A negyven évvel ezelőtti olimpiai jégkorongtornára elutazott romániai keretnek hat székely tagja volt: Antal István, Antal Előd, Gál Sándor, Nagy Béla, Nagy Zoltán és Sólyom László.

Az első meccsünk február 12-én délben 1 órakor volt a németekkel, és nagy meglepetésre megvertük őket 6–4-re. Az utolsó meccsünkön Norvégiával döntetlent játszottunk, így 3 ponttal zártuk az olimpiai tornát, és a 7. helyen végeztünk, ami minden idők legjobb romániai olimpiai szereplése jégkorongban.

Egy nagyszerű, összetartó csapat volt, egymásért küzdöttünk, nagyon sokat segítettünk egymásnak. Például Gál Sanyival ketten voltunk az első sorban a hátvédek, ha ő tévedett, én kijavítottam, ha én hibáztam, Sanyi segített. Jó volt a kapcsolat a játékosok és az edzők között, igazi barátok voltunk, és azok maradtunk a mai napig. Többször találkoztunk, és tervezünk újabb találkozókat” – folytatta.

Fotó: Gábos Albin

Antal Előd kapásból vágja az akkori csapat sorait. „A kapusok Huțanu és Netedu voltak, az első sorban Gál Sanyi és én voltunk a hátvédek, a csatársort sort pedig Tureanu, Costea, Axinte alkotta. A második sorban Justianan és Moroșanu voltak a bekkek, Nagy Béla, Nagy Zoltán és Sólyom alkotta a csatártriót, míg a harmadik sorban Antal István és Berdilă voltak a hátvédek, a csatársorban pedig Hălăucă, Cazacu és Olenici szerepelt. Sajnos hárman már nincsenek közöttünk, Doru Tureanu, Gică Huțanu és Antal István” – emlékezett vissza Antal Előd.

„Feltétlenül hozzá kell fűzni, hogy abban az időben minden válogatottban csak három profi játékos vehetett részt az olimpián. Lehet vitatni, hogy ki volt akkor a profi és ki az amatőr. Jól ismertük azt a híres szovjet gárdát, hiszen minden évben tíz napot náluk edzőtáboroztunk, nagyon sokat tanultunk tőlük” – tette hozzá.

Egy győzelem, egy döntetlen és a 7. hely 

Románia eredményei az 1980-as téli olimpián: Románia–Német Szövetségi Köztársaság 6–4 (a romániai csapat gólszerzői Tureanu 3, Costea 2 és Olenici), Svédország–Románia 8–0, Csehország–Románia 7–2 (Cazacu 2), Egyesült Államok–Románia 7–2 (Tureanu és Hălăucă), Románia–Norvégia 3–3 (Tureanu, Costea és Gál Sándor).

Az 1980-as téli olimpia végeredménye: 1. Egyesült Államok, 2. Szovjetunió, 3. Svédország, 4. Finnország, 5. Csehszlovákia, 6. Kanada, 7–8. Románia és Lengyelország, 9–10. Hollandia és NSZK, 11–12. Norvégia és Japán.

Az olimpián a 12 csapatot két hatos csoportba sorsolták. A csoportokban körmérkőzések döntötték el a csoportok végeredményét, és az első két-két helyezett jutott a négyes döntőbe. A négyes döntőben a továbbjutott csapatok újabb körmérkőzéseket játszottak, de csak azok a válogatottak mérkőztek meg egymással, amelyek a csoportkörben nem találkoztak, a csoportkörben lejátszott eredményeiket magukkal vitték a továbbjutók. A csoportkör harmadik helyezettjei az 5. helyért játszhattak, a negyedik, ötödik és hatodik helyezettek számára pedig befejeződött a torna.
Antal Előd 20 évesen Fotó: Antal Előd gyűjteménye
Dúlt a hidegháború

Az 1970-es évek enyhülési folyamata után – 1972-ben a két német állam kölcsönösen elismerte egymást, ugyanebben az évben aláírták a SALT-1 szerződést, 1975-ben pedig a helsinki záróokmányt – a Szovjetunió 1979-es afganisztáni inváziójával új szakaszába lépett a hidegháború. A karácsonykor megindított hadművelet az Egyesült Államokban természetesen élénk tiltakozást váltott ki. Jimmy Carter elnök megszakította a nukleáris fegyverzet korlátozásáról szóló tárgyalásokat, január 20-án pedig egy hónapos ultimátumot adott a Szovjetuniónak csapatai kivonására. Brezsnyev persze nem rendelte vissza a szovjet alakulatokat – eme világpolitikai helyzetben kezdődtek meg az Egyesült Államokban 1980 februárjában a 13. téli olimpiai játékok.

Sokan arra számítottak, hogy a Szovjetunió távol marad az eseménytől, versenyzői azonban mégis megérkeztek Lake Placidbe. Mindez csak néhány napon múlt, hiszen február 9-én Cyrus Vance amerikai külügyminiszter a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésén már beszélt arról, hogy az Egyesült Államok bojkottálja a moszkvai nyári játékokat, amit Carter március 21-én hivatalosan is bejelentett. Érdekesség, hogy a téli ötkarikás játékok 1984-ben sem estek a hidegháború áldozatául, Szarajevóba mindkét tömb országai elutaztak, a Szovjetunió május 8-án közölte, hogy távol marad az 1984-es nyári Los Angeles-i olimpiától.

Fotó: Gábos Albin

Mit fed a hidegháború?

A hidegháború sok nemzetközi feszültséggel járó korszak volt 1947 és 1991 között, amelyet a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti folytonos rivalizálás jellemzett. A szó szoros értelmében vett háború nem tört ki a két ország között – a hidegháború a második világháború két nyertes nagyhatalmának ideológiai, kulturális, társadalmi, gazdasági, politikai összecsapásából állt. Ebben az időszakban volt kézzelfogható a nukleáris fenyegetés, és ekkor indult a fegyverkezési verseny, valamint az űrverseny is, a propaganda mellett. A hidegháború fogalma Walter Lippmann amerikai politikustól, írótól származik – írja a Wikipédia.
Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő nyolcoldalas sportkiadványában, az Erdélyi Sport legfrissebb számában látott napvilágot február 18-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.