Menő szakok, pénzes állások

Molnár Rajmond 2018. november 05., 15:05 utolsó módosítás: 2018. november 13., 13:41

Bőséges kínálatból választhatnak a továbbtanulás mellett döntő erdélyi fiatalok, de az egyetem utáni elhelyezkedéskor csak a legkeresettebb szakok hallgatói számíthatnak igazán kecsegtető állásajánlatokra. Néhány szakmában már a kezdő fizetés is meghaladja az ezer eurót, és vannak hallgatók, akik már tanulmányaik alatt jól fizető állást találnak. Ezekről a szakokról beszélgettünk a két legnépszerűbb, magyar tannyelvű képzést is kínáló erdélyi egyetem rektorhelyettesével.

Továbbtanulás előtt érdemes górcső alá venni az elhelyezkedési esélyeket az adott szakmában Fotó: Beliczay László

Elmúltak már azok az idők, amikor önmagában az egyetemi diploma magasabb bért garantált az újdonsült álláskeresőnek a munkaerőpiacon.

A legjobban fizető állásokat manapság az IT-szektorban, a technológia és műszaki tudományok ágazataiban, illetve az egészségügyben, azon belül is az orvosi szakmákban találják meg az egyetemi tanulmányaikat befejező fiatalok.

Utóbbihoz hozzájárul az év első felében az egészségügyben elrendelt nagymértékű béremelés – vázolta a helyzetet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei képviselője, a képviselőház tanügyi szakbizottságának tagja. Rámutatott: ezekben az ágazatokban általában nincs ezer euró alatti fizetés, de természetesen ez függ attól is, hogy a végzett hallgató milyen cégnél vállal munkát.

A diploma másodlagos

„A legkeresettebb és sok esetben legjobban megfizetett szakma a felsőfokú tanulmányok végeztével nyilván az IT-szektor. Ez az a terület, ahol egy informatikusnak, programozónak nem föltétlenül az egyetemi diplomáját, hanem a tudását nézik, tehát az adott cégnél bemutatott munkája nyújt belépőt a vállalathoz.

Kezdőként is ezer euró fölött, néhány év után pedig már jóval nagyobb jövedelmet tudhat magáénak az illető.

Ráadásul ez egy olyan munkakör, amely jobban figyelembe veszi a fiatalok munkaerő-piaci igényeit, például otthonról is lehet programozni, sok esetben pedig teljesítményorientált is” – magyarázta.

Ezer eurós kezdőfizetések

Az IT-szektort véli a legjövedelmezőbbnek Markó Bálint egyetemi docens, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese is. „Egyértelműen az IT-ágazatban vannak a legnagyobb fizetések, ha az egyetem utáni elhelyezkedést vesszük alapul.

Ki lehet jelenteni, hogy országosan Kolozsvár az IT fellegvára, itt még az ingatlanpiaci árakat is befolyásolja az ágazatban kapott fizetések mértéke”

– mutatott rá. Tapasztalatai szerint jóval ezer euró fölött mozognak a fizetések egy kezdő informatikus, programozó számára Kolozsváron. Úgy fogalmazott, a felsőoktatási intézmény szakkínálatában „menő” az informatikai szakot választani, sőt sok hallgató már egyetemi tanulmányai alatt elhelyezkedik a szakmában, ami nem feltétlenül szerencsés tanulmányi eredményeire nézve.

Infografika: Tóth Szilárd

Nem gáz a közgáz

A rektorhelyettes szerint a közgazdaságtan, a természettudományok (geológia, kémia, biológia), illetve az idegennyelv-szakok is jó kereseti lehetőséggel kecsegtetnek a végzést követően. „Az idegennyelv-tudás erősen igényelt a nemzetközi cégek kolozsvári, illetve más nagyvárosokban való jelenléte miatt, a természettudományok területén pedig egyre több cég képviselteti magát, gondolok itt például a gyógyszeriparra, ahol nagy az igény biológusokra, kémikusokra” – fejtette ki Markó Bálint.

Az igényekhez igazítják a képzést

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a képzési szakok összeállításánál figyelembe veszik a szakemberhiányt és a keresletet, árulta el az egyetem rektorhelyettese, Mara Gyöngyvér. „Tapasztalatunk szerint alapvetően majdnem minden szakterületen kivétel nélkül igény van végzősökre, egyetemünk figyel arra, hogy nyomon kövesse a térség munkaerőpiacának igényeit és annak megfelelően alakítsa képzési kínálatát. A tapasztalat azt mutatja, hogy

majdnem minden tudományterületen vannak jól fizetett végzőseink.

Elsősorban az informatikához köthető szakmákat említeném meg itt, ugyanakkor nem elhanyagolhatók a különböző mérnöki területek sem, de a gazdasági szférában is találhatók rendkívül jól fizetett, nálunk végzett hallgatók.”

A rektorhelyettes szerint mindezek mellett a kommunikáció és média szakon diplomázók előtt is jó lehetőségek állnak, ha például magánvállalkozásba kezdenek: fotókat, videókat, reklám- és szóróanyagokat készíthetnek megrendelésre, ami igencsak jó kereseti lehetőséggel kecsegtet. Hasonlóan jól fizető állást ígérnek a fordító és tolmács szakok. Megjegyezte azonban, hogy egy frissen végzett hallgatónak általában sehol nem ajánlanak nagyon magas fizetést. „A tapasztalat azt mutatja, hogy minden munkahelyen ki kell járni a szamárlétrát” – fogalmazott Mara Gyöngyvér.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat