Molnár Rajmond 2018. december 04., kedd

Minden hájjal megkent étrend

Egészségtelen-e vagy sem a székelyföldi konyha? – Szász Hunor dietetikus szerint inkább fogyasszuk gyakrabban a szénhidrátban és zsírban gazdag hagyományos étkeket, mint a boltokban kapható, mesterségesen előállított, számos adalékanyagot tartalmazókat.

Molnár Rajmond 2018. november 05., hétfő

Menő szakok, pénzes állások

Bőséges kínálatból választhatnak a továbbtanulás mellett döntő erdélyi fiatalok, de az egyetem utáni elhelyezkedéskor csak a legkeresettebb szakok hallgatói számíthatnak kecsegtető állásajánlatokra.

Bálint Eszter , Molnár Rajmond 2018. október 02., kedd

Új preferenciákkal rajtolt el a tanév – nagyban befolyásolják a munkaerőpiaci lehetőségek az egyetemi hallgatók pályaválasztását

Más szakok népszerűek a hétfőn elrajtolt tanévben az elsőéves egyetemisták körében, mint a korábbi években végzettek preferenciái. Szakemberek szerint a munkaerőpiaci esélyek is nagyban befolyásolják a választást.

Bíró Blanka , Molnár Rajmond , Simon Virág 2018. szeptember 28., péntek

„Defektes” az iskolabuszok többsége – Hiába várnak a minisztérium segítségére, egyelőre nincs kiírás új járművek vásárlására

Országos szinten rengeteg gond van az iskolabuszokkal, a régi járművek fenntartása vagyonba kerül, ahol nincs elég busz, kénytelenek többször fordulni, hogy minden diákot beszállítsanak a községközpontba, emellett gépjárművezetőt is nehezen találnak. 

Molnár Rajmond 2018. szeptember 05., szerda

Több mint harminc film szemléje Csíkban: Számos új alkotást sorakoztat fel a szeptember 11 – 22. között szervezendő Filmszereda

Több mint harminc alkotást tekinthetnek meg a filmkedvelők a Csíki moziban szeptember 11–22. között a Filmszereda – Székelyföldi Mozgóképfesztivál idején. A szemlét másodízben szervezi meg a hargitai megyeszékhely önkormányzata.

Bíró Blanka , Molnár Rajmond 2018. július 28., szombat

Gyógyír az ügyeletező háziorvosoknak: a kormány gyorssegélye rendezi a pénz nélkül maradt központok gondjait

Paradox helyzet állt elő a háziorvosi ügyeleti központokban: az áprilisi béremelések azt eredményezték, hogy egyes orvosok és asszisztensek fizetése hónapok óta késik. A kormány 25 millió lejes gyorssegélyt utalt ki. Vass Levente szerint ezzel korrekt módon rendezik a válsághelyzetet.

Bíró Blanka , Kiss Judit , Molnár Rajmond 2018. július 06., péntek

Érettségi: megkopott a tudás értéke – a politikumnak és a szakmának is tennie kell az oktatás minőségének javulásáért

A politikumnak, a szakembereknek is tenniük kell azért, hogy javuljon az oktatás és jobbak legyenek az érettségi eredmények, ugyanakkor értékválsággal küzd a társadalom, megkopott a tudás értéke, a rendszer nem ösztönzi tanulásra a fiatalokat.

Kiss Judit , Molnár Rajmond , Antal Erika 2018. július 04., szerda

A magyar diákok csaknem fele megbukott az idei érettségin

A magyar diákoknak 43 százaléka megbukott az érettségin, országos szinten gyengébbek lettek az óvások előtti eredmények, mint tavaly. A Kolozs megyei diákok teljesítménye lett a legjobb Romániában.

Pap Melinda , Molnár Rajmond 2018. június 19., kedd

Veszélyben a magyar osztályok: aggodalom a gyermeklétszám csökkenése és a falusi iskolák kiürülése miatt

Egyre gyakoribb jelenség, hogy a gyermeklétszám csökkenése miatt magyar tannyelvű osztályokat, sőt egész tagozatokat kénytelenek megszüntetni az illetékesek. Ez fokozottan jellemző a szórványban, de a tendencia a tömbmagyar vidékeken is megfigyelhető.

Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. május 12., szombat

Három hete akadozva működik az elektronikus egészségügyi rendszer

Immár az Országos Egészségbiztosítási Pénztár is elismerte, hogy három hete akadozva működik az elektronikus rendszer, de az intézmény továbbra sem ad magyarázatot a meghibásodás okára, mindössze a helyzet megoldását ígérgeti.

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. május 07., hétfő

Sürgősségi ellátásra szorul az egészségügy – számos városban tiltakoztak a kórházak alkalmazottai

Országszerte több ezer alkalmazott csatlakozott hétfőn a figyelmeztető egészségügyi sztrájkhoz. A legtöbb erdélyi városban a kétórás akció alatt csak a sürgősségi eseteket látták el, olyan kórház is volt azonban, ahol csak karszalaggal jelezték elégedetlenségüket.

Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. március 21., szerda

Hadat üzent Arafat a dohányzásnak: eltávolították az újfajta cigaretta reklámjait

Az elektromos és az újfajta dohányzóeszközöket is ugyanolyan veszélyesnek tartja Raed Arafat, mint a hagyományos cigarettát, az államtitkár emiatt az ezeket népszerűsítő reklámok teljes betiltását kéri.

Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. március 05., hétfő

Sok iskola lemondott a képességfelmérő próbavizsga bojkottjáról

A vártnál, illetve a beharangozottnál kevesebb iskolában bojkottálták a hétfőn kezdődött nyolcadikos képességfelmérő próbavizsgát. A szakszervezet nyomásgyakorlásra panaszkodik, de azt egyelőre nem tudni, hogyan bonyolítják le a pótlást.

Bíró Blanka , Molnár Rajmond 2018. március 01., csütörtök

Homály fedi az oltástervezet sorsát – Egymásnak adják a kilincset a légúti megbetegedésben szenvedők

Épp a héten érdeklődött a témában, de nem tudott meg többet arról Vass Levente parlamenti képviselő, hogy mikor „görgetik tovább” az oltástörvény-tervezetet. A légúti megbetegedések száma eközben egyre gyorsabb arányban növekszik.

Bíró Blanka , Molnár Rajmond 2018. január 11., csütörtök

Késnek a fizetések, módosították a tanügyi bérek átutalásának módját

Egy tavalyi módosítás miatt késik a pedagógusok decemberi bére, amelyet ezentúl nem a helyi önkormányza­tokon, hanem a tanfelügyelőségeken keresztül utalnak ki az iskoláknak.

Bíró Blanka , Kőrössy Andrea , Molnár Rajmond 2018. január 10., szerda

Nem szabad jeggyel büntetni a diákot – közvita nélkül módosították a közoktatás iskolai rendszabályzatát

A tanórák alatt nem tarthatják maguknál mobiltelefonjukat a diákok, akik ugyanakkor a továbbiakban nem vállalhatnak kapusszolgálatot az oktatási minisztérium új közoktatási iskolai rendszabályzata alapján, amelyet a tanulókat képviselő országos szervezet részben hasznosnak tart, de több kifogást is megfogalmaztak.

Legnézettebb