Megzabolázni a járványokat: pánik helyett figyeljünk a megelőzésre

Bíró Blanka 2020. február 24., 19:03

Legyen bármilyen fejlett is az orvostudomány, a fertőző betegségeket nem tudjuk teljes egészében eltörölni, így a kisebb-nagyobb járványok kialakulásának kockázata folyamatosan fennáll. Az utóbbi évtizedekben ugyanakkor a járványok gyakorisága és ereje is látványosan csökkent, az orvosok és a mikrobák közötti „fegyverkezési versenyben” így egyértelműen előbbiek állnak nyerésre a védőoltásoknak, hatékony gyógykezeléseknek, higiéniai újításoknak és az egészségügyi hálózat fejlesztésének köszönhetően. A téma az utóbbi hetekben, hónapokban ismét aktuálissá vált az új típusú koronavírus-járvány miatt – ennek apropóján igyekeztünk szakértőkkel körbejárni, hogy hol tart ma az orvostudomány, indokolt-e a pánik, és mit tehetünk egészségünk megőrzése érdekében.

Megzabolázni a járványokat: pánik helyett figyeljünk a megelőzésre
galéria
A megelőzés hatékonyabbá vált, de a globalizációval együtt járó hatalmas személy- és áruforgalom új kihívások elé állítja a járványügyi hatóságokat Fotó: 123RF

A mai technikai fejlettségnek és tudásszintnek köszönhetően egy dolog bizonyos: bár napjainkban is kialakulhatnak olyan járványok, amelyek tragikus számú áldozatot követelnek, egyetlen fertőző betegség sem fogja elhozni a „világvégét”, azaz nem képes kipusztítani az emberiség egészét – szögezte le dr. Molnár B. Géza epidemiológus.

Pánikhangulat helyett az észszerű megelőzésre kell összpontosítani:

a kiegyensúlyozott, fenntartható társadalmi fejlődés keretei között a körülöttünk lévő természetes világ határait betartva kell figyelnünk arra, hogy elkerüljük a kockázatokat” – javasolta a volt egészségügyi államtitkár. A fertőző betegségek – és a járványok kialakulásának kockázata – tehát az emberiség létének elkerülhetetlen velejárói, nem lehet ezeket teljes mértékben elkerülni vagy megszüntetni, de elterjedésüket, nemkívánatos egyéni és társadalmi hatásukat korlátozhatjuk, illetve csökkenthetjük.

Együttélésre ítélve

Az emberiség a mikroorganizmusok világával való együttélésre van ítélve, hiszen mai tudásunk szerint ők hamarabb itt voltak a Földön, mint az ember, és sokkal többen is vannak, mint mi – hangsúlyozta dr. Molnár B. Géza. Ma már azt is tudjuk, hogy az emberi szervezetet benépesítő hasznos mikroorganizmusok belső szerveink működését, mindennapi táplálékunk hasznosítását, szervezetünk ellenálló képességét, sőt a szervezet tűrő- és válaszképességét is előnyösen befolyásolják.

Az emberiség történelme folyamán ugyanakkor a járványoknak bizonyítottan korszakokat és történelmi korokat befolyásoló kihatásaik voltak, hívta fel a figyelmet a járványügyi szakember. A kórokozók okozta elhalálozások népességfogyást eredményeztek, háborúk kimenetelét befolyásolták, kereskedelmi utak és árucsere-forgalmak szűntek meg járványok miatt. Ugyanakkor a fertőző betegségek pozitív hatásait sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hiszen ezek következtében változtak életkörülményeink: javult az ivóvízellátás, a kanalizálás, ma már szigorúan ellenőrzik az élelmiszereket, a lakhatási viszonyokat.

Molnár B. Géza rámutatott: a gyűjtögető, majd vadászó, később mezőgazdasággal foglalkozó, meglehetősen zárt közösségekben a járványok csak kis területen fejtették ki hatásukat. Az ezt követő időszakban beindult népességmozgások lényegesen felerősítették a járványos betegségek terjedésének lehetőségeit. Így terjedt el széles körben a tuberkulózis, a vérhas és hastífusz, a fekete himlő, más néven variola, illetve számos más parazitás, állatról emberre és emberről emberre terjedő megbetegedés.

A nagy embertömegeket érintő urbanizáció beindíthatta azokat a járványfolyamatokat, amelyekben a fertőzés a közvetlen emberi kapcsolatok által vagy a mikroorganizmusokkal szennyezett vízzel terjed.

Ez volt az az időszak, amikor a hírhedt járványok sokszor történelmet formáltak egyes régiókban vagy egész kontinenseken: a lepra, a pestis vagy fekete halál, a fekete himlő, a kolera, a poliovírus vagy járványos gyermekparalízis, a diftéria vagy torokgyík, a kiütéses tífusz – ezek egy része a mai napig állandó veszélyt jelent egyes térségekben.

A fejlett országokban eközben – a 19. század végén és a 20. században – a fertőző betegségek kórokozóinak felfedezése, a megelőzésben sikeresen alkalmazott antitoxinok és oltóanyagok, a kezelésben hatékony antimikrobás gyógyszerek felfedezése hozzájárult a nagy veszéllyel fenyegető járványok megfékezéséhez és egyes fertőző betegségek időleges vagy végleges felszámolásához.

Eddig egyetlen járványos fertőző betegséget, a fekete himlőt sikerült remélhetőleg véglegesen felszámolni – sem a kórokozót, sem megbetegedést nem azonosítottak jó ideje sehol a világban –, illetve a járványos gyermekparalízist sikerült több éven keresztül kiűzni az európai és az észak-amerikai kontinensről.

Új vírusok

Eközben a világ különböző részein időnként megjelennek új járványok – az utóbbi hetekben, hónapokban az új típusú koronavírus-megbetegedések híre uralja a közbeszédet. A korábban emberben nem azonosított, rendkívül patogén koronavírustörzs a hivatalos tájékoztatás szerint tavaly decemberben jelent meg a kínai Vuhan városban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pekingi regionális irodája ez év január elején kapott értesítést Vuhanból ismeretlen okú tüdőgyulladásos betegek csoportjáról, akiknél az elsődleges klinikai tünet a láz, emellett a páciensek egy részénél légzési nehézség lépett fel, és mellkasi röntgenfelvételek mutatják mindkét tüdő invazív lézióját. Legyengült immunrendszerű betegek esetében a vírus befolyásolhatja az alsó légutakat, és a kór a közönséges meghűléstől az atípusos tüdőgyulladásig terjedhet, amely a súlyos akut légzőszervi szindrómához hasonlóan halállal is végződhet.

Európában február 15-én történt az első, új típusú koronavírus okozta haláleset: a kínai férfi január közepén turistaként érkezett Franciaországba. Globális szinten a járvány e cikk írásakor már több mint 2000 halálos áldozatot szedett, Kínán kívül ugyanakkor négy áldozatról tudunk: az említett franciaországi eset mellett Hongkongban, Japánban és a Fülöp-szigeteken végződött halállal a fertőzés.

Jelenleg négyfajta védőoltás fejlesztése zajlik, a legígéretesebbet három-négy hónapon belül embereken is tesztelhetik, és egy-másfél éven belül hozhatják forgalomba,

közölte az Egészségügyi Világszervezet. A szakemberek szerint ugyanakkor az antivirális szerektől nem lehet csodát várni, eredményt inkább a karanténtól, a vírus terjedésének megtörésétől várnak.

Új kihívások

Molnár B. Géza rámutatott: a védőoltásoknak, a sikeres kezeléseknek, a többszintű járványügyi felügyeletnek köszönhetően a jól működő társadalmi rendszerekben már nem okoznak magas elhalálozással járó, nagy kiterjedésű járványokat a fertőző betegségek.

Továbbra is kockázatot jelentenek viszont a gyengén fejlett társadalmi és egészségügyi rendszerekkel kínlódó országokban.

Ráadásul a kórokozók behurcolása egy betegségmentes területre bármikor kisebb járványgócokat okozhat. „Tévhit, hogy a járványok kora eltűnt. Az 1918–1919-es influenzajárvány halálos áldozatainak száma meghaladta a 20 milliót” – hozta fel példaként a szakember.

Az epidemiológus arra is kitért, hogy a fertőző betegségek terjedésének jól meghatározott mozgatóerői vannak. Az erkölcsi korlátok fellazulása, valamint a drogfogyasztás elterjedése, illetve az alkoholizmus például elősegíti a HIV-fertőzés, a szifilisz, a kankó, a B és C Hepatitis terjedését. Azzal, hogy nem tartjuk tiszteletben az ökológiai határokat az állatvilágból veszünk át kórokozókat, ezek pedig az emberi szervezethez alkalmazkodva betegítenek meg.

A globalizációval együtt járó hatalmas személy- és áruforgalom is kedvez a fertőzések terjedésének.

A kontinensekre kiterjedő lakossági elöregedésnek biológiai következményei is vannak, hiszen a védekezőképesség gyengülése miatt olyan mikroorganizmusok okozhatnak megbetegedést, amelyek egy egészséges szervezetet nem tudnának hatékonyan támadni. A népességi átrendeződéssel, a migrációval ugyanakkor a befogadó lakosság körében nem ismert új kórokozókkal való fertőzés lehetősége alakul ki. Az életmentő, invazív beavatkozások következtében ráadásul elterjedtek a kórházi fertőzések, amelyek a szokásos antimikrobiális szerekkel szemben ellenállók.

Mindemellett viszont a megelőzés és az ellenállás is hatékonyabbá vált: az Egészségügyi Világszervezet különböző szintű figyelmeztető és gyorsreagáló rendszerével jó eredményeket tud felmutatni. Az 1999-es AH1N1 influenzajárvány ma már csak szezonálisan van jelen, a 2004-es ugandai, majd a 2014-ben Nyugat-Afrikát és 2018-ban Kongót érintő Ebola-járványt sikerült izolálni.

A gyermekbénulás 2014-ben több afrikai országban jelentkezett, de további terjedését sikerült ellenőrzés alá vonni, a 2015–2016-os brazíliai Zika-vírus-láz csak Dél-Amerika egy régiójában van jelen, a 2018–2019-ben Ukrajnában megjelent torokgyíkjárványt minimális esetszám szintjén megállították, és a Karib-szigeteken tavaly megjelent kolerajárvány terjedését is sikerült megfékezni.

Az egészségügyben pontosan kidolgozott krízismenedzsment létezik, veszély esetén rögzítik az eljárási rendet, és életbe léptetik a szabályokat. Ez zajlik most Székelyföldön is Fotó: Pixabay.com

Három lehetséges kimenetel

Nem a mostani az első koronavírus-járvány: 2002–2003-ban szintén Kínából indult a SARS-CoV-2 koronavírus, amely hat hét leforgása alatt több államban okozott megbetegedéseket, és a relatív kis esetszám mellett jelentős, 10 százalékos elhalálozási arányt jegyeztek. 2012-ben Szaúd-Arábiából indult a MERS-CoV járvány, amely ugyancsak kevés esetszámmal, de még nagyobb, 30 százalékos elhalálozási rátával járt. A jelenlegi, CoViD-19 jelzésű új típusú koronavírus nagyszámú megbetegedést okoz, jelenlegi ismereteink szerint ugyanakkor az elhalálozási ráta alacsony, 4 százalék alatti, viszont magas az emberről emberre átvihető terjedési mutató.

Molnár B. Géza szerint az előrejelzések alapján

három lehetséges kimenetel körvonalazódik: a legoptimálisabb, hogy hat hónap alatt a járvány kockázata megszűnik, hiszen a vírus természetes gazdája nincs jelen az egész világon, a betegek és a fertőzöttek felderítése pedig jól megszervezett.

Egy másik lehetőség, hogy a vírus emberi megbetegedést okozó képessége a járványfolyamat korlátozása által csökkenni fog, így átalakul egy könnyű lefolyású légúti fertőzéssé. A harmadik lehetséges kimenetel szerint megjelenik a hatásos és specifikus oltóanyag, illetve piacra kerül a célzott kezeléshez szükséges gyógyszer. A jelenlegi koronavírus-járványban a szakmai és a közigazgatási szervek minden szinten jól működtek, ami reményt ad arra, hogy a globális riasztást mielőbb csökkenthetik, véli a szakember.

Székelyföldön is felkészültek a szakemberek

Eközben Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője úgy véli, a fertőző betegségek, gócok, járványok ismételt felbukkanása annak tudható be, hogy lanyhult a járványokra összpontosított figyelem, mivel hozzászoktunk ahhoz, hogy ezek a kórok már nem részei a mindennapoknak, ezért hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megelőzésről, az óvintézkedésekről. Azzal ugyanakkor ő is egyetért, hogy járványok mindig lesznek, világjárványok is bármikor kialakulhatnak, ezért ajánlott az állandó odafigyelés, készenlét.

A rendszer felkészült, a szakemberek Székelyföldön is tudják a dolgukat”

– hangsúlyozta.

A népegészségügyi igazgatóság vezetője kifejtette, az epidemiológiában a 20. században paradigmaváltás következett be. Korábban a megbetegedések, elhalálozások zömét fertőzések okozták, többen haltak meg járványokban, mint háborúban, ez pedig meghatározta az egészségügy és az orvostudomány fejlődését is. Az antibiotikumok, az egyre hatékonyabb oltóanyagok, a megelőzésre fordított erőforrások oda vezettek, hogy a fejlett világban gyakorlatilag sikerült visszaszorítani a járványos és fertőző betegségeket. Így ma már sokkal többen halnak meg krónikus, idős korban kiteljesedő betegségekben, például szív- és érrendszeri betegségekben, rákban vagy a szervezet építőelemeinek kopásából adódó betegségekben, mint fertőzésekben.

Az epidemiológusok új generációinak már azt kellett megtanulniuk, hogy nemcsak a járványokra kell figyelni, hanem a krónikus betegségek visszaszorítására is.

„Az emberek többsége ma már csak az irodalmi élményeiből tud a járványokról, a könyvek lapjairól ismeri a torokgyíkot, a gyermekbénulást, ezért bekövetkezett egyfajta lazaság. Előfordul, hogy visszautasítják az oltásokat, nem figyelünk eléggé azokra a higiéniai szabályokra, amelyek szükségesek a járványok visszaszorításához. Ilyen a rendszeres kézmosás, a fertőzés forrásának kerülése, a betegek elkülönítése” – részletezte a szakember.

Tar Gyöngyi arra is kitért, hogy az egészségügyben pontosan kidolgozott krízismenedzsment létezik, így ha megjelenik a fenyegetés, rögzítik az eljárási rendet, és életbe léptetik a szabályokat. Ez zajlik most Székelyföldön is, bár igazolt vagy feltételezett beteg nincs,

csak egy olyan személyt tartanak megfigyelés alatt Maros megyében, aki nemrég Kínában járt.

Ha nálunk is megjelenik a fertőzés, megteszik a szükséges lépéseket, hogy várható hatását csökkentsék, szögezte le. „Ez ugyanúgy működik, mint egy atomkatasztrófa esetén. Az is elméleti veszély, de azért felkészülünk rá, gyakorlatozunk – például minden hónap első szerdáján kipróbálják a szirénákat, bár valós riasztás évtizedek óta nem volt” – magyarázta. Válság esetén járványügyi korlátozásokat léptetnek életbe, így például korlátozzák az utazásokat, a szabad mozgást, vagy otthoni karantént vezetnek be. Ezek az intézkedések jellemzően nem népszerűek, de törvényes keret szabályozza életbe léptetésüket.

Szabályszegők mindig vannak, a sertéspestis terjedése is bizonyítja, hogy bár tilos a fertőzött területekről élő állatot szállítani, mégis van erre példa.

Nem kellemes, ha valaki éppen hazatér Kínából és 14 napig kénytelen karanténban maradni, de ilyenkor jár a betegszabadság, megéri ezeket az intézkedéseket betartani, hogy ne alakuljon ki nagyobb anyagi és emberi veszteséggel járó helyzet,

hangsúlyozta Tar Gyöngyi. Hozzátette, nem vagyunk hozzászokva a korlátozásokhoz, a szülők gyakran azért is panaszkodnak, ha azt tanácsolják nekik, hogy a beteg gyereket ne vigyék közösségbe – a beteg gyerek és a közösség érdekében sem. „A kínai példa azt mutatja, hogy ha létezik politikai akarat és társadalmi összefogás, lehet csökkenteni a járvány terjedését, a negatív hatásokat. A megelőzésen van a hangsúly, ha mindenki komolyan veszi a feladatát, csökkentjük a veszélyt” – szögezte le Tar Gyöngyi.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő nyolcoldalas közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot február 24-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport