Lőrincz Tímea készen áll: a nagy hideg lesz a legnagyobb ellenfél a pekingi téli olimpián

Lőrincz Tímea készen áll: a nagy hideg lesz a legnagyobb ellenfél a pekingi téli olimpián

Fotó: COSR (Romániai Olimpiai Bizottság)

Kedden délelőtt 10 órakor elrajtol a női sífutók sprintversenyének első futama. A mezőnyben ott lesz a gyergyószentmiklósi Lőrincz (Sára) Tímea is. A pekingi időzónához alkalmazkodás nehézségei után már jó formában érzi magát, és várja, hogy rajthoz állhasson.

Gergely Imre

2022. február 08., 08:162022. február 08., 08:16

2022. február 08., 08:232022. február 08., 08:23

Lőrincz Tímea a harmadik olimpiáján vesz részt, de mint elmondta, a Pekingtől 200 kilométerre fekvő Csangcsiakou (Zhangjiakou) város mellett található sífutóközpont pályája az egyik legnehezebb azok közül, ahol valaha is versenyzett. Az egyébként kiválóan kiépített és a versenyzők számára mindig nagy odafigyeléssel előkészített pálya fő nehézsége nem a terep, hanem hogy folyamatosan fúj a szél, ami a –18 Celsius-fokos hőmérséklettel párosulva mindenkinek megnehezíti a verseny kihívásait.

Idézet
Egy-másfél órát vagyunk kint délutánonként, ami egyébként normális ilyenkor, a versenyeket megelőző napokban, de nem is lehetne igazán többet a szabadban tartózkodni a csípős, száraz és a műhavat hordozó szélben” 

– mutatott rá Tímea. A szél az egyedüli olyan tényező, amire panaszuk lehet a sportolóknak, más tekintetben minden egy jól megszervezett olimpiához méltó.

Az első napok azért nem teltek a legjobban: január 27-én indultak Pekingbe, és a repülő már egy 6 órás késéssel indult útnak, ennyit kellett rá várakozni az isztambuli reptéren, majd a 8,5 órás repülés után 4,5 órát utaztak autóbusszal, míg a csangcsiakoui olimpiai faluba érkezhettek. Itt egy modern, új építésű lakónegyed fogadta a sportolókat, a szálláshelytől pedig 15 percnyire van a sífutópálya, ahová negyedóránként közlekedő kisbuszok szállítják a sportolókat, edzőket.

Galéria

Románia sífutói a pekingi olimpián: Paul Pepene, Lőrincz Tímea, Raul Popa

Fotó: COSR (Romániai Olimpiai Bizottság)

A kezdeti pár nap nem volt könnyű, hiszen az út fáradalmai mellett a helyi időhöz is alkalmazkodni kellett (6 óra a különbség, azaz amikor Gyergyószentmiklóson felkel a nap, Pekingben már délután van), de aztán rendeződtek a napjaik, és beálltak a jó ritmusba. A nap a reggelivel és a mindennap kötelező koronavírus-teszteléssel indul (az étkező szomszédságában állnak az ezt szolgáló konténerek), délelőttönként konditeremben edzenek, majd ebéd után mennek ki a pályára sízni.

Az edzéseken kívül igyekeznek minél kevesebb időt tölteni a szabadban, a hidegből épp elég az, ami a versenypályán éri őket

– meséli Tímea.

Kedden és csütörtökön áll rajthoz

Lőrincz Tímea két versenyszámban áll rajthoz a Kínában zajló téli olimpián. Kedden reggel romániai idő szerint 10 órától a sprintverseny első kvalifikációs futamán szurkolhatunk neki, és 12.30-kor következik a negyeddöntő. Az elődöntőt 13.25-től láthatjuk, a döntőre pedig 13.47-től kerül sor. Csütörtökön 9 órától a 10 kilométeres klasszikus stílusú próbán áll rajthoz.

A romániai küldöttség tagjaként Lőrincz Tímea is jelen lehetett a hivatalos megnyitóünnepségen, igaz, nem sokat láthattak a műsorból, hiszen a csarnokon kívül várták, hogy rájuk kerüljön a sor a bevonulásnál, és a végét sem várták meg, mert még vissza kellett  utazniuk Csangcsiakouba. Ezt az utazást azonban lényegesen megkönnyebbítette, hogy az út nagy részét egy 350 kilométer/órás sebességgel száguldó vonattal tehették meg.

Ahogyan az olimpiai faluban, úgy Pekingben is tökéletes szervezettséget, pontosságot tapasztaltak, minden sportoló is pontosan tudhatta, hogy mikor mi következik.

„Örülök, hogy végre jön az első versenyszámom, hiszen ez a várakozás is egy stresszhelyzet, várom, hogy végre elkezdődjön a verseny. Az utóbbi napokban úgy érzem, nagyon jól ment a sízés az edzéseken, jó formában érzem magam. Majd meglátjuk, hogy a versenyen ez hogy alakul” – fogalmazott Lőrincz Tímea.

 

A magyar és romániai sportolók programja (romániai idő szerint)

Február 8., kedd. Sífutás: 10 órától női sprint, kvalifikáció – Pónya Sára, Lőrincz-Sára Tímea. Biatlon: 10.30-tól férfi 20 km, egyéni – George Colţea. Sífutás: 10.50-től férfi sprint, kvalifikáció – Kónya Ádám, Paul Pepene, Raul Popa.

Február 9., szerda. Hódeszka: 3.30-tól női félcső, kvalifikációs 1. futam – Kozuback Kamilla. Alpesi sízés: 4.15-től női műlesiklás, 1. futam – Tóth Zita, Maria Constantinescu. Rövidpályás gyorskorcsolya: 13 órától férfi 1500 m, negyeddöntő – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, 13.44-től női 1000 m, selejtező – Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Mihaela Hogaş, 14.29-től férfi 1500 m, elődöntő, 15.13-tól férfi 1500 m, B döntő, 15.20-tól férfi 1500 m, A döntő. Szánkó: 14.20-tól férfi páros, 1. futam – Marian Gîtlan, Darius Şerban.

Február 10., csütörtök. Hódeszka: 3.30-tól női félcső, döntő, 1. futam (Kozuback Kamilla). Szánkó: 15.30-tól csapat, váltó – Raluca Strămăturaru, Valentin Creţu, Marian Gîtlan, Darius Şerban.

Február 11., péntek. Biatlon: 11 órától női 7,5 km, sprint – Natalia Ushkina. Síugrás: 11.45-től férfi óriássánc, kvalifikáció – Andrei Feldorean, Daniel Cacina. Rövidpályás gyorskorcsolya: 13 órától női 1000 m, negyeddöntő (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Mihaela Hogaş), 13.18-tól férfi 500 m, selejtező – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, 13.55-től női 1000 m, elődöntő, 14.04-től férfi 5000 m váltó, elődöntő – magyar váltó, 14.37-től női 1000 m, B döntő, 14.43-tól női 1000 m, A döntő.

Február 12., szombat. Biatlon: 11 órától férfi 10 km, sprint – George Colţea.

Február 13., vasárnap. Bob: 3.30-tól női monobob, előfutam – Andreea Grecu. Alpesi sízés: 4.15-től férfi óriás-műlesiklás, 1. futam – Kékesi Márton, Alexandru Ştefănescu, 7.45-től férfi óriás-műlesiklás, 2. futam (Kékesi Márton, Alexandru Ştefănescu). Rövidpályás gyorskorcsolya: 13 órától férfi 500 m, negyeddöntő (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Kueger John-Henry), 13.27-től férfi 500 m, elődöntő, 14.09-től férfi 500 m, B döntő, 14.14-től férfi 500 m, A döntő. Biatlon: 11 órától női 10 km, üldözéses – Natalia Ushkina, 12.45-től férfi 12,5 km, üldözéses – George Colţea.

Február 14., hétfő. Bob: 14.05-től férfi kettes, előfutam – Mihai Tentea, Mihai Daroczi.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap hetente megjelenő sportkiadványában, az Erdélyi Sportban látott napvilágot február 8-án.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba