Felvértezni a lelket: hogyan vészelhetjük át mentálisan a járvány és a háború okozta nehéz időszakokat?

Simon Virág 2022. május 23., 16:05

Az elmúlt időszakban megnőtt azoknak a száma, akik szakembertől kérnek segítséget, hogy megbirkózhassanak a rájuk nehezedő nyomással – a szorongással, depresszióval. Azoknál ugyanakkor, akik már egy ideje mentális zavarokkal küzdenek, egyértelműen növekedett a betegségek intenzitása.

Felvértezni a lelket: hogyan vészelhetjük át mentálisan a járvány és a háború okozta nehéz időszakokat?
galéria
Szüntelen stresszben. Járvány, drágulások, háború – sokan nehezen birkóznak meg az ezek által okozott mentális teherrel Fotó: Barabás Árpád

Mintha a társadalom egésze kizökkent volna a „rendes kerékvágásból”. Mindez nem is annyira meglepő, tekintve, hogy a két évig tartó járvány után felszusszanni sem volt időnk, máris egy háború árnyékába kerültünk, és az ezzel járó – elsősorban anyagi – bizonytalanságba. De miközben ennek kapcsán sokan sokat beszélnek a gazdasági hatásokról, arról már kevesebb szó esik, hogy mindez milyen következményekkel jár szociális és mentális szempontból.

Vidéki háziorvos mesélte nemrég, hogy az elmúlt hónapokban felírt receptek egyharmada szorongásos, depressziós tünetek miatt volt szükséges, és a megszokottnál több páciense szorul mostanában gyógyszeres kezelésre, hogy élni tudjon a lelkére nehezedő szorongással, félelemmel, bizonytalansággal. De ők legalább eljutottak arra a pontra, hogy felismerték, komoly a baj, és segítséget kértek, vagy észrevették, hogy a családjukban, környezetükben valakinek támogatásra van szüksége – tette hozzá a családorvos.

A járvány utolsó, a háború első éjszakája – Camil Petrescu regénye után szabadon akár így is jellemezhetnénk azt az igencsak rövid időszakot,

amikor a két évig tartó, lelkileg is megterhelő koronavírus-járvány után szusszanásnyi időt sem kaptunk, és máris elkezdődött a szomszédos országban egy háború. Ami nem meglepő módon anyagi bizonytalanságot, ezzel együtt pedig tartós szorongást hozott a családok, közösségek, az egész társadalom számára.

Súlyosbodó mentális zavarok

Dr. Domokos Lajos Csaba pszichiáter főorvos, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Lelki Egészségközpontjának vezetője saját tapasztalatai alapján arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban nem is feltétlenül az esetek száma, hanem a mentális betegségek intenzitása növekedett. Vagyis akiket korábban valamilyen egyszerűbb szorongásos zavarral kezeltek vagy éppen nem volt még szükségük kezelésre, azok most súlyosabb tünetekről számolnak be. Vagyis, mondjuk, akik számára eddig elégségesnek bizonyult az otthoni kezelés, azok kórházba kerültek vagy komolyabb gyógyszeres kezelésre szorultak.

A bipoláris zavarral, skizofréniával diagnosztizált esetek intenzitása is nőtt, ezeknek a betegeknek gyakrabban, hosszabb ideig kellett befeküdniük a kórházba.

Minden bizonnyal az átlagpopuláció körében is elterjedtebb lett a szorongás, de ezek az esetek nem kerültek hozzánk” – magyarázta a szakember.

A maszktól ugyan megszabadultunk, de a járványhelyzet által okozott feszültség nem múlt el nyomtalanul, sőt, újabbak váltották fel Fotó: Veres Nándor

A főorvos ugyanakkor a téma kapcsán emlékeztetett, hogy Székelyudvarhelyen hosszú ideig nem tudtak fogadni betegeket, így az egész megyéből Csíkszeredába jártak az érintett páciensek, ahol azonban csak harminc ágy áll rendelkezésre, így csak a legsúlyosabb eseteket tudták fogadni. Amikor minden visszarendeződik, vagyis Székelyudvarhely és Tölgyes is fogad betegeket, akkor lehet reálisan megvizsgálni, hogy emelkedett-e, illetve ha igen, mekkora arányban a beutaltak száma.

Annak nehezebb, aki egyébként is problémákkal küzd

A pszichiáter különben úgy véli, hogy egy lelki értelemben egészséges embert egy pandémia vagy egy háború nem hozhat olyan állapotba, amely miatt kórházi beutalásra szorul. „Akit egy ilyen helyzet kibillent annyira, hogy pszichiátriai kezelésre van szüksége, annak addig is problémája volt, csak nem volt felismerve, diagnosztizálva. Mindenki szorong, szoronghat, sőt a szorongás egy egészséges lelki mechanizmus, de akinél olyan intenzitást ér el, hogy tévesen értelmezi a valóságot vagy egy téveszmés zavar állapota lép fel, annak meglévő problémái vannak” – magyarázta dr. Domokos Lajos Csaba.

A főorvos a pandémia utolsó időszakában konzultált olyan, a járóbeteg-rendelőben jelentkező páciensekkel, akiket akkor sikerült megnyugtatnia, de kis idő múlva visszatértek amiatt, mert a háború kitörése nyomán ismét betegnek érezték magukat. Holott a főorvos szerint

nem volt még olyan történelmi korszaka az emberiségnek, amikor ne lett volna háború, betegség, válás, családi problémák, valami, amire rá lehetne fogni a rossz lelkiállapotot.

„Nem hiszek abban, hogy külső okok idézik elő a pszichiátriai zavarokat. Ezek már a személyiségbe vannak ágyazódva, az ilyen krízishelyzetek, az átlagnál nehezebb periódusok pedig előhozzák ezeket. Az egészséges lelki berendezésű ember, nem lesz soha pszichotikus. Lehet szomorú, szoronghat, de nem lesz olyan intenzitású a szorongása, hogy az zavart okozzon” – hangsúlyozta.

Hogyan védekezhetünk?

A főorvos arról is beszélt, hogy a pszichiátriai eseteket nem lehet úgy megelőzni, mint például a cukorbetegséget. Ez utóbbi esetében ha a szülők cukorbetegek, akkor nagy valószínűséggel a gyermek is örökölte a hajlamot, de ha vigyáz az egészségére, csökkenti a cukorbevitelt, rendszeresen sportol, akkor jó eséllyel megelőzi a kórt. De a pszichiátriai betegségek esetében ez nem így működik, hiszen nem lehet úgy berendezni a világot, hogy ne legyen háború, pandémia, családi viszálykodás, szakmai nehézségek. A rejtett genetikai sérülékenység pedig előjön minden nagyobb változás esetén.

„Sokszor azt mondják, azért került valaki pszichiátriára, azért »bolondult meg«, mert bejutott az egyetemre és agyontanulta magát, vagy épp mert nem jutott be. Én azt mondom, van egy belső sérülékenység, és az élet eseményei ezt felszínre hozzák. És aki magában hordozza a genetikai sérülékenységet, annak a nagy öröm is ugyanolyan lelki megpróbáltatás, mint a bánat” – fogalmazott a szakember.

A főorvos úgy véli:

az életre való nevelésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, vagyis a maga valóságában láttatni az életet a kisgyermekkel, kamasszal, fiatallal.

Nem illúzióba ringatni, hanem beszélni arról, hogy nehézségek, háborúk, járványok mindig is voltak és lesznek. Szerinte nem szabad védőburokban nevelni a gyermekeket. Ilyen megfontolásból dr. Domokos Lajos Csaba sajnálja, hogy nincs már kötelező sorkatonaság, és úgy véli, abban az illúzióban élünk, hogy Európa, Románia, Erdély egy biztonságos hely, pedig ez nem így van. „Az élet maga nem biztonságos” – összegezte.

Válságban a közösség

A mostanihoz hasonló terhelt időszak nemcsak lelkileg képes bomlasztani, hanem közösségi szinten is válságot idézhet elő. Gergely Orsolya csíkszeredai szociológus, a Sapientia EMTE adjunktusa rámutatott: a járványidőszak szétzilálta a közösségeket, eltávolította egymástól a munkatársakat, osztálytársakat, és ennek hosszú távon is komoly hatásai lesznek. Akik kénytelenek voltak otthonról dolgozni, azok elveszítették kapcsolatukat a világgal, elveszítették a motivációjukat. De az online oktatásban részt vevő diákok is eltávolodtak egymástól.

A járványidőszakban a kormányok által bevezetett intézkedések, a karantén, távolságtartás, a kulturális események korlátozása társadalmi, gazdasági instabilitáshoz vezetett, közösségi szinten ellenállást, elégedetlenséget és bizalmatlanságot váltott ki.

Romániában, Erdélyben ezek a korlátozások, az egyéni szabadságjogok megnyirbálása kicsit életre hívta az 1989 előtti negatív emlékeket, így érzékenyebben érintettek minket. A transzgenerációs traumák is felidéződtek, és ez komoly társadalmi visszafejlődést eredményezett, nyugtalanságot, elégedetlenséget okozott, ezért is kaphatott lábra a sokféle összeesküvés-elmélet” – magyarázta a szakember. A háború pedig ebben a lelkiállapotában érte el a közösséget.

Lesújtó a tehetetlenség érzése

Gergely Orsolya szerint gazdasági és társadalmi szinten is sokat rontott a helyzeten, hogy a járvány után nem volt egy szusszanásnyi idő, egy napsütéses időszak sem, hanem egyből elárasztottak minket a háborúval kapcsolatos hírek. „Dédszüleink megélték az első világháborút, nagyszüleink a második világháborút, az államosítást, a Trianon utáni időszakot. A szüleink generációja megélte a kommunizmust és annak minden árnyoldalát, és a következő generációnak, nekünk jutott a demokrácia és a nyugati típusú életmód. A nagyszüleink által meséltek alapján – de nem csak – úgy gondoltunk a háborúra, mint a világ legrosszabb dolgára, ami soha nem ismétlődhet meg. Azt tanultuk, mindent meg kell tenni, hogy az soha ne történjen meg újra. De most úgy tűnik, hogy ebből a szempontból megbuktunk, a demokrácia, a jogvédelem korszakában is a történelem korábbi hibáiba estünk. Persze mi egyénileg ebbe nem tudunk beleszólni, de a tehetetlenséget érezzük, hogy nem tudtuk ezt megakadályozni” – fejtette ki a szociológus.

Erdélyi magyarokként jobban érint minket a helyzet

A szakember úgy látja: ránk, erdélyi magyarokra a jelenlegi helyzetnek sokkal nagyobb hatása van, mint például a jóléti, nyugati társadalomban élőkre. Részben azért, mert jellemzően egy tartalék nélküli közösségben élünk, kiszolgáltatottabbak vagyunk a világ történéseinek, a világgazdaság eseményeinek. „Nem vagyunk egy önfenntartó társadalom, ezért még inkább megérint minden változás” – fogalmazott.

Ránk, erdélyi magyarokra a jelenlegi helyzetnek sokkal nagyobb hatása van, mint például a jóléti, nyugati társadalomban élőkre Fotó: Gábos Albin

Az sem mellékes, hogy az erdélyi társadalomban a tartós fogyasztási javakba fektetettünk be: otthonainkban, lakásainkban életek és generációk munkája van benne. Fájó gondolat, hogy mi lesz ezekkel, ha esetleg menekülnünk kell, ha el kell hagynunk otthonainkat.

Azt látjuk, hogy a nyugati társadalmakban az ilyen típusú kötődés elenyészőbb, így ott valamivel könnyebb a továbblépés. De ha nekünk hátra kellene hagynunk otthonukat, akkor semmink sem maradna.

Gergely Orsolya szerint az is jól szemlélteti, hogy a járványidőszak és a háború mélyen megérintette a társadalmunkat, hogy sokan változtattak eddigi életmódjukon. Például elkezdtek sportolni, kirándulni, kertészkedni, de sokan igyekeztek segítséget nyújtani az időseknek, rászorulóknak, a menekülteknek. A társadalmi állapotok mutatója, az, hogy mennyire érinti meg egy-egy változás a társadalmat, a reakciókban mérhető leginkább. Ha érzelmileg megérint egy változás, akkor sokan cselekszünk, segítünk, és ezt a segítségnyújtást láthattuk a járványidőszak alatt és most, a háború kitörése után is.

„Az biztos, hogy nem fogunk visszatérni a régi életünkhöz. Fontos, hogy egyénileg és családilag is újraértelmezzük életünket, megnézzük, hogy mi a fontos, mi élvez prioritást. Újra kell értelmezni, hogy miért vagyunk a világon, milyen értékek mentén akarjuk újraépíteni az életünket a megváltozott körülmények között. Meg kell találnunk, hogy mi a megváltozott életünk mozgatórugója” – fogalmazott.

A viszonyulásunkon érdemes változtatni

A megváltozott körülményeket és a velük járó negatív változásokat Balla Imre római katolikus lelkész is tapasztalta, aki marosvásárhelyi segédlelkészként, iskolalelkészként és lelkigondozóként egyaránt sokat beszélgetett a közösség tagjaival.

„Családlátogatások alkalmával találkoztam orvosi segítségre szoruló 40 évesekkel is, akik az információk sokasága miatt elveszítették a biztonságérzetüket, szakemberhez kellett fordulniuk, gyógyszert kell szedniük. De nagyon sok idős emberen is eluralkodott a félelem, bezárkóztak, nem mertek kimozdulni, megszakították kapcsolataikat, és ez rossz hatással volt rájuk. De a járványidőszakban nagy nehézséget jelentett az is, hogy az emberek elveszítették szeretteiket és nem tudtak elbúcsúzni tőlük. Egyszer csak telefonáltak nekik a kórházból, hogy a hozzátartozójuk elhunyt, utána kell menni. Volt időszak, amikor a temetőbe sem lehetett kikísérni az elhunytat” – magyarázta a lelkész, hozzátéve, hogy komoly lelkigondozást igényelt, igényel mindennek a feldolgozása.

Sok embernek ez akkora traumát jelentett, amit egy-két beszélgetéssel már nem lehet feldolgozni.

Balla Imre arra is kitért, sok családban látszik, hogy hozzászoktak az online kapcsolattartáshoz, melynek nyomán egyfajta kényelem uralkodott el az embereken – felnőtteken és gyermekeken egyaránt. Már nem keresik a közösséget, legyen szó baráti vagy egyházi közösségekről. Holott a kisebb és nagyobb közösségek segíteni tudnak átbillenni egy-egy nehézségen. A lelkész szerint nagyobb városokban különösen fontos, hogy közösséghez tartozzon az ember, hiszen ott tud segítséget kérni, meghallgatják, odafigyelnek rá. Balla Imre arról is beszélt, hogy bár a járványidőszak kezdetén sokan, köztük ő is azt gondolta, hogy a nehézségek Isten és az egyház felé fordítják az embereket, Isten igéjébe, ígéreteibe kapaszkodva próbálnak élni, abból erőt meríteni, erre nem került sor.

A római katolikus lelkész szerint

fontos, hogy az élethez való hozzáállásunkon változtassunk, hogy megértsük, minden reggel, minden új nap egy ajándék.

A tegnapot már magunk mögött hagytuk, a holnapunkról semmit nem tudunk, de ahogy az izraeli zarándoklaton az idegenvezető mondta nekik: a mai nap ajándék, életünk legszebb napja. „Ha a félelmet tápláljuk magunkban, akkor az fog gyarapodni, az veszi át életünk felett az uralmat. Ha a hitet, a fényt tápláljuk, akkor az gyarapodik. Fontos ezt megértenünk, és családként, közösségként, egyházi csoportként egymás támaszaként élnünk” – összegezte a lelkipásztor.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot május 17-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport