Búcsú a régi életünktől? – Lelki és életviteli szempontból is sokat tanulhatunk az elmúlt hónapokból

Simon Virág 2021. január 03., 19:07

Nehéz, furcsa, kihívásokkal teli, lelkileg és anyagilag megterhelő – sokféleképpen minősíthetjük a 2020-as évet, egyvalamiben azonban egyetérthetünk: a mögöttünk álló esztendő mindannyiunk számára emlékezetes marad. Az elmúlt év után vajon hogyan tudunk, hogyan merjünk készülni a következő esztendőre? Kíváncsiak voltunk, mit gondol erről a kérdésről és a mögöttünk álló hónapok tanulságairól, tapasztalatairól négy különböző területen tevékenykedő szakember, hogyan értelmezi a kialakult új világunkat a pszichoonkológus, a szociológus, a pszichológus és a lelkész.

Búcsú a régi életünktől? – Lelki és életviteli szempontból is sokat tanulhatunk az elmúlt hónapokból
galéria
Lelkileg és fizikailag egyaránt rendkívül megterhelő év volt 2020 mindannyiunk számára Fotó: Beliczay László

Érdekes megközelítésből világított rá az elmúlt évre és foglalta össze meglátásait Dégi László Csaba kolozsvári pszichoonkológus, aki szerint

kicsit mindannyiunk élete úgy zajlott, mint egy rákos beteg élete.

Azokban, akikről kiderül, hogy megtámadta őket a veszélyes kór, ugyanazok a folyamatok zajlanak le, mint az elmúlt hónapokban sokunk életében. A társadalom jellemzően bezárja, izolálja őket, magukra maradnak, nem tudják, mit tegyenek, a legjobb és a legrosszabb énjük is kijön belőlük, és ami a legfontosabb: változásra kényszerülnek.

„Ha valaki most lett daganatos beteg, a személyes tragédián túl volt egy olyan közösségi és társadalmi kontextus, amiben közös tragédiában éltünk. Ilyen körülmények között a mi betegeink most nem érezték annyira bezárva, annyira egyedül és furcsán magukat, mint egy átlagos évben. Azelőtt ha otthonról kellett dolgozniuk, úgy érezték, hátrányos helyzetben vannak, most viszont nagyon sokan otthonról dolgoztak. Élet-halál kérdések merültek fel, lélektani és fizikai változás történt mindannyiunk életében. Ami kicsiben történik minden egyes nap a – sok százezer – rákos beteg életében, az most társadalmi szinten zajlott le” – magyarázza a szakember.

Átalakultak az értelmezési keretek

Mint hangsúlyozza, az elmúlt év fényében így megértőbbek, empatikusabbak tudunk lenni. Az első dolog, amikor valakiről kiderül, hogy beteg, hogy elmozdulnak az értelmezési keretek, vagyis egészen mást fog jelenteni az, hogy megiszom egy kávét, ülök otthon, reggel felébredek. Már annak örvend, hogy ki tud menni az ajtón, lát más embereket, érezni tudja a napsugarakat.

Ez most ugyanígy megtörténik bennünk is. Újraértékeltük a lakásunkat, a környezetünket, a családunkat, a kapcsolatainkat, a természetet, a munkát, az intimitást. Mindenki életében akarva-akaratlanul elmozdultak a személyes értelmezési pontok.”

Dégi László Csaba úgy véli, az emberek általában rettegnek az újtól, sokszor inkább választják a szenvedést, mint hogy meglépjék a változást, most viszont mindannyian rákényszerültünk erre. „A történetnek az a rossz oldala, hogy a hamis hiedelmekkel ellentétben megtapasztaltuk azt, hogy emberek közöttünk, mellettünk megbetegednek és meghalnak, ez a traumatikus rész. Ezen a jövőben még dolgozunk kell, akkor fogjuk látni, mi minden változott meg bennünk.”

Dégi László Csaba ugyanakkor arra is rámutatott, hogy az év a rákos betegek szempontjából is egyértelműen nehezebb volt, hiszen az orvosok is menet közben tanultak. A kezdeti lezárás drasztikus volt, akkor kikiáltották őket kockázati csoportnak, és „hazazárták” a betegeket. Aztán rájöttek, hogy ez szakmailag sem megfelelő, hiszen minden pácienst sajátos helyzete alapján kell kezelni. Emiatt volt két-három hónap, ami kegyetlen volt, de aztán lassan visszaállt az ellátás a normális kerékvágásba.

Nem a régi életünk jön vissza

A pszichoonkológus a 2021-es évet József Attila Levegőt! című versének üzenetéhez hasonlította. Hiszen reménykedünk abban, hogy a kényszerváltozás után fizikailag és lélektanilag is több levegőhöz jutunk. A szabadságot, amit most erősen feltételhez kötöttnek érzünk, újra meg tudjuk élni. „Nagyon fontos, hogy tudatosítsuk, már nem a régi életünkhöz fogunk visszatérni, nem ahhoz, amiről most visszagondolva azt mondjuk, milyen szép volt. Az értelmezési keretek elmozdultak, a lelki életünk alkalmazkodott a valósághoz, nincs már visszaút.

Számomra két tanulság van: semmi sem adott az életünkben, semmit nem vehetünk késznek – ehhez egyfajta hála is kapcsolódik.

Ezt a hálát megélik a rákos betegek is, hogy hálásak a változásért, a máért, a holnapért. A másik, amit megtanulhattunk ebben az időszakban, hogy többre vagyunk képesek, mint ahogy gondoltuk. Sokan rájöttünk, hogy az otthon elromlott dolgokat meg tudjuk szerelni, és sokkal többre vagyunk képesek lelkileg is. Talpon tudtunk maradni, és ez a fontos, akkor is, ha nem érezzük, hogy most van megoldás. A napokban láttam egy graffitit a kolozsvári Báthory iskola falán, megtetszett, áthallásos volt: »Aki fél, az nem egész«” – összegez a kolozsvári szakember.

Nehéz év áll előttünk is

Magyari Tivadar szociológus, oktatási szakember is úgy véli, 2020-ban sok mindent megtanultak az emberek. A kolozsvári szakember az árvízzel példálózott: amikor az emberek látták, hol öntött ki a meder, ott építettek gátat. Amikor legközelebb ismét olyan nagy lett a víz, hogy egy másik helyen öntött ki, ott újra gátat emeltek. Vagyis tanultak a korábbi esetből, és gyorsabban reagáltak a nehéz élethelyzetben.

Ebből a járványhelyzetből is sok mindent megtanulva megyünk ki.”

A szociológus ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy gazdasági szempontból mindenképp visszaeséssel kell számolni, hiszen tavasszal lezárták a termelést, és szinte egész évben álltak bizonyos gazdasági ágazatok, például a turizmus és a vendéglátás. Az emberek kevesebbet költöttek, nem feltétlenül azért, mert kevesebb a pénzük, hanem mert nem volt annyi lehetőségük elkölteni a pénzüket, de amint megszűnnek a korlátozások és a járványt ellenőrizni lehet, a fogyasztás is újra megnő. „A jövőre nézve mindenképp reményre ad okot, hogy meg fognak érkezni a védőoltások. Ezeket a betegségeket korábban is oltással győzték le, ez most is megoldhatja a problémát.”

A szociológus pragmatikusabb szemszögből értékeli a mögöttünk álló évet. Mint rámutat, 2020 kiemelte a társadalom egyes csoportjai között meglévő különbségeket, és még nehezebbé tette a hátrányos helyzetben lévők felzárkózását. Úgy látja, a járvány mindannyiunkat eltérően érintett: van, akinek a megélhetését fenyegette, van, akinek el is vette azt, másoknak eközben nem változott az anyagi helyzetük. A járványhelyzet ugyanakkor átalakította az időtöltést, a gazdasági helyzetet, és minden eddiginél kevesebbet mozogtak az emberek.

Mindenestől azért is különleges a helyzet, mert korábban nem volt ilyen, nem lehetett erre felkészülni.

Egy olyan jelenségről van szó, ami világszerte megmutatkozott. Az embereknek meg kellett változtatniuk az életmódjukat: mindenki maszkot visel, az iskolák nem úgy működnek, ahogy eddig.”

Magyari Tivadar szerint egyértelművé vált az is, hogy az iskola nemcsak az a hely, ahol ismereteket tanítanak, készségeket fejlesztenek, hanem a társadalmi együttlét helyszíne – mellékesen, de fontos feladatként ellátja az iskoláskorú gyermekek felügyeletét is a nap egy részében. Az oktatás mint nagy társadalmi ellátórendszer megmutatta, mi történik akkor, ha nem tud működni. Hasonlóan azt is megtapasztalhattuk, hogy mi történik, amikor az egészségügy nem tud az eddig megszokott módon működni, átalakul a kórházak helyzete, a páciensnek fogadása. „Az oktatás és az egészségügy fontossága és sérülékenysége is megmutatkozott” – fogalmaz a szakember.

Pótolható a felemás tanév?

Az oktatási szakember szerint az iskoláskorú gyermekek nem egyformán élték meg ezt az időszakot, online jelenlétet, hiszen nem egykorúak és nem egyformán fejlődnek. „Az oktatásra annyi év van szánva, hogy egy ilyen esztendőnek, ami eltelt, nem kellene gondot okoznia. Ha valamiről lemaradtak a gyermekek, akkor lehet, hogy anélkül is boldogulni tudnak majd az életben. Az elemistáknak van még majdnem tíz évük, hogy bepótolják, ha valamiről lemaradtak. A végzősök, ha valamit eddig nem tanultak meg, akkor most azzal maradnak, amit eddig tanultak. Eddig is arról beszéltünk, hogy túl sok a tananyag, túl sok a tanulnivaló” – érvelt a szakember.

Szerinte a legnagyobb probléma az, hogy a tanárok ugyanazt akarják tenni, mintha a diákok bejárnának az iskolába, például torna- és zeneórát akarnak tartani.

Ismét kiütközött az, hogy mennyire merev az oktatási rendszerünk. Úgy véli, ha rugalmasabb lenne a rendszer, akkor lettek volna választási lehetőségek, és másképpen lehetett volna kezelni azt, hogy a gyermek nem tud iskolába menni.

„Nálunk mindenki azon gondolkozik és arra törekszik, hogy minél tökéletesebben leutánozza számítógépen, távolról azt, ami az iskolában szokott történni. Ez annak a legkönnyebb, akinek eddig is olyan tanítási stílusa volt, hogy diktált, mert most is ugyanazt mondja: »Nyissátok ki a füzetet, és írjátok«. Más megközelítésre lett volna szükség” – összegezte az oktatással kapcsolatos meglátásait Magyari Tivadar.

Főként az alkalmazkodókészségünket és a rugalmasságunkat tette próbára a 2020-as esztendő Fotó: Haáz Vince

A félelempropaganda hatása

Az alkalmazkodókészségünket és a rugalmasságunkat tette leginkább próbára a 2020-as esztendő – ezt az „évértékelőt” már Szalay Zsuzsanna fogalmazza meg. A székelyudvarhelyi pszichológus szerint az elmúlt év fizikai és lelki szinten is gyökeres változást idézett elő bennünk. „A lelki változásokat illetően a járvánnyal és a karanténnal a betegség okozta félelem erősödött az emberekben, hogy semmi nem biztos, minden változó. Az alapdolgaink is – például hogy munkába járunk – egyik napról a másikra megváltoztak.

Nagyon sok ember pánikszerűen éli meg mindezt, jelentősen megnőtt a lelki, szorongásos betegek száma.”

A pszichológus a gerjesztett negatív közhangulatra is kitér, úgy fogalmaz, sokan eljutottak oda, hogy a különböző csatornákból rájuk zúduló rengeteg információ és a „félelempropaganda” miatt már nem tudtak reálisan gondolkozni. Ebben a zavarodottságban és félelemben pedig a feszültségeket egymáson vezették le.

Sokan eközben valódi megpróbáltatásokat is átéltek: elkapták a betegség súlyosabb formáját, romlott az anyagi helyzetük, elveszítették a munkahelyüket. „Mindez reális, valós reakciókat, félelmeket indított el. A társas kapcsolatok minimalizálása, hiánya ugyanakkor egy komoly erőforrástól vonta meg az embert, nem tudtunk egymás által töltődni” – hangsúlyozza a szakember.

„Vigyázzunk a lelkivilágunkra”

Szalay Zsuzsanna úgy látja, az elmúlt év szigorú tükröt tartott mindannyiunk elé, hiszen szembe kellett néznünk azzal, miként is állunk a határainkkal. Nagyon sok külső hatás ért bennünket, és az egyénnek felelőssége van abban, hogy mit enged be – a gondolataiba és az érzéseibe. Ha szabadon garázdálkodhatnak bennünk a külső hatások, a hírek, a Facebook-bejegyzések, az azt jelenti, hogy átadtuk az irányítást saját lelkünk uralása fölött, és ilyenkor mindenki, a szomszédasszonytól a bemondóig, szakorvosig irányítja a hangulatunkat.

Meg kell tanulni korlátozni a külső hatásokat, jobban vigyázni a lelkünk tisztaságára, békéjére.

Bebizonyosodott, amit eddig is tudtunk: a lelki egészség romlásával hamarabb megbetegszik az ember vagy nehezebben vészeli át a fertőzést. A pánik, a szorongás rombolja a testi épségünket is” – emlékeztetett a pszichológus.

Az alapvető szükségletünk hiányzik

A szakember szerint az elmúlt év tükrében el kell tudnunk fogadni, hogy bármilyen fejlett is ez a világ, nem tudjuk uralni az életünket.

A jövőre nézve meg kell tanulnunk és értenünk, hogy minden krízis, próbatétel az ember fejlődését szolgálja, még akkor is, ha majdnem „beledöglünk”.

„Reméljük, hogy 2021-ben jobb lesz, tudatosabban fogunk élni. Jobban vigyázunk magunkra, a lelki életünkre, egészségünkre. Odafigyelünk arra, hogy feltöltődjünk, jobban fogjuk értékelni a családi kapcsolatokat, barátságokat. Most egy kicsit óvatosabbak vagyunk, de ha enyhülnek a korlátozások, csökken a fertőzöttségi mutató, akkor az alapvető emberi igényeinknek is eleget tudunk tenni, újra emberek között tudunk lenni, meg tudjuk érinteni egymást. Ezt az alapvető szükségletünket, a kapcsolódást nem tudja a járvány kiirtani, ez a lelki igény biztosan újra meglesz bennünk, és ki tudjuk elégíteni, ezáltal töltődni, gyógyulni is képesek leszünk.”

„Erőnket meghaladó feladat”

Bár nem kellett volna váratlanul érjen bennünket egy ilyen világjárvány, hiszen a Szentírásban, a jövendölésekben benne van az utolsó idők jeleként a világjárvány is, ráadásul más forrásokból is látható volt, hogy milyen irányba halad a világ, mégis felkészületlenek voltunk – vélekedik Jakab István, a Maros-Mezőségi Református Egyházmegye esperese.

Olyan mértékben sikerült helytállni, amilyen mértékben sikerült jól gazdálkodni az erőforrásainkkal.

Az biztos, hogy erőnket meghaladó feladat elé állított ez a helyzet. De nekünk eddig is, most is az erőforrásunk az Ige volt, az Istennel való közösség, illetve a közösségben való jelenlét.”

Az esperes elmondása szerint az egyéb nehézségek mellett az élő közösségi alkalmak hiánya volt a legnagyobb nyomorúságuk. „A két hónapos karantén idején online istentiszteleteket tartottunk. Igyekeztünk mi is helytállni az online térben. Meg kellett szoknunk, ez nem a mi világunk volt. Hálát kell adni Istennek ezekért a lehetőségekért is, jó eszköz volt ez a szolgálat számára.”

Jakab Istvánnak meggyőződése, hogy a járványnak, mint minden nehézségnek, kell legyen pozitív hatása. „Azt pozitívumként könyveljük el, hogy sokkal nagyobb volt a lelki igény az emberekben. Nemcsak azok esetében, akik amúgy is aktív gyülekezeti tagok voltak, hanem a keresőkben, sőt még az egyháztól távol állókban is felmerült az igény, hogy csatlakozzanak az online istentiszteletekhez.”

Az esperesnek újra meg újra Pál apostol szavai jutottak eszébe: „akik Istent szeretik, azoknak minden a javukra van”. „Ez ma még csak egy hitbéli meggyőződés, hogy áldás fakad ebből a helyzetből is, s biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb látni is fogjuk a mostani nehézség áldásait is. Az biztos, hogy 2020 tükrében sok minden letisztázódik. Az egyháznak is szüksége van arra, hogy őszintén odaálljon az Ige fényébe, hogy Isten megállapíthassa rólunk, velünk kapcsolatosan, hogy hol tartunk és mi a teendőnk. Úgy érzem, hogy Isten Igéje megdolgozott bennünket, az Ige is maradandóbban van bennünk” – üzeni Jakab István.

„Most az elcsendesedésnek, az imádkozásnak, a tervezésnek az időszaka van. Úgy tekintünk a jövendőre, hogy ha elmúlik a járvány, könnyebb lesz. Bízzuk benne, hogy Isten elvégzi a munkát bennünk és jobbak leszünk és hűségesebbek. Ha visszatekintünk a történelemre, egy-egy világjárvány, világháború után mindig megújulva, megerősödve jött ki az emberiség. Isten beleültetett az emberbe olyan képességeket, amelyekkel le tudja győzni az akadályokat, és most ezzel a reménységgel kell tekinteni az új év felé.”

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő közhasznú tájékoztatási kiadványában, a Látótér legfrissebb számában látott napvilágot december 28-án.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport