Ünnepi várakozás hajnali misével

Ünnepi várakozás hajnali misével

A hajnali misén ráhangolódnak a várakozásra

Fotó: Rab Zoltán

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, ahol csak pár szál gyertya világított, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba, és együtt mondták az imát. A szentmise hatkor kezdődött, immár villanyvilágítás mellett. Baricz Lajos marosszentgyörgyi plébános celebrált, Székely Szilárd volt a kántor. A félórás szertartást követően Baricz Lajossal a roráté misék jelentőségéről beszélgettünk.

Antal Erika

2022. december 23., 09:072022. december 23., 09:07

A plébános elmondta, a római katolikus egyházban advent első vasárnapjától karácsony első napjáig mindennap hajnalban tartott szentmise Szűz Mária tiszteletére és a Jézus eljövetele utáni vágy kifejezésére, amelyet roráténak is neveznek, a mise bevezető szavai után: Rorate caeli desuper..., vagyis harmatozzatok, egek, onnan felülről.

Idézet
Az adventben a várakozás egyik megnyilvánulása, amikor a hajnali órában a hívek eljönnek az Úr házába és részt vesznek a szentmisén.

Annyira népszerű és népszerű volt mindig, hogy ha visszaemlékszem gyermekkoromra, nyakig érő hóban, lámpással, a faluban közvilágítás még nem volt, és úgy mentünk a roráté misékre csapatostul, tele volt a templom, és most is sokan járnak, legalább ötvenen-hatvanan vesznek részt egy-egy hajnali misén” – mondta a lelkész, hozzátéve, hogy minden ünnepre fel kell készülni, és az alapkészülésnek ez is az egyik módja.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

„Mi nemcsak arra készülünk, hogy emlékezzünk Jézus Krisztus születésére, az emlékünnepére, mert karácsony lényegében emlékünnep, de készülünk arra is, hogy Jézus Krisztus visszatér, tehát mind a két várakozás bennünk van, bennünk él” – tette hozzá.

Az advent része a roráté mise

Baricz Lajos sokszor mondogatja a híveknek, hogy „mint az orvos, aki bemosakodással kezdi meg a műtétet” a mise előtte mindig ott van a rózsafüzér, fél hat előtt pár perccel, fél hatkor már megkezdődik a rózsafüzér imádsága, ami szintén egy ráhangolódás, és azalatt mindig gyónási lehetőség is, amivel mindennap élnek is, ahogy közeledik az ünnep, mind többen.

A plébános úgy fogalmazott, hogy „ha a kocsit és minden gépezetet szervizelni kell, akkor a lelkünket is kell, és ez egyfajta ilyen lehetőség is arra, hogy az ünnepeket lelkileg felkészülve várjuk”.

Az advent része a roráté mise, amikor általában olyan énekeket énekelnek, amelyeket valamennyien ismernek, a kántor pedig mindig kivetíti az énekeket, hogy mindannyian be tudjanak kapcsolódni.

Visszaemlékezve egy korábbi adventre Baricz Lajoss felidézte azt a hajnali misét, amelyen 115-en vettek részt.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

„Vízi János sírásó hajnalban kijött, hogy sírt ásson, és amikor meglátta, hogy jönnek ki az emberek a templomból, ráadásul olyan sokan, megkérdezte, hogy plébános úr, mi volt ma itt, hogy ennyi ember volt a templomban, nem tudnak aludni? Mondtam, hogy de, tudnak aludni, csak felkeltek idejében, hogy részt vegyenek a hajnali misén” – idézte fel a lelkész.

A szentmise előtt az első félórában csak a gyertyák égtek, amivel semmiképpen sem a takarékoskodásra utalnak, hanem egyszerűen a lelki sötétség és a megvilágosodás jelképére. „Amíg fiatalabb voltam és jól láttam, addig a szerdai nap gyertyás szentmise volt, csak a gyertyafény világított, de most már szemüveggel sem látok, ezért felkapcsoljuk a villanyt” – magyarázta a plébános, aki érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy a misén részt vevő hívek többnyire cserélődnek,

vannak, akik a munka miatt sem tudnak minden alkalommal jelen lenni, mert hat órára már bent kell lenniük a munkahelyükön, vagy van aki egyik héten tud jönni, másik héten nem tud jönni.

A lelkész azonban elégedett, hiszen 50–60 ember vesz részt egy-egy szentmisén, tehát az adventi készülődés négy hetében legalább 200-250 embert megmozgat a roráté mise.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

Az ünnep befogadója és továbbítója

A szentmiséknek nem kell hosszúaknak lenniük, mert van, aki az áldást megvárja, és már indult is munkába. Egy bevezető gondolattal kezdődik, ami ráhangol az evangéliumra, ezenkívül pedig a gyulafehérvári kispapok már tavaly és idén is egy adventi sorozatot állítottak össze, amelyet szétszórtak, terjesztettek az egyházmegyében, és a marosszentgyörgyi egyházközség is társult velük, a pap azt olvassa fel.

Ahogy mondta, így nem kell minden napra külön elmélkedést tartania, elég, ha a szentmise elején pár gondolattal ráhangolódik. Hiszen, mint minden ünnepnek, nem csupán a szervezője kell legyen a lelkész, hanem a megélője is, hogy ne csak egy kiszolgáló egység legyen az egyház, hanem ugyanakkor tevékeny résztvevője is.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

„Ez nem mindig sikerül a legjobban, különösebben a nagy ünnepekre gondolok. Mert ugye azt meg is kell szervezni, illetve szerepben kell lenni, de ugyanakkor engem is megérintsen az a titok, az a szent esemény, ami az ünnep alatt történik. Befogadója és továbbítója is kell legyek az eseménynek” – magyarázta Baricz Lajos.

Imádság, böjt és alamizsna

„Az imádság mindenképpen fontos, nem azt mondom, hogy mennyiségében több kell legyen, mert nem a mennyiség fontos, hanem a minőség” – fogalmaz a lelkész, aki azt javasolja, hogy a böjtöt, amennyire lehet, tartsák be. Ahogy mondja, bár csak a nagyböjtben kötelező egyházukban a böjt, azt ajánlja, hogy két napot tartsanak be, a szerdát és a pénteket mint böjti napot. Van akinek nem nehéz ezt betartania, hiszen a felesége görögkeleti vallású és együtt böjtölnek.

Galéria

Fotó: Rab Zoltán

Ami az alamizsnát illeti, Marosszentgyörgyön vannak családok, akik ráfigyelnek személy szerint olyan családokra, különösen szegény vagy sokgyerekes családokra, akiknek szükségük van a segítségre.

„Ugyanakkor az egyházközségnek is van egy szeretetszolgálata, amely néhány emberből áll. Advent elejétől ott van a szeretetkosár kihelyezve, és abba hoznak élelmiszert, van egy persely is a pénznek, és 25 családnak szoktunk mindig karácsony küszöbén, az ünnep előtt egy-egy 7–8 kilogrammos élelmiszercsomagot vinni. Ez is a készülődésnek, a szegényekre figyelésnek az egyik módja. Jézus ideajándékozta nekünk önmagát, mi is próbáljunk valamit adományozni az embertársainknak” – hangsúlyozta Baricz Lajos.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében látott napvilágot december 19-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba
2022. november 23., szerda

Egyenesen előre egy görbe világban: beszélgetés a teqballvébére készülő székelyudvarhelyi Györgydeák Aporral

A világ hajlított (The World is Curved) – vallják a teqballosok, így ha laposföld-hívőket akarunk keresni, akkor jobb ha másfelé orientálódunk. Mi nem akartunk ilyeneket keresni, sőt.

Egyenesen előre egy görbe világban: beszélgetés a teqballvébére készülő székelyudvarhelyi Györgydeák Aporral