A hibrid munkavégzésé a jövő: minden és mindenki rugalmasabbá vált a járvány hatására

Bíró Blanka 2021. augusztus 14., 20:04 utolsó módosítás: 2021. augusztus 14., 20:07

Másfél-két évvel ezelőtt még sok munkavállaló számára elképzelhetetlen volt, hogy napi irodai teendőit a nappaliban, házi papucsban végezze el. Az elmúlt időszak azonban – bizonyos ágazatokban legalábbis – teljesen átalakította a munkavégzés módját és az ezzel kapcsolatos gondolkodásmódot.

A hibrid munkavégzésé a jövő: minden és mindenki rugalmasabbá vált a járvány hatására
galéria
Az elmúlt másfél évben átalakult a munkavégzéssel kapcsolatos gondolkodásmód is. A sivár irodai környezet és a közösségi terek hiánya munkáltatói szempontból komoly hátránnyá válhat a jövőben Fotó: Haáz Vince

Olyannyira, hogy számos cégnél a járvány enyhülése sem egyszerűen azt hozta, hogy az alkalmazottak visszatértek az irodába és ott folytatták, ahol tavaly márciusban abbahagyták. Ehelyett sok munkahelyen teljes átszervezéssel reagálnak a megváltozott körülményekre. Az elmúlt időszak ugyanis annak felismerésére is alkalmas volt, hogy az iroda manapság már nemcsak az egyszerű munkaterületet jelenti.

Jelenleg országosan az irodafelületek húsz százaléka kihasználatlan, vagyis még mindig egyötödével kevesebb irodát használnak, mint a járvány kitörése előtt

– ezt Szász Levente közgazdásztól, egyetemi oktatótól tudjuk. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának (KGTK) hatfős, magyar tagozatos kutatócsoportja Szász Levente vezetésével a The Economist szaklap által kidolgozott normalitási index adatait elemezte, amelynek nyomán arra igyekeztek választ kapni, hogy Románia milyen mértékben tért vissza a járvány előtti feltételekhez és körülményekhez.

Az irodák több mint fele üresen maradt

A normalitási index a társadalmi-gazdasági szereplők viselkedésének alakulását követi nyolc mutatószám mentén, amelyek három fő kategóriába sorolhatók: közszállítás és utazások, kikapcsolódás és szórakozás, illetve kereskedelmi és munkahelyi aktivitás. Ez utóbbi hivatott felmérni, hogy milyen mértékben kihasználtak a romániai irodahelyiségek. Szász Levente rámutatott: a munkavégzés módjának átalakulásáról meglehetősen hiteles összképet nyújt az irodai felületek kihasználtsági rátája. Az adatokból pedig jól látszik, hogy a tavaly március–májusi időszakban, a járvány kitörése után, a teljes lezáráskor volt egy hirtelen zuhanás, akkor hozzávetőleg 40 százalékra esett vissza az irodafelületek kihasználtsága. Jelenleg ez a mutató közelíti a 80 százalékot, de az irodák egyötöde még mindig üres.

A növekedés azt jelzi: a vállalatok törekedtek arra, hogy valamilyen szinten újraindítsák az irodai munkát, amint erre lehetőségük volt. Ez nemcsak azokon a területeken jellemző, ahol feltétlenül szükséges a személyes jelenlét, hanem ott is, ahol a napi tevékenység otthoni munkával kiváltható lenne. Szász Levente hangsúlyozta, az egyetemen is tapasztalják, de a vállalati partnerektől érkező visszajelzések is azt mutatják, hogy

a tevékenységek egy részét otthoni munkával nem lehet kiváltani. Ezek között kiemelt helyen áll a kreatív munka, illetve a közös gondolkodáson, elemzésen, vitán alapuló összetett tevékenység, mint például a vállalati stratégia megalkotása.

„Ezeknek a feladatoknak egy részét el lehet végezni online, de ahol a csapat együttműködésére van szükség, ott egy videókonferencia nem mindig elég, de még a virtuális valóság (VR) rendszerekkel sem lehet tökéletesen biztosítani azt a közeget, ahol a kreatív energiák felszabadulhatnak” – magyarázta az egyetemi oktató.

A csapatszellemet nem lehet otthonról szimulálni

Továbbá minden vállalkozásnak van egy saját szervezeti kultúrája, ami meghatározza, hogy az emberek hogyan végzik nap mint nap a feladatukat. Ez egyfajta láthatatlan vezérlőelv, ami befolyásolja, ahogyan az alkalmazottak viselkednek, illetve viszonyulnak egymáshoz és a munkához. A közgazdász rámutatott: akadémiai kutatások is bizonyítják, hogy ennek a szervezeti kultúrának közvetlen hatása van a teljesítményre. Egy egészséges összhangon alapuló kultúrában ugyanis a motivációs rendszerektől, bónuszoktól vagy éppen a büntetésektől függetlenül jobban teljesítenek az ott dolgozók.

Viszont ha nincs iroda, a vállalatvezetőnek kevés eszköze van arra, hogy megváltoztassa, jó irányba terelje a szervezeti kultúrát, a csapatösszhangot, az együttműködést, a közös értékeket. Ez a tényező visszavetheti a lelkesedést, a céltudatos munkavégzést, az energiabedobást.

Az otthoni, online munkavégzés során kimaradnak a közös szünetek, az informális találkozások, a csevegések a folyóson. Ha ezek hiányoznak, visszaeshet a teljesítmény még úgy is, hogy az otthoni munkavégzésnek is megvannak az előnyei hatékonyság szempontjából. Ebben az esetben például nem kell időt vesztegetni a be- és hazamenéssel, sőt aki el tudja különíteni otthon a munkát és a családdal töltött időt, azaz a munka és a magánélet közötti egyensúlyt jobban meg tudja teremteni, annak összességében több ideje marad a feladataira és a családjára is.

Az ember viszont nem véletlenül találta fel az irodát mint a munkavégzés helyszínét, amelynek szerepe az internet elterjedése után sem szorult vissza. Ennek alapján

valószínűsíthető, hogy mégiscsak hatékonyabb az irodai munka.

Ez pedig csak részben szól arról, hogy ott rendelkezésre állnak a szükséges eszközök. Ezenkívül az is fontos szempont, hogy az irodában nincs meg a számos otthoni figyelemelterelő tényező, ott van viszont a csapatszellem, a szervezeti kultúra, az együtt dolgozás, ötletelés, amiket nem lehet szimulálni otthonról, online eszközökkel.

Szakemberek szerint az állandó otthoni munkavégzés következménye lehet az is, hogy a cég iránti elköteleződés lazulása miatt az alkalmazott könnyebben otthagyja munkaadóját egy kevéssel jobb ajánlat miatt Fotó: Pixabay

Átalakulóban az eddigi trendek

„A járvány minden szervezetet, vállalatot rákényszerített arra, hogy kipróbálja, mit lehet online elvégezni, és mit nem” – mutatott rá Szász Levente. Szerinte a tapasztalatokból leszűrt tanulságok hosszú távon a hibrid munkavégzés felé mozdíthatják el a munka világát. Azokat a tevékenységeket, amelyekhez nincs feltétlenül szükség irodai, közös vállalati jelenlétre, hosszú távon is megoldhatják otthonról, viszont bizonyos feladatokra az iroda marad a legjobb opció.

A McKinsey Global Institute februárban kiadott tanulmánya azt jelzi előre, hogy a fejlettebb országokban az alkalmazottak 20–25 százaléka hosszú távon heti 3–5 napot többnyire otthonról tud dolgozni. Ez nyilván leginkább a számítógépes irodai munkára érvényes. A tanulmány szerint a fejlődő országokban ez az arány csak 10 százalék körüli lehet. Románia valahol a kettő között helyezkedhet el, véli a közgazdász.

Meglátása szerint egy rátermett vállalkozó, vállalatvezető ki tudja használni ezt a lehetőséget: megtalálja és jól körülhatárolja azokat a feladatokat, amelyeket otthonról el lehet végezni, és azokat, amelyekhez szükség van a kreatív csapatmunkára, személyes jelenlétre.

Ezzel az átszervezéssel bérelt irodafelületet lehet spórolni, emellett csökkennek a takarítási és karbantartási költségek, így a vállalatnak kézzelfogható költséghaszna is lesz. Szász Levente hangsúlyozta: ezen a téren vannak még kihívások, hiszen ezek az irodák már nem olyanok lesznek, mint a járvány előtt, amikor mindenkinek megvolt a saját széke és íróasztala, rajta a családi fotó. „Az irodahelyiség rugalmasabb környezetté kell alakuljon. Több közösségi térre lesz szükség, ami a kreatív, közös munkát elősegíti” – összegezte Szász Levente.

Igyekeznek visszacsalogatni az IT-sokat

A járványügyi korlátozások talán az informatikai cégek számára okozták a legkevesebb kellemetlenséget, hiszen ebben az ágazatban egyszerűbben és gyorsabban át lehetett térni az online munkavégzésre. A tapasztalatok ennek ellenére nem azt mutatják, hogy a helyi IT-cégek hosszú távon is berendezkedtek a home office-ra. A vállalkozások inkább arra törekednek, hogy meglévő irodáikat átalakítsák és még nagyobb kényelmet biztosítsanak az alkalmazottaknak, ezzel is próbálják visszacsalogatni őket otthonukból – tudtuk meg Bihari Bélától, a székelyföldi IT Plusz Klaszter elnökétől. „Természetesen online naponta tartjuk a kapcsolatot, írunk egymásnak, de az nem ugyanaz, mint amikor kezet fogunk, együtt ebédelünk és közben megbeszéljük a közös dolgainkat” – magyarázta.

Szerinte a nonverbális kommunikáció is fontos lehet a munkatársak között, az otthoni munka során ugyanakkor lazul a cég iránti elköteleződés, ilyen esetben megtörténhet, hogy az alkalmazott egy kevéssel jobb javadalmazásért is gondolkodás nélkül otthagyja munkaadóját. Ezt alátámasztja, hogy

az otthoni munkavégzés elterjedése nyomán sokat gyorsult a munkaerőmozgás.

A cégek szempontjából azért sem minden esetben előnyös, ha az alkalmazottak otthonról dolgoznak, mert az irodaházakban a bérszerződést a járvány alatt sem mindig tudták felmondani, hiszen nem volt hova elvinni a teljes infrastruktúrát. Ha egy pár ezer négyzetméteres felület néhány hónapig üresen áll, azt még áthidalja a cég, de ha ez folytonossá válik, akkor döntésre kényszerül a vállalkozó: vagy tovább bérli az irodát, és megpróbálja visszacsalogatni a munkatársait, vagy teljesen átmegy otthoni munkavégzésbe, és felszámolja a székhelyét. Ez utóbbi viszont hatalmas presztízsvesztés, hiszen ha megérkezik egy tíztagú ügyfélkör, nem lesz hol leültetni őket. „Az nem túl elegáns, ha azt mondják nekik, hogy maradjanak a szállodában, majd online egyeztetünk” – mutatott rá Bihari Béla.

A klaszter elnöke úgy látja: egyre inkább az a tendencia, hogy a cégek átalakítanak, kényelmesebb tereket biztosítanak, és fokozatosan átállnak a hibrid munkavégzésre. Vagyis belemennek abba a konstrukcióba, hogy pár napot mindenki otthonról dolgozik és néhány napot bejár, tehát

nem vagyunk együtt sülve-főve, de alkalmanként látjuk egymást”.

Nem tartja valószínűnek, hogy elterjed a teljes home office, és aki mégis inkább ezt választja, az szerinte előbb-utóbb lemorzsolódik.

A hibrid munkavégzéssel járó átszervezés előnye, hogy ezáltal bérelt irodafelületet lehet spórolni, és csökkennek a takarítási, karbantartási költségek. A költséghasznon kézzelfogható Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ugyanaz a minőség itthon is

Az utóbbi időszakban egyébként annyi jelentkezés futott be az IT-cégéhez, amennyire az elmúlt négy-öt évben nem volt példa, mondta el Bihari Béla. Tapasztalata szerint sok szakember tér haza Sepsiszentgyörgyre – Kolozsvárról, Budapestről vagy éppen Németországból, de az eddig Brassóba ingázók is inkább otthon vállalnának munkát. A járványidőszakban a távmunka lehetőségét kihasználva, átmenetileg tértek haza Sepsiszentgyörgyre, néhány hónap alatt pedig

megtapasztalták, milyen az, ha nem kell órákat vesztegelni a közlekedési dugóban, közel vannak a nagyszülők, a gyerekek a közeli óvodába, iskolába járhatnak, és nem kell havi 500–600 euróért lakást bérelni vagy méregdrágán, hitelből megvásárolni Kolozsvár egyik külvárosában egy társasház lakrészét.

„Nem működik most már a nagyváros-kisváros sztereotípia. Egy informatikusnak nem kell elmennie egy nagyvárosba, hogy világszintű projektekben vegyen részt, hiszen ugyanazokat a minőségi szakmai kihívásokat egy kisvárosban is megtalálja” – magyarázta Bihari Béla.

Rugalmasabb munkaadók és munkavállalók

A járványhelyzet hatására valóban rugalmasabbak lettek a munkaadók, de az alkalmazottak is – erről már Vitályos Erzsébet humánerőforrás-szakértő számolt be, aki szerint nagyobb a nyitás az otthoni vagy a távmunka iránt, és egyre nagyobb teret hódít a hibrid munkavégzés. Ez a fajta rugalmasság ugyanakkor elsősorban a multinacionális és a nagyobb cégeknél lehetséges.

Egyértelmű, hogy vannak olyan területek, ahol lehetetlen otthonról elvégezni a munkát, a gyárból például nem nagyon lehet hazavinni a gépeket, de számos olyan ágazat létezik – az informatika, a telefonos ügyfélszolgálat, a távközlési és pénzügyi ágazatok –, amelyekben hatékonyan működik a home office. Az alkalmazók is felismerték, hogy költséghatékonyabb ez a megoldás, sőt már arra is találtak megoldást és eszközöket, hogy az otthoni munkát monitorozzák. „Természetesen még mindig vannak konzervatív munkaadók, akik úgy vélik, ha az alkalmazott nincs szem előtt, akkor nem is dolgozik” – tette hozzá a szakértő.

A járvány alatti kényszerítő körülmények hatására volt alkalom felmérni, hogy az otthoni munkavégzéssel csökken-e vagy sem a hatékonyság. Ahol bebizonyosodott, hogy emiatt nem esik vissza a teljesítmény, sőt akár javult, ott jó eséllyel hosszú távon is fenntartják a hibrid rendszert,

részletezte Vitályos Erzsébet. Ezzel párhuzamosan a munkavállalók mentalitása is változott: van, aki hallani sem akar arról, hogy másfél év után újra bejárjon az irodába, annyira hozzászokott az otthoni munkához. Sokan igénylik, hogy egy héten legalább három napot otthonról dolgozhassanak.

De a másik oldalon is bőven akad példa: egyesek már nagyon várták, hogy visszatérjenek a munkahelyükre, mert otthon nem voltak megfelelők a körülmények az összpontosításra, vagy éppen hiányolták a közös ötletelést. „A nagy cégeknél már a járvány előtt is plusz vonzerőt jelentett a rugalmas program. A következő időszakban pedig járulékos juttatásként kínálhatják fel a munkaadók a lehetőséget, hogy a munkavállaló a hibrid és az otthoni munkavégzés közül választhat” – vetítette előre Vitályos Erzsébet.

A törvényhozók is igyekeznek tartani a lépést

Ördög Lajos, a Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője eközben arról számolt be: Kovászna megyében egyelőre nem tapasztalható nagyon látványos változás a munka világában, de az alkalmazóknál tetten érhető a törekvés, hogy úgy tervezzék meg a munkafolyamatokat, hogy bármi történik, azok egy részét lehessen otthonról is elvégezni. Úgy látja, Kovászna megyében azért nincs még nagymértékű változás, mert a térségben kevés az olyan jellegű tevékenység, ami otthonról is elvégezhető, például a készruhagyártás ebben a formában nem kivitelezhető.

Az igazgató arra is rámutatott: időközben a szabályok is változtak, a munkatörvénykönyv módosítása értelmében pedig már lehetőség van a munkaszerződések elektronikus formában való előzetes bekérésére, illetve az elektronikusan aláírt dokumentumokat is elfogadják. A főfelügyelő főként ez utóbbi intézkedést tartja újszerűnek és fontosnak, hiszen ezáltal egy munkaszerződés immár úgy is létrejöhet, hogy a felek egyáltalán nem találkoznak személyesen. Ez akkor jelent óriási segítséget, ha például a munkaadó és a munkavállaló az ország két távoli pontján élnek.

Egyetlen akadálya lehet a gördülékeny ügyintézésnek Ördög Lajos szerint: hogy Romániában az elektronikus aláírás még „gyerekcipőben jár”.

A vállalkozók egy része megvásárolta ezt a szolgáltatást, az alkalmazottak többsége még nem rendelkezik elektronikus aláírással. Valószínűnek tartja, hogy a szolgáltatók kínálnak majd olyan lehetőséget, hogy egyedi alkalomra lehessen megvásárolni, így az a munkavállaló, aki nem végez olyan feladatokat, hogy folyamatosan szüksége legyen elektronikus aláírásra, egyszeri alkalomra, csak a munkaszerződés aláírására is beszerezheti.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő gazdasági kiadványában, a Piactérben látott napvilágot augusztus 9-én.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport