A hibrid munkavégzésé a jövő: minden és mindenki rugalmasabbá vált a járvány hatására

A hibrid munkavégzésé a jövő: minden és mindenki rugalmasabbá vált a járvány hatására

Az elmúlt másfél évben átalakult a munkavégzéssel kapcsolatos gondolkodásmód is. A sivár irodai környezet és a közösségi terek hiánya munkáltatói szempontból komoly hátránnyá válhat a jövőben

Fotó: Haáz Vince

Másfél-két évvel ezelőtt még sok munkavállaló számára elképzelhetetlen volt, hogy napi irodai teendőit a nappaliban, házi papucsban végezze el. Az elmúlt időszak azonban – bizonyos ágazatokban legalábbis – teljesen átalakította a munkavégzés módját és az ezzel kapcsolatos gondolkodásmódot.

Bíró Blanka

2021. augusztus 14., 20:042021. augusztus 14., 20:04

2021. augusztus 14., 20:072021. augusztus 14., 20:07

Olyannyira, hogy számos cégnél a járvány enyhülése sem egyszerűen azt hozta, hogy az alkalmazottak visszatértek az irodába és ott folytatták, ahol tavaly márciusban abbahagyták. Ehelyett sok munkahelyen teljes átszervezéssel reagálnak a megváltozott körülményekre. Az elmúlt időszak ugyanis annak felismerésére is alkalmas volt, hogy az iroda manapság már nemcsak az egyszerű munkaterületet jelenti.

Jelenleg országosan az irodafelületek húsz százaléka kihasználatlan, vagyis még mindig egyötödével kevesebb irodát használnak, mint a járvány kitörése előtt

– ezt Szász Levente közgazdásztól, egyetemi oktatótól tudjuk. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának (KGTK) hatfős, magyar tagozatos kutatócsoportja Szász Levente vezetésével a The Economist szaklap által kidolgozott normalitási index adatait elemezte, amelynek nyomán arra igyekeztek választ kapni, hogy Románia milyen mértékben tért vissza a járvány előtti feltételekhez és körülményekhez.

Az irodák több mint fele üresen maradt

A normalitási index a társadalmi-gazdasági szereplők viselkedésének alakulását követi nyolc mutatószám mentén, amelyek három fő kategóriába sorolhatók: közszállítás és utazások, kikapcsolódás és szórakozás, illetve kereskedelmi és munkahelyi aktivitás. Ez utóbbi hivatott felmérni, hogy milyen mértékben kihasználtak a romániai irodahelyiségek. Szász Levente rámutatott: a munkavégzés módjának átalakulásáról meglehetősen hiteles összképet nyújt az irodai felületek kihasználtsági rátája. Az adatokból pedig jól látszik, hogy a tavaly március–májusi időszakban, a járvány kitörése után, a teljes lezáráskor volt egy hirtelen zuhanás, akkor hozzávetőleg 40 százalékra esett vissza az irodafelületek kihasználtsága. Jelenleg ez a mutató közelíti a 80 százalékot, de az irodák egyötöde még mindig üres.

A növekedés azt jelzi: a vállalatok törekedtek arra, hogy valamilyen szinten újraindítsák az irodai munkát, amint erre lehetőségük volt. Ez nemcsak azokon a területeken jellemző, ahol feltétlenül szükséges a személyes jelenlét, hanem ott is, ahol a napi tevékenység otthoni munkával kiváltható lenne. Szász Levente hangsúlyozta, az egyetemen is tapasztalják, de a vállalati partnerektől érkező visszajelzések is azt mutatják, hogy

a tevékenységek egy részét otthoni munkával nem lehet kiváltani. Ezek között kiemelt helyen áll a kreatív munka, illetve a közös gondolkodáson, elemzésen, vitán alapuló összetett tevékenység, mint például a vállalati stratégia megalkotása.

„Ezeknek a feladatoknak egy részét el lehet végezni online, de ahol a csapat együttműködésére van szükség, ott egy videókonferencia nem mindig elég, de még a virtuális valóság (VR) rendszerekkel sem lehet tökéletesen biztosítani azt a közeget, ahol a kreatív energiák felszabadulhatnak” – magyarázta az egyetemi oktató.

A csapatszellemet nem lehet otthonról szimulálni

Továbbá minden vállalkozásnak van egy saját szervezeti kultúrája, ami meghatározza, hogy az emberek hogyan végzik nap mint nap a feladatukat. Ez egyfajta láthatatlan vezérlőelv, ami befolyásolja, ahogyan az alkalmazottak viselkednek, illetve viszonyulnak egymáshoz és a munkához. A közgazdász rámutatott: akadémiai kutatások is bizonyítják, hogy ennek a szervezeti kultúrának közvetlen hatása van a teljesítményre. Egy egészséges összhangon alapuló kultúrában ugyanis a motivációs rendszerektől, bónuszoktól vagy éppen a büntetésektől függetlenül jobban teljesítenek az ott dolgozók.

Viszont ha nincs iroda, a vállalatvezetőnek kevés eszköze van arra, hogy megváltoztassa, jó irányba terelje a szervezeti kultúrát, a csapatösszhangot, az együttműködést, a közös értékeket. Ez a tényező visszavetheti a lelkesedést, a céltudatos munkavégzést, az energiabedobást.

Az otthoni, online munkavégzés során kimaradnak a közös szünetek, az informális találkozások, a csevegések a folyóson. Ha ezek hiányoznak, visszaeshet a teljesítmény még úgy is, hogy az otthoni munkavégzésnek is megvannak az előnyei hatékonyság szempontjából. Ebben az esetben például nem kell időt vesztegetni a be- és hazamenéssel, sőt aki el tudja különíteni otthon a munkát és a családdal töltött időt, azaz a munka és a magánélet közötti egyensúlyt jobban meg tudja teremteni, annak összességében több ideje marad a feladataira és a családjára is.

Az ember viszont nem véletlenül találta fel az irodát mint a munkavégzés helyszínét, amelynek szerepe az internet elterjedése után sem szorult vissza. Ennek alapján

valószínűsíthető, hogy mégiscsak hatékonyabb az irodai munka.

Ez pedig csak részben szól arról, hogy ott rendelkezésre állnak a szükséges eszközök. Ezenkívül az is fontos szempont, hogy az irodában nincs meg a számos otthoni figyelemelterelő tényező, ott van viszont a csapatszellem, a szervezeti kultúra, az együtt dolgozás, ötletelés, amiket nem lehet szimulálni otthonról, online eszközökkel.

Galéria

Szakemberek szerint az állandó otthoni munkavégzés következménye lehet az is, hogy a cég iránti elköteleződés lazulása miatt az alkalmazott könnyebben otthagyja munkaadóját egy kevéssel jobb ajánlat miatt

Fotó: Pixabay

Átalakulóban az eddigi trendek

„A járvány minden szervezetet, vállalatot rákényszerített arra, hogy kipróbálja, mit lehet online elvégezni, és mit nem” – mutatott rá Szász Levente. Szerinte a tapasztalatokból leszűrt tanulságok hosszú távon a hibrid munkavégzés felé mozdíthatják el a munka világát. Azokat a tevékenységeket, amelyekhez nincs feltétlenül szükség irodai, közös vállalati jelenlétre, hosszú távon is megoldhatják otthonról, viszont bizonyos feladatokra az iroda marad a legjobb opció.

A McKinsey Global Institute februárban kiadott tanulmánya azt jelzi előre, hogy a fejlettebb országokban az alkalmazottak 20–25 százaléka hosszú távon heti 3–5 napot többnyire otthonról tud dolgozni. Ez nyilván leginkább a számítógépes irodai munkára érvényes. A tanulmány szerint a fejlődő országokban ez az arány csak 10 százalék körüli lehet. Románia valahol a kettő között helyezkedhet el, véli a közgazdász.

Meglátása szerint egy rátermett vállalkozó, vállalatvezető ki tudja használni ezt a lehetőséget: megtalálja és jól körülhatárolja azokat a feladatokat, amelyeket otthonról el lehet végezni, és azokat, amelyekhez szükség van a kreatív csapatmunkára, személyes jelenlétre.

Ezzel az átszervezéssel bérelt irodafelületet lehet spórolni, emellett csökkennek a takarítási és karbantartási költségek, így a vállalatnak kézzelfogható költséghaszna is lesz. Szász Levente hangsúlyozta: ezen a téren vannak még kihívások, hiszen ezek az irodák már nem olyanok lesznek, mint a járvány előtt, amikor mindenkinek megvolt a saját széke és íróasztala, rajta a családi fotó. „Az irodahelyiség rugalmasabb környezetté kell alakuljon. Több közösségi térre lesz szükség, ami a kreatív, közös munkát elősegíti” – összegezte Szász Levente.

Igyekeznek visszacsalogatni az IT-sokat

A járványügyi korlátozások talán az informatikai cégek számára okozták a legkevesebb kellemetlenséget, hiszen ebben az ágazatban egyszerűbben és gyorsabban át lehetett térni az online munkavégzésre. A tapasztalatok ennek ellenére nem azt mutatják, hogy a helyi IT-cégek hosszú távon is berendezkedtek a home office-ra. A vállalkozások inkább arra törekednek, hogy meglévő irodáikat átalakítsák és még nagyobb kényelmet biztosítsanak az alkalmazottaknak, ezzel is próbálják visszacsalogatni őket otthonukból – tudtuk meg Bihari Bélától, a székelyföldi IT Plusz Klaszter elnökétől. „Természetesen online naponta tartjuk a kapcsolatot, írunk egymásnak, de az nem ugyanaz, mint amikor kezet fogunk, együtt ebédelünk és közben megbeszéljük a közös dolgainkat” – magyarázta.

Szerinte a nonverbális kommunikáció is fontos lehet a munkatársak között, az otthoni munka során ugyanakkor lazul a cég iránti elköteleződés, ilyen esetben megtörténhet, hogy az alkalmazott egy kevéssel jobb javadalmazásért is gondolkodás nélkül otthagyja munkaadóját. Ezt alátámasztja, hogy

az otthoni munkavégzés elterjedése nyomán sokat gyorsult a munkaerőmozgás.

A cégek szempontjából azért sem minden esetben előnyös, ha az alkalmazottak otthonról dolgoznak, mert az irodaházakban a bérszerződést a járvány alatt sem mindig tudták felmondani, hiszen nem volt hova elvinni a teljes infrastruktúrát. Ha egy pár ezer négyzetméteres felület néhány hónapig üresen áll, azt még áthidalja a cég, de ha ez folytonossá válik, akkor döntésre kényszerül a vállalkozó: vagy tovább bérli az irodát, és megpróbálja visszacsalogatni a munkatársait, vagy teljesen átmegy otthoni munkavégzésbe, és felszámolja a székhelyét. Ez utóbbi viszont hatalmas presztízsvesztés, hiszen ha megérkezik egy tíztagú ügyfélkör, nem lesz hol leültetni őket. „Az nem túl elegáns, ha azt mondják nekik, hogy maradjanak a szállodában, majd online egyeztetünk” – mutatott rá Bihari Béla.

A klaszter elnöke úgy látja: egyre inkább az a tendencia, hogy a cégek átalakítanak, kényelmesebb tereket biztosítanak, és fokozatosan átállnak a hibrid munkavégzésre. Vagyis belemennek abba a konstrukcióba, hogy pár napot mindenki otthonról dolgozik és néhány napot bejár, tehát

Idézet
nem vagyunk együtt sülve-főve, de alkalmanként látjuk egymást”.

Nem tartja valószínűnek, hogy elterjed a teljes home office, és aki mégis inkább ezt választja, az szerinte előbb-utóbb lemorzsolódik.

Galéria

A hibrid munkavégzéssel járó átszervezés előnye, hogy ezáltal bérelt irodafelületet lehet spórolni, és csökkennek a takarítási, karbantartási költségek. A költséghasznon kézzelfogható

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ugyanaz a minőség itthon is

Az utóbbi időszakban egyébként annyi jelentkezés futott be az IT-cégéhez, amennyire az elmúlt négy-öt évben nem volt példa, mondta el Bihari Béla. Tapasztalata szerint sok szakember tér haza Sepsiszentgyörgyre – Kolozsvárról, Budapestről vagy éppen Németországból, de az eddig Brassóba ingázók is inkább otthon vállalnának munkát. A járványidőszakban a távmunka lehetőségét kihasználva, átmenetileg tértek haza Sepsiszentgyörgyre, néhány hónap alatt pedig

megtapasztalták, milyen az, ha nem kell órákat vesztegelni a közlekedési dugóban, közel vannak a nagyszülők, a gyerekek a közeli óvodába, iskolába járhatnak, és nem kell havi 500–600 euróért lakást bérelni vagy méregdrágán, hitelből megvásárolni Kolozsvár egyik külvárosában egy társasház lakrészét.

„Nem működik most már a nagyváros-kisváros sztereotípia. Egy informatikusnak nem kell elmennie egy nagyvárosba, hogy világszintű projektekben vegyen részt, hiszen ugyanazokat a minőségi szakmai kihívásokat egy kisvárosban is megtalálja” – magyarázta Bihari Béla.

Rugalmasabb munkaadók és munkavállalók

A járványhelyzet hatására valóban rugalmasabbak lettek a munkaadók, de az alkalmazottak is – erről már Vitályos Erzsébet humánerőforrás-szakértő számolt be, aki szerint nagyobb a nyitás az otthoni vagy a távmunka iránt, és egyre nagyobb teret hódít a hibrid munkavégzés. Ez a fajta rugalmasság ugyanakkor elsősorban a multinacionális és a nagyobb cégeknél lehetséges.

Egyértelmű, hogy vannak olyan területek, ahol lehetetlen otthonról elvégezni a munkát, a gyárból például nem nagyon lehet hazavinni a gépeket, de számos olyan ágazat létezik – az informatika, a telefonos ügyfélszolgálat, a távközlési és pénzügyi ágazatok –, amelyekben hatékonyan működik a home office. Az alkalmazók is felismerték, hogy költséghatékonyabb ez a megoldás, sőt már arra is találtak megoldást és eszközöket, hogy az otthoni munkát monitorozzák. „Természetesen még mindig vannak konzervatív munkaadók, akik úgy vélik, ha az alkalmazott nincs szem előtt, akkor nem is dolgozik” – tette hozzá a szakértő.

A járvány alatti kényszerítő körülmények hatására volt alkalom felmérni, hogy az otthoni munkavégzéssel csökken-e vagy sem a hatékonyság. Ahol bebizonyosodott, hogy emiatt nem esik vissza a teljesítmény, sőt akár javult, ott jó eséllyel hosszú távon is fenntartják a hibrid rendszert,

részletezte Vitályos Erzsébet. Ezzel párhuzamosan a munkavállalók mentalitása is változott: van, aki hallani sem akar arról, hogy másfél év után újra bejárjon az irodába, annyira hozzászokott az otthoni munkához. Sokan igénylik, hogy egy héten legalább három napot otthonról dolgozhassanak.

De a másik oldalon is bőven akad példa: egyesek már nagyon várták, hogy visszatérjenek a munkahelyükre, mert otthon nem voltak megfelelők a körülmények az összpontosításra, vagy éppen hiányolták a közös ötletelést. „A nagy cégeknél már a járvány előtt is plusz vonzerőt jelentett a rugalmas program. A következő időszakban pedig járulékos juttatásként kínálhatják fel a munkaadók a lehetőséget, hogy a munkavállaló a hibrid és az otthoni munkavégzés közül választhat” – vetítette előre Vitályos Erzsébet.

A törvényhozók is igyekeznek tartani a lépést

Ördög Lajos, a Kovászna megyei Munkafelügyelőség vezetője eközben arról számolt be: Kovászna megyében egyelőre nem tapasztalható nagyon látványos változás a munka világában, de az alkalmazóknál tetten érhető a törekvés, hogy úgy tervezzék meg a munkafolyamatokat, hogy bármi történik, azok egy részét lehessen otthonról is elvégezni. Úgy látja, Kovászna megyében azért nincs még nagymértékű változás, mert a térségben kevés az olyan jellegű tevékenység, ami otthonról is elvégezhető, például a készruhagyártás ebben a formában nem kivitelezhető.

Az igazgató arra is rámutatott: időközben a szabályok is változtak, a munkatörvénykönyv módosítása értelmében pedig már lehetőség van a munkaszerződések elektronikus formában való előzetes bekérésére, illetve az elektronikusan aláírt dokumentumokat is elfogadják. A főfelügyelő főként ez utóbbi intézkedést tartja újszerűnek és fontosnak, hiszen ezáltal egy munkaszerződés immár úgy is létrejöhet, hogy a felek egyáltalán nem találkoznak személyesen. Ez akkor jelent óriási segítséget, ha például a munkaadó és a munkavállaló az ország két távoli pontján élnek.

Egyetlen akadálya lehet a gördülékeny ügyintézésnek Ördög Lajos szerint: hogy Romániában az elektronikus aláírás még „gyerekcipőben jár”.

A vállalkozók egy része megvásárolta ezt a szolgáltatást, az alkalmazottak többsége még nem rendelkezik elektronikus aláírással. Valószínűnek tartja, hogy a szolgáltatók kínálnak majd olyan lehetőséget, hogy egyedi alkalomra lehessen megvásárolni, így az a munkavállaló, aki nem végez olyan feladatokat, hogy folyamatosan szüksége legyen elektronikus aláírásra, egyszeri alkalomra, csak a munkaszerződés aláírására is beszerezheti.

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő gazdasági kiadványában, a Piactérben látott napvilágot augusztus 9-én.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba