Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?

A kígyók érzik a földön, hogy túrázócsapat közeledik, és visszahúzódnak, elbújnak

Fotó: Rostás Szabolcs

Románia hegyvidéki területein bárhol találkozhatunk viperákkal – hívta fel a figyelmet a Krónika megkeresésére Kovács Zoltán Róbert. A Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjét a nálunk előforduló egyetlen mérges kígyófaj támadásának elkerüléséről, szerencsétlen esetben a megmart személy kezeléséről faggattuk. A szakember ugyanakkor a vaddisznók, medvék és pásztorkutyák jelentette veszélyről is beszélt lapunknak.

Bede Laura

2024. május 11., 19:082024. május 11., 19:08

A meleg idő miatt egyre több helyen jelennek meg viperák. Nemrég a Beszterce-Naszód megyei Salvamont figyelmeztette a Kelemen-havasokba készülő kirándulókat, néhány napja pedig a Kolozs megyei Havasnagyfalu környékén kapták lencsevégre a mérges kígyófaj egy példányát. A leggyakoribb előfordulásuk után érdeklődve lapunk megkereste a Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjét, aki kijelentette, hogy

elterjedtségük miatt már bárhol észlelhetünk viperát Románia hegyvidékein, magasabban fekvő településein.

Kis számban előfordulnak lakott területeken, olykor falusi lakosok jelzik, hogy vipera van az udvarukon, de leginkább a hegyvidéken túrázók találkoznak a hüllővel. „Megelőzés által nagy eséllyel elkerülhetjük a viperamarást. Semmiképp se menjünk rövid szárú nadrágban hegyvidékre túrázni, hiszen ezek a kígyók főként a láb környékén támadják meg az embert. Továbbá, ha le szeretnénk ülni egy kőre, vagy fűbe, előtte ellenőrizzük ezt a helyet” – magyarázta Kovács Zoltán Róbert.

Galéria

A hegyvidéken túrázók nagy eséllyel találkozhatnak viperákkal

Fotó: Milvus Csoport

Rámutatott, nem kell pánikszerűen gondolni ezekre az állatokra, hiszen nagyon kevés alkalommal ért viperatámadás természetjárót. Mint kifejtette, a kígyók érzik a földön, hogy túrázócsapat közeledik, és visszahúzódnak, elbújnak. „Ha mégis találkozunk egyel a túraösvényen, és el kell mennünk mellette, mindenképpen azt javasolom, hogy ne háborgassuk, ne hajoljunk közel például fotót készíteni, hanem tartsuk meg a megfelelő távolságot, és kerüljük el.

Megdobálni, bottal ütni sem szabad őket, hiszen ezek védett állatok” – hívta fel a figyelmet a marosvásárhelyi hegyimentő.

Arra a kérdésünkre, hogy ha mégis megmar egy vipera, miként ismerjük fel, illetve milyen tünetek jelentkezhetnek, a szakember azt válaszolta, az első jól látható jel két piros pont egymástól körülbelül egy centiméter távolságra, amely akár vérezhet is, ugyanakkor fájdalommal társul. „Ilyenkor a legfontosabb, hogy a megmart személy mielőbb biztonságos helyre kerüljön, és ne végezzen gyors mozdulatokat, hiszen minél gyorsabban mozog, annál jobban terjed el a méreg a szervezetében” – hangsúlyozta a Maros megyei Salvamont Salvaspeo vezetője.

Galéria

Kovács Zoltán Róbert szerint a viperamarás inkább a gyerekek és idősek esetében veszélyes

Fotó: Sándor Bereczky

Hozzátette, ezen kívül ajánlott az illető személyt árnyékos helyre fektetni, és természetesen hívni a mentőszolgálatot, amely sürgősségi kórházba szállítja az áldozatot. Kovács Zoltán Róbert fontosnak tartotta kiemelni, hogy

nem kell megijedni a marástól, hiszen egy felnőtt egészséges ember nem halhat bele, viszont a gyerekek és idősek esetében nagyobb veszélyt jelent a méreg, amely ugyanakkor nem hat rögtön, 24 óra is eltelhet, amíg az illető személy bekapja az ellenszérumot.

„Mivel nagyon rövid idő alatt lejár a szavatossági ideje ezeknek a szérumoknak, a hegyimentő-szolgálatoknál nem is található, ugyanis havonta kellene cserélni. Viszont a Maros megyei hegyimentő-szolgálat működésének 20 éves történetében csak egyszer fordult elő viperamarás, és ez az egyetlen mérges kígyófaj Romániában, a többi mind ártalmatlan” – részletezte a hegyimentő.

Galéria

A Torockógyertyános közelében található Kőközi-szoros túraútvonalán vaddisznó jelenlétére figyelmeztető táblákat helyeztek ki

Fotó: Soós Tamás

A természetjárók ugyanakkor sokszor szembetalálhatják magukat olyan táblákkal, amelyeken vaddisznó- vagy medveveszélyre hívják fel figyelmüket. Előbbivel kapcsolatban a Salvamont munkatársa elmondta, általában csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat, és főként vadászatok alkalmával fordult elő, hogy vaddisznó emberre támadt. Mint kifejtette, természetesen ilyen esetben is elővigyázatosan kell mozognunk, mert ha nagyon közel kerülünk az állathoz, és az megijed, az első reakciója az lesz, hogy megtámad minket. „Ha odafigyelünk kirándulás közben, és észrevesszük az állatot, akkor mindenképpen el tudjuk kerülni.

Idézet
Én nem tudok róla, hogy túrázókra támadt volna vaddisznó” – magyarázta Kovács Zoltán Róbert, aki szerint a medve nagyobb problémát jelent a kirándulók számára.

Mint mondta, például Maros megyében már nincs olyan erdő vagy túraösvény, ahol ne találkozhatnánk nagyvaddal, de a Somostető környékéről is napi szinten érkezik a medve jelenlétét jelző hívás a hegyimentő-szolgálathoz. Főként a Maros, Hargita, Kovászna, Brassó megyében kirándulók értesítik a diszpécsereket, hogy nagyvaddal találkoztak, vagy egy adott túraösvényen friss medvenyomokat észleltek.

Galéria

A Kolozs megyei Magyarléta közelében kirándulók észleltek friss medvenyomokat

Fotó: Kiss Judit

„Ilyen esetben sem kell egyből bepánikolni, hiszen például Maros megyében az utóbbi 10 évben egyetlen egyszer fordult elő, hogy turistára támadt a medve, és akkor is azért, mert az illető piszkálta a nagyvadat, túl közel ment hozzá, aztán próbálta elkergetni. A medvetámadások leggyakrabban vadászokat érintenek, vagy olyan embereket, akik az udvarukon lévő állatokat védik” – magyarázta a marosvásárhelyi szakember.

Aki a túrázóknak mindenképpen azt ajánlja, hogy ne tartózkodjanak egyedül az ösvényeken, ugyanis csendben gyalogolva közelebb kerülhet az emberhez a nagyvad, nem veszik észre egymást és túl közel kerülnek egymáshoz. Viszont a kirándulócsapat tagjai általában beszélgetnek, zajt csapnak, és ennek hatására a vadállatok visszahúzódnak a túraösvényekről, így nagyon kevés eséllyel találkozhatunk velük.

„Én arra biztatom a túrázókat, hogy legyen náluk egy síp, amibe néha-néha belefújnak, és ezzel is jelzik a medvének, vagy vadállatoknak, hogy ott vannak, így nem lesz meglepetésszerű a találkozás, hiszen általában ekkor szokott a támadás is bekövetkezni” – részletezte Kovács Zoltán Róbert.

Hozzátette, ha mégis közel kerülünk a medvéhez, a legfontosabb, hogy szép lassan visszahúzódjunk arról a helyszínről.

Galéria

A Léta vára, Kalotaszeg legdélebbi vára felé vezető úton már jelezték a medve jelenlétét túrázók

Fotó: Kiss Judit

Ilyenkor is hasznos, ha nem esünk pánikba, és nem rohanunk el, ugyanis ez is olyan reakciót válthat ki a nagyvadból, ami támadást idézhet elő. Ezen kívül jó, ha beszélünk hozzá, de nem kell üvölteni. „Főként azoknak, akik sokat járnak túrázni, mindenképpen azt ajánlom, hogy szerezzék be a vadászboltokban található medve elleni spray-t. És ezt ne a táskájuk mélyén tartsák, gondolván, hogy majd lesz idejük elővenni. Ezt a derekunkra csatolva kell hordani, hogy minél gyorsabban hozzáférhessünk, ha medve- vagy kutyatámadás ér” – hangsúlyozta a hegyimentő.

Hozzátette, a juhászoknak sajnos egyre vadabb és nagyobb kutyáik vannak, mert ők is félnek a medvetámadástól.

Ugyanakkor mivel az ebeket nem táplálják megfelelően, agresszívebbé válnak, és gyakrabban támadják meg az idegen embereket. Kovács Zoltán Róbert ennek elkerülése érdekében azt javasolja, ha juhnyájat észlelünk, próbáljuk megfelelő távolságból elkerülni, és az említett spray-t is be lehet vetni a pásztorkutyák ellen.

A Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetője továbbá nagyon fontosnak tartja, hogy a kirándulók informálódjanak indulás előtt: nézzék meg az időjárás-előrejelzést, a túraútvonal nehézségi fokozatát, és ennek megfelelően tervezzenek, illetve készüljenek fel.

korábban írtuk

Viperaveszélyre figyelmeztetnek a hegyimentők
Viperaveszélyre figyelmeztetnek a hegyimentők

A Beszterce-Naszód megyei Salvamont hétfőn figyelmeztette a Kelemen-havasokba készülő turistákat, hogy a meleg idő miatt a Kis-Beszterce csúcs környékén már megjelentek a viperák.

korábban írtuk

Az emberek adják a túrázás igazi „ízét” – Maxim Orsolya nagyenyedi természetjáró a Via Transilvanica és a Camino világáról
Az emberek adják a túrázás igazi „ízét” – Maxim Orsolya nagyenyedi természetjáró a Via Transilvanica és a Camino világáról

Leginkább fizikai kihívást látnak az emberek a Via Transilvanicában, ahová azért indulnak el, mert szeretnék Románia kevésbé ismert régióit felfedezni, támogatni a helyi vendéglátókat, közösségi élményt átélni – osztotta meg tapasztalatait Maxim Orsolya.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 11., szombat

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban

Mintegy 30 métert zuhant és elvesztette az eszméletét egy 50 éves nő szombaton a Radnai-havasokban levő Száka-hegyi nárciszmező térségében.

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban
2024. május 11., szombat

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén

Édesanyákat, nagyszülőket, nőket, családokat érintő témákat közelítenek meg Szatmárnémetiben az Édesanyák hete lenevezésű rendezvénysorozat keretében, amelyet május 13. és 18. között szerveznek az Iparos Otthonban.

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén
2024. május 11., szombat

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői

Az európai őshonos kisebbségek jogvédelmét, az Európai Unió reformját szorgalmazták kolozsvári találkozójukon az Európai Szabad Szövetség (EFA) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetői – derült ki az EMSZ sajtóirodájának szombati közleményéből.

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői
2024. május 11., szombat

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját

Szakmai konferencián értekeznek a magyar nyelv és irodalomtanárok Szovátán a hétvégén – közölte a szervező Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját
2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt
2024. május 10., péntek

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban

Lejárt szavatosságú és fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontját indítják el május közepétől az Arad megyei sürgősségi kórházban.

Lejárt szavatosságú, fel nem használt gyógyszerek gyűjtőpontja nyílik az Arad megyei kórházban