Változást szeretne Tordaszentlászló község magyar lakossága

Pap Melinda 2020. február 29., 16:17 utolsó módosítás: 2020. február 29., 18:03

Két jelölt is versenybe száll a Kolozs megyei Tordaszentlászlón március 8-án tartandó RMDSZ-es előválasztáson a polgármester-jelöltségért. Mindketten elégedetlenek a közel 30 éve hivatalban lévő Tamás Gebe András jelenlegi elöljáró munkájával, és abban bíznak, közös erővel sikerül változást elérniük. A polgármester RMDSZ-en belüli puccsként, személye elleni támadásként éli meg az előválasztást, melyen nem kívánt megméretkezni.

Változást szeretne Tordaszentlászló község magyar lakossága
galéria
A Kolozs megyei község magyar lakosságának egy része az önkormányzati választásokon teljes változást szeretne elérni a település vezetőségében Fotó: Krónika

Előválasztást rendez a Kolozs megyei Tordaszentlászló község három magyar településén – Tordaszentlászlón, Magyarfenesen és Magyarlétán – március 8-án az RMDSZ. Amikor erről január végén döntött a három falu RMDSZ-szervezete a szövetség megyei vezetőségével közösen,

Tamás Gebe András hivatalban levő polgármester elutasította az előválasztáson való részvételt.

Így az előzetes megmérettetésen két polgármesterjelöltre lehet majd szavazni: a 2008 óta három mandátumon át hivatalban levő alpolgármesterre, a magyarfenesi Asztalos Istvánra, és a tordaszentlászlói Tamás Gebe Liviura. Az előválasztáson rangsorolják a három falu RMDSZ-es tanácsosjelöltjeit is a tordaszentlászlói önkormányzatba.

A fele-fele arányban magyarok és románok lakta, 4500 lelkes községben a rendszerváltás óta egyetlen alkalommal, 2008-ban tartottak előválasztást. Akkor a helyi magyar tanácsosjelölteket rangsorolták, Tamás Gebe András polgármesternek nem volt kihívója. Bár az 1992-ben rendezett helyhatósági választások előtt a három magyar faluban egyezség született arról, hogy négyévenként mindig más falu jelöli a polgármestert, az egyezséget Tamás Gebe már első mandátumának végén nem tartotta be.

Az általános felháborodás miatt akkor a függetlenként indult magyarfenesi Bárdos Attila nyert, helyettese pedig a választásokon alulmaradt korábbi polgármester, Tamás Gebe András lett. Négyéves kihagyás után viszont Tamás Gebét 2000-ben ismét megválasztották a község RMDSZ-es polgármesterének, és azóta nem akadt magyar kihívója. A helyzet azonban mára megváltozott.

Elmaradtak az uniós projektek

„Elég régóta kapacitálnak a magyarfenesiek, hogy induljak polgármesterjelöltként. Tavaly augusztusban többen megkerestek Tordaszentlászlóról is, és támogatásukról biztosítottak. Ma már nemcsak a magyar falvakban, hanem az öt román faluban – Hesdáton, Románlétán, Kisfenesen, Rákoson és Sztolnán – is változást szeretnének, mert elégedetlenek a polgármesterrel” – nyilatkozta lapunknak Asztalos István, a Kolozsvártól 22 kilométerre fekvő község alpolgármestere. Mint mondta, az előválasztáson való indulásának vannak személyes és közösségi okai is. A személyes okok közül Asztalos a polgármesterrel eltöltött 12 évet említi. Ennek kapcsán úgy fogalmaz:

annyit életemben senkinek nem tűrtem, mint a polgármesternek, aki módszeresen megalázott, fontos információkat elhallgatott előlem, nem lehetett vele csapatban dolgozni”.

Többször próbálta négyszemközt tisztázni a sérelmeit, de sikertelenül.

A rendszerváltás után 2008-ig építőipari vállalkozóként Magyarországon dolgozó Asztalos azért vágott bele az önkormányzati munkába, mert bevallása szerint megelégelte, hogy a községben semmi nem változik. Az észak-erdélyi autópálya Torda és Gyalu közötti első szakaszának építését elkezdő Bechtel amerikai nagyvállalat a községben létesítette telephelyét, ami rögtön óriási bevételeket hozott a tordaszentlászlói polgármesteri hivatalnak.

Ez okozta a bajokat is, mert a polgármester megelégedett ezekkel a pénzekkel, és nem törődött az uniós pályázatok lehívásával. Négy évig dúskáltunk a pénzekben, de ezeket feléltük, pedig önrészként nagyon sok uniós pályázathoz segítség lehetett volna a következő évekre is”

– magyarázza az alpolgármester. Több mandátumon át mindössze két pályázatot nyújtott be a polgármesteri hivatal: az egyikből egy hóeltakarításra és kisebb talajmunkákra alkalmas erőgépet vásároltak, a másikból pedig három falu kultúrotthonának a hang- és fényberendezésére jutott pénz.

A polgármesteri hivatal hibájából 2016 óta húzodó pályázat dokumentumait a napokban kellene aláírni, de a 3,6 millió eurós végösszeg 1,6 millió eurónyi önrésze annyira megterhelné a helyi költségvetést, hogy a tordaszentlászlói polgármesteri hivatal már őszre működésképtelenné válna. Ezzel a pályázattal kellene megoldani Magyarléta, Románléta és Hesdát ivóvízellátását és a szennyvízelvezetést, de mivel tartalékuk nincs, kérdéses, hogy miből tudnák előteremteni a hatalmas kiadásokat.

Megállt az idő. A fele-fele arányban magyarok és románok lakta községet közel harminc éve ugyanazok az RMDSZ-es választottak vezetik Fotó: Krónika

Hiányos erdő- és legelőgazdálkodás

Asztalos szerint nemcsak a húsz éve elmaradt pályázás hiánya jelenti a nagyobb bajt, hanem a mintegy kétezer hektár községi erdő és ezer hektár legelő értékesítése is.

Újra kell tárgyalni minden szerződést”

– összegzi az erdő- és legelőgazdálkodással kapcsolatos fő gondokat. Ha nyer az előválasztáson, Asztalos azonnal leülne nemcsak a három magyar, hanem az öt román falu lakosságával is a hogyan tovább kérdését megtárgyalni. Programjában prioritásként szerepel a község iskoláinak helyzete. A falvakban ma már modern iskolák működnek, de Magyarfenesről és Szentlászlóról több szülő elviszi a gyerekét; ennek okait szeretné kideríteni. Nem tartja helyesnek, hogy a polgármester hosszú évekig nem kereste fel az iskolákat, miközben azok a hivatal fennhatósága alá tartoznak.

Lapunknak arról is beszélt, hogy sürgősen meg kell alakítani a helyi rendőrséget. Erre többször is felszólították őket, de a polgármester nem akarta, holott ez lenne a legjobb módszere a közbiztonság növelésének, és a szemetelés megakadályozásának is. Szerepel a tervek között a megnövekedett községi zöldövezetek rendben tartása, illetve a patakárkok kitisztítása a község területén, hogy egy-egy nagyobb esőzés ne árassza el Magyarfenest a fentebb fekvő falvak szemetével.

Asztalos szép gesztusnak tartja az Erdélyi Magyar Néppárt részéről, hogy amennyiben ő lesz az RMDSZ polgármesterjelöltje, nem indítana ellenjelöltet.

Ezt azzal magyarázza, hogy soha nem tett különbséget a tanácsosok politikai színezete között. „Ahogy lejár a kampány, mindenki a közös csapat tagja. Én a csapatmunkában hiszek” – zárja beszélgetésünket.

Átlátható önkormányzati munkát akarnak

Tamás Gebe Liviu tordaszentlászlói vállalkozó szintén bejelentkezett az RMDSZ-es előválasztásra, bár soha nem tervezte, hogy politikai pályára lép. A községben korábban építőipari céget, jelenleg nagyobb asztalosműhelyt működtető 52 éves férfi és támogatói úgy vélik: változásra van szükség. Szerintük a polgármesteri hivatal jelenlegi vezetősége, mely az elmúlt 28 év alatt alig frissült, nem vezeti megfelelően, a lakosság számára is átláthatóan a községházát, nem él az uniós pályázatok adta lehetőségekkel.

Ezt a változást a 25–50 éves generáció tagjai kérik, akik mást akarnak: bele akarnak látni, mire költik a pénzüket, fejlődést akarnak, azt, hogy megfogjunk minden lehetőséget, ami adott, mint például az uniós pályázatok”

– fogalmazott a Krónikának Tamás Gebe Liviu.

A tordaszentlászlói jelölt szerint a lakosság „normális” községvezetésre vágyik, ezért kérték fel, hogy lehetséges polgármesterjelöltként álljon a változást óhajtók élére. „Elvállaltam, mert úgy érzem, ha pozitív nyomot tudok hagyni a közösség életében, van értelme” – osztotta meg motivációját Tamás Gebe Liviu, aki azt is nagy lehetőségként éli meg, hogy fiatal, jó csapatnak állhat az élére.

Tervei között az önkormányzati munka átláthatóvá tételét említette, hogy a község vezetősége, az önkormányzati testület minden egyes költséggel számoljon el a lakosság felé, ugyanis jelenleg „senki sem tud semmit”. Mivel a vállalkozói szférából jön, ahol minden egyes banival el kell számolni, szerinte a községvezetőknek nemcsak a befektetett összegekről kellene beszámolni, hanem arról is, hogy mekkora hozama, értelme volt a beruházásnak.

Hangsúlyozta, az új községvezetésnek az érintettek meghallgatásával, a lakosság véleményének a kikérésével kellene irányítania Tordaszentlászlót.

Mert nagyon sok probléma felvetődött, óvodától iskoláig, egészségügyig. Itt a pénzek elköltésével van baj. Minden ilyen döntést zárt körben, kis asztalnál hoztak meg, senki véleménye nem volt kikérve, meghallgatva”

– sorolta kifogásait Tamás Gebe Liviu, aki elöljáróként a különböző problémák kapcsán az adott terület szakértőinek is kikérné a véleményét.

Emellett önkormányzati vezetőként háromhavonta számvetést tartana a lakosság előtt arról, hogy az elmúlt időszakban mire költötték a közpénzt. Az átláthatóság mellett másik elve, hogy minden tisztségbe érdemük alapján kerüljenek az emberek, maximálisan értsenek a feladatukhoz. „Személyes és csoportérdekeknek a közösségért való munkában nincs helye” – jelentette ki. Mivel a vállalkozói szférából jön, számára a komolyság, a szakszerűen elvégzett munka a mérvadó, és ellenfele győzelme esetén tőle is ezt várja.

A polgármesteri hivatal Fotó: Krónika

A közösségre költenék a gyűléspénzt

A Tamás Gebe Liviu polgármesterjelölt és a helyi tanácsosi tisztségre pályázó Ambrus Tímea és Tasnádi János Zoltán alkotta csapat cselekvési tervében többek között az egészségügyi ellátás újraszervezését, a helyi vállalkozások támogatását, a turizmus fejlesztését, az oktatási intézmények korszerűsítését, a közterületek rendbetételét, a magyar nyelvű ügyintézés bevezetését ígéri. Úttörő módon azt is vállalják, hogy a tanácsosi mandátum elnyerése esetén a munkájukért járó ellenjuttatást – 500 lej havonta – közös alapba helyezik el, amit a közösség érdekében fognak felhasználni.

„Személyes érdekeinket félretéve, csakis a közösség érdekeit szolgáljuk. A korrupciónak a legapróbb formáját is elutasítjuk, törvény adta lehetőségeinkkel eljárunk minden korrupciós ügyben” – áll az előválasztásokra készített szórólapjukon.

Tamás Gebe Liviu a Krónika kérdésére elmondta, ha veszítene az előválasztáson, teljes mellszélességgel kiállna ellenfele, Asztalos István alpolgármester mellett, aki mellesleg volt osztálytársa. „12 éve alpolgármester, így jobban ismeri a helyzetet, látta, hogy mi történik a tanácsban. Ezért nem tudott tovább dolgozni a polgármesterrel. Nekünk ugyanaz a célunk, és ez a legfontosabb” – mondta Tamás Gebe Liviu.

Pozitív hozzáállással, nagyon jó csapattal áll a kihívás elé, és amennyiben nem sikerül legyőznie ellenfelét, tanácsosként kíván dolgozni a következő négy évben. Csapattársaival

az a céljuk, hogy ily módon frissítsék a jelenleg 7 tagú RMDSZ-frakciót.

„Nem adjuk fel a harcot. Rosszat nem akarunk, nem teszünk keresztbe senkinek. Nem is beszélünk a múltról, mert nincs időnk, a jövőre kell gondolnunk. Szeretnénk vonalat húzni, és új fejezetet kezdeni. De amennyiben Asztalos István nyer, maximálisan támogatjuk, mert csak összefogással lehet változást elérni” – összegzett Tamás Gebe Liviu.

Lapunk úgy tudja, hogy a tordaszentlászlói polgármesterjelölt-aspiráns román nemzetiségű felesége révén román szavazatokra is számíthat. Hátrányára válhat azonban, hogy évekkel ezelőtt az építőipari cégénél a nem megfelelő munkakörülmények miatt történt munkabaleset kapcsán letöltendő börtönbüntetéssel sújtották, amit le is ült.

Fotó: Krónika

„Nem kértek fel, nem indulok”

Tamás Gebe András, Tordaszentlászló jelenlegi polgármestere nem indul a március 8-ai előválasztáson, a község élén – négyéves kihagyással – közel 30 éve álló elöljáró személye iránti támadásként éli meg, hogy a szövetségen belül kihívói akadtak.

Nem voltam felkérve, nem indulok”

– felelte kurtán a Krónikának, amikor az előválasztáson való részvétele felől érdeklődtünk. Kifejtette, tanácsostársaival falugyűlésen számoltak be munkájukról, de sokan nem voltak megelégedve azzal, ami elhangzott. „Bemutattuk, hogy mit csináltunk az elmúlt 30 évben. Az ellenzéknek semmi sem tetszett. Akkor meg minek húzzuk a kötelet?” – fogalmazott.

Tamás Gebe Andrást váratlanul érte a munkájával szembeni elégedetlenség, hogy a helyi szervezeten belül ellenzéke akadt. „Változást akarnak, le kell mindenkit váltani – értékelte a falugyűlésen történteket az elöljáró. – Csak ez nem így megy. A változás úgy kellene történjen, hogy jelöljenek odavaló embereket, megmérettetjük, és aki több szavazatot kap, az marad.

Nem így, hogy félrelökünk valakit 30 év után, mert 50–60 embernek nem tetszett a munkája.”
Fotó: Krónika
Az ellenzéknek semmi sem jó?

A tordaszentlászlói polgármester a helyi RMDSZ-szervezet elnöke is egyben, bár attól tart, hogy már nem sokáig. „Még én vagyok az RMDSZ-elnök, de nemigen állnak szóba velem. Akármit mondok, nem veszik figyelembe” – panaszolta. Az RMDSZ-be újonnan beiratkozottaknak elnökként azt tanácsolta, hogy kezdjenek el dolgozni, de szerinte egyesek azt várják, hogy ha belépnek a szövetségbe, máris tanácsosi mandátumot kapnak. „Azt hiszik, hogy kifizetik a tagsági díjat, és rögtön mindent lehet” – utalt az újonnan érkezettekre.

Polgármesterként kifejtett tevékenységéről, önkormányzati munkájáról elmondta: akik járnak a községbe, látják a különbséget, hogy mi volt egykor, és mi van jelenleg.

A községen látszik, hogy fejlődött. De egyesek szemében ez semmi.

Ezen nincs amit morfondírozni, el kell fogadni. Az ellenzéknek semmi sem jó, mindenben csak a hibát találják. Akkor meg minek? Fel a fejjel, megyünk tovább” – fogalmazott keserűen Tamás Gebe András. Kérdésünkre, mit ért az alatt, hogy „tovább”, az elöljáró nem adott egyértelmű választ. „Értse mindenki úgy, ahogy neki jó” – fogalmazott.

Amikor rákérdeztünk, tervezi-e, hogy az RMDSZ-es előválasztást kihagyva, függetlenként indul újabb polgármesteri mandátumért, kitérő választ adott. „Ezen nem gondolkodtam. Ha felkérnek, hogy induljak, meggondolom. Gondolkodom a nyugdíjazásomon is. Vannak alternatívák” – mondta az elöljáró, hozzátéve, rosszulesett neki, hogy RMDSZ-es párttársai megpróbálják félreállítani.

Lapunk értesülései szerint az elöljárónak elsősorban a község románok lakta falvaiban akad támogatótábora, így nem kizárt, hogy kapacitálni fogják egy újabb mandátum megpályázására. Kérdésünkre, hogy kit támogat az RMDSZ-es előválasztáson, Tamás Gebe András elmondta: a régi tanácsosok közül indulókat, mivel közösen felmutattak valamit az elmúlt 30 év alatt.

Asztalos István alpolgármester mellett azonban nem kíván kiállni. „Három mandátumban velem dolgozott, most meg kikezdett velem. Akkor én miért támogassam? Hátba szúrt” – mondta, mögöttes érdekeket sejtetve a lakossági elégedetlenség mögött. Úgy véli ugyanis, a helyzet „valakiknek a hatására” fajult idáig.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport