Kampányfogásnak tartják a magyar politikusok Ludovic Orban Székelyföld elrománosításáról szóló nyilatkozatát

Bíró Blanka , Pataky István 2021. augusztus 09., 17:58 utolsó módosítás: 2021. augusztus 09., 20:05

Kampánynyilatkozatnak minősítik a Krónika által megkérdezett erdélyi magyar politikusok Ludovic Orban PNL-elnök kijelentését, amellyel összemossa a székelyföldi fejlesztéseket és az etnikai arányok megváltoztatását. Kelemen Hunor örülne, ha mihamarabb véget érne a kampány.

Kampányfogásnak tartják a magyar politikusok Ludovic Orban Székelyföld elrománosításáról szóló nyilatkozatát
galéria
Rátelepednének a Székelyföldre? Ludovic Orban szerint a régió etnikai összetétele is jelentősen módosulhat, ha kiaknázzák Hargita megye fejlődési potenciálját Fotó: Bíró Blanka

A régió etnikai összetétele is jelentősen módosulhat, ha kiaknázzák Hargita megye fejlődési potenciálját – jelentette ki vasárnap Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke pártja Hargita megyei tisztújító küldöttgyűlésén. Szerinte a helyi önkormányzati vezetők egy része nem érdekelt a beruházásokban, az RMDSZ egyeduralomra tör, mert „könnyebben megőrzi a választóit, ha függnek tőle”.

A PNL élén újabb mandátumra pályázó Ludovic Orban vasárnap pártja Hargita és Kovászna megyei szervezetét látogatta meg, körútjáról az Agerpres hírügynökség számolt be.

A Hargita megyei szervezet tisztújításán megállapította: a megyét elkerülték a beruházások, ami azzal is magyarázható, hogy a hatalom helyi megjelenítői nem támogatják a fejlesztéseket.

„Az RMDSZ ugyanis jobban kézben tudja tartani a választóit, ha azok függőségi helyzetben vannak” – állapította meg Orban, hozzátéve: pártja „tanult, saját lábukon megálló románokat szeretne, akik megküzdenek a sikerükért”.

Szerinte a Hargita megyét is átszelő Marosvásárhely–Jászvásár-autópálya megépítése sokkal vonzóbbá teszi majd a térséget. A politikus odafigyelést ígért annak érdekében, hogy minden letelepedni vágyó vállalatot Hargita megyébe irányítsanak.

„Ha a térséget sikerül a potenciáljának megfelelően fejleszteni, látni fogják, hogy az etnikai összetételt is jelentősen meg lehet változtatni

(...). Ha itt termelő kapacitások alakulnak ki, és szükség lesz a munkaerőre, nyilvánvaló, hogy jönnek majd munkakeresők is. (...) Arra is gondoltam: miért ne tehetnénk Csíkszeredába valamilyen hatóság vagy országos ügynökség székhelyét” – hangoztatta a politikus.

Ludovic Orban újrázni készülő PNL-elnök Fotó: Ludovic Orban/Facebook

Ludovic Orban korábban a PNL Kovászna megyei szervezetét látogatta meg, ahol a magyar kormány által finanszírozott erdélyi gazdaságfejlesztő programról is nyilatkozott. Kifejtette: ha nemzetbiztonsági kérdések merülnének fel a programmal kapcsolatban, azt az illetékes szervek jelezték volna neki.

Hozzátette: ő mindig ahhoz ragaszkodott, hogy ne etnikai alapon osszák a támogatásokat.

Kérdésre válaszolva Orban az RMDSZ-t olyan koalíciós partnernek mutatta be, amelyik általában betartja ígéreteit. Mint ismeretes, a PNL szeptember végén tartja tisztújító kongresszusát. A pártelnöki tisztségére Ludovic Orban, a parlament alsóházának elnöke, és Florin Cîțu miniszterelnök pályázik.

Kelemen a kampány végét várja

„Buta és átgondolatlan” nyilatkozatnak minősítette Ludovic Orban kijelentését tegnap a Króónika megkeresésére Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke.

„Az elmúlt harminc év alatt annyi buta nyilatkozatot hallottam a Székelyföldről, hogy eggyel több vagy kevesebb már nem számít.

Ugyanakkor egy volt miniszterelnök ritkán hordott össze ennyi butaságot pár perc alatt székelyföldi látogatás során, mint Ludovic Orban. Tudjuk be annak, hogy választási kampány van a Nemzeti Liberális Pártban, de ez sok elnéző jóindulatot feltételez a részünkről. Elutasítjuk, hogy így gondolkodjanak rólunk és a székelyföldi emberekről azok, akiknek jól kellene ismerniük a helyzetet, és tehetnének azért, hogy ez változzon. A pártelnök kijelentése sértő az RMDSZ-re és azokra nézve, akik az RMDSZ-t bízzák meg a képviselettel” – hangsúlyozta megkeresésünkre a szövetség elnöke.

Rámutatott: Nicolae Ceaușescu kommunista diktátor akarta iparosítással megváltoztatni az etnikai arányokat, nem vall túlságosan nagy fantáziára és a nemzeti kisebbségek iránti  empátiára, amikor Ludovic Orban azt mondja, hogy azért van szükség gazdasági fejlesztésre, hogy megváltozzanak az etnikai arányok.

„Ha csak ezért akar fejleszteni a Székelyföldön, jobb, ha messzire elkerüli a térséget”

– szögezte le Kelemen Hunor. Felidézte, hogy a Ludovic Orban vezette kormány bő egy év alatt semmit nem tett a Székelyföld fejlesztéséért, vagy azért hogy odavonzza a befektetőket.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Fotó: Beliczay László

„Amikor az RMDSZ kormányon van, olyan állami beruházásokat igyekszik eszközölni a térségben, melyek odavonzzák a vállalkozásokat, amikor a szövetség nincs kormányon, ez kevésbé megvalósítható. A Nemzeti Liberális Pártban zajló választási kampány az elmúlt hetekben a kormánykoalíció működését is meghatározta, ám aggodalomra nincs ok” – mondta Kelemen Hunor, aki szerint ez a Nemzeti Liberális Párt választási harca.

„Ebbe nekünk nem kell beavatkozni, sem erről véleményt mondani. Tiszteljük a liberális párt választóit, biztosak vagyunk benne, hogy a megfelelő pillanatban meghozzák a megfelelő döntést. Viszont jó lenne, ha ez a kampány minél hamarabb véget érne, annál is inkább, mert számtalan megoldandó kérdés, döntés vár ránk a kormánykoalícióban” – összegezte Kelemen Hunor.

„Ludovic Orbán kampánykörúton van a Székelyföldön, és azt kell látnunk, hogy sajnos nem készült fel kellőképpen a látogatásra, nem mellesleg a nyilatkozata buta sztereotípiáktól hemzseg.

Az RMDSZ elutasítja a vádjait, és azt kéri, hogy ne a magyar közösséget használják megint a Nemzeti Liberális párt belső választási harcaiban. Mi eddig is és ezután is azért dolgozunk, hogy fejlesszük a Székelyföldet, fejlesszük Erdélyt, és nem kívánunk kioktatást és buta sztereotípiákat hallani olyan román politikusoktól, akiknek csak a választási kampányban jut eszébe, hogy a Székelyföld létezik” – nyilatkozta hasonlóképpen kérdésünkre Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője.

Barti visszautasítja Orban nyilatkozatát

Barti Tihamér, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke lapunknak elmondta: a régmúlt időkbe veti vissza a román politikai diskurzust Ludovic Orban kijelentése.

Barti Tihamér, a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnöke Fotó: Gábos Albin

„Ha a képviselőház elnöke ezzel a gondolatmenettel akar választást nyerni a nemzeti liberálisok belső̋ választásán, akkor komoly problémák lehetnek a pártban” – jegyezte meg az RMDSZ politikusa. Szerinte Orban olyan beruházásokkal is „fenyeget”, amelyek megvalósítására személyesen is lehetősége lett volna több éven keresztül, hiszen közlekedési miniszterként, majd miniszterelnökként a Székelyföldet is átszelő̋ autópálya nem került közelebb a megvalósításhoz.

„Ha valaki a térség fejlesztésében segít, azt örömmel fogadjuk, hajlandók vagyunk vele együtt dolgozni gazdasági és fejlesztéspolitikai alapon. De a kommunista idők legsötétebb korszakát idéző nyilatkozatokat határozottan visszautasítjuk”

– szögezte le Barti Tihamér.

Antal: más időket élünk, mint a Ceaușescu-rendszerben

A román politikusok többségének százéves álma, hogy megváltoztassa az etnikai arányokat – mutatott rá Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy szociológus végzettségű polgármestere kérdésünkre kifejtette, Ludovic Orban volt kormányfőként mérhetetlenül cinikus nyilatkozatot tett, hiszen az infrastrukturális fejlesztésekért egy olyan ultracentralizált államban, mint Románia, elsősorban a kormány felelős, és az összes eddigi infrastrukturális fejlesztés a régióban „tulajdonképpen az RMDSZ szüntelen lobbijának az eredménye”.

„Nekünk a versenyképességünket úgy kell fejlesztenünk, hogy közben a régió kulturális identitását és adottságait megőrizzük, mert ez nemcsak az itt élő emberek érdeke, hanem a versenyképesség egyik motorja is.

A gazdasági fejlődésnek fenntarthatónak kell lennie, a Székelyföld kulturális adottságaira úgy kell vigyázni, mint a természetes környezetre. Tudjuk, hogy a román politikusok nyíltan vagy közvetett módon arra törekszenek, hogy ennek a régiónak az etnikai összetételét megváltoztassák, és az RMDSZ e tekintetben szálka a szemükben, mert a szövetség egyik kimondott célja a magyar identitás, kultúra és nyelv védelme” – fogalmazta meg Antal Árpád.

Ő is hozzátette, Ludovic Orban nyilatkozatát annak tükrében kell értelmezni, hogy választási kampány zajlik a Nemzeti Liberális Pártban. Arra vonatkozóan, hogy az RMDSZ „függőségben tartja a választóit”,

a polgármester rámutatott, a román állam legnagyobb beruházása a Székelyföldön a sepsiszentgyörgyi csendőrlaktanya építése, miközben Craiován és Pitești-en Ford, illetve Renault gyárak telepedtek meg hatalmas állami segéllyel.

„Mind a két nagy beruházás Dél-Romániába valósult meg állami támogatással, közben Erdélyben még véletlenül sem ösztönzött hasonló befektetéseket a román állam” – hívta fel a figyelmet a politikus.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester Fotó: Jakab Mónika

Arra a kérdésünkre, hogy egy esetleges gigantikus beruházás valóban megváltoztathatná-e a térség etnikai összetételét, Antal Árpád kifejtette, a Székelyföld akkor tud igazán versenyképes lenni, ha vannak befektetések, ezért folyamatosan azon dolgoznak, hogy vállalkozásokat vonzzanak a térségbe, közben „ezt a folyamatot éppen azok akadályozzák, akik időnként úgy nyilatkoznak, mint Ludovic Orban”.

„A gazdaság mindig befolyásolja a mobilitást, ha holnapután betelepszik a Székelyföldre egy hatalmas gyár, nem tudna azonnal 20 ezer embert alkalmazni, de nem érzem, hogy ez a «veszély» fenyegetné Romániában bármelyik települést, hiszen a romániai gazdaság jelenleg nincs ebben a helyzetben” – mondta Antal Árpád. Rámutatott:

„most más időket élünk, mint a Ceaușescu-rendszerben, lakosságot még akkor sem lehet betelepíteni, ha ezt egyes politikusok nagyon szeretnék”.

„Dokumentumok bizonyítják, miként működött ez a kommunizmusban, amikor kiszámolták, hány gyárat, tömbházat kell felépíteni, hány családot kell áttelepíteni a Kárpátokon túli régiókból, hogy Szatmárnémetitől Nagyváradon, Kolozsváron, Marosvásárhelyen át egészen Sepsiszentgyörgyig megváltoztassák az etnikai arányokat. Nem kétséges, hogy akkor ez így működött, ám most már más korszak van, a lakosság betelepítése nem megoldható” – szögezte le Antal Árpád.

Borboly: a helyi elöljárók jól végzik a dolgukat
„Ha Ludovic Orban őszinte akart volna lenni, akkor nem a helyi közigazgatás vezetését hibáztatná, hanem kormány beruházási politikáján változtatna”

– véli eközben Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat RMDDSZ-es elnöke. Mint közösségi oldalán fogalmazott, a Székelyföldön az országos infrastruktúra leépülése a legnagyobb probléma: a vasúton, a főutakon, a hálózatokon évek óta csak kisebb javításokat végeznek. Kivétel talán a Kököst Szászrégennel összekötő útvonal, de az is egy olyan időszakban épült meg, amikor az RMDSZ kormányzati szerepet vállalt, mutatott rá a tanácselnök.

Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök Fotó: Gábos Albin

„Ludovic Orban arra biztatja a liberális kollégáit, hogy szerezzenek magyar szavazatokat, de jobban járt volna, ha megnézi a választási statisztikákat, s levonja a megfelelő következtetést. A Hargita megyei és helyi elöljárók jól végzik a dolgukat, így az emberek többsége rájuk szavaz. Ez mindig így volt, s így lesz a politikában” – összegzett a tanácselnök.

Mezei: nem félünk a beruházásoktól

„Nem félünk a beruházásoktól, nagy izgalommal várjuk, mikor kezdődik például az A8-as Moldvát a Székelyföld érintésével Erdély központi részével összekötő autópálya építése” – jellentette ki a Krónika megkeresésére Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) székelyföldi társelnöke, Gyergyószentmiklós korábbi polgármestere.

„Ez a beruházás fontos a székelyföldi, erdélyi embereknek, ha elzárják a közösségeket, az ország fejlődése megáll, helyben toporog, soha nem lesz látványos haladás”

– mondta a pártelnök, aki szerint nyilvánvalóak a román politikusok tendenciózus  magyarellenes megnyilvánulásai, ám a Nemzeti Liberális Párt belső vitáiba nem kell beavatkozni.

Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) székelyföldi társelnöke Fotó: Rab Zoltán

„Ludovic Orban külön megítélés alá esik, ezt hallgatólagosan mindenki tudja, a liberális pártnak kell megoldania a belső széthúzást, az ilyen nyilatkozatok nem építő jellegűek. Mindenkinek inkább cselekednie kellene a korrektség, az elfogadás jegyében” – húzta alá Mezei János.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport