Több mint „influenszerképzés” – Minőségi tartalmak gyártását oktatják majd a magyar nyelvű digitális média szakon Kolozsváron

Kiss Judit 2023. április 24., 08:28

Fel kell zárkóznia a digitális média és a munkaerőpiac jelenkori követelményeihez a magyar nyelvű oktatásnak is, ezt szolgálja az ősztől Kolozsváron induló új szak – mondta el a Krónika megkeresésére Győrffy Gábor egyetemi docens, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem újságírás és digitális médiaintézete magyar tagozatának a vezetője. Kifejtette: az új szakon elsősorban nem újságírókat képeznek, megmarad továbbra is az eddigi újságírás szak, és párhuzamosan fog működni a kettő. A digitális média szakon végzettek egyéb típusú szöveget, képet, hangot, videót fognak megtanulni gyártani, tehát minőségi digitális tartalmakat gyártó szakemberek lesznek – és ami lényeges: nem feltétlenül és nem elsősorban a média számára képzik a majdani hallgatókat. Az új szakon végzettek a különböző szervezeteknek, vállalkozásoknak tudnak majd digitális tartalmat gyártani szakszerűen.

Több mint „influenszerképzés” – Minőségi tartalmak gyártását oktatják majd a magyar nyelvű digitális média szakon Kolozsváron
galéria
A Babeș–Bolyai Tudományegyetemen ősztől nemcsak újságírást, de digitális média szakot is választhatnak az egyetemi hallgatók Fotó: BBTE média szak

A napokban jelentették be, hogy digitális média szak indul a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen, amelynek keretében többek közt közösségimédia-menedzsmentet, a médiatartalmak gyártásának mikéntjét, a mobilkommunikáció, adatvizualizáció és online vállalkozás fortélyait tanítják egyetemi képzés keretében.

Nem föltétlenül újságírókat képeznek az új szakon

Győrffy Gábortól megkérdeztük, miért csak most indul ez a szak, holott az életünk minden területén erőteljesen teret nyerő digitális világ uralma már évek-évtizedek óta határozottan érzékelhető.

A leendő szakon azt tanítják meg, hogy miként hozzanak létre a hallgatók médiatartalmakat úgy, hogy ezek hatásos, minőségi médiatartalmak legyenek, bárhol is jelenjenek meg Fotó: BBTE média szak

„Román nyelvű digitális média szak öt éve létezik már, a magyar szakembereknek pedig fel kellett készülniük, egyszersmind hosszúra nyúlt a szak jóváhagyási, akkreditációs folyamata. Körülbelül két éve készülünk arra, hogy elindítsuk ezt a szakot, hiszen egyértelmű volt már korábban is számunkra, hogy erre a szakra nagy igény van a felsőoktatási piacon” – fejtette ki az egyetemi oktató. Aláhúzta egyúttal:

az új szakon nem újságírókat képeznek, megmarad továbbra is az újságírás szak, és párhuzamosan fog működni a kettő.

A hagyományos újságírói tartalmakat – tehát azt a tudást, amire egy újságírónak szüksége van, továbbra is az újságírás szakon fogják oktatni: ilyen a szaktantárgy például a tényfeltáró újságírás, a hírügynökségi újságírás, a szaksajtó, a kulturális, politikai újságírás – azaz a hagyományosan, szigorúan vett média-újságírói szövegek, tartalmak írásának mikéntje.

A digitális média szakon végzettek egyéb típusú szöveget, képet, hangot, videót fognak megtanulni gyártani, tehát minőségi digitális tartalmakat gyártó szakemberek lesznek – és ami lényeges: nem feltétlenül és nem elsősorban a média számára képzik a majdani hallgatókat.

Optimalizálni a felhasználói élményt

„Manapság már minden vállalkozásnak, szervezetnek, intézménynek van weblapja, webhelye, legalább egy közösségi média oldala – az új szakon végzettek a különböző szervezeteknek, vállalkozásoknak tudnak majd digitális tartalmat gyártani szakszerűen, de a közösségi média menedzsmentjével is tudnak majd foglalkozni. Ami megkülönbözteti tulajdonképpen az újságírás szakot a digitális média szaktól, az az, hogy itt nagyon erős a technikai háttér. Tehát a digitális média szakon nemcsak a tartalom gyártásával fogunk foglalkozni, amit a különféle intézmények, vállalkozások létrehoznak egy bizonyos oldal számára, hanem magát az oldalt is megtanulják a hallgatók szakszerűen kezelni” – mutatott rá az egyetemi oktató.

Győrffy Gábor egyetemi docens 15 éve oktat a Babeș-Bolyai Tudományegyetem újságírás szakán Fotó: BBTE média szak

Hozzátette, az olyan tantárgyaknak köszönhetően, mint a webszerkesztés vagy webtartalom-menedzsment, a grafikai és interfész-design, az illető oldal nyújtotta felhasználói élményt is optimalizálni lehet.

Felvetettük, hogy a szak indulásának híre kapcsán voltak, akik viccesen megkérdezték, hogy netán egyfajta „influenszerképzésről” van-e szó, hiszen madártávlatból nézve van ebben valami igazság. „Mindennapi, poénosabb megközelítésben igen, de ennél sokkal komolyabb azért a dolog: természetesen nem korlátozódunk az influenszerségre.

Viszont minden tartalom, amit manapság megoszt az ember a közösségi médiában vagy bármilyen online felületen, hat azokra, akik nézik, olvassák. Tehát az úgynevezett influenszernek is nagyon komoly tudása kell legyen ahhoz, hogy hasson,

és tulajdonképpen ezt tanítjuk meg, hogy miként hozzanak létre a hallgatók médiatartalmakat úgy, hogy ezek hatásos, minőségi médiatartalmak legyenek, bárhol is jelenjenek meg” – fejtette ki Győrffy Gábor.

Átjárhatóság az újságírás és a digitális média szak között

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy az új szak előkészítésében az újságírás szakon oktató öt tanáron kívül bevontak a munkába külsősöket, doktoranduszokat, nagyon sok szakmabelivel konzultáltak –

nemcsak oktatókkal, hanem a munkaerőpiac szakértőivel, cégek képviselőivel is: például webszerkesztésben érdekelt cégekkel, akiknek nagy gyakorlatuk van ebben a munkában. Mint sorolta, erdélyi magyar informatikai, reklámmal, marketinggel foglalkozó cégek, animációkat gyártó vállalkozások képviselői is segítettek, segítenek.

A Kolozsváron induló új magyar nyelvű szak kínálata Fotó: BBTE média szak

Az új szakon részben azok fognak oktatni, akik eddig is oktatták az újságírás szak hallgatóit, ugyanis a két szak alaptantárgyai közösek lesznek. „Tehát az új szakon is oktatunk olyan tárgyakat, mint a tömegkommunikáció, a vizuális kommunikáció, a médiajog, a rádiós, tévés újságírás, a kreatív írás, adatgyűjtési technikák. De lesznek specifikus tárgyak is, ezeket többnyire külsős oktatók fogják tanítani: ilyen például a webtartalom-menedzsment, a webszerkesztés, a digitális adatelemzés, az animáció, az adatvizualizáció, a közösségimédia-menedzsment, online vállalkozói ismeretek is – tehát mindez az influenszerséghez kötődik.

Hogyha valaki mondjuk majd saját vállalkozásként indítana tartalomgyártást, akkor erre is legyen felkészülve”
– emelte ki az egyetemi oktató.

Erdélyben az újságírást „csak szerelemből” lehet művelni

A leendő szak vezetője 15 éve oktat az újságírás szakon többek közt sajtótörténetet, médiatörténetet, sajtófordítást, nyilvánosságtörténetet. A digitális média szakon az újmédia-elméletet fogja tanítani. Azt is elmondta, hogy remélhetőleg megkapják a tíz ingyenes helyet, az újságíráson körülbelül 15 ingyenes helyük szokott lenni.

A két szak közt nagyjából átjárhatóság lesz – tehát egyik szakról a másikra passzolgathatják az ingyenes helyeket, az összesen 25 – tehát 10 plusz 15 helyet.

Ezen kívül várhatóak fizetéses helyek is: 20 fizetéses hely a digitális média és szintén 20 az újságírás szakon. Kérdésünkre a felvételi követelményekről is beszélt: ugyanazok lesznek, mint az újságírás szak esetében, az egész karon egységes a felvételi. Motivációs levél és érettségi eredmény a követelmény, tehát az érettségi jegy alapján fog történni a felvételi. Azt is megkérdeztük Győrffy Gábortól, hogy mit tapasztaltak az utóbbi években, milyen irányban alakul a fiatalok körében a média, újságírás iránti érdeklődés.

Fotó: BBTE média szak

„Nagyon fluktuált, 15 éve, amióta ott tanítok, időnként voltak hullámhegyek és hullámvölgyek. Most éppen hullámvölgynél tartunk, csökkent az érdeklődés, de szerintem ez is változni fog a jövőben pozitív irányban” – válaszolta az egyetemi oktató.

Megkérdeztük: vajon annak tulajdonítható-e a jelenség, hogy manapság „nem menő”, magyarán szólva nem kifizetődő médiamunkásnak lenni, hiszen valószínűleg azt hallják a fiatalok, hogy médiamunkásként Erdélyben sokat kell dolgozni kevés pénzért.

„Tény, hogy ezt hallják. Viszont mindig is azok jelentkeztek újságírónak a médiaképzésre, akik nagyon szerették ezt a fajta tevékenységet. Ők pedig szerették a képzést, utána ezen a szakterületen találtak munkát. Most már a végzettjeink nagy többsége médiában dolgozik, és hát igen, ez olyan munka, hogy szeretni kell, másként nem megy” – mutatott rá Győrffy Gábor. Hozzátette,

talán nemcsak manapság van így, hogy Erdélyben az újságírást úgymond „csak szerelemből” lehet művelni.

A folyton változó „újmédia”

Az új szakot beharangozó plakáton az a kifejezés is szerepel, hogy „újmédia elmélet”. Felvetettük, hogy az átlagos médiafogyasztó is érzékeli manapság, hogy szédületes gyorsasággal változnak a média formái és lehetőségei, mindig „új médiáról” beszélhetünk, és vajon pontosan mit fed a szakterminológia. „A fogalom az online webes tartalmak és felületek létrejöttével körvonalazódott 2000-ben.

Az elmúlt két évtizedben az egész nyilvánosság, maga az újságírói státusz is újraértelmeződött, sőt az is, ahogyan a nyilvánosságra tekintünk. Az újmédia tantárgy tulajdonképpen ezeket a folyamatokat tekinti át. Azt, hogy hol húzódik a határ a média és a nem média tartománya között,

miként lehet értelmezni az elmúlt húsz év folyamatait, miként hat az új média, milyen hatáselméletek léteznek – ugyanis hatalmas labirintussá vált mára az is, hogy miként hat a média az olvasóra” – fejtette ki Győrffy Gábor. Megkérdeztünk, milyen fogódzókat jelölne meg arra vonatkozóan, hogy hol jelölhető ki például a média határa, vagyis mikor kezdődik az a tartomány, ahonnan egy tartalom puszta „véleménybuborék”, és mikor számít médiának.

A fotózás, videókészítés rejtelmeibe is bevezetik majd a hallgatókat az új digitális média szakon Fotó: BBTE média szak

Győrffy Gábor rámutatott:

akkor médiaszöveg egy bizonyos tartalom, hogyha betartja azokat a klasszikus követelményeket, amiket a média már nagyon rég magáénak tart. Tehát ha véleményről van szó, akkor tartalmi követelmény az objektivitás, pártatlanság, kiegyensúlyozottság.

Erre azt válaszoltuk, hogy manapság ezek is nagyon képlékeny, ingoványos jellemzők lehetnek. Győrffy Gábor ezzel egyetértett, mondván, hogy mivel más kritérium nincsen, ezeket nem szabad feladni, másként nem marad kapaszkodója a médiának az önazonosságára nézve. Úgy fogalmazott, tudjuk, hogy ebben a felgyorsult médiavilágban minden gyorsan átalakul, de például a hírek esetében a pontosság, objektivitás követelményét nem lehet feladni – a médiaszöveg ennek meg kell hogy feleljen.

Erős emberi kontroll kell a mesterséges intelligencia féken tartásához

Beszélgetésünk során kitértünk arra is, hogy az élet egyre több területére betörő mesterséges intelligencia térhódítása miként hathat a média működésére. „Erre is fel kell készülnünk.

Ahogy 20 évvel ezelőtt az úgynevezett »copy-paste« újságírásra is fel kellett készülnünk, valahogy kezelnünk kellett a jelenséget, ugyanígy a mesterséges intelligencia által létrehozott tartalmakra is fel kell készülnünk. A lényeg az, hogy itt nagyon erős emberi kontrollra lesz szükség.

Háttértudással rendelkező szakképzett embereknek kell odafigyelniük mindenképpen a mesterséges intelligenciára, vigyázniuk kell, hogy ne csináljon bajt” – osztotta meg meglátását az egyetemi oktató. Mint mondta, ehhez nagyon erős háttértudásra lesz szükség – nemcsak tartalomgyártás, hanem az informatika és webszerkesztés műszaki terén is – és az induló szak ezért is fontos, mert pont ebben képezi majd a hallgatókat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport