Nincs itt semmi látnivaló, kérem... – Tényfeltáró újságírás az erdélyi magyar médiában

2019. december 09., 15:24 utolsó módosítás: 2019. december 10., 10:42

Erdélyi magyar kiadványok főszerkesztőit kérdeztük arról, hogy az ő tapasztalatuk szerint mi is a helyet az oknyomozó újságírással kies vidékünkön, terveznek-e tényfeltáró újságírót foglalkoztatni, illetve, milyen szempontok szerint keresnek új munkatársakat? Összegzésképpen kijelenthető, hogy az erdélyi magyar szakmai és gazdasági médiakörnyezet nem igazán kedvez a tényfeltáró tevékenységnek, pedig lenne igény rá.

Nincs itt semmi látnivaló, kérem... – Tényfeltáró újságírás az erdélyi magyar médiában
galéria
Fotó: Pixabay.com

– Véleményed szerint hol tart ma az erdélyi magyar oknyomozó újságírás?

Kozán István, Székelyhon napilap: Ma az erdélyi magyar (és nemcsak) oknyomozó újságírás sajnos egyet jelent valakinek a lejáratásával.

Pedig-pedig egy templomépítésről is lehet nagyszerű oknyomozó anyagot készíteni úgy, hogy senkinek nem gázolunk bele a magánéletébe.

Szüszer Róbert, Székelyhon.ro: Még az elején, hosszú út áll még előtte.

Farcádi Botond, Háromszék: Vannak ígéretes kezdeményezések, de egyelőre gyerekcipőben.

Kocsis Károly, Székely Hírmondó: A tényfeltárás nem az erdélyi magyar újságíró-társadalom erős oldala. Ennek egyik oka az, hogy kevés, illetve egyre kevesebb az erre késztetést érző újságíró manapság, másrészt a kiadók nehezen tudják anyagilag fedezni az ilyen jellegű munkát. A napilapok szerkesztői arra törekednek, hogy meglegyen a napi karaktermennyiség cikk formájában,

arra nemigen van idő és pénz, hogy egy főállású újságíró napokat, heteket „bíbelődjön” egy-egy téma körbejárásával, amikor ráadásul a végeredmény is kétséges.

Ebből kifolyólag a tényfeltárás inkább a szabadúszók kenyere kellene hogy legyen: leteszi a kész anyagot, megfelelő képanyaggal alátámasztva a főszerkesztő asztalára, és megmondja az árát. Sajnos, ilyen újságírók hozzám fölöttébb ritkán kopognak be, pedig igény volna rá.

Ambrus Attila, Brassói Lapok: Gyerekcipőben jár.

A magukat oknyomozó újságíróknak tartó zsurnaliszták valójában bizonyítékokat keresnek a maguk és az olvasók politikai nézeteihez.

Kizárólag politikailag motivált az oknyomozásuk, noha az angolszász sajtóban az élet legkülönfélébb területeit: a művészeteket, a sportot stb. is érinti. Beszédes, hogy egyetlen politikus sem bukott bele abba, hogy oknyomozó írást közöltek róla.

Kristály Lehel, Bihari Napló: A gyerekcipőt már kinőtte, de még van, hová fejlődnie. Alapvetően az oknyomozó műhelyek hiánya a meghatározó, ám ezen a területen a Székelyhon nagyot lépett előre, hiszen már van oknyomozásra, tényfeltárásra dedikált csapata.

Pál Edit Éva, uh.ro: Gyenge lábakon áll, mivel a legtöbb médiatermék fenntartója a politikum, és az oknyomozó újságírásnak nem tesz jót a nagy magyar összefogás, ha az erdélyi magyar szereplők összefognak, mert akkor már egyiküknek sem érdeke, hogy leleplezze a másik turpisságait, s ezzel egy fontos információforrás kiapad.

Deklaráltan két piaci szereplő foglalkozik - tudomásom szerint - oknyomozással, az egyik az Erdélyi Átlátszó (…), a másik a Székelyhon mellékleteként megjelenő Kilátó. (…) A Tulipédia is egy hasznos kezdeményezés volt.

A politikai összefonódás csak egyik oka annak, hogy nem igazán foglalkoznak oknyomozással a médiatermékek: a másik az újságírók szakképzetlensége, és részükről az igény hiánya arra nézve, hogy elvállalják ezt a konfliktusoktól terhes feladatot, hogy megnézzék, mi történik a színfalak mögött. Kicsi az erdélyi közösség, és kevesen vállalják fel azért a kevés pénzért és szakmai elégtételért, ami ezért a munkáért jár, hogy pellengérre kerüljenek. Hálásabb részt venni az erdélyi zsánerkép festegetésében, amin sok szépet hazudunk mi, erdélyi magyarok magunkról magunknak. Ennek is van létjogosultsága, hogy elmondjuk, milyen értéket képviselünk, és hozunk létre, de fontos az egyensúly.

Fotó: Pixabay.com

Gyöngyi Annamária, Transindex: Az oknyomozás lenne valójában az újságírás egyik lényege, amivel ellenőrizhetővé válik a hatalom, leleplezhetők a visszaélések, de azt gondolom, hogy az erdélyi magyar sajtó rosszul áll ezen a téren. Ennek egyrészt anyagi okai vannak, másrészt strukturális. Ez az a fajta tartalom, amelynek az előállítása a megfelelő szakmai tudáson túl nagyon sok energiaráfordítást igényelne: jelentős idő- és pénzbeli erőforrások szükségesek hozzá, miközben előfordulhat, hogy a kutakodás nem vezet sehova és végül el sem készülhet egy adott írás.

Gyakran a szerkesztőségek azzal a dilemmával is szembesülnek, hogy a gyors, aktuális hírekkel és cikkekkel tartsák a lépést a hírversenyben, vagy fektessenek be olyan valódi oknyomozó munkába, amely csak hosszútávon térülne meg,

miközben más lapok esetleg éppen kattintásvadász címekkel és témákkal leelőzik őket a nézettségben. A másik jelentős probléma, hogy az erdélyi magyar médiaorgánumok többsége nem tud kizárólag piaci alapon működni, támogatásokra van szükségük a fennmaradáshoz: ebből kifolyólag pedig lehetnek olyan témák, amelyek tabusítva lesznek és nem kerülnek terítékre.

– Saját kiadványod tervezi-e, hogy tartósan foglalkoztasson olyan munkatársakat, akik oknyomozással foglalkoznak? Ha igen, miért, ha nem, miért?

Kozán István, Székelyhon napilap: Saját kiadványomnak van oknyomozó csapata. Az irány azonban egyelőre nem feltétlenül ideális (erről bővebben az első kérdésre adott válaszomban tértem ki).

Szüszer Róbert, Székelyhon.ro: Már vannak ilyen kollégák. Az a feladatuk, hogy próbáljanak háttereket felderíteni, összefüggéseket átláthatóvá tenni.

Farcádi Botond, Háromszék: Nem, nincs rá emberünk és pénzünk.

Kocsis Károly, Székely Hírmondó: Ezt már érintettem az első kérdésre adott válaszomban. Azt pillanatnyilag nem tudjuk megengedni magunknak, hogy csak tényfeltárással foglalkozó újságírót alkalmazzunk, és nem csak anyagiak okán: jelenleg nem látok olyan riportert a prérin, akire szívesen áldoznék havi ezer eurót.

Nem tartom valószínűnek, hogy ez a beruházás megtérülne az eladott példányszám emelkedésével.

Ha viszont valamely, sajtótámogatásra szakosodott alapítvány pályázatot hirdetne ilyen célkitűzéssel, szívesen élnék a lehetőséggel.

Fotó: Székelyhon

Ambrus Attila, Brassói Lapok: Mivel nincs oknyomozó újságíró képzés, elsősorban jó íráskészséggel rendelkező, a szakmai-etikai elveket betartó újságírókat foglalkoztatnék. Ha oknyomozásra adná a fejét, támogatnám és megjelentetném írásait. Főszerkesztőként vállalnám a felelősséget is ezekért.

Kristály Lehel, Bihari Napló: Igen. Hiszen nagy szükség van olyan ügyek feltárására, amelyek az általunk lefedett területhez kapcsolódnak.

Pál Edit Éva, uh.ro: Foglalkoztatunk ilyen munkatársat, akinek ez az egyik szakterülete, és biztos vagyok benne, hogy van még néhány munkatársunk, aki nem ijed meg, ha ilyen témával találkozik.

Az oknyomozásban valósul meg az újságírás elsődleges feladata: a sajtó a demokrácia őrző-védő kutyája - detached watchdog.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy legyen oknyomozó tartalom is a portálunkon. Egyéb témáknál is fontos, hogy kilépjünk a megszokott keretből, a lerántsuk a jótékonyan ápoló és eltakaró leplet, és onnan nézzünk a valóságunkra.

Gyöngyi Annamária, Transindex: Nyilván szeretnénk, ha lenne erre több lehetőségünk, de egyelőre némiképp „luxusnak” számít egy folyamatos frissülésre törekvő portál esetében olyan munkatársak megfizetése, akiknek van lehetősége hosszabb ideig kiemelten csak egy-egy témán dolgozni, kideríteni azokat a részleteket, amelyek nem nyilvánosak, nem könnyen hozzáférhetőek, feltárni a nem nyilvánvaló összefüggéseket. Természetesen ennek az oknyomozó munkának az elemei amúgy is jelen vannak az újságírók mindennapi munkájában is, de gyakran nem olyan mértékben, ahogy az valóban kívánatos lenne.

– Utalva az erdélyi magyar újságíróképzés viszonyaira, kiadványod hogyan és honnan keres új munkatársakat? Milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy nálatok dolgozhasson valaki?

Kozán István, Székelyhon napilap:

A mai újságíróképzés rendkívül rossz, ugyanis az elméletre fókuszál.

Mi álláshirdetés alapján keresünk kollégákat, és annak örülünk, ha kezdőkkel dolgozhatunk, ugyanis őket még nem fertőzte meg a rossz beidegződés (a közéleti újságírás háttérbe szorítása), így a saját meglátásaink alapján tudjuk képezni őket.

Szüszer Róbert, Székelyhon.ro: Az ajtónk mindenki előtt nyitva áll. Tartósan itt maradni viszont csak megfelelő szakmai tudás birtokában lehetséges. Nemcsak íráskészséget és olvasottságot várunk el a jelöltektől, hanem a gyors logikus gondolkodás képességét is.

Farcádi Botond, Háromszék: A legfontosabb a felkészültség, íráskészség, képzettséget nem szoktunk nézni. Új munkatársakat sajnos, régóta nem keresünk.

Fotó: Pixabay.com

Kocsis Károly, Székely Hírmondó: Jelenleg is két friss egyetemi végzőssel próbálkozunk. Sajnos a Kolozsváron eltöltött három évüknek vajmi kevés hasznát tudjuk kamatoztatni ezen a téren, többnyire csak olyat, amit nálunk három hét alatt elsajátíthattak volna élesben dolgozva.

Persze, tudom, fontos a diploma. De legalább ilyen fontos a szókincs, az íráskészség, az egészséges gondolkodás.

Egyebet, ami egy újságcikk megírásához szükségeltetik, nálunk is el lehet sajátítani, és lehet, nem is kell hozzá három esztendő.

Ambrus Attila, Brassói Lapok: Sokszor felajánlottam, hogy nyári szakmai gyakorlatra várjuk az újságíróképző egyetem diákjait. Ritkán jelentkeztek. Ők is inkább tévébemondóknak készültek. Fiatal munkatársaink nem újságíró szakot végeztek, ám jó az íráskészségük, és elfogadják azokat a szakmai és erkölcsi követelményeket, amelyeket irányukban támasztunk.

Kristály Lehel, Bihari Napló: Ajánlásos alapon, gyakornoki feladatok ellátása után. Alapvetően kezdők is dolgozhatnak, ha van bennük spiritusz, szívesen kitanítjuk, de örülünk, ha van régiségük az új embereknek.

Pál Edit Éva, uh.ro: Hirdetések és ismerősök ajánlása, illetve a kettő kombinációja alapján találunk új munkatársakat. Próbálkoztunk az újságírói egyetemen, tanárokat kerestünk meg, de nem nagyon biztattak a diákjaik hivatástudatát illetően: nincs elég pénz és igazgatói szék a médiában.

A logikus gondolkodás, a gondolatok világos kifejtésének képessége, a közügyek iránti érdeklődés, a nyitottság, a kreativitás, az empátia, a tanulásra való hajlandóság az, ami fontos szempont a kiválasztásnál. Akinek megingathatatlan elképzelései vannak a világ működéséről, és megtalálni vélte a bölcsek kövét, az nem a mi emberünk.

A kicsit bohém, kicsit őrült emberek, akik alkotni vágynak, a világot új szemszögből megmutatni, a mi ideális munkatársaink. Az oknyomozáshoz pedig még ezen felül is kell egy adag vakmerőség és hivatástudat.

A Lord Northcliffnek, és William Randolph Hearst-nek egyaránt tulajdonított aforizma lebeg mindig a szemünk előtt: a hír az, amit valaki el akar titkolni, minden más hirdetés.

Gyöngyi Annamária, Transindex: A legtöbbször egyszerűen álláshirdetések révén próbálunk meg új munkatársakat találni. Az újságírói egyetemet végzettek kapcsán meglehetősen vegyes tapasztalataink vannak. Számunkra a jó íráskészség mellett nagyon fontos, hogy a jelentkező legyen tájékozott és nyitott, illetve legyen motivált abban, hogy a munkája révén változást érjen el a környezetében, érezze a kihívást abban, hogy újságíróként a fontos ügyek mellé álljon.

KILÁTÓ - DOM

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő oknyomozó, háttérinformációs kiadványában, a Kilátó legfrissebb számában látott napvilágot december 9-én. A nyolcoldalas kiadvány szerkesztői az ún. tényfeltáró és oknyomozó újságírói tevékenységnek szentelték a Kilátó legfrissebb számát.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Cookie-kezelési tájékoztató

A Príma Press Kft. által üzemeltetett kronikaonline.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A kronikaonline.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID kronikaonline.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs kronikaonline.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap Harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet Harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap Harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap Harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ kronikaonline.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport