Nincs itt semmi látnivaló, kérem... – Tényfeltáró újságírás az erdélyi magyar médiában

Nincs itt semmi látnivaló, kérem... – Tényfeltáró újságírás az erdélyi magyar médiában

Fotó: Pixabay.com

Erdélyi magyar kiadványok főszerkesztőit kérdeztük arról, hogy az ő tapasztalatuk szerint mi is a helyet az oknyomozó újságírással kies vidékünkön, terveznek-e tényfeltáró újságírót foglalkoztatni, illetve, milyen szempontok szerint keresnek új munkatársakat? Összegzésképpen kijelenthető, hogy az erdélyi magyar szakmai és gazdasági médiakörnyezet nem igazán kedvez a tényfeltáró tevékenységnek, pedig lenne igény rá.

2019. december 09., 15:242019. december 09., 15:24

2019. december 10., 10:422019. december 10., 10:42

– Véleményed szerint hol tart ma az erdélyi magyar oknyomozó újságírás?

Kozán István, Székelyhon napilap: Ma az erdélyi magyar (és nemcsak) oknyomozó újságírás sajnos egyet jelent valakinek a lejáratásával.

Idézet
Pedig-pedig egy templomépítésről is lehet nagyszerű oknyomozó anyagot készíteni úgy, hogy senkinek nem gázolunk bele a magánéletébe.

Szüszer Róbert, Székelyhon.ro: Még az elején, hosszú út áll még előtte.

Farcádi Botond, Háromszék: Vannak ígéretes kezdeményezések, de egyelőre gyerekcipőben.

Kocsis Károly, Székely Hírmondó: A tényfeltárás nem az erdélyi magyar újságíró-társadalom erős oldala. Ennek egyik oka az, hogy kevés, illetve egyre kevesebb az erre késztetést érző újságíró manapság, másrészt a kiadók nehezen tudják anyagilag fedezni az ilyen jellegű munkát. A napilapok szerkesztői arra törekednek, hogy meglegyen a napi karaktermennyiség cikk formájában,

Idézet
arra nemigen van idő és pénz, hogy egy főállású újságíró napokat, heteket „bíbelődjön” egy-egy téma körbejárásával, amikor ráadásul a végeredmény is kétséges.

Ebből kifolyólag a tényfeltárás inkább a szabadúszók kenyere kellene hogy legyen: leteszi a kész anyagot, megfelelő képanyaggal alátámasztva a főszerkesztő asztalára, és megmondja az árát. Sajnos, ilyen újságírók hozzám fölöttébb ritkán kopognak be, pedig igény volna rá.

Ambrus Attila, Brassói Lapok: Gyerekcipőben jár.

Idézet
A magukat oknyomozó újságíróknak tartó zsurnaliszták valójában bizonyítékokat keresnek a maguk és az olvasók politikai nézeteihez.

Kizárólag politikailag motivált az oknyomozásuk, noha az angolszász sajtóban az élet legkülönfélébb területeit: a művészeteket, a sportot stb. is érinti. Beszédes, hogy egyetlen politikus sem bukott bele abba, hogy oknyomozó írást közöltek róla.

Kristály Lehel, Bihari Napló: A gyerekcipőt már kinőtte, de még van, hová fejlődnie. Alapvetően az oknyomozó műhelyek hiánya a meghatározó, ám ezen a területen a Székelyhon nagyot lépett előre, hiszen már van oknyomozásra, tényfeltárásra dedikált csapata.

Pál Edit Éva, uh.ro: Gyenge lábakon áll, mivel a legtöbb médiatermék fenntartója a politikum, és az oknyomozó újságírásnak nem tesz jót a nagy magyar összefogás, ha az erdélyi magyar szereplők összefognak, mert akkor már egyiküknek sem érdeke, hogy leleplezze a másik turpisságait, s ezzel egy fontos információforrás kiapad.

Idézet
Deklaráltan két piaci szereplő foglalkozik - tudomásom szerint - oknyomozással, az egyik az Erdélyi Átlátszó (…), a másik a Székelyhon mellékleteként megjelenő Kilátó. (…) A Tulipédia is egy hasznos kezdeményezés volt.

A politikai összefonódás csak egyik oka annak, hogy nem igazán foglalkoznak oknyomozással a médiatermékek: a másik az újságírók szakképzetlensége, és részükről az igény hiánya arra nézve, hogy elvállalják ezt a konfliktusoktól terhes feladatot, hogy megnézzék, mi történik a színfalak mögött. Kicsi az erdélyi közösség, és kevesen vállalják fel azért a kevés pénzért és szakmai elégtételért, ami ezért a munkáért jár, hogy pellengérre kerüljenek. Hálásabb részt venni az erdélyi zsánerkép festegetésében, amin sok szépet hazudunk mi, erdélyi magyarok magunkról magunknak. Ennek is van létjogosultsága, hogy elmondjuk, milyen értéket képviselünk, és hozunk létre, de fontos az egyensúly.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

Gyöngyi Annamária, Transindex: Az oknyomozás lenne valójában az újságírás egyik lényege, amivel ellenőrizhetővé válik a hatalom, leleplezhetők a visszaélések, de azt gondolom, hogy az erdélyi magyar sajtó rosszul áll ezen a téren. Ennek egyrészt anyagi okai vannak, másrészt strukturális. Ez az a fajta tartalom, amelynek az előállítása a megfelelő szakmai tudáson túl nagyon sok energiaráfordítást igényelne: jelentős idő- és pénzbeli erőforrások szükségesek hozzá, miközben előfordulhat, hogy a kutakodás nem vezet sehova és végül el sem készülhet egy adott írás.

Idézet
Gyakran a szerkesztőségek azzal a dilemmával is szembesülnek, hogy a gyors, aktuális hírekkel és cikkekkel tartsák a lépést a hírversenyben, vagy fektessenek be olyan valódi oknyomozó munkába, amely csak hosszútávon térülne meg,

miközben más lapok esetleg éppen kattintásvadász címekkel és témákkal leelőzik őket a nézettségben. A másik jelentős probléma, hogy az erdélyi magyar médiaorgánumok többsége nem tud kizárólag piaci alapon működni, támogatásokra van szükségük a fennmaradáshoz: ebből kifolyólag pedig lehetnek olyan témák, amelyek tabusítva lesznek és nem kerülnek terítékre.

– Saját kiadványod tervezi-e, hogy tartósan foglalkoztasson olyan munkatársakat, akik oknyomozással foglalkoznak? Ha igen, miért, ha nem, miért?

Kozán István, Székelyhon napilap: Saját kiadványomnak van oknyomozó csapata. Az irány azonban egyelőre nem feltétlenül ideális (erről bővebben az első kérdésre adott válaszomban tértem ki).

Szüszer Róbert, Székelyhon.ro: Már vannak ilyen kollégák. Az a feladatuk, hogy próbáljanak háttereket felderíteni, összefüggéseket átláthatóvá tenni.

Farcádi Botond, Háromszék: Nem, nincs rá emberünk és pénzünk.

Kocsis Károly, Székely Hírmondó: Ezt már érintettem az első kérdésre adott válaszomban. Azt pillanatnyilag nem tudjuk megengedni magunknak, hogy csak tényfeltárással foglalkozó újságírót alkalmazzunk, és nem csak anyagiak okán: jelenleg nem látok olyan riportert a prérin, akire szívesen áldoznék havi ezer eurót.

Idézet
Nem tartom valószínűnek, hogy ez a beruházás megtérülne az eladott példányszám emelkedésével.

Ha viszont valamely, sajtótámogatásra szakosodott alapítvány pályázatot hirdetne ilyen célkitűzéssel, szívesen élnék a lehetőséggel.

Galéria

Fotó: Székelyhon

Ambrus Attila, Brassói Lapok: Mivel nincs oknyomozó újságíró képzés, elsősorban jó íráskészséggel rendelkező, a szakmai-etikai elveket betartó újságírókat foglalkoztatnék. Ha oknyomozásra adná a fejét, támogatnám és megjelentetném írásait. Főszerkesztőként vállalnám a felelősséget is ezekért.

Kristály Lehel, Bihari Napló: Igen. Hiszen nagy szükség van olyan ügyek feltárására, amelyek az általunk lefedett területhez kapcsolódnak.

Pál Edit Éva, uh.ro: Foglalkoztatunk ilyen munkatársat, akinek ez az egyik szakterülete, és biztos vagyok benne, hogy van még néhány munkatársunk, aki nem ijed meg, ha ilyen témával találkozik.

Idézet
Az oknyomozásban valósul meg az újságírás elsődleges feladata: a sajtó a demokrácia őrző-védő kutyája - detached watchdog.

Ezért tartjuk fontosnak, hogy legyen oknyomozó tartalom is a portálunkon. Egyéb témáknál is fontos, hogy kilépjünk a megszokott keretből, a lerántsuk a jótékonyan ápoló és eltakaró leplet, és onnan nézzünk a valóságunkra.

Gyöngyi Annamária, Transindex: Nyilván szeretnénk, ha lenne erre több lehetőségünk, de egyelőre némiképp „luxusnak” számít egy folyamatos frissülésre törekvő portál esetében olyan munkatársak megfizetése, akiknek van lehetősége hosszabb ideig kiemelten csak egy-egy témán dolgozni, kideríteni azokat a részleteket, amelyek nem nyilvánosak, nem könnyen hozzáférhetőek, feltárni a nem nyilvánvaló összefüggéseket. Természetesen ennek az oknyomozó munkának az elemei amúgy is jelen vannak az újságírók mindennapi munkájában is, de gyakran nem olyan mértékben, ahogy az valóban kívánatos lenne.

– Utalva az erdélyi magyar újságíróképzés viszonyaira, kiadványod hogyan és honnan keres új munkatársakat? Milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy nálatok dolgozhasson valaki?

Kozán István, Székelyhon napilap:

Idézet
A mai újságíróképzés rendkívül rossz, ugyanis az elméletre fókuszál.

Mi álláshirdetés alapján keresünk kollégákat, és annak örülünk, ha kezdőkkel dolgozhatunk, ugyanis őket még nem fertőzte meg a rossz beidegződés (a közéleti újságírás háttérbe szorítása), így a saját meglátásaink alapján tudjuk képezni őket.

Szüszer Róbert, Székelyhon.ro: Az ajtónk mindenki előtt nyitva áll. Tartósan itt maradni viszont csak megfelelő szakmai tudás birtokában lehetséges. Nemcsak íráskészséget és olvasottságot várunk el a jelöltektől, hanem a gyors logikus gondolkodás képességét is.

Farcádi Botond, Háromszék: A legfontosabb a felkészültség, íráskészség, képzettséget nem szoktunk nézni. Új munkatársakat sajnos, régóta nem keresünk.

Galéria

Fotó: Pixabay.com

Kocsis Károly, Székely Hírmondó: Jelenleg is két friss egyetemi végzőssel próbálkozunk. Sajnos a Kolozsváron eltöltött három évüknek vajmi kevés hasznát tudjuk kamatoztatni ezen a téren, többnyire csak olyat, amit nálunk három hét alatt elsajátíthattak volna élesben dolgozva.

Idézet
Persze, tudom, fontos a diploma. De legalább ilyen fontos a szókincs, az íráskészség, az egészséges gondolkodás.

Egyebet, ami egy újságcikk megírásához szükségeltetik, nálunk is el lehet sajátítani, és lehet, nem is kell hozzá három esztendő.

Ambrus Attila, Brassói Lapok: Sokszor felajánlottam, hogy nyári szakmai gyakorlatra várjuk az újságíróképző egyetem diákjait. Ritkán jelentkeztek. Ők is inkább tévébemondóknak készültek. Fiatal munkatársaink nem újságíró szakot végeztek, ám jó az íráskészségük, és elfogadják azokat a szakmai és erkölcsi követelményeket, amelyeket irányukban támasztunk.

Kristály Lehel, Bihari Napló: Ajánlásos alapon, gyakornoki feladatok ellátása után. Alapvetően kezdők is dolgozhatnak, ha van bennük spiritusz, szívesen kitanítjuk, de örülünk, ha van régiségük az új embereknek.

Pál Edit Éva, uh.ro: Hirdetések és ismerősök ajánlása, illetve a kettő kombinációja alapján találunk új munkatársakat. Próbálkoztunk az újságírói egyetemen, tanárokat kerestünk meg, de nem nagyon biztattak a diákjaik hivatástudatát illetően: nincs elég pénz és igazgatói szék a médiában.

A logikus gondolkodás, a gondolatok világos kifejtésének képessége, a közügyek iránti érdeklődés, a nyitottság, a kreativitás, az empátia, a tanulásra való hajlandóság az, ami fontos szempont a kiválasztásnál. Akinek megingathatatlan elképzelései vannak a világ működéséről, és megtalálni vélte a bölcsek kövét, az nem a mi emberünk.

Idézet
A kicsit bohém, kicsit őrült emberek, akik alkotni vágynak, a világot új szemszögből megmutatni, a mi ideális munkatársaink. Az oknyomozáshoz pedig még ezen felül is kell egy adag vakmerőség és hivatástudat.

A Lord Northcliffnek, és William Randolph Hearst-nek egyaránt tulajdonított aforizma lebeg mindig a szemünk előtt: a hír az, amit valaki el akar titkolni, minden más hirdetés.

Gyöngyi Annamária, Transindex: A legtöbbször egyszerűen álláshirdetések révén próbálunk meg új munkatársakat találni. Az újságírói egyetemet végzettek kapcsán meglehetősen vegyes tapasztalataink vannak. Számunkra a jó íráskészség mellett nagyon fontos, hogy a jelentkező legyen tájékozott és nyitott, illetve legyen motivált abban, hogy a munkája révén változást érjen el a környezetében, érezze a kihívást abban, hogy újságíróként a fontos ügyek mellé álljon.

KILÁTÓ - DOM

Cikkünk eredetileg a Székelyhon napilap havonta megjelenő oknyomozó, háttérinformációs kiadványában, a Kilátó legfrissebb számában látott napvilágot december 9-én. A nyolcoldalas kiadvány szerkesztői az ún. tényfeltáró és oknyomozó újságírói tevékenységnek szentelték a Kilátó legfrissebb számát.
szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. december 27., kedd

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik

Torockó és környéke Erdély egyik felkapott turisztikai régiója. A Székelykő lábánál fekvő két magyar település vendéglátásból jelesre vizsgázik. 

Hagyományok és vendéglátás: a Székelykő lábánál fekvő két magyar falut a román turisták is kedvelik
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

Reggel háromnegyed hatra érkeztünk a marosszentgyörgyi római katolikus templomba a hat órakor kezdődő roráté misére. Az emberek sorra léptek be a templomba, egyre többen érkeztek, kapcsolódtak be a rózsafüzér-imádságba.

Ünnepi várakozás hajnali misével
Ünnepi várakozás hajnali misével
2022. december 23., péntek

Ünnepi várakozás hajnali misével

2022. december 18., vasárnap

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Erdélyben sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. 

Házi és ipari savanyúságok: az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek
2022. december 17., szombat

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával

Gyerekkorában Klán János az Érmihályfalva állatpiacának helyet adó fűben kezdte rúgni a labdát, majd 17 évesen már bemutatkozott a helyi, megyei bajnokságot nyerő felnőttcsapatban. 

Akit Bölöni a vállán cipelve ünnepelt: beszélgetés az érmihályfalvi Klán Jánossal, az ASA egykori középcsatárával
2022. december 11., vasárnap

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász

Általánosságban egyre kevesebben tartanak sertést, Gyergyó vidékén azonban még mindig vannak, akik a téli hónapokban disznót vágnak, hogy az állat szinte minden részét feldolgozva megrakják a mélyhűtőket, éléskamrákat. 

Disznóvágások idején: helyspecifikusan készül a véres, májas hurka és a kolbász
2022. december 10., szombat

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire

Évtizedeken keresztül testi épségét kockáztatta a vendégcsapatnak az a futballistája, aki testcsellel, egy keményebb szereléssel vagy netán góllal merészelte megtréfálni valamelyik bányavidéki ellenfelét. 

A román labdarúgás sötét mélységei: visszaemlékezések a bányászcsapatok egykori hazai mérkőzéseire
2022. december 03., szombat

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás

Kevés téma van, amiről annyit beszélünk, hallunk és olvasunk, mint az egészséges táplálkozás és a mindennapi étkezéssel összefüggő kiegyensúlyozott életmód. 

(L)ehetnénk jobban is: egyre több megbetegedést okoz a helytelen táplálkozás
2022. december 01., csütörtök

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek

Nem lesz könnyű a jövő esztendő, figyelmeztetnek a kiadványunknak nyilatkozó gazdasági és pénzügyi szakértők, akik szerint a háztartások, a vállalkozások és az állami költségvetés is komoly kihívásokkal néz szembe. 

Szorítsunk a nadrágszíjon: takarékosságra intenek a szakértők, 2024-re már optimistábban tekintenek
2022. november 30., szerda

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek

Kárpát-medencei versenyeken díjnyertes szörpöket és lekvárokat állít elő saját gyümölcsösében megtermett nyersanyagból a kebelei Cseh házaspár. 

Saját termés, saját termékek: a kebelei kisüzemben tucatnyi gyümölcsfélét dolgoznak fel marosvásárhelyi üzleteknek
2022. november 27., vasárnap

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba

A Máltai Szeretetszolgálat háza táján egész évben zajlik az élet, de az advent időszaka különösen aktív Marosvásárhelyen és Csíkszeredában is. 

Advent a szeretetszolgálat jegyében: hogy az ajándék mellett Jézus is bekerüljön az otthonokba