Tiltakozást váltott ki, politikai vitát szít a váradi magyar tanítóképzés átszervezése  

Tiltakozást váltott ki, politikai vitát szít a váradi magyar tanítóképzés átszervezése   

A nagyváradi Iosif Vulcan Főgimnázium, ahol a magyar nyelvű tanítóképző is működik

Fotó: Bálint Eszter

Ellenkezést szült, politikai vitát szít a nagyváradi magyar nyelvű tanítóképzés átszervezése, mely szerint a Iosif Vulcan Főgimnázium (korábbi nevén pedagógiai líceum) magyar tagozatát beolvasztanák az Ady Endre-gimnáziumba. Kleszken Éva aligazgató, a tanítóképző magyar tagozatának vezetője a Krónikának elmondta: a változtatást a szülők, a diákok és pedagógusok is ellenzik. Miközben az Erdélyi Magyar Néppárt a váradi magyar tanítóképzés „egy személyes” átszervezését nehezményezi, Szabó Ödön RMDSZ-es képviselő szerint „stratégiai és közösségi kérdésről van szó”, és a tanítóképzés valójában „hazatér” az alma materbe, amelyben 200 évig működött.

Pap Melinda

Bálint Eszter

2022. február 03., 15:452022. február 03., 15:45

2022. február 03., 17:352022. február 03., 17:35

Nagy változások elé néz a nagyváradi Iosif Vulcan Főgimnázium (pedagógiai líceum) magyar tagozata: bár hivatalos írásbeli még nem kaptak róla, a szóbeli egyeztetések alapján biztosra vehető, hogy ősztől beolvasztják az Ady Endre-gimnáziumba, és a diákok már nem a Kálvin János utcai épületben folytatják tanulmányaikat – erősítette meg a Krónikának a hírt szerdán Kleszken Éva aligazgató.

A pedagógiai líceum magyar tagozatának vezetője lapunknak elmondta: egyelőre csak arról van hivatalos döntés, hogy ősztől nem indul 9. osztály a tanítóképzőben, ám az is része a tervnek, hogy a másik három, 10–12. osztályt is átköltöztetik az egykori Orsolya-rendi zárdába.

Kleszken Éva szerint erről hivatalos egyeztetés is zajlott a Bihar megyei tanfelügyelőségen a két tanintézet igazgatója és Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helytettes részvételével. Utóbbi egyébként korábban a nagyváradi, jelenleg a Bihar megyei tanácsban képviseli az RMDSZ-t.

A pedagógiai tanintézet magyar aligazgatója szerint már minden el van döntve: nem csak a jövendőbeli 9. osztály sorsa pecsételődött meg, hanem a többié is, „csak még nincs papír róla”. „A másik három osztály sorsa akkor dől el, ha megérkezik a papír Bukarestből. Akkor a váradi tanítóképzőn megszűnik a magyar tagozat” – összegzett.

Kérdésünkre, hogy mi indokolja a változást, Kleszken Éva nem tudott konkrét választ adni. „Semmi. Politika. Nem tudom mit mondjak, mert a szülők nem akarják és a gyerekek sem. Ők azt mondják, hogy ha az Adyba akartak volna menni, már 9. osztálytól oda mentek volna” – fogalmazott a Krónikának.

Emlékeztetett, hogy a váradi tanítóképzőben a hetvenes évek óta képeznek óvodában és elemi osztályokban tanító pedagógusokat, az intézmény román és magyar tagozattal is rendelkezik.

Nem mindegy, hogy ki tanít

Lapunk kérdésére, hogy ki kezdeményezte a költöztetést, kijelentette: „gondolom, hogy az RMDSZ, Szabó Ödön képviselő és Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.” Elmondta, hogy az átcsoportosítás már pár évvel ezelőtt is szóba került, de akkor a szülők aláírásokat gyűjtöttek, hogy megakadályozzák az akciót, és ennek hatására – a tanintézetek fenntartójaként – a polgármesteri hivatal közbelépett. „Így végül maradtunk” – emlékezett vissza a biológia-kémia szakos pedagógus, aki öt éve aligazgatóként vezeti a tanítóképző magyar tagozatát.

Kleszken Éva rámutatott, a tanári kar is ellenzi az átcsoportosítást: hiába volt szó arról, hogy őket is átveszik. Az aligazgató szerint erről sem kaptak hivatalos átiratot, holott a tanügyben már elkezdődött az áthelyezési folyamat.

A tanári karon pedig sok múlik, világított rá, hiszen egy tanítóképzőben létfontosságú, hogy hozzáértő személy tanítsa a pedagógiát, pszichológiát, módszertant, vezesse a szakmai gyakorlatot a jövendőbeli pedagógusoknak. „Ígéretek vannak arra, hogy a pedagógia-pszichológia tanárnőt átveszik, mivel ő tanítja a módszertant is és vezeti a szakmai gyakorlatot. De erről sincs hivatalos papír” – mondta. A két tanintézetnek közös tanárai is vannak, akiknek csak akkor jön ki a szükséges óraszám, ha mindkét iskolában betanítanak.

Visszaüt majd az érettségin?

Kleszken Éva kérdésünkre, hogy nem lesz-e jobb sorsa a magyar gyerekeknek az önálló magyar iskolában, nem adott igenlő választ.

Úgy vélte, a tanítóképzős diákoknak nehezebb lesz megállni a helyüket a magyar tanintézetben, és attól tart, az érettségin hátrányos helyzetbe kerülnek.

Rámutatott, sokan színmagyar falvakból jönnek, ahol nem tanulnak románul, de a tanítóképzőben azáltal, hogy a két tagozat együtt is tartott tevékenységeket, rendezvényeket, pótolták ezt a hiányosságot. Azáltal, hogy önálló magyar iskolába kerülnek, félő, hogy ismét elfelejtik a románt. „Így nehezebb lesz nekik a román érettségi” – osztotta meg félelmét Kleszken Éva. Az aligazgatónő elmondta: az átcsoportosítás közel 80 diákot érint, mindannyian óvó-tanító szakon tanulnak. A szakmai gyakorlatot a Szacsvay-iskolában, illetve két magyar óvodában végzik, melyekkel már évek óta jó kapcsolatot ápol a tanítóképző.

Galéria

Fotó: Bálint Eszter

„Hogy ők kivel kötnek majd szerződést, nem tudom” – mondta a jövőre vonatkozóan. Kérdésünkre kifejtette: tudomása szerint az Ady-gimnáziumban – mely Nagyvárad legerősebb magyar iskolája – nincs hagyománya a pedagógusképzésnek, tavaly ugyan akartak indítani egy dadaképzőt, de nem volt elegendő jelentkező.

Kleszken Éva szerint a magyar tagozat távozásának a tanítóképző román tagozata és igazgatója sem örül, hiszen a két oktatási vonal mindig jól kijött egymással.

„Nem volt soha gond közöttünk, így a román igazgató sem akarta a változást, mai napig nem akarja. De szerintem el fogják vinni a magyar osztályokat, jóváhagyják Bukarestben és mi majd megkapjuk az értesítést” – vetítette előre Kleszken Éva.

Megszűnéstől tart a néppárt

 A Iosif Vulcan Főgimnázium magyar tagozata megszűnésének veszélyére elsőként az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) irányította rá a figyelmet egy korábbi sajtótájékoztató keretében, majd az alakulat részéről

a tanintézet vezetőtanácsába delegált Orbán Mihály vasárnap online petíciót is indított a Iosif Vulcan Főgimnázium magyar tagozatának megmaradásáért. Ezt csütörtök délutánig több mint 700-an látták el kézjegyükkel.

Orbán Mihály és Csomortányi István, a párt elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón tért vissza a témára. Mint Csomortányi hangsúlyozta, nem mendemonda a magyar tagozat megszüntetésére tett kísérlet. Bár konkrét bizonyítékok csak közvetve vannak, minden jel arra utal, hogy a magyar tanítóképzés az ősztől az Ady Endre-gimnáziumba kerülhet át. Erre utalhat az is, hogy miközben a Iosif Vulcan Főgimnázium vezetősége által benyújtott jövő évi beiskolázási tervben is szerepel a magyar tagozat, az Ady is kérelmezte egy vegyes, dada- és tanítóképző osztály indítását.

Orbán Mihály elmondása szerint visszás azonban, hogy utóbbi szerint kevesebb magyar diák tanulhatna tanítónak, ugyanis 14 dada és 14 tanító képzését kérelmezték egy 28-as létszámú osztály keretében, miközben a jelenleg zajló tanévben a tanítóképzőben 19 kilencedik osztályos diák van.

A magyar tagozat „beszántására” utal szerinte egy idén január 21-ei keltezésű dokumentum is, amelyben a Iosif Vulcan vezetősége kérte a tanfelügyelőségtől egy román tannyelvű matematika-informatika osztály létrehozását is – az indoklásban a magyar tagozat megszűnésére hivatkoznak.

Derült égből villámcsapás?

Orbán Mihály felidézte, hogy egy január eleji vezetőtanácsi ülésen vált ismertté a magyar tanítóképzés elköltöztetésére irányuló törekvés, amely egyaránt megdöbbentette a tanárokat, a diákokat és a szülőket is, azóta is nagy a felháborodás, bizonytalanság. Egyeztetésre a költöztetés kezdeményezői és az érintett felek között azóta sem került sor.

Az EMNP-ben tudni vélik, hogy a kezdeményezés mögött egy személyben Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, a szövetség Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke áll.

Csomortányi szerint Szabó Ödön ezzel a lépéssel is tovább akarja erősíteni a Bihar megyei oktatási intézményekre gyakorolt befolyását. „Megengedhetetlen a módszer, amivel ezt a gyökeres átszervezést Szabó Ödön a magyarság nevében kvázi egy személyben kitalálta és végrehajtja” – szögezte le az EMNP elnöke, felszólítva az RMDSZ-es politikust, hogy „gondolja át, és legyen érdemi konzultáció”.

Galéria

Csomortányi István és Orbán Mihály csütörtökön tért ki a témára

Fotó: Bálint Eszter

A Petíciók.com oldalon aláírható aláírásgyűjtés kapcsán ugyanakkor elhangzott, hogy a támogatók 30–35 százaléka nem vállalja nyilvánosan a nevét. „Az emberek félnek, rosszabb a helyzet, mint a Ceaușescu-rendszerben” – vallja Orbán Mihály, aki szerint a közösségi kiállás segíthet megmenteni a magyar tagozatot.

Kérdésünkre, hogy mi a következő lépés, elmondták, az elektronikus kézjegyeket a tanfelügyelőségre tervezik továbbítani.

„Ott majd megszületik egy döntés, amihez mindenkinek tartania kell magát” – mondta Csomortányi. A néppárti politikusok azt mondják, olyan információik vannak, melyek szerint Szabó Ödön már az oktatási minisztériumban „bebiztosította a történetet”.

Szabó Ödön: „hazatér” a tanítóképzés

A pedagógiai tanintézet magyar tagozatának az Ady-gimnáziumba való költöztetése nem új ötlet, az RMDSZ öt évvel ezelőtt készített oktatási stratégiájában szerepel – mutatott rá Szabó Ödön. A képviselő az RMDSZ csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre elmondta, ez a dokumentum tartalmazza azokat a döntéseket, melyek a magyar oktatás megerősítése érdekében hoztak, s melyekből azóta sok meg is valósult.

A szövetség Bihar megyei ügyvezető elnöke rámutatott: a nagyváradi magyar tanítóképzés története 250 éves múltra tekint vissza, amiből 200 év az Ady-gimnázium jogelődjében, az egykori Orsolya-rendi iskolában zajlott.

A két évszázados történetnek 1956-ban lett vége, nem véletlenül, de 1970-ben újból létrehozták a magyar tanítóképzőt itt, majd 1975-ben a belényesi román tanítóképzéssel együtt beolvasztották a pedagógiai líceumba, vázolta a váradi tanítóképzés múltját Szabó. A belényesi tanítóképzés 1990 után újraalakult, „csak a magyar tagozatunk maradt túsza ennek a kommunista történetnek” – fogalmazott a képviselő.

Hozzátette, míg a román tagozaton „teljes gerincű” oktatás zajlik óvodától 12. osztályig, a magyar tagozaton csak középiskolás osztályok vannak. A négy magyar osztályba összesen 73 diák jár, akikre mindössze hat, végleges állással rendelkező tanár jut, „így a magyar nyelven való tanítás nem teljes”, értékelte.

„Azt gondolta a szakértői csapat, térjen haza a magyar nyelvű tanítóképző oda, ahol 200 éven keresztül működött. A szakértői döntést mi felvállaltuk és támogattuk, a történelmi egyházak és a pedagógusszövetség támogatásával a kérést iktattuk a tanfelügyelőségen” – indokolta az átszervezésről szóló döntést Szabó Ödön, furcsállva, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt, mely folyton a magyar oktatás önállóságát szorgalmazza, most ellenzi ezt a folyamatot.

Miniszteri rendelet születik

Szabó Ödön a Krónika kérdésére elmondta, hogy a Bihar megyei tanfelügyelőség jóváhagyta az átszervezésre vonatkozó kérésüket, így azt jelenleg a bukaresti illetékes hatóságok elemzik, és amennyiben jóváhagyják, miniszteri rendelet mondja majd ki a váradi tanítóképző magyar tagozatának Ady-gimnáziumba való költöztetését.

Idézet
„Nem megszüntetik szakot, hanem hazatér az alma materbe, ahol a legtöbbet működött”

– hangsúlyozta sokadjára. Hozzátette, hogy a legjobb nagyváradi magyar iskolának számító Ady rendelkezik pedagógus szak indításához szükséges akkreditációval, tavaly ugyanis történt egy kísérlet bölcsődei pedagógusok képzésére.

A képviselő úgy fogalmazott, az átszervezéssel „egyesítik és biztonságba helyezik” a váradi magyar tanítóképzést, ugyanakkor bővítik is, hiszen az Ady kész átvenni a pedagógiai líceum magyar tagozatán oktató pedagógusokat is.

Erről az iskola igazgatótanácsa döntött, amelyben a Néppártnak is van képviselője, mondta Szabó. A Néppárttal régóta harcban álló RMDSZ-es politikus kijelentette: „nem lehet szembemenni az önálló magyar oktatási rendszer megerősítésével.” Mondanivalója alátámasztásaként elmondta, hogy a pedagógiai tanintézet magyar osztályaiban alig 13–15 diák van, s volt esztendő, amikor nem is indult magyar 9. osztály, ezért erősítenék.

Hiába ellenezték, mindig bevált?

Kérdésünkre, hogy mi történik akkor, ha a magyar tanítóképzős diákok elutasítják az Adyba való költözést, és inkább maradnak a tanítóképző román tagozatán, Szabó Ödön – aki a sajtótájékoztató elején épp az RMDSZ „Minden magyar gyermek számít” beiskolázási kampányát ismertette – kitérő választ adott.

Hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban Bihar megyében született a legtöbb magyar önálló tanintézet, példaként a Szacsvay Imre Általános Iskolát, a váradi egyházi oktatási intézményeket, a szakoktatás átszervezését, a nagyszalontai Arany János- és a margittai Horváth János-gimnázium létrehozását említve.

Galéria

Szabó Ödön parlamenti képviselő a kolozsvári sajtótájékoztatón

Fotó: MTI/Kiss Gábor

A képviselő szerint valamennyi előintézményben voltak olyan pedagógusok, szülők, diákok, akik ellenezték a döntést, de a jövő nem őket igazolta. „Egyik iskola sem gyengült ezáltal, amikor lecsillapodtak a kedélyek, megerősödve jöttek ki a helyzetből” – érvelt Szabó Ödön. Rámutatott, a nagyváradi Bonitas speciális iskolát anno minimális létszámmal, 100 diákkal indították, ma 160 tanuló jár ide, és a többi iskolában is hasonló a tendencia.

A képviselőház oktatási bizottságának alelnöki tisztségét is betöltő politikus hangsúlyozta, hogy a váradi magyar tanítóképző Adyba való költöztetése „nem politikai, hanem oktatásstratégiai és közösségi kérdés”.

Elmondta, ennek megvalósítására két lehetőségük volt: vagy évről évre nem indítanak magyar 9. osztályt a pedagógiai gimnáziumban, így „elfogy” a magyar tagozat, vagy pedig egyszerre viszik át a magyar osztályokat. Szabó szerint ha az elsőt alkalmazták volna, ellehetetlenítették volna a pedagógusokat, megszűnt volna a katedrájuk, ezért döntöttek a második variáns mellett. Így nekik is lehetőségük van átmenni az Ady-gimnáziumba, mely annak ellenére, hogy teljes felújításnak néz elébe, be tudja fogadni a négy tanítóképző osztályt.

A témához a sajtótájékoztatón jelen lévő Magyari Tivadar, az RMDSZ oktatási kérdésekért felelős alelnöke is hozzászólt, rámutatva: nem volt olyan, iskolákat érintő változás Erdélyben, ami ne lett volna pozitív, és mégis ne ellenezték volna egyesek.

Példaként a már korábban is szóba került nagyszalontai önálló magyar iskolát vagy a tordai magyar iskolát említette, de mint rámutatott, a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium létrejöttét is sokan ellenezték annak idején, az Unirea és a Bolyai-gimnáziumból is. Hozzátette, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának önállósodását sem övezte osztatlan siker: voltak, akik az elején ellenezték és csak később csatlakoztak rá a folyamatra, de hosszú távon valamennyi önállósodási folyamat sikeresnek bizonyult.

Váradi sajátosság: oktatás és politika összefonódása
Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csütörtöki sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a rendszerváltás óta eltelt években a nagyváradi oktatási intézmények terén tetten érhető egyfajta visszaszorulás, megszűnt például hét lakótelepi iskola, amelyek hiányában a szülők, akik nem tudják kilogisztikázni, hogy nap mint nap a belvárosba vigyék gyerekeiket, inkább a román tannyelvű iskolát választják. A Krónika kérdésére, hogy legalább az ilyen fontos, a felnövő generációkat érintő kérdésekben miért nincs konzultáció a szembenálló politikai felek között, Csomortányi István leszögezte, nem rajtuk múlik, több ízben is próbálkoztak, ám nem jártak sikerrel. „Itt lenne az ideje tudomásul venni, hogy Nagyváradon van magyar politikai pluralizmus, és mind a két oldalnak komoly támogatottsága van, ezért nem lehet azt mondani, hogy az egyik vagy a másik oldalnak nem számít a véleménye. Főként, ha olyan kényes kérdésekről van szó, mint a gyermekeink sorsa, jövője” – fogalmazott az EMNP elnöke. „Ha most valami csoda történik, és a képviselő úr megdöbben, megjavul, akkor állunk rendelkezésére” – tette hozzá a politikus, aki szerint fontos lenne a konzultáció. „Azt gondolom, annak, hogy van demokrácia, az az értelme, hogy az ilyen helyzetek ne állhassanak elő, hogy valaki egy személyben valamit kitalál, és ha tetszik az a közösségnek, ha nem, ha tetszik az érintetteknek, ha nem, lenyomja a torkukon. Azt hiszem, ha van értelme annak, hogy legyen demokrácia a magyar közösségen belül, az pont azért van, hogy ne legyenek ilyen helyzetek” – húzta alá Csomortányi István.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 11., szombat

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?

Románia hegyvidéki területein bárhol találkozhatunk viperákkal – hívta fel a figyelmet a Krónika megkeresésére Kovács Zoltán Róbert. A Maros megyei hegyimentő-szolgálat vezetőjével a kígyótámadás elkerüléséről, a megmart személy kezeléséről beszéltünk.

Vipera, medve, vaddisznó, pásztorkutya: hogyan előzhetjük meg a támadásokat túrázáskor?
2024. május 11., szombat

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban

Mintegy 30 métert zuhant és elvesztette az eszméletét egy 50 éves nő szombaton a Radnai-havasokban levő Száka-hegyi nárciszmező térségében.

Harminc métert zuhant egy turista a Radnai-havasokban
2024. május 11., szombat

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén

Édesanyákat, nagyszülőket, nőket, családokat érintő témákat közelítenek meg Szatmárnémetiben az Édesanyák hete lenevezésű rendezvénysorozat keretében, amelyet május 13. és 18. között szerveznek az Iparos Otthonban.

Lelket, egészséget, családokat érintő témákat járnak körül a Szatmárnémetiben tartandó Édesanyák hetén
2024. május 11., szombat

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői

Az európai őshonos kisebbségek jogvédelmét, az Európai Unió reformját szorgalmazták kolozsvári találkozójukon az Európai Szabad Szövetség (EFA) és az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) vezetői – derült ki az EMSZ sajtóirodájának szombati közleményéből.

Az Európai Unió reformját szorgalmazták Kolozsváron a EFA és az EMSZ vezetői
2024. május 11., szombat

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját

Szakmai konferencián értekeznek a magyar nyelv és irodalomtanárok Szovátán a hétvégén – közölte a szervező Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ).

Tantervtől gyakorlatig: Szovátán tartják a hétvégén a Magyartanárok Országos Konferenciáját
2024. május 10., péntek

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde

Azért kell önkormányzatait megerősítenie és képviselőit Brüsszelbe küldenie június 9-én az erdélyi magyarságnak, mert a közösség érdekeit senki más nem fogja képviselni – hangoztatta Kelemen Hunor pénteken Nagybányán.

Hiánypótlónak számít a Nagybányán felavatott magyar bölcsőde
2024. május 10., péntek

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 27 éves fiatalembert, aki ittasan vezetett Déva és Nagylak között az autópályán. A rendőrök gyanúja szerint kábítószert találtak az autójában – közölte pénteken a Temes megyei rendőrség.

Ittasan vezetett egy fiatalember az autópályán, Temes megyében, a gyanú szerint kábítószer is volt nála
2024. május 10., péntek

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt

Bár csupán néhány hónap telt el a Kolozsvár és Nagyvárad, illetve a magyar határ között húzódó vasútvonal nagy felfordulást okozó lezárása óta, a felújítási-villamosítási munkálatok lassúsága láttán máris megkongatták a vészharangot.

Máris aggódhatunk a Kolozsvár–Nagyvárad-vasútvonal felújítási késlekedése miatt
2024. május 10., péntek

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak

A határon fogtak el a rendőrök egy idegen állampolgárságú férfit, aki idén februárban 440 000 drognak minősülő tablettát (diazepámot, alprazolámot és klonazepámot) hozott be az országba – közölte pénteken az Arad megyei rendőrség.

Letartóztattak egy férfit Arad megyében, akit több százezer kábítószer-tabletta Romániába csempészésével gyanúsítanak
2024. május 10., péntek

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt

Tíz évvel az első kapavágás után a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság kérvényezte a Marosvásárhelyen továbbra is csak várva várt körgyűrű régóta tervezett szakaszának áthelyezését egyik európai uniós támogatási programból a másikba.

Szűkösebb pénzeszsák felé terelik a tíz éve hiába várt marosvásárhelyi körgyűrűt