Tévelygés gyógyszerek, étrend-kiegészítők között: a piac szabályozását javasolja a Versenytanács

Tévelygés gyógyszerek, étrend-kiegészítők között: a piac szabályozását javasolja a Versenytanács

Kockázatok és mellékhatások. A vény nélküli gyógyszerek esetén is fontos kikérni szakember véleményét

Fotó: Haáz Vince

A vény nélkül kapható gyógyszerek és az áruházakban és interneten is hozzáférhető étrend-kiegészítők romániai forgalmazását szabályozná a Versenytanács. „A szabályozásra azért van szükség, mert a megfelelő tájékozódás, egészségügyi szakember véleménye nélkül szedett készítmények használata káros lehet az egészségre” – szögezte le a Krónika megkeresésére Szabó Péter, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke.

Bíró Blanka

2022. január 12., 08:532022. január 12., 08:53

A fogyasztók gyakran összetévesztik a vény nélkül kapható gyógyszereket az étrend-kiegészítőkkel, állapítja meg a hétfőn közzétett tanulmányában a Versenytanács, ezért kiegészítő szabályozások bevezetését javasolja az érintett hatóságoknak. Szabó Péter, a Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke lapunknak kifejtette, gyakran kizárólag a besorolás a különbség, ugyanaz a hatóanyag gyógyszerként és étrend-kiegészítőként is megjelenik más megnevezés alatt. Éppen ezért

a gyógyszerész szerint sokkal fontosabb, hogy semmit ne szedjünk szakember javaslata, eligazítása nélkül,

hiszen még a reklámokban is azt szajkózzák: „kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét”.

Szigorúbb szabályozások

A Versenytanács tanulmánya szerint a vény nélkül kapható gyógyszerekről a lakosság általában kikéri az egészségügyi szakemberek, leginkább a gyógyszerészek véleményét, vagy saját korábbi tapasztalataira hagyatkozik, azonban az étrend-kiegészítők kiválasztása, megvásárlása esetén gyakran befolyásolják a döntést a világhálón olvasott vélemények.

Az online forgalmazók oldalán megjelenő hozzászólások megtévesztőek lehetnek, ezeket általában nem moderálják, így tovább mélyítik a zavart, a fogyasztók egyre kevésbé tudják, hogy gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt vásárolnak.

Ezért a Versenytanács kötelezné az online forgalmazókat, hogy korlátozzák a hozzászólások lehetőségét, vagy ellenőrizzék azok tartalmát. Javasolják ugyanakkor, hogy jól látható módon, valamilyen vizuális jellel tegyék megkülönböztethetővé a gyógyszereket és az étrend-kiegészítőket, ezzel segítve a fogyasztók döntését. Arra is kitérnek, hogy az elmúlt években megugrott a vény nélkül vásárolható gyógyszerek és az étrend-kiegészítők forgalma, ami azt jelenti, hogy a lakosságot jobban foglalkoztatja a tüneti kezelés és a különböző betegségek megelőzése.

A fejfájásra, meghűlésre, köhögésre, izom- és ízületi fájdalmakra, emésztési panaszokra vásárolnak sok terméket. Arra is felhívják a figyelmet, hogy

a gyógyszerek és az étrend-kiegészítők mértéktelen vagy megfelelő tájékozódás nélküli szedése káros lehet az egészségre.

Az étrend-kiegészítők a nagyáruházakban, drogériákban, gyógyszertárakban és az interneten is forgalmazhatók, a gyógyszerek többsége pedig csak patikákban, de itt is vannak kivételek. A Versenytanács arra is kitér, hogy nincs megfelelően szabályozva az értékesítés, a törvény nem elég egyértelmű.

korábban írtuk

Immunerősítés, hiánypótlás – Dietetikus és gyógyszerész a vitaminszedésről járvány idején
Immunerősítés, hiánypótlás – Dietetikus és gyógyszerész a vitaminszedésről járvány idején

A járványhelyzetben érezhetően fellendült a vitaminvásárlás, főleg a téli időszakban. Székely Dorottya dietetikust és Kósa Kázmér gyógyszerészt arról kérdeztük, melyek a nélkülözhetetlen vitaminok, és hogy ezek mennyire segítenek az egészség megőrzésében, a koronavírus-fertőzés megelőzésében.&a

Ugyanaz a hatóanyag mindkettőben

A legfontosabb, hogy ne szedjünk se gyógyszert, se étrend-kiegészítőt a szomszéd javaslatára, a reklámok hatására – szögezte le Szabó Péter. Hozzátette, mindenképpen ki kell kérni az orvos, a gyógyszerész tanácsát arra vonatkozóan, hogy mit, és abból milyen mennyiséget, mennyi ideig kell vagy érdemes szedni.

„Nem lehet, de nem is kell megtanítani az embereknek, hogy mi a különbség a vény nélkül kapható gyógyszer és az étrend-kiegészítők között annál is inkább, hogy ez gyakran nem is jelent eltérést hatóanyagban, csak az engedélyeztetésben. Az emberek többségét ez nem is érdekli, de nem is tartozik szigorúan véve rájuk, hiszen ezek szakmai kérdések.

Idézet
Vannak olyan étrend-kiegészítők, melyek tulajdonképpen gyógyszernek minősülnek. Az a fontos, hogy bármit szednek, egészségügyi szakember javaslatára tegyék, vagy legalább kérjék ki a tanácsát használat előtt”

– részletezte a gyógyszerész. Példaként említette, hogy a Nurofen láz- és fájdalomcsillapító szuszpenzió étrend-kiegészítőként szerepel, miközben az Algin szuszpenziót, ami ugyanazt tartalmazza más néven, gyógyszerként ingyenes vagy kedvezményes receptre is felírhatják az orvosok.

Hasonló a helyzet a Nurofen lágy kapszulával és a Brufen tablettával. A gyógyszernek minősülő termékek elbírálása sokkal szigorúbb, sok termelő így játssza ki az engedélyeztetés szakaszait, hogy étrend-kiegészítőnek minősíti a terméket. Ugyanakkor a gyógyszerek árát az állam maximálja, meghatározott árnál drágábban nem lehet forgalmazni, miközben ez a korlátozás nem érvényes az étrend-kiegészítőkre. Így a Nurofen szuszpenzió 20–30 lej, az Algin 7 lej, 30 Brufen tabletta 7 lej, a 20 kapszula Nurofen 50 lej.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Kérjünk szakembertől tanácsot

Szabó Péter kockázatosnak tartja, hogy vény nélkül kapható gyógyszereket, étrend-kiegészítőket, vitaminokat lehet áruházakban, drogériákban, interneten vásárolni, hiszen túlzott szedésük veszélyes lehet. Azt tanácsolja, ha meg szeretnénk vásárolni a reklámban látott termékeket,

kérjük ki előtte a szakember véleményét, hiszen már a hirdetésben is elhangzik, hogy „kérdezze orvosát, gyógyszerészét”.

A patikákban dolgozók ha nem ismerik a terméket, utánanéznek. A magyarlakta vidékeken sokan néznek magyar televízióadókat, az ott látott reklámokból választanak terméket, ezeket nálunk általában más néven forgalmazzák, de a gyógyszertárban erre vonatkozóan is kaphatunk segítséget.

A gyógyszerész arra is felhívta a figyelmet, hogy ne dőljünk be az „egyet fizet, kettőt kap” típusú hirdetéseknek, hiszen a gyógyszerből vagy az étrend-kiegészítőből nem kell többet venni a szükségesnél, sőt lehet, hogy kárt okoz, ha az ajánlottnál nagyobb mennyiséget szedünk. Ezenkívül,

ha megmarad, a legtöbb esetben a kukákban végzik a túl sokáig őrzött készítmények, és a gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül.

Másik gond, hogy az internetről vásárolt termékek esetében gyakran hiányos a tájékoztató, vittek már be a patikába olyan dobozt, melynek húszoldalas volt a kínai prospektusa, románul pedig csak annyi szerepelt, hogy „tabletta, és napi háromszori szedése javallott” – hívta fel a figyelmet a szakember, aki ilyen esetekben is mindenképpen a körültekintő tájékozódást és az egészségügyi szakember véleményének kikérését javasolja.

korábban írtuk

Nem kell a vitamin? Utolsó helyen Románia a gyümölcs- és zöldségfogyasztás terén
Nem kell a vitamin? Utolsó helyen Románia a gyümölcs- és zöldségfogyasztás terén

Háromból egy európai uniós (EU-) polgár (33 százalék) vallotta azt 2019-ben, hogy nem eszik naponta zöldséget és gyümölcsöt, és mindössze 12 százalékuk mondta azt, hogy elfogyasztja az ajánlott napi öt vagy ennél több adagot; 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 14., kedd

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok

Rekordszámú, 1200 fiatal pályázik idén különböző tisztségekre az RMDSZ színeiben a június 9-én rendezendő helyhatósági és európai parlamenti választáson.

Munkára jelentkeznek a politikában, szavazni is hajlandóak az erdélyi magyar fiatalok
2024. május 14., kedd

Rövidke erdélyi sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit hagyta jóvá a kormány

A kormány jóváhagyta az A3-as autópálya Brassó megyei, Keresztényfalva és Vidombák közötti szakaszának műszaki-gazdasági mutatóit – jelentette be kedden Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter a Facebookon.

Rövidke erdélyi sztrádaszakasz műszaki-gazdasági mutatóit hagyta jóvá a kormány
2024. május 14., kedd

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak Csíksomlyóra, a búcsú a lelki megújulásra próbálja hangolni a híveket

Lelki megújulásra próbálják hangolni a zarándokokat az idei csíksomlyói búcsún, melyre mintegy 300 ezer résztvevőt várnak a Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról – jelentették be a szervezők keddi csíkszeredai sajtótájékoztatójukon.

Mintegy 300 ezer zarándokot várnak Csíksomlyóra, a búcsú a lelki megújulásra próbálja hangolni a híveket
2024. május 14., kedd

Alkoholmérgezéssel került kórházba három Hargita megyei gyerek

Életveszélyes állapotban, alkoholmérgezéssel szállítottak kórházba Suceava megyében három gyereket, akik úgy tűnik, hogy elloptak egy üveg pálinkát, és addig ittak, amíg rosszul nem lettek.

Alkoholmérgezéssel került kórházba három Hargita megyei gyerek
2024. május 13., hétfő

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”

Meleg időre, de esőre is számítani lehet a következő két hétben országszerte – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 13. és 26. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

A hónap második felében felbecsülhető lesz a májusi eső „értéke”
2024. május 13., hétfő

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában

A német állam anyagilag is támogatja a német anyanyelvű oktatásban részt vevő romániai tanügyi alkalmazottakat. A projektet az az alapítvány bonyolítja le, mely az erdélyi német gazdaságfejlesztési program „gazdája” is.

Anyagilag is támogatja a német állam a német anyanyelvű közoktatást Romániában
2024. május 13., hétfő

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit

Őrizetbe vettek a rendőrök egy 50 éves férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte kutyáit, majd egy mezőn szabadult meg a tetemektől – közölte hétfőn a Szatmár megyei rendőr-főkapitányság.

Kutyái elpusztítása miatt őrizetbe vettek egy szatmári férfit
2024. május 13., hétfő

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa

Életét vesztette egy, Temesvár és Berekszó között történt közúti balesetben egy 17 éves lány hétfőre virradó éjszaka, miután az autó, amelyben utazott, felborult.

Életét vesztette egy 17 éves lány egy Temes megyei balesetben, a sofőrnek alig néhány napja volt jogosítványa
2024. május 13., hétfő

„Elfoglalják” a NATO-csapatok az észak-erdélyi autópályát hétfőn, Aranyosgyéres és Maroskece között lezárják a sztrádát

Lezárják hétfőn néhány órára az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyére és Maroskece közötti szakaszát a térségben zajló NATO-hadgyakorlat miatt.

„Elfoglalják” a NATO-csapatok az észak-erdélyi autópályát hétfőn, Aranyosgyéres és Maroskece között lezárják a sztrádát
2024. május 13., hétfő

„Förtelmes, soviniszta teremtmény”: páros lábbal szállt bele az RMDSZ-be George Simion AUR-vezér

Durván nekirontott az RMDSZ-nek Geroge Simion, a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke Szatmár megyében.

„Förtelmes, soviniszta teremtmény”: páros lábbal szállt bele az RMDSZ-be George Simion AUR-vezér