Testi-lelki megtisztulás húsvét előtt: más a böjt, más a vegetarianizmus

Testi-lelki megtisztulás húsvét előtt: más a böjt, más a vegetarianizmus

Zöldborsófőzelék tükörtojással. Ehhez a recepthez nem használunk lisztet a sűrítéshez

Fotó: Jánossy Alíz

Tél végén, tavasz közeledtével mindenképp jó, ha a szervezetet kevesebb húsos, nehéz étellel terheljük a gasztronómiai szakíró szerint, ugyanakkor különbséget kell tenni az időszakos és állandó húselhagyás között. Jánossy Alíz a Krónikának kifejtette, ha vallási szemszögből vizsgáljuk, a 40 napos böjt nemcsak a húselhagyásról szól, ennél sokkal fontosabb a lélek megtisztulása Krisztus feltámadásának ünnepére.

Kiss Judit

2024. március 01., 09:462024. március 01., 09:46

Böjti időszakban járunk húsvétig, az önmegtartóztatásnak természetesen mély vallási vonatkozásai vannak, azonban a tél vége, valamint a tavasz közeledtével az esetleg nem vallásgyakorlók is érzik, jó, ha étkezés szempontjából „könnyebbé” teszik a mindennapjaikat. A téli hónapokban sokan gyakorta esznek húsban, zsírokban gazdag ételeket, a karácsonyi ünnepekkor, újévkor és azt követően is. A böjtös étkezés különféle vonatkozásait Jánossy Alíz gyergyószentmiklósi gasztronómiai szakíróval, szerkesztővel, a Krónika volt munkatársával jártuk körül.

Azt kérdeztük tőle, a régebbi vagy hagyományos böjt, valamint az egyre divatosabbá váló vegetarianizmus miként kapcsolódik, kapcsolódhat össze az erdélyi ember ételválasztásában.

Galéria

Jánossy Alíz: „Hamvazószerdán nálunk többnyire olajos pityóka vagy mákos laska került az asztalra, a rántott hal, halkonzerv, halpaszta nagypéntek »kiváltsága« volt”

Fotó: Bartalis Előd

„Alapjaiban sehogy, mivel két különböző dologról beszélünk. A böjt – amint említetted – vallási eredetű, míg a vegetarianizmus egyéni döntés kérdése, esetleg családi hagyomány, ha valaki eleve ilyen családba születik. Ezenkívül a böjt időszakos” – fejtette ki a gasztronómiai szakíró. Mint magyarázta, a katolikus és ortodox felekezetek esetében – amelyekben a legszigorúbban veszik – két böjti időszakot különböztetünk meg: a karácsony előtti adventi, illetve a húsvét előtti 40 napos nagyböjti időszakot.

„Az adventi nem annyira szigorú, többnyire csak a mélyen vallásosak tartják, a nagyböjtivel viszont már többen próbálkoznak, illetve igyekeznek minél inkább betartani. Ezzel szemben a vegetarianizmus akár életre szóló »böjtöt», azaz húsmentes étkezést jelent. Ha mégis kapcsolódási pontokat keresünk, akkor talán abban találhatunk, hogy aki böjtöl, időszakosan áttér a vegetáriánus étrendre” – fejtette ki Jánossy Alíz. Mint fogalmazott, akár „jó móka” is lehet újabbnál-újabb jó ízű, laktató húsmentes ételeket kipróbálni, erre már vannak ilyen témájú szakácskönyvek, illetve végtelen az internetes fórumok, blogok száma, ahonnan lehet inspirálódni.

Galéria

A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépából és a karalábéból karalábévájóval gömböket vájunk

Fotó: Jánossy Alíz

„Természetesen nem árt személyesen konzultálni vegetáriánus ismerőseinkkel, hiszen ők olyan hiteles, gyakorlati tanácsokkal láthatnak el, amire nem adnak lehetőséget a szakácskönyvek vagy az internetes fórumok” – állapította meg.

A gasztronómiai szakírót megkérdeztük, van-e olyan böjtös étel, amit gyergyóiként megemlítene, vagy az ő családi hagyományukban szerepet kapott, ismétlődően az asztalra került böjti időszakban. „Keveset említhetek, mivel a mi családunk csak a szigorú böjti napokat tartotta. Hamvazószerdán nálunk többnyire olajos pityóka vagy mákos laska került az asztalra, a rántott hal, halkonzerv, halpaszta nagypéntek »kiváltsága« volt. Ellenben azokban a családokban, ahol böjtben legalább a pénteki napokat, illetve a teljes időszakot – ilyen is akad – húsmentesként élik meg, ennél sokkal változatosabb a kínálat” – fejtette ki Jánossy Alíz. Jó példát nem Gyergyóból, hanem inkább Felcsíkról említett: ételrecept-gyűjtései során megtapasztalta, hogy ott mai napig főznek olyan húsmentes ételeket, amilyeneket még dédnagymamájuk készített, aki minden bizonnyal sokkal szigorúbban vette a böjtre vonatkozó vallási előírásokat.

„Csíkmadarason például máig él az az évszázadokon átívelő hagyomány, hogy nagycsütörtökön a rózsafüzér-társulatok asszonyai vagy az egy utcában lakó szomszédasszonyok közösen főznek böjtös töltelékes káposztát hatalmas kondérokban, 8-900 tölteléket egyszerre. Ez olyan töltött káposzta, amelynek a töltelékében a rizs mellé rengeteg hagyma és apróra vágott savanyú káposzta kerül, a tartalmasságát pedig nagy mennyiségű tojás adja meg.

Ennek az ételnek egy részét nagycsütörtökön az esti mise után valamelyik háznál nagy asztalt terítve úrvacsoraként közösen fogyasztják el, a maradékot pedig elosztják, és nagypénteken eszik meg ki-ki a családjával” – ecsetelte Jánossy Alíz. Aki Felcsíkon viszont azt is megtapasztalta, hogy az emberek ügyesen beépítik az internetes fórumokon található más népek konyhájából tanult ételt a böjtös étrendjükbe. „Magyarán, az idegen elemet vagy »székelyesítik« a fűszerezéssel, vagy társítanak hozzá egy általuk kedvelt és passzoló köretet, illetve zöldséges ragut. Például az egyik korombéli böjtölő asszony falafelt, azaz arab csicseriborsó-fasírtot készített sültpaprika-raguval és krumplipürével” – hozta fel példaként a szakíró.

Azt is megkérdeztük tőle, könyvszerkesztőként miként látja: a frissen megjelenő gasztronómiai kiadványokban milyen szerep jut Erdélyben manapság a húsmentes, böjtös étrendnek. „A gasztronómiai kiadványokban többnyire vannak húsmentes receptek még akkor is, ha nem kifejezetten a böjtre vonatkoztatva jelentetik meg, de akad olyan is, amelyikben külön rovatban foglalkoznak a vegetáriánus étrenddel, illetve esetenként a böjttel. Viszont a papíralapú kiadványok korszaka leáldozóban van, a húsmentes recepteket inkább internetes portálokon, blogokon, a közösségi média különféle ilyen tárgyú fórumain kell keresni. No, itt mindenki kedvére válogathat…” – tette hozzá Jánossy Alíz. Azt is felvetettük, hogy az állandó vegetáriánus/vegán étrendet sokan gyakorolják a fiatalok közül manapság, míg régebben a katolikus vidékeken a 40 napos böjtöt részesítették előnyben.

Vajon mik lehetnek a pozitív hozadékai akár az általános, akár az időszakos húselhagyásnak?

„Külön kell tárgyalnunk az időszakos, illetve az általános húselhagyásról, ha ennek a pozitív vagy negatív hatásait taglaljuk. Az időszakos húselhagyást inkább böjtnek nevezném, függetlenül attól, hogy vallási okok vagy egyéb motiváció késztetett valakit erre. Ha vallási szemszögből vizsgáljuk, a 40 napos böjt nemcsak a húselhagyásról szól, ennél sokkal fontosabb a lélek megtisztulása Krisztus feltámadásának ünnepére” – fejtette ki Jánossy Alíz. Mint mondta, ezzel párhuzamosan az egykori vallási vezetők úgy gondolták, nemcsak a lelket, hanem a testet is meg kell tisztítani a fölösleges anyagoktól. „Téli időszakban mindig is sokkal több zsíros, kalóriagazdag ételt fogyasztottak az emberek, mint nyáron. Tél vége felé a szervezet feltelt káros salakanyagokkal, amiket egy idő után ajánlott volt üríteni vagy legalábbis csökkenteni a szintjét.

Erre pedig kiváló volt a 40 napi húsmentes étkezés – aki egyszer is kipróbálta, mind arról számolt be, hogy ez idő alatt a szervezete jól érzékelhetően felfrissült” – fejtette ki.

Galéria

Meggyes túrógombóc. Tejföllel és cukorral kínáljuk

Fotó: Jánossy Alíz

Tudni kell még, hogy a böjt megengedi a hal, tojás és tejtermékek fogyasztását, vagyis a szervezet továbbra is hozzájut állati fehérjékhez, viszont kiürülnek a szervezetből a káros zsírok, zsírsavak, és helyüket átveszik például a halból származó hasznos Omega-3 zsírsavak. Ezzel szemben a vegetáriánus étrend csak olyan állati termékek fogyasztását tolerálja, amely létrejöttéhez nem kell az állatot feláldozni, vagyis az életét venni. Ilyen a tojás és a tejtermékek, amelyeket kellő mennyiségben fogyasztva még mindig egyensúlyban lehet tartani a szervezet állati fehérjeszintjét. „Ezt ovo-lakto vegetarianizmusnak is nevezik, ami nem tévesztendő össze a peszkaterián diétával, amely a rengeteg zöldség-gyümölcs, tojás és tejtermék mellett megengedi a halat és a tenger gyümölcseit is. A vegán étrend az már semmilyen állati eredetű terméket nem engedélyez csak zöldséget és gyümölcsöt illetve gabonaféléket.

No, ezesetben hosszútávon már adódhatnak gondok, és ha nem pótolják gyógyszeresen a hiányzó, állati eredetű táplálékból eredő fehérjéket, zsírsavakat, stb., óhatatlanul felborul a szervezet belső egyensúlya” – magyarázta Jánossy Alíz.

A szakírót arra kértük, említsen meg egy három fogásból – leves, második fogás, desszert – álló böjtös menüt. „Szívesen megosztok a Krónika olvasóival egy háromfogásos böjtös menüsort, de tudni kell, hogy a böjt nem a zabálásról szól, még akkor sem, ha húsmentes. A katolikus vallás szerint a szigorú böjti napokon háromszor szabad étkezni, amiből egy alkalommal lehet többet. Ez azt jelenti, hogy nincs semmi »nasi«, ha desszertfélét fogyasztunk, az étkezésnek számít, s a többet evés nem jelenti azt, hogy jóllakunk. Ennek értelmében az alábbi három ételből – ha valaki komolyan böjtöl – egy étkezésre választhat legtöbb kettőt, de még jobb, ha csak egyet” – fogalmazott Jánossy Alíz.

Böjtös receptek

Zöldségkrémleves zöldséggömbökkel

Hozzávalók: 2 nagy sárgarépa, 1 közepes karalábé, 1 kis petrezselyen, diónyi zeller, 1 kisfej hagyma, petrezselyemzöld, só.

Elkészítése: A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépából és a karalábéból karalábévájóval gömböket vájunk. A zöldségek forgácsát, illetve a petrezselymet, zellert és a hagymát tetszés szerint felaprítjuk, majd annyi vízzel, amennyi épp ellepi, főni tesszük – közben megsózzuk. A zöldséggömböket külön edényben szintén kevés sóval megfőzzük. Ha megfőtt a felaprított zöldség, botmixerrel pépesítjük, majd ezzel a péppel sűrítjük a külön edényben fövő zöldséggömböket. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk, adhatunk mellé borsot és tejfölt.

Zöldborsófőzelék tükörtojással

Hozzávalók: A zöldborsófőzelékhez: 80 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 fej hagyma, 1-2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl tejföl, 1 evőkanál ételízesítő, só. A tükörtojáshoz: 4 tojás, só, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A zöldborsót annyi vízben, amennyi épp ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk az ételízesítőt és a sót, majd puhára főzzük. Ezalatt kevés evőkanál olajon megdinsztelünk egy fej apró kockára vágott hagymát. Ha megfőtt a zöldborsó, leszűrjük a levét egy edénybe, majd a borsó egyharmadát, a dinsztelt hagymát és a tejfölt pépesítjük. Közben annyi főzőlevet adunk hozzá, hogy krémes állagú pépet kapjunk. A zöldborsópépet hozzáadjuk az edényben maradt zöldborsóhoz, összeforraljuk, és gazdagon megszórjuk finomra vágott petrezselyemzölddel. Tálalás előtt egy serpenyőben olajat hevítünk, egyenként beleütjük a tojásokat, vigyázva, hogy a sárgája ne folyjon szét. Sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt addig sütjük, míg a fehérje megkeményedik, de a sárgája folyós marad. A főzeléket tányérra halmozzuk, tetejére tesszük a tükörtojást és tálaljuk.

Meggyes túrógombóc

Hozzávalók: 50 dkg tehéntúró, 15 dkg búzadara (gríz), 2 tojás, 1 evőkanál cukor, csipetnyi só, illetve kimagozott meggykompót, pirított zsemlemorzsa, cukor és tejföl.

Elkészítése: A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját simára kavarjuk a cukorral, sóval és a tehéntúróval, majd beleforgatjuk a grízt. Ezután felverjük a tojásfehérjéket, lazán belekavarjuk a grízes túrómasszába és 3-4 órát pihentetjük. Ezalatt szűrőbe tesszük a meggykompótot és lecsepegtetjük a levét. Pihentetés után gombócokat formálunk a túrós masszából, és mindegyik közepébe egy meggyszemet teszünk. Lobogó sós vízben kifőzzük a gombócokat, leszűrjük, majd pirított zsemlemorzsába forgatjuk. Tejföllel és cukorral tálaljuk.

{K1}

{K2}

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 01., hétfő

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák

A korai csonthéjasok idén sem vészelték át tavaszi fagyok nélkül a virágzás időszakát, az elmúlt két hétben is előfordultak károkozó éjszakai lehűlések. A jelentős melegedés hatására egyre több gyümölcsfánk kezdett el virágozni.

Korai tavasz: két héttel hamarabb virágzanak a gyümölcsfák
2024. március 31., vasárnap

„Krisztus él! Őt kell keresnünk, Őt kell befogadnunk” – Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenete

PÁSZTORLEVELEK – „Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe állandó, a jelenben megvalósuló titok és ajándék” – fogalmaz Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenetében.

„Krisztus él! Őt kell keresnünk, Őt kell befogadnunk” – Böcskei László nagyváradi megyéspüspök húsvéti üzenete
2024. március 31., vasárnap

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója

Hirtelen meghibásodás miatt néhány napig szüneteltetni kénytelen a város önkormányzata a Déva várához vezető új, több millió eurós drótkötélpályás felvonó működtetését.

Egy nappal a felavatását követően bedöglött Déva várának több millió eurós felvonója
2024. március 31., vasárnap

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”

A kolozsvári Avram Iancu repülőtérre Olaszországból érkeztek az első utasok, miután a határellenőrzés megszűnt a légi közlekedésben a schengeni térségből érkezők számára.

A határ a csillagos ég: Olaszországból érkeztek Kolozsvárra az első „Schengen-utasok”
2024. március 30., szombat

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre

Katonai célokat is szolgál a tavaly nyáron megnyitott Brassó-Vidombák nemzetközi repülőtér.

Máris „lecsapott” a NATO a nemrég átadott brassói reptérre
2024. március 29., péntek

Vadonatúj drótkötélpályás felvonó „röpít fel” a felújított dévai várhoz

Felavatták pénteken a dévai várhoz vezető új drótkötélpályás felvonót.

Vadonatúj drótkötélpályás felvonó „röpít fel” a felújított dévai várhoz
2024. március 29., péntek

Megvan, ki építheti az észak-erdélyi sztráda egyik problémás szakaszát

Egy törökországi és romániai cégekből álló társulás nyerte az észak-erdélyi autópálya Magyarnádas és Nádasszentmihály közötti szakaszának elterelésére kiírt versenytárgyalást.

Megvan, ki építheti az észak-erdélyi sztráda egyik problémás szakaszát
2024. március 29., péntek

Új terminállal Schengenbe: Ciolacu a teljes körű idei csatlakozásról beszélt a temesvári reptéren tartott avatóünnepségen

Románia kormányának megvan a terve, hogy év végéig megvalósuljon az ország teljes schengeni csatlakozása, de ehhez a nemzeti érdeket kell a politikai érdekek elé helyezni – mondta Marcel Ciolacu román kormányfő pénteken Temesváron.

Új terminállal Schengenbe: Ciolacu a teljes körű idei csatlakozásról beszélt a temesvári reptéren tartott avatóünnepségen
2024. március 29., péntek

Heves szelet hoz a nagypéntek, a Székelyföld is érintett

Heves szélre figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki pénteken az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 megyére.

Heves szelet hoz a nagypéntek, a Székelyföld is érintett
2024. március 28., csütörtök

Nyílt napon ismertetik a szakirányokat és tanárokat a Kolozsvári Református Kollégiumban

Interaktív nyílt napot tart április 6-án a Kolozsvári Református Kollégium, amelynek vezetősége az elméleti oktatás iránt érdeklődő diákokat szülői kísérettel várja a Farkas utcai épületbe.

Nyílt napon ismertetik a szakirányokat és tanárokat a Kolozsvári Református Kollégiumban