Terjed a rühesség a dési romák körében, több száz esetről tudnak

Hírösszefoglaló 2017. augusztus 11., 13:33

Rohamosan terjed a rühesség a Kolozs megyei Désen élő roma közösség körében - hívta fel pénteken a prefektusi kollégium figyelmét a Roma Párt területi koordinátora.

Calistenius Trancă szerint több mint 300 rühatka-fertőzéses esetet jegyeztek Désen. „Fertőzési góc alakult ki, nincs víz, nincs csatornahálózat, az emberek a bokorban végzik a dolgukat. Kezeljük a rühvel fertőzötteket, de nem kaptunk kéntartalmú kenőcsöt, a dési önkormányzattól nem kaptuk meg a beígért 2000 lejt.

Mindenki csak ígérget, a polgármester számba sem vesz bennünket, folyton hazudnak nekünk”

- idézte az Agerpres a Roma Párt képviselőjét, aki szerint a Kolozs megyei egészségügyi igazgatóság is tud a helyzetről.

A dési alpolgármester a prefektusi kollégium ülésén hangsúlyozta, az önkormányzattól várt pénzösszeg nem jelent megoldást a problémára, a napokban azonban elindul egy európai uniós támogatással megvalósuló projekt, amelynek fő célja a sebezhető közösségek támogatása.

A megyei egészségügyi igazgatóság vezetője szerint a rühesség kezelése csak a személyi higiénia alapelveinek szigorú betartása mellett lehet hatásos.

„A dési roma közösségben azonban nincs víz.

Volt egy kísérlet arra, hogy az egyik iskolai bentlakásban biztosítsanak lehetőséget a roma közösség tagjainak a mosakodásra és nagyon rossz állapotban levő ruháik kimosására. Senki nem csukja be előttük az ajtót” - fogalmazott Mihai Moisescu-Goia.

Aurel Cherecheş prefektus a pénteki ülésen felszólította az ügyben illetékeseket, hogy kezeljék prioritásként a helyzet megoldását.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat